Home

Achtergrond

Duitse melkaanvoer fors hoger

De Europese melkaanvoer was in de periode januari-juli 2009 vrijwel even hoog als in dezelfde periode vorig jaar (plus 0,1 %). Maar wie de tien belangrijkste Europese landen qua melkaanvoer uitsplitst, ziet duidelijke verschillen, blijkt uit cijfers van PZ.

Nederland hoort bij de landen die flink doormolken (plus 2,5 %). Dat geldt ook voor Duitsland (plus 4,0 %), Denemarken (plus 3,9 %) en Polen (plus 2,7 %). Landen als Frankrijk (min 4,8 %), Ierland (min 2,0 %) en het Verenigd Koninkrijk (min 1,8 %) voerden juist aanzienlijk minder melk aan.

Bij de Nederlandse melkaanvoer valt op dat in 2009 minder melk in de kaasbak belandde dan in 2008 (min 2,3 %). Grootste stijger was melkpoeder. Er werd liefst 21,3 % meer melk verpoederd dan vorig jaar. Dat betekent ook dat de poederprijzen niet heel snel stijgen.

prognose:

poederprijs stijgt minst hard

Of registreer je om te kunnen reageren.