Home

Achtergrond 12 reacties

EU-rekenkamer waarschuwt voor melkplas

De Europese Rekenkamer heeft vandaag gewaarschuwd voor de gevaren van de geplande liberalisering van de melkveehouderij vanaf 2015.

De EU-landen schaffen dan de huidige melkquota af. Volgens de Rekenkamer dreigen instabiele markten, volatiele prijzen en nieuwe overschotten. De Europese Commissie moet volgens de Rekenkamer de markt nauwgezet volgen om nieuwe melkplassen te vermijden. Het rapport stelt dat vooral melkveehouders in afgelegen gebieden het gelag betalen van de liberalisering.

De Rekenkamer beklemtoont dat het onderzoek is begonnen voor het protest van de melkveehouders dit voorjaar de voorpagina's haalde. Een deel van de sector eist productiebeperkingen om de melkprijs op te krikken, maar de Commissie en de meeste regeringen willen vasthouden aan de geplande afschaffing van de quota in 2015.

"Het zou voor de Rekenkamer ongepast zijn om te zeggen dat de quota behouden moeten worden, zelfs al zou ze die mening toegedaan zijn'', verklaarde Edward Fennessy van de Rekenkamer. Het orgaan adviseert Brussel om de prijzen goed te volgen. Boeren doen er goed aan duurdere producten te maken, zoals kazen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Bij het lezen van dit artikel, kreeg ik het gevoel dat de rekenkamer reeds lange tijd het idee heeft, dat een vrije melk markt tot een instabiel aanbod en prijs leidt. Helaas is het advies om iets anders te maken net zo waardeloos. Is wel de melk markt gered, maar dan komt de markt van dat of die nieuwe product(en) in zwaar weer. als we het idee van de rekenkamer goed interpreteren kunnen we volgens mij maar tot 1 conclusie komen en wel de vrije markt is funest voor de voedsel voorziening.
  Helaas is het voor politicie erg moeilijk om toe te geven dat ze zich vergist hebben. Dus een meer gestuurde voedsel productie zal wel een utopie blijven en dus moeten we rekenen op nog een lange onzekere tijd als boer.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat de Melkplas na be-eindiging van de quotering zal groeien is vrijwel zeker. De Sterke Ondernemers c.q. melkproducenten bereiden zich er reeds op voor; lage kostprijs,hoge productie. Zo hopen zij de andere Melkveehouders een poepje te laten ruiken!!!. De concurentie zal zwaar worden!!!, let maar op!!!.

 • no-profile-image

  oudere veehouder

  Dat wisten ze in 1983en1984 ook al. En nu afschaffen, zie je in Nederland over 10 jaar nog een koe in het museum. In Nederland dat hele grote land praten ze allen over de zwaluw e.d. Ik meen dat het inkomen van een mens toch ook zeer belangrijk is. Wordt door velen vergeten!

 • no-profile-image

  fair farmer

  Als melkveehouders een melkopbrengstprijs ontvangen om het platteland te onderhouden en bewonen;of dat melkveehouders een melkopbrengstprijs krijgen waarvoor de meest efficiente bedrijven nog net voor kunnen produceren.
  Dan voel je al meteen op je klompen of dat je wel of niet op een goede locatie produceert.
  Wij zullen een duidelijkekere scheiding moeten maken in de EU ,tussen inkomen genereren uit melkproduceren en plattelands onderhoud en bewoonbaar houden zonder verplicht melk te moeten produceren omdat het andere te slecht wordt betaald.
  Ik zou zeggen subsidie waar het niet anders kan en melkproduceren waar het zonder subsidie kan.
  Goed voor boer en platteland en betaalbaar voor de eu gemeenschap .

 • no-profile-image

  op beide

  Juist Lizzie, iedereen weet dat het loslaten van het quotum niet kan , maar niemand durft de verantwoording op zich te nemen om iets te veranderen in de reeds gemaakte plannen, bang als ze zijn voor de rechtszaken die er dan zullen volgen.

 • no-profile-image

  gert

  Brengt de kaas dan zoveel op ?

 • no-profile-image

  Lizzie

  Verburg is over een tijdje weer weg ,gaat zich echt niet meer inspannen voor de melkveehouders.

 • no-profile-image

  jan

  Verburg wil hier niets van weten,die denkt dat de nederlandse melkveehouder straks de rest van Europa wegconcurreert

 • no-profile-image

  Hou de zuivel natuurlijk

  3 boeren in Waals Brabant zijn naar de Colruijt gestapt. Ze leveren nu jaarlijks samen 200.000 kg melk rechtstreeks aan Colruijt voor een nieuw merk verse melk. De levering kan worden verhoogd, indien het aanslaat.
  Niks melkfabriek als handelshuis er tussen. Dat is één markt minder.

 • no-profile-image

  boer mieras

  ze moeten niet stoppen met de quota dat brengd voor mij lekker geld op ,ik moet daar zelf niets voor doen ik moet niet vroeg uit mijn nest dat geld rold gewoon binnen bij mij ,collega boertjes blijf maar lekker melken voor die paar centen

 • no-profile-image

  Lizzie

  Duuuuuuuuuuuus , minder melken ,minder werken en meer verdienen . Wordt dat op het moment al niet duidelijk gemaakt ?

 • no-profile-image

  arie

  verkoop je quotum, nu het nog kan? kazen maken?? kijk naar de DOC

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.