Home

Achtergrond 220 x bekeken 1 reactie

Dollar en pond verliezen terrein aan euro

De koers van de Amerikaanse dollar en het Britse pond blijft dalen ten opzichte van de euro.

Verwacht wordt dat de munteen­heden tot het tweede kwartaal 2010 nog verder in waarde zullen dalen. Hoewel rode diesel relatief goedkoper wordt net als de im­port van bijvoorbeeld Ameri­kaanse granen, wordt gevreesd voor de export. Voor exporteurs is een sterke euro immers slecht nieuws. Voor Amerikaanse en Britse afnemers zijn producten uit Nederland duurder dan voorheen. Boven­dien zijn sommige andere munt­eenheden, zoals de Canadese dol­lar, deels gekoppeld aan de Ame­rikaanse dollar.

Een euro is nu 1,47 dollar waard, tegen 1,46 een week eer­der. De dollarkoers ligt sinds twee weken stabiel op een laag ni­veau. Overigens was de waarde op 1 januari ook zo laag. Toen steeg de dollar echter, zodat een euro 1,26 dollar waard werd. ING verwacht echter dat de koers het vierde kwartaal daalt, zodat een euro 1,55 dollar waard wordt. De euro is 0,92 pond waard, het laagste niveau sinds begin april. Pas in het tweede kwartaal ziet ING een lichte ver­zwakking van de euro.

Europese regeringsleiders lie­ten deze week weten bang te zijn dat een zwakke dollar het econo­misch herstel van Europa be­dreigd. Japan heeft zelfs aange­kondigd bereid te zijn op de markten te interveniëren door dollars op te kopen. De korte termijn driemaanden Euribor-rente is na vