Home

Achtergrond

Eerste basiswoordenboek gebarentaal

Van Dale presenteert donderdag het eerste basiswoordenboek Nederlandse gebarentaal.

Het boek telt drieduizend Nederlandse woorden en is voor iedereen die gebarentaal wil leren.

Het boek, dat is gemaakt in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum, wordt donderdag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam overhandigd aan minister Plasterk en Alice van de Garde, voorzitter van Dovenschap.

In combinatie met de website Vandalegebaren.nl kunnen gebruikers ook zien hoe gebaren worden gebruikt. "Op die website zetten we filmpjes over alle gebaren uit het woordenboek. Ook tonen we voorbeeldzinnen, zoals die ook in het woordenboek staan. Zo kunnen mensen ook leren hoe je gebaren in een hele zin gebruikt'', licht directeur Trude Schermer van het Nederlands Gebarencentrum toe.

Ter vergelijking, de begrippenlijst voor de inburgeringscursus voor medelanders bestaat uit tweeduizend woorden. In het nieuwe woordenboek staan gebaren van ongeveer drieduizend woorden. Het Gebarencentrum heeft zelf via dvd's al tienduizend woorden uitgegeven. "Maar van zo veel gebarentaalwoorden kun je geen woordenboek maken. Dat zou veel te gebruiksonvriendelijk zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.