Home

Achtergrond 43 reacties

EU-plan: 300 miljoen euro voor melkveehouders

Een grote groep ministers van landbouw wil maandag 300 miljoen euro extra uittrekken voor de noodlijdende melkveehouders.

Het plan komt van het Europees Parlement en heeft de steun van 21 van de 27 ministers van landbouw in de EU, aldus een diplomaat vandaag. Het geld moet uit de EU-begroting van 2010 komen.

Melkveehouders in Nederland en veel andere EU-landen hebben last van de historisch lage handelsprijs voor melk. De boeren krijgen circa 20 cent per liter. Ze zeggen het dubbele nodig te hebben om uit de kosten te komen.

Nederland behoort niet tot de groep landen die extra geld eist. Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft steeds gezegd dat de Europese Commissie al genoeg doet om de melkveehouders te helpen. Nog onbekend is of EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) wil meewerken aan het plan en hoe het geld verdeeld zou worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ..

  Frans en pieper zo,n opmerkingen hebben niets met deze discussie maken

 • no-profile-image

  lambert

  he consumet de grootste bedrijven draaien nu met de hoogste kostprijs en het meeste verlies en heb je wel eens gehoord van inflatie nou de melk brengt nu even veel op als 40 jaar geleden hoe is dat met u loon?? ook evenveel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Extra subsidie help geen zier. Ik zie de quotumprijs nog steeds stijgen en grond wordt ook nog niet goedkoper. Wij zijn sterren in het steeds verder verhogen van onze kostprijs richting de opbrengstprijs of zelfs daarboven. Daar helpt geen extra subsidie meer aan. Allemaal weggegooid geld, is alleen goed voor de stoppers. Laat iedereen maar eens een tijd kreperen zodat we weer eens leren rekenen en normaal gaan investeren. Ik denk dat de sector daar op termijn veel beter mee is dan met nog eens extra subsidie.

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Ze willen zorgen dat het platteland bewoond blijft, dat is in nederland wat minder aan de orde maar in heel veel gebieden en landen in de rest van de eu is dat het grote probleem aan het worden! Maar als verburg zeker weet dat iedereen dit jaar gem. € 0.30 beurt voor de melk gemiddeld dan is het toch geen probleem dat ze aan iedereen die dit niet beurt zelf het ontbrekende bijbetaald. Dan hebben we in Nederland ook geen problemen meer dit jaar! Maar in de eu kunnen we niet concureren tegen andere naties die veel andere regels en normen hebben! Wij kunnen de gewassen niet meer op maat bemesten voor een gezond gewas, en dus zal het ook in de verdere voedselketen moeilijker worden om overal voldoende voedingswaarde te behouden voor gezonde dieren en mensen!

 • no-profile-image

  veeboer

  overheids steun aan melkveehouders is boter aan de galg gesmeerd. zolang melkveehouders in nederland jaarlijks vele miljoenen euro`s aan superheffing moeten betalen omdat ze te veel produceren- dus onnodige kosten maken- en een vermogen voor het quotum betalen. vertaald: je betaald grof geld voor het recht om een liter melk te mogen produceren die je met verlies produceert.

 • no-profile-image

  vrolijke boerin

  Harm, mag ik vragen wat jouw beroep is?

 • no-profile-image

  Boer

  Laat een ding duidelijk zijn. Armoede lijden heeft met ondernemen niets te maken. De banken en de industrie hebben bijna alle sectoren uit elkaar gespeeld om ze vervolgens kaal te plukken. Nederlandse boeren zijn makkelijke slachtoffers omdat ze er werkelijk alles voor over hebben om boer te blijven en zo lang door gaan tot er geen weg terug meer is. De melkveehouderij heeft door quotering voor een meer beschermde markt geproduceerd en heeft daardoor gefloreerd en vermogen op kunnen bouwen. Liberaliseering is heel amerikaans en om een lang verhaal kort en simpel te houden het verschuiven van vermogen van arm naar rijk. Acht jaar Bush is een perfect voorbeeld van hoe tegenwoordig 1% van de Amerikanen 99% van het kapitaal vertegenwoordigen. In de nederlandse landbouw is in de meeste sectoren de bodem bereikt. In de melkveehouderij is echter nog wel een gigantische berg eigen vermogen dat onder het motto van liberaliseering verschoven kan worden naar de banken en naar de aandeelhouders van machtige bedrijven. Kijk naar de andere sectoren. De vrije markt heeft voor verreweg de meeste boeren weinig goeds gebracht. Je kunt het nadenken over laten aan de grootste belangenbehartiger of je kunt voor je zelf nadenken, naar de andere (arme) sectoren kijken en dan voor je zelf verklaren waarom de melkveehouderij het zelfde pad zou moeten kiezen. De ministers van landbouw willen met geld de consument de indruk geven dat de melkveehouderij geholpen wordt en niets te klagen heeft. Ook de weerstand van de van de vakbonden kan met dat geld gebroken worden omdat veel boeren niet rekenen. Maar dat het werkt is zeker. Kijk maar hieronder naar het geschreeuw van de "ondernemers" uit de andere sectoren.

