Home

Achtergrond

Dollar wint iets aan waarde, rente stabiel

De Amerikaanse dollar en het Britse pond hebben deze week iets aan waarde teruggewonnen ten opzichte van de euro.

Een grote correctie is het niet. De dollarkoers is op maandbasis nu voor de vierde maand op rij gedaald. De dollar daalde voor het laatst zo lang in 2004.

De reden voor de daling wordt gezocht in het herstel van de economie in de VS, de grootste ter wereld. Die blijkt het laatste kwartaal de recessie achter zich te hebben gelaten en de beurzen stijgen. Dat betekent dat investeerders het geld inzetten op de meerrenderende beurzen in plaats van zich met dollars te begeven in de valutahandel. Een goedkopere dollar leidt tot lagere transportkosten, omdat olie wordt verhandeld in dollars.

De vraag naar soja, granen en ethanol neemt bovendien toe omdat ook deze grondstoffen doorgaans in dollars worden verhandeld. Voor exporteurs met als specialisatie de VS is een lage waarde van de dollar echter desastreus.

Het positieve economische nieuws vertaalt zich nog niet in een andere rentekoers. Toch denken alle analisten dat dit op termijn wel gaat gebeuren. De AEX-index in Amsterdam heeft sinds januari 25 procent aan waarde gewonnen, terwijl ook andere beurzen als de DAX en CAC in Parijs stijgen. Dat betekent dat investeerders al negen maanden toenemend vertrouwen hebben in economisch herstel.

Herstel leidt ertoe dat de Europese Centrale Bank de herfinancieringsrente zal verhogen. Nu staat deze rente op een historisch lage 1 procent.

Commerciële banken kunnen goedkoop lenen zodat ze bedrijven eenvoudiger leningen verschaffen. Een graadmeter daarvan is de Euribor-rente, die stabiel blijft. Voorlopig spekken de banken dus hun eigen kas.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.