Home

Achtergrond

EU-expert: Nederlanders naïef met privacy

Veel Nederlanders zijn naïef over de bescherming van hun privacy, oordeelde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx vandaag bij een lezing voor de Belgisch-Nederlandse vereniging Benev.

Terwijl in andere EU-landen de bezorgdheid is toegenomen tot 80 à 90 procent van de ondervraagd bevolking, is die in Nederland als enige EU-land de laatste jaren juist drastisch gedaald van 50 naar slechts 35 procent.

Van elke burger zijn vele gegevens vastgelegd bij diens bank, arts, internetbedrijf, ov-chip of de auto. ,,Nederlanders denken vaak dat het niet uitmaakt, omdat ze niets te verbergen hebben'', zegt Hustinx. ,,Maar dat is niet de vraag. Het gaat erom of het systeem goed werkt; zonder lekken en fouten. De systemen werken nog niet zo goed als nodig in een wereld die zo steunt op internet.''

Hustinx wijst bijvoorbeeld over de biometrische gegevens in paspoorten. Daarmee is bij 2 à 3 procent iets mis. Dat kan leiden tot meer misverstanden waardoor meer mensen bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot een vliegtuig. ,,Daar was niet veel aandacht voor, tot voor kort.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.