Home

Achtergrond

Duits regeerakkoord is rond

De onderhandelaars van CDU/CSU en FDP hebben vanochtend vroeg een regeerakkoord bereikt voor de nieuwe 'zwart-gele' coalitie in Duitsland.

Dit heeft het Duitse persbureau dpa vernomen van de onderhandelaars.

De christendemocraten en de liberalen hebben een akkoord bereikt over een belastingverlaging van 24 miljard euro vanaf 2011, ondanks het hoge financieringstekort. De vermindering van de lastendruk op de burger was het laatste inhoudelijke struikelblok in de onderhandelingen. De FDP had haar beter verdienende achterban een substantiële belastingverlaging beloofd. De liberalen hadden meteen een belastingverlaging gewild. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) wilde hooguit 20 miljard belastingverlaging.

De 'zwart-gele' onderhandelaars werden het zaterdagochtend eveneens eens over een verkorting van de dienstplicht van negen naar zes maanden in 2011. De dienstplicht in Duitsland wordt dan korter dan ooit. De FDP had de dienstplicht voor Duitse jongemannen helemaal willen afschaffen.

De drie partijvoorzitters Merkel, Horst Seehofer (CSU) en Guide Westerwelle (FDP) geven zaterdagochtend om 10.30 uur een persconferentie om de details van het regeerakkoord toe te lichten. CDU, CSU en FDP leggen de overeenkomst zondag en maandag ter goedkeuring voor aan speciale partijcongressen. Het is de bedoeling dat de Bondsdag Merkel komende week woensdag herkiest als bondskanselier. In de nieuwe regering krijgt de CDU naast het kanselierschap zeven ministersposten, de FDP vijf en de Beierse CSU drie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.