Home

Achtergrond 1 reactie

EU-Rekenkamer: Brussel moet toezien op prijsvorming zuivel

De Europese Commissie moet structureel toezien op de prijsvorming in de zuivelketen en de rest van de voedselindustrie.

Dit moet te kleine marges voor melkveehouders en het niet doorberekenen van prijsdalingen aan consumenten voorkomen.

Dat is een van de conclusies van de Europese Rekenkamer in een onderzoek naar de werking van de beheersmaatregelen in de zuivelsector sinds de invoering van de zuivelquotering in 1984. Het rapport is vandaag gepresenteerd.

"De concentratietendens onder zuivelverwerkers en supermarkten mag melkveehouders niet reduceren tot 'prijsnemers', en mag de kansen voor consumenten om eerlijk te profiteren van prijsdalingen niet beperken", aldus de Rekenkamer.

Volgens het rapport zijn alleen al tussen begin 2000 en medio 2007 de consumentenprijzen voor zuivelproducten met 17 procent gestegen, terwijl de prijs die aan melkveehouders werd betaald in die periode met 6 procent daalde.

Lees ook: EU-rekenkamer waarschuwt voor melkplas

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dat kan Neelie in haar zak steken

Of registreer je om te kunnen reageren.