 • no-profile-image

  stammie

  Helemaal mee eens melkveehouder uit het zuiden we zijn in Nederland erg goed in om de kostprijs flink op te jagen als de melkprijs wat hoger is. Om hem nu naar beneden te krijgen is even iets lastiger omdat er veel te veel is geinvesteerd is in vaste kosten onder het motto Klaar zijn voor 2015, laat me niet lachen ze moeten 2015 eerst nog eens halen!!! Dan zijn er ook nog steeds melkveehouders die hun bank om advies vragen, Die man van de bank is geen adviseur maar gewoon een verkoper van geld!!! Het is alsof je de baas van het mechanisatie bedrijf vraagt of het verstandig is om een volledig nieuw werktuigenpark aan te schaffen, natuurlijk zegt hij dan, JA!!

 • no-profile-image

  piet veevoer

  € 300 miloen betekent omgerekend
  zegge en schrijve 0,2 eurocent per liter melk. Of dat de de melkveehouderij enorm vooruit zou helpen.

 • no-profile-image

  nog steeds vrolijke boerin

  Helemaal eens met boer uit fryslãn! enne Harm en belastingbetaler, volgens mij betalen wij boeren ook belasting??
  Het is dus voor ons weer de bekende sigaar uit eigen doos.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Boer Knap,uit ver Weg. U hebt gelijk; de Banken en de (zuivel) Industrie hebben grote macht!. Daarom adviseer ik;blijf vooral financieel Baas op je eigen bedrijf!!!. Terecht hebt u opgemerkt dat er negatieve Voorbeelden genoeg zijn in de Agrarische sector. Toch zijn er melkofielen genoeg die de markt na 2015, een poosje zullen verzieken,ook daar ben van overtuigd.

 • no-profile-image

  ik

  wat een heerlijk consistent beleid

  wat wil men nu: vrije markt of niet?
  rara........

 • no-profile-image

  tuinder

  de veehouders worden altijd de handjes boven der kop gehouden, het wordt hoog tijd dat deze groep ook eens weet dat je niet ongelimiteert kan produceren dan de markt vraagt.

 • no-profile-image

  consument en

  Misschien moet ik voor nog steeds melkveehouder (maar niet lang meer denk ik) duidelijker uit leggen. Nee IK betaal dat niet maar WIJ de belastingbetaler. Tjonje tjonge ik had je toch veel slimmer ingeschat.... Maar goed nog geen antwoord... Waarom zouden wij, de belastingbetaler, nog eens 300 miljoen euro moeten betalen aan boeren zoals Lambert, die het toch wel redden zonder deze steun ???? En waarom zouden wij, de belastingbetaler, boeren zoals nog steeds melkveehouder moeten betalen omdat hij zijn zaken niet op orde heeft en Lambert wel ??

 • no-profile-image

  harm

  De melkveehouderij kan beter opdoeken, het hangt van steun aan elkaar. 3,5 cent permanente toeslag is al niet genoeg. Nu het even tegenzit klagen ze weer steen en been. De belastingbetaler is weer de klos, het geld gaat op aan duur quotum en dikke trekkers.
  Als melkveehouder moet je zo langzamerhand het gevoel hebben dat je voor een sociale werkplaats werkt. Waarschijnlijk zijn dat de Melkert-banen in de landbouw.

 • no-profile-image

  tz

  Ja hoor weer een nieuw subsidie infuus aanleggen, kan de quotum en grondprijs weer stijgen.
  Wat een droevige sector, een flinke sanering lijkt mij echt noodzakelijk.
  Heb steeds meer bewondering voor die sectoren in de landbouw die ondanks tegenslagen zelf de broek op houden !

