Home

Achtergrond 2 reacties

ECN handhaaft advies subsidie over co-vergisting

Onderzoeksbureau ECN adviseert het ministerie van Economische Zaken (EZ) opnieuw om in 2010 een subsidie van 20,1 cent per kilowattuur voor co-vergisting te verlenen.

Vergisters zonder mest moeten als het aan ECN ligt een subsidie van 15,8 cent per kilowattuur krijgen.

Vorig jaar gaf ECN hetzelfde advies, maar minister Maria van der Hoeven stelde de subsidie voor co-vergisting vast op 15,2 cent per kilowattuur en 17,7 cent bij warmtebenutting.

Voorzitter Aike Maarsingh van de Biogas Branch Organisatie (BBO) staat achter het advies van ECN. "Het is een realistisch advies. Het is dit jaar nog belangrijker dat de minister het advies overneemt, want banken geven op het moment alleen krediet als de kachel rookt. Als de biogasinstallatie stil staat, zijn er weinig mogelijkheden voor nieuwe investeringen."

Op een bijeenkomst voor de biogasbranche gisteren gaf ECN tekst en uitleg. "ECN legde heel duidelijk uit waar het advies op gebaseerd is", vertelt Maarsingh. "De Kamerleden gaven aan blij te zijn met de uitleg. Nu moeten zij er voor zorgen dat er een goede subsidieregeling komt."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Neem een abonnement op de groene rekenkamer en laat je overtuigen dat dit soort subsidies weg gegooit geld is.Er zijn grotere maatschappelijke problemen in ons land die eerder in aanmerking zouden moeten komen voor financiele ondersteuning b.v.mensen in verzorgings tehuizen.CDA misschien iets voor jullie programma?

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Hoe kun je nu 20 cent subsidie geven op een produkt wat op de wereldmarkt te koop is voor 5 a 6 cent. Dat is toch complete waanzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.