Home

Achtergrond

Druk op Nederland over Afghanistan

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft bij NAVO-beraad van veel andere ministers te horen gekregen dat ze het niet begrijpen als Nederland geheel uit Uruzgan zou vertrekken.

Voor de Nederlandse aanpak is veel waardering, terwijl de trend juist is om meer troepen naar Afghanistan te sturen.

Dat bleek bij NAVO-beraad in de Slowaakse hoofdstad Bartislava vandaag, aldus een woordvoerder van Van Middelkoop. De Nederlandse regering beslist naar verwachting eind volgend jaar over de toekomst van de missie in Afghanistan.

Bij het beraad bleek grote steun voor een rapport van de Amerikaanse generaal Stanley McCrystal over de westerse aanpak in Afghanistan. McCrystal bepleit om de strategie te verleggen naar bescherming van de bevolking. Nederland staat overwegend positief tegenover dit rapport, aldus Van Middelkoop.

McCrystal bepleit ook extra troepen voor de missie, die nu al ruim 100.000 westerse militairen telt. Een besluit daarover is te verwachten rond NAVO-beraad van ministers van Buitenlandse Zaken in december.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.