Home

Achtergrond 158 x bekeken

Donner: geen extra maatregelen voor werklozen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is niet van plan extra maatregelen te nemen om mensen die door de crisis werkloos zijn geworden beter te helpen.

De SP en GroenLinks drongen daar dinsdag op aan tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wees erop dat in 2010 van 150.000 mensen de WW-uitkering stopt, ruim een verdubbeling in vergelijking met 2008. De duur van het recht op WW is in 2006 verkort. Afhankelijk van het werkverleden hebben mensen nu recht op drie tot maximaal 38 maanden WW. Ulenbelt wil dat de minister de uitkering een jaar langer laat doorlopen tijdens de crisis, omdat de overgang naar de bijstand een "helse gang'' is.

Donner peinst niet over een verlenging. Hij benadrukte dat niet alle mensen vanuit de WW naar de bijstand stromen. Velen krijgen weer werk of gaan een opleiding volgen, aldus Donner. Er zijn volgens hem nog vacatures in Nederland. Bovendien stelde Donner, dat sinds de verkorting van de uitkering het erop lijkt dat meer mensen na de WW sneller een nieuwe baan vinden dan voor die tijd.

Verder vindt Donner dat er al genoeg in gang is gezet om mensen aan het werk te houden en weer te helpen. Hij wees op de deeltijd-WW en de hulp aan werklozen bij het vinden van ander werk via speciale mobiliteitscentra. De minister ziet geen knelpunten, maar het staat de Kamer volgens hem vrij om met goede voorstellen te komen.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) wilde de garantie dat iedereen die bij het uitkeringsinstituut UWV terechtkomt, vanaf dag één wordt bemiddeld naar ander werk. Volgens de minister wordt al van alles gedaan en krijgt iedereen een gesprek die dat wil.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.