 • no-profile-image

  lambert

  hans ik klaag toch niet dat ik het slecht heb ik heb de afgelopen jaren niet fors geinvesteert dus ik red me wel ik wil alleen maar zeggen dat het geen onzin is dat sommige boeren klagen en hoe zit dat met bijv. de olie geen inflatie?? dat is toch ook markt en over keuter boeren die krijgen de minste supsidie consument

 • no-profile-image

  nog steeds

  Ach consument ik denk niet dat lambert als ie een dezer dagen zijn jaarlijkse subsidie krijgt het meteen terug stort denkt u wel? En lambert wat zal jij de afgelopen jaren een belasting betaald hebben zeg als je nu nog goed draait dan was het toen een goudmijntje. Maar de waarheid is toch anders dat weet ik zeker. Natuurlijk kan iedereen nog draaien en is er ik denk nog geen een omgevallen de meeste bedrijven zijn immers in verkoop nog steeds meer waard als de eventuele schuld. Maar je maakt mij niet wijs dat jou rekening niet lager is aan het eind van het jaar als in het begin ook al kun je alles nog gewoon betalen. Ik melk zelf 55 koeien [MRIJ] en heb een zeer lage kostprijs ik was altijd een van de laagste op mijn boekhoudburo maar ook nu merk ik dat het saldo niet stijgt op mijn rekening bij de bank dus er word niks verdient. Als dit lang duurt zullen er veel stoppen en komt er weer een tekort aan melk maar er zullen weinig nog interesse hebben om meer te melken gewoon bang voor herhaaling

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Wat een gelul weer, Friesland betaald 28 cent daar komt dan subsidie en omzet en aanwas nog overheen. De varkensboeren hebben het financieel veel slechter en daar hoor je niemand over. Die kunnen verrekken.

 • no-profile-image

  Harm

  Wij betalen allemaal belasting. Waarom moet een bedrijfstak kunstmatig in leven worden gehouden. Als je geen staats steun wilt, kun je die toch gewoon weigeren? Waarom moet er opnieuw 300 miljoen uitgetrokken worden voor de melkveehouderij. Wees blij met 3,5 cent steun. De nederlandse boer produceert voor een exportmarkt. Dat betekend dat je produceert voor de wereldmarktprijs.
  Op het moment dat de vraag laag is, ben je ook direkt aan de beurt met een lage prijs. Veel melkveehouders moeten wat dat betreft nog veel leren. Kijk eens kritisch naar de kosten. Je hoeft niet groot te zijn om een lage kostprijs te hebben. Het draait om efficientie. Wanneer je alleen al de machinekosten van diverse bedrijven tegen het licht houd, valt er nog veel te verdienen. Uiteindelijk hebben die bedrijven ook de 3,5 cent steun niet meer nodig. Veel melkveehouders zijn alleen maar bezig met zoveel mogelijk melk uit een koe te trekken, wat het kost is bijzaak.
  Over een paar jaar hebben de grote bedrijven alleen al voor de afzet van mest een grote kostenpost. Gaan we dan met z'n allen weer de straat op om extra steun?

 • no-profile-image

  oostlander

  Helemaal gelijk limburgse tuinder maar Volgens mij heeft Verburg al bedankt voor de steun uit brussel en anders zullen de andere agrariers dat totaal niet moeten accepteren; nog meer naar de melkveehouders! Wanneer het in de vorm van een lening is, kan dit onder dezelfde condities als voor de glastuinbouw en dan kunnen we er mee leven. Binnen LTO zullen we er alles aan moeten doen dat er geen subsidie naar de melkveehouderij gaat want die lobby is inmiddels wel duidelijk. Wanneer het wel doorgaat moeten de andere niet gesteunde leden massaal dreigen met opzeggen.

 • no-profile-image

  Ben

  Ongelooflijk. Onze melkveehouders moesten eindelijk weer eens echt gaan ondernemen in een vrije markt en zie daar, er moet zonodig weer gesteund worden. Onbegrijpelijk. De overheid toont hiermee weer eens aan verstorend te werken. Gevolg: het economisch rendement op de investeringen in de melkveehouderij gaat alleen maar verder uit de pas lopen. En dat is op termijn onhoudbaar.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik wil helemaal geen subsidies of andere staatssteun, maar alleen een eerlijke prijs voor mijn producten, zolang wij die niet krijgen zijn wij afhankelijk van steun!

 • no-profile-image

  de waarheid is hard

  @ boer knap ver weg,

  Goed verhaal, en 100% waar.
  Mijn complimenten.

 • no-profile-image

  pieper

  Nou ja, het imago van de melkveesector wordt wel weer keihard bevestigd ; subsidie slurpende "ondernemers' die niets anders doen dan klagen en handje ophouden.... En als jullie dan toch weer subsidie krijgen kunnen jullie mooi ook eens actie ondernemen om andere sectoren eens te helpen om de doelstellingen te halen voor de nh3....jullie hebben geld zat

 • no-profile-image

  Lizzie

  Verburg , minister tegen landbouw.

