Home

Achtergrond

Duitse Groenen laten links in de steek

De Duitse milieupartij Groenen voelt in de West-Duitse deelstaat Saarland niets voor een coalitie met de andere linkse partijen SPD en Die Linke.

De partij gaf vandaag de voorkeur aan een regering met dechristendemocratische CDU en de liberale FDP.

Volgens de Groenen is met die twee partijen beter samen te werken. De milieupartij zegt geen vertrouwen te hebben in Die Linke, een verbond van ex-SPD'ers en ex-communisten uit de voormalige DDR .

De SPD en Die Linke uitten meteen felle kritiek, meldden lokale media. Zij hadden gehoopt met de Groenen de CDU naar de oppositiebanken te kunnen sturen, nadat de christendemocraten bij regionale verkiezingen eind augustus de absolute meerderheid hadden verloren. Als de zwarte CDU, de gele FPD en de Groenen een zogenoemde Jamaica-coalitie (verwijzend naar de vlag van dat land) vormen, is dat een primeur.

Voor Die Linke was meeregeren in Saarland ook een prestigekwestie. Een van de kopstukken, Oskar Lafontaine, was jarenlang premier van Saarland toen hij nog lid was van de SPD. Hij stelde zich vrijdag niet kandidaat voor het co-fractievoorzitterschap van Die Linke in de Duitse Bondsdag wegens zijn ambities in Saarland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.