Home

Achtergrond

Doorbraak droogtetolerantie cowpea

De Wageningse onderzoeker Eugene Agbicodo heeft bij de cowpea de plaats gevonden waar de eigenschappen voor droogtetolerantie liggen opgeslagen.

Die vinding is van belang voor Afrikaanse boeren die in zeer droge gebieden leven. De cowpea is een lange boon die voor de mens eetbaar is. Het loof van de plant wordt als veevoer gebruikt.

De zeer droogtebestendige cowpea (een lange boon) overleeft steeds moeilijker in Sahellanden, waar klimaatverandering heeft geleid tot kortere en minder regelmatige regenseizoenen. Het onderzoek van Agbicodo zal veredelaars en boeren helpen ook in de veranderde klimaatsomstandigheden gewassen te telen met hogere opbrengsten.

Agbicodo deed in Nigeria proeven met een droogtegevoelig type cowpea, een droogtetolerant type en 130 nakomelingen van een kruising tussen die twee typen.

Door het DNA te vergelijken tussen nakomelingen die het slecht deden en nakomelingen die het beter deden bij droogte, traceerde hij gebieden op het DNA waar de eigenschap voor droogtetolerantie gelokaliseerd is. Agbicodo constateerde ook een hogere opbrengst van peulen en zaden bij planten waarvan het blad langzamer verouderde en waarbij de bladmondjes langer open bleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.