Home

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

Einde van een fenomeen

De varkenshouderij is een fenomeen armer. Het tientallen jaren oude wekelijkse ritueel in een kroeg waarbij een verwachtingsprijs voor de varkens en de biggen wordt vastgesteld werd afgelopen vrijdag door het NBHV-bestuur beëindigd.

De Utrechtse notering blijft bestaan, maar hij moet op een andere manier worden vastgesteld. De stap van het NBHV-bestuur is te verklaren. De belangstelling voor de wekelijkse prijsbespreking in Montfoort was de laatste jaren al sterk teruggelopen. Toch hebben de aanwezige handelaren, beurscommissieleden en belangstellenden de handelwijze van het bestuur als bot ervaren. De stap van het bestuur kwam onverwacht en was niet aangekondigd. Het is logisch dat bezoekers en sommige commissieleden daarover verbolgen zijn.

Er waren tijden dat in Vleuten waar de Utrechtse notering tot voor enkele jaren werd vastgesteld de toon werd gezet voor Europa. Die tijd is voorbij. Duitsland is tegenwoordig de spil waar de varkenshandel om draait. Toch wordt er nog veel gehandeld op basis van de Utrechtse notering. De levend-notering is belangrijker geworden omdat er een steeds grotere stroom varkens op basis van een levend-prijs wordt geëxporteerd naar Oost-Europa. Het is ook niet voor niets dat de NVV op korte termijn wil komen met een eigen levend-notering.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    kani Baal

    Groot gelijk.Alles opofferen aan de commercie.Worden we allemaal gelukkiger van....

Of registreer je om te kunnen reageren.