Home

Achtergrond 337 x bekeken

Eerste vrieskou voor jongvee in Limburg

Het was even wennen voor het jongvee dat vanmorgen naar buiten ging.

Na de vorst van de nacht van gisteren op vandaag – op sommige plekken werd het min 3 graden – was dit weiland in het Limburgse Margraten-Honthem nog bedekt met rijp. Voorlopig is het weer voorbij met het winterweer. In Oostenrijk is de winter al wel goed ingezet. Begin van de week viel 10 tot 50 centimeter sneeuw op veel plaatsen. De komende dagen wordt er nog een meter sneeuw verwacht. Foto Twan Wiermans

Studenten van HAS Den Bosch schilderen kleurige biggen in de stand van Big Challenge op de Landbouwvakbeurs 's-Hertogenbosch. Ook bekenden uit de sector krijgen de gelegenheid een mooi schilderij te maken. Deze schilderijen zullen bij opbod worden verkocht, ten bate van de kankerbestrijding. Vandaag wordt de wielerploeg gepresenteerd die volgend jaar mee doet aan de Alpe d'Huzes prestatietocht voor de kankerbestrijding. Bezoekers kunnen doneren aan het fonds, onder het motto doneer een big.Foto William Hoogteyling

Veehouder Henk Tolsma uit het in Friesland gelegen Sint Nicolaasga heeft bij gebrek aan ruimte een maiskuil van 1.500 ton op een weiland bij zijn boerderij gelegd. Met behulp van onder andere een shovel wordt de maisbult aangereden. De plek voor de bult is zorgvuldig uitgekozen. Onder de bult ligt zo'n 20 centimeter zwarte grond. Daarop ligt een zandlaag. Problemen met wateroverlast verwacht de veehouder uit Friesland dan ook niet. Tolsma houdt zo'n driehonderd meststieren, waarvan dertig stuks Fries Roodbont. Het was een goed maisjaar voor de Friese veehouder. De mais wordt verhandeld of gebruikt als voer voor de stieren. Foto Harry Nota

Stalinrichter Vereijken Hooijer toont op de Landbouwvakbeurs 's-Hertogenbosch de date-gate. Het is een automatisch hek waarmee zoekberen gereguleerd kunnen worden toegelaten tot de zeugen die gedekt moeten worden. Het geautomatiseerd systeem is ontwikkeld in samenwerking met Varkens KI Nederland. In de vorm van een soort speeddaten leidt het automatische hek Date Gate een zoekbeer langs kleine groepen gespeende zeugen, om berigheid te stimuleren. Foto William Hoogteyling

Loonwerker Wim van der Heijde rooit in het Zeeuwse Serooskerke de cichorei van maatschap Abrahamse Meijers van de Kreeke. Door de regen van de laatste tijd is het weer mogelijk om cichorei te rooien op Walcheren. "We hebben hier zware kleigrond", zegt Van der Heijde. "De droogte zorgde ervoor dat we niet meer zonder schade aan de machines en de cichorei konden rooien. Vorige week viel er 58 millimeter water, waardoor de grond weer nat genoeg is." Foto Anton Dingemanse

De Palestijnse boerin Umm Marwan oogst olijven in Nabie Saleh, op de Westelijke Jordaanoever. De olijvenoogst van de Palestijnse boeren valt dit jaar erg tegen. De opbrengst is nog geen kwart van de opbrengst van vorig jaar. Dat komt vooral door gebrek aan water voor beregening. Het Palestijnse gebied kampte de afgelopen maanden met extreme droogte. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.