Home

Achtergrond

EU verscherpt eisen aan DNA-onderzoek

De belangrijkste forensische instituten voor DNA-afdrukken en vingerafdrukken moeten voortaan aan Europese minimumeisen gaan voldoen.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en collega-ministers van andere EU-landen hebben dat vandaag besloten.

Het EU-keurmerk voor de instellingen moet het aantal fouten beperken. Zo was in Duitsland vijftien jaar gezocht naar een vrouw van wie het DNA was gevonden bij veertig misdaden, waaronder de moord op een agent. Later bleek dat het DNA niet van de misdadigers kwam, maar van een medewerkster van een DNA-instituut.

De EU-eisen gaan bepalen dat het onderzoek correct is uitgevoerd, het personeel goed is opgeleid en apparatuur goed getest. De eisen gaan over vier jaar in voor DNA-onderzoek en over zes jaar voor vingerafdrukken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.