 • no-profile-image

  Boer

  De prijzen in de winkel zijn niet naar beneden. Iemand heeft die 300 miljoen al in de zak gestoken, en dat is niet de consument. Het is daarom onterecht dat dit geld aan de gemeenschapspot ontrokken wordt. Ga dat geld halen bij de graaiers die de woekkerwinsten maken in plaats van de consument twee keer te plukken voor het product.

 • no-profile-image

  frans

  dat is weer 300mil om de kapitalisten te spekken dan kunnen ze nog een groter huis bouwen en nog meer mercedessen kopen en maar klagen en kermen ,vroeger konden die stinkboeren hun knechten uitmelken om voor een schijntje te werken maar die hebben ze niet meer in dienst laat ze zich nu maar zelf dood werken

 • no-profile-image

  gerrit

  Hoe geloofwaardig zou Minister Verburg bij haar collega's overkomen als zij voor extra steun zou pleiten terwijl aan de andere kant de q-prijs weer richting 23 euro/% gaat!!:))

 • no-profile-image

  consument

  Nou Lamert je geeft precies aan wat ik bedoel. Jij geeft aan dat jij je wel red, prima en goed ondernemersschap. Maar waarom zou ik dan nog 300 miljoen moeten geven ???

 • no-profile-image

  lambert

  ik ben 32 jaar en nog vol met plannen en melk 74 koeien heb wel geinvesteert maar niet verdubbelt (nog steeds melkveehouder)

 • no-profile-image

  Hans

  Deze "hulp" zorgt in de eerste ervoor dat de boerensector verdeelt blijft, varkensboeren en glastuinders e.a. kunnen ook wel "hulp" gebruiken en in de tweede plaats is het niks anders dan uitstel van executie. Dus ook noodlijdende melkveehouders zouden er op tegen moeten zijn. Buitenlandse boeren worden er alleen maar féil op, en gaan via hun organisaties kijken of ze via WTO of andere organiaties deze hulp kunnen aanvechten, want overal in de wereld gaan prijzen op en neer.

 • no-profile-image

  hand op de

  Was onze bank ook maar zo bescheiden.

 • no-profile-image

  nog steeds

  Ach consument, natuurlijk red lambert zich wel hij is bijna met de vut en verkoopt nu al zijn quotum of grond hij inversteert nie meer dus over de toekomst zal hij zich niet druk maken. Maar waar haal jij die 300 miljoen vandaag je doet net of je het zelf betaald!

 • no-profile-image

  lambert

  ja er is en word nog steeds veel te hard geinvesteerd dit komt mede door de bank die willen graag geld wegzetten om rente te beuren en dan nog veel meer van de rekening courant als de boer niet rond komt maar de boer moet ook zo wijs zijn dat je niet in een keer kan verdubbelen de boer die stil staat red het niet en de mega groeier ook helemaal niet en ze maken ook nog is de markt kapot voor de normale boer en de mega boer strijkt de meeste eu gelden op dus daar heeft de consument wel iets gelijk in het is te hopen dat de regering daar is iets aan doet dat het in de toekomst niet een paar mega staatssteun bedrijven worden maar een troost voor de boer die de middenweg kiest met een lage kostprijs kunnen nu nog rondkomen

 • no-profile-image

  consument

  Zou dit een goede reden kunnen zijn om bezwaar te maken tegen de belastingen?? Waarom moet ik geld betalen aan een stelletje nietsnutten die alleen maar piepen als het even wat minder gaat. En dan moet ik mijn zwaar verdiende centje aan zulke slechte ondernemers geven, ja amahoela. En begin niet te zeuren over , wij boeren maken voedsel voor jou voor weinig. Dit is markt werking, waarom zou ik kleine keuterboertjes geld geven terwijl er vele goed renderende bedrijven zijn die een kostprijs hebben die tegen een stootje kan. Kortom slechte bedrijven verdienen geen steun.....

 • no-profile-image

  Hans

  Lambert, dan verkoop je de boerderij en ga je in loondienst, en markt trekt zich niets van inflatie aan

 • no-profile-image

  Zuivel smaakt naar meer

  De melkveehouders met gemiddeld het hoogste vermogen onder de boeren en tuinders worden gesteund door de EU. En de armere boeren en tuinders kunnen fluiten naar steun door de EU. Fischer Boel liet daarom duidelijk merken dat het afgetroggeld geld is. 25 jaar kunnen de melkveehouders zich voorbereiden op de liberalisering. En dan nog de hand op houden én wat nog erger is: het krijgen.
  Tja, politiek is een ongewis compas.

