Home

Achtergrond

EU-Commissie wil voedselketen beter laten functioneren

De Europese voedselketen, van boer tot bord, moet beter functioneren, vindt de Europese Commissie.

Dit moet voorkomen dat de grondstofprijzen dalen, terwijl de consument daar in de winkel niks van merkt, zoals dit jaar met name het geval was bij zuivel.

De Commissie heeft hiertoe vandaag een voorstel gepresenteerd, met een aantal vooralsnog weinig concrete maatregelen. Zo wil de Commissie machtsmisbruik in de keten tegengaan, en de prijsvorming inzichtelijker maken.

EU-lidstaten worden aangespoord om een prijsvergelijking van levensmiddelen beschikbaar te stellen. Zelf presenteert de Commissie vandaag een website waarop de prijsveranderingen van grondstoffen en eindproducten per lidstaat of groep lidstaten kunnen worden bekeken.

Onderzocht moet worden hoe de marktmacht van boeren verbeterd kan worden. De Commissie denkt aan de oprichting van producentenorganisaties. Dit laatste zou zijn beslag kunnen krijgen in het EU-landbouwbeleid na 2013. Ook wil de Commissie de prijsschommelingen van landbouwgrondstoffen tegengaan en speculatie, bijvoorbeeld door de derivatenhandel, indammen.

De Commissie constateert verder dat de Europese binnenmarkt voor voedsel nog altijd gefragmenteerd is, zowel naar producten als naar lidstaten. Handelsbeperkingen moeten worden opgeruimd, aldus Brussel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.