Home

Achtergrond

EU-uienoogst 1,6 procent kleiner

De uienoogst van 2009 valt 1,6 procent kleiner uit dan die van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Duitse marktbureau AMI. Vorig jaar bedroeg de totale uienoogst in Europa 4,99 miljoen ton.

De oogst is dit jaar afgenomen met 82.000 ton naar 4,91 miljoen ton. De opbrengsten in Roemenië en Bulgarije zijn nog niet bekend.
De nieuwe lidstaten, waaronder Polen, deden het beter dan de oude. De nieuwe lidstaten produceerden dit jaar 11 procent meer; de oude 3 procent minder. De meeropbrengst in de nieuwe lidstaten was niet genoeg om het verlies in de oude op te vangen.

Het opbrengstverlies komt mede door een areaalkrimp in heel Europa. Die krimp is een gevolg van hogere productiekosten en lagere opbrengsten, waardoor akkerbouwers eerder kiezen voor een ander gewas.

Hogere opbrengsten vlakken volgens het AMI de verliezen door areaalkrimp wat af. Vooral in Midden- en West-Europa zijn de uien onder hele goede omstandigheden geoogst. De kwaliteit van de uien is goed tot zeer goed.

Minder opbrengsten in vergelijking met vorig jaar zijn er in Nederland, Engeland, Denemarken, Frankrijk en West-Duitsland. Daar is in totaal 122.000 ton minder geoogst. Dat staat gelijk aan 5,3 procent minder ten opzichte van 2008.

In het overige deel van Duitsland en in Polen zijn de opbrengsten juist hoger dan in 2008. Vooral in Polen is meer geoogst. Daar werd in 2008 nog 618.000 ton geoogst. In 2009 is dat met 11 procent gestegen naar 688.000 ton.

AMI kan nog niet veel melden over de oogst in Oost-Europa en Rusland. Dit komt door de spaarzame berichtgeving. De verwachting is wel dat in Rusland 10 tot 15 procent minder geoogst wordt dan vorig jaar. Dat betekent een oogst van 1,5 miljoen ton. Ook in Wit-Rusland en de Oekraïne wordt waarschijnlijk minder geoogst. Droogte heeft voor verliezen gezorgd. In de Oekraïne wordt zelfs uitgegaan van een verlies van 20 tot 25 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.