Home

Achtergrond 183 x bekeken

'Draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid'

Bij aanpassing van het ganzenbeleid moet er voldoende draagvlak zijn onder boeren.

Dat draagvlak moet als basis bij besluitvorming worden genomen, vindt Veelzijdig Boerenland. Dat schrijft de belangenorganisatie in een brief aan de minister van LNV en de gedeputeerden van Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland naar aanleiding van de evaluatie ganzenbeleid door Alterra.

De ganzenfoerageergebieden zijn pas twee (Zuid-Holland) of drie seizoenen (Utrecht en Noord-Holland) operationeel en dat is volgens Veelzijdig Boerenland te kort om conclusies te trekken. Bovendien is het ganzenopvangbeleid in Noord-Holland niet effectief geweest omdat de afschotontheffingen door de rechter zijn ingetrokken.

In de evaluatie wordt als aanbeveling gedaan de schadevergoeding buiten de foerageergebieden minder aantrekkelijk te maken. Volgens Veelzijdig Boerenland mag dat in geen geval ter discussie staan, schade aan gewassen moet altijd vergoed worden. Ook de voorgestelde bufferzone wijst Veelzijdig Boerenland af. Boeren die niet begrensd willen worden als foerageergebied kunnen niet worden verplicht om zonder vergoeding, meer moeite te moeten doen om te verjagen naar de foerageergebieden.

Veelzijdig Boerenland ondersteunt wel de mogelijkheden om nieuwe gebieden te begrenzen daar waar daadwerkelijk ganzen foerageren en ook om gebieden af te voeren als daar geen ganzen foerageren.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.