Home

Achtergrond 187 x bekeken

Duitse industrie sleept fors hogere melkprijs binnen

De Duitse zuivelindustrie heeft flink hogere zuivelprijzen weten te slepen uit de najaarscontractonderhandelingen met de supermarkten.

Dat meldt de zakenkrant Lebensmittelzeitung. Voor producten als verse melk, room, condensmelk en kwark betalen de supermarktketens volgens het blad 20 procent meer. Voor de consument in Duitsland betekent dit dat melk volgende week waarschijnlijk 6 cent per liter duurder wordt, zo is de verwachting van de marktexperts

De tot dusver gevoerde onderhandelingen gingen over de leveranties van melk en andere ’witte’ verswaren. Kaas en boter vallen daar niet onder.

De zuivelindustrie treedt bij het overleg met de grootgrutters nooit op als een gesloten front. Ook de supermarkten voeren de onderhandelingen indvidueel.

De Duitse boerenbond DBV had de verwerkers opgeroepen niet toe te geven aan de druk van de afnemers. Aan de kant van de grootgrutters werd veelal sterk gefocust op het resultaat dat Aldi uit de onderhandelingen haalt. In hoeverre prijsvechter Aldi in de laatste contractonderhandelingen een referentie was voor de andere ketens, is onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.