Home

Achtergrond

Eerste 'defibrilator' met succes geïmplanteerd

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is woensdag met succes de eerste inwendige 'defibrilator' bij een 68-jarige patiënt geïmplanteerd, meldt het ziekenhuis.

Het gaat om een zogeheten ICD, een implanteerbare cardioverter-defibrilator. Het apparaatje heeft elektrische schokken aan het hart in geval van een levensbedreigende hartritmestoornis.

De operatie werd uitgevoerd onder leiding van dr. L. Boersma. De patiënt, de heer Visser uit Apeldoorn, heeft volgens een woordvoerder van de afdeling cardiologie de operatie opgewekt doorstaan. "Hij was tijdens de operatie voortdurend in gesprek met de arts over wat er op dat moment gebeurde'', aldus de woordvoerder.

Nederland heeft samen met Groot-Brittannië de primeur van deze zogeheten 2.0-versie van een ICD. De patiënt krijgt de reanimatieschok, anders dan bij een defibrillatie van buiten, nu van binnenuit toegediend.

Het verschil met de traditionele ICD is dat minstens een draad via de bloedvaten in het hart wordt geplaatst. Deze draad geeft een signaal aan de ICD, zodra het hart een levensbedreigende ritmestoornis heeft. Door complicaties, zoals een draadbreuk of storing komen jaarlijks twintig mensen te overlijden.

"Bij de nieuwe zogeheten S-ICD-techniek wordt een electrode vlak onder de huid links naast het borstbeen aangebracht en de ICD zelf onder de linkeroksel. Er zijn dus geen draden in het hart. Risico's als gevolg van problemen met de draad in de bloedvaten zijn met deze nieuwe techniek voorbij'', aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.