 • no-profile-image

  henk

  ben het ook met de limburgse tuinder eens! melkveehouders moeten eerst maar is beter de kostprijs in de hand houden en niet altijd boven aan willen staan met de grootste schulden bij de bank!! leer omgaan met de schommelingen in het inkomen en pas daar je bedrijf op aan. en niet door te rekenen met melkprijzen die dubbel ze hoog zijn!!

 • no-profile-image

  tuinder

  Het is toch eigenlijk gek he, nu zijn ze net begonnen met een vrije markt te creeren in de melkproductie, dus zonder steun van de overheid, en men ziet het niet meer zitten. Hebben we ooit de (paprika/ tomaten/ komkommers/ prei/etc) vollegrondsgroente telers/- kasgroenten telers/ akkerbouwers/ siergewastelers gesteund in de vrom van subsidie op het product. En hier gaat het ook bar en bar slecht mee wat deze mensen ZEKER NIET gegund is. Toch zal je deze mense niet in Brussel op het plein tegen komen. Het draaid hier nog altijd wel om het "eigen ondernemen". Ik hoop dan ook dat het goed komt maar laten we iedereen gelijk behandelen, dus geen subsidie.

 • no-profile-image

  mvh Bert

  Ik snap de kritiek op de nieuwe steun voor de melkveehouderij vanuit andere noodlijdende sectoren volledig.
  Het trieste is dat de actievoerende melkveehouders van de EMB(European Milk Board) helemaal niet om deze steun gevraagd hebben. Zij willen het aanbod afstemmen op de vraag. Wat zij aan de politek vragen is een wettelijk raamwerk om dit mogelijk te maken.
  Ze willen de markt sturen middels een melkfonds dat gevult word middels een heffing op het melkgeld, betaald dus door de melkveehouders zelf.
  Dit systeem zou heel veel belastinggeld besparen, dat nu gebruikt word om de oveschotten op te slaan. Als de melkprijs hiermee op kostendekkend niveau komt mag de politiek alle toeslagen en subsidies houden, daar zijn zeker nog goede doelen voor te bedenken in deze tijden.
  De politiek wil hier niet aan meewerken en geeft in ruil maar weer eens een zak met geld. Te gek voor woorden, de melkveehouders vragen om maatregelen die niets kosten en krijgen juist waar ze niet om vragen, weer meer subsidies en daarmee van iedereen die er niets van afweet het imago van subsidievreters.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  ik ben bang dat we bij piepertje frans te maken hebben met jaloerse zielepoten die waarschijnlijk zelf net zo hard de hand ophouden, maar daar niet elke week 80 uur voor werken, of ook wel genoemd, tomaten, of SPer.
  Feit is dat dezelfde mensen die ons nu de vrije markt opdrukken, ons ruim 20 jaar geleden ingeperkt hebben met quotering en allerlei anderen verstorende maatregelen, onder het motto voedselzekerheid. Nu is voedselzekerheid ineens ondergeschikt aan de prijs die de consument voor zijn voedselpakket moet betalen, en natuur en leefomgeving voor diezelfde consument. Waar niet zo lang na de oorlog voedsel als een belangrijk iets werd gezien. wordt het nu voor gewoon aangenomen, en zijn vakantie en een mooie televisie veel belangrijker geworden om je geld aan uit te geven. kortom het uitgave patroon van de consument heeft andere prioriteiten gekregen. de enige manier om waardering terug te krijgen voor goed voedsel is nieuwe schaarste. maar dat zie ik er voorlopig nog niet van komen, vooral in de zuivel. Aangezien we nu in een neerwaartse spiraal zitten. Minder opbrengsten- vaste kosten naar beneden brengen door meer liters te produceren- met als resultaat nog meer melk, en nog lagere prijzen. en nog meer schaalvergroting om de kostprijs weer naar beneden te brengen. Dus veehouders, als de consument het niet wil consumeren heeft het geen zin om het wel te produceren. markt betekend aanbod aanpassen aan de vraag, maar ik heb nog nooit iemand in de sector(incl campina, cono enz) horen zeggen dat we missch beter maar wat minder kunnen melken omdat ze het niet meer tegen redelijke prijzen op de markt weg krijgen.
  conclusie, we zijn als sector zeer onproffesioneel bezig als het gaat om het bedienen van de markt. en die honderd € van de overheid maakt daar echt geen verandering in, van mij mogen ze het houden, en aan zielepoten als bovengenoemde SPers geven

 • no-profile-image

  arme boer

  nee gerda verburg hoeft zich toch geen zorgen te maken om haar financien. Van onze eigen minister moeten we het hebben!!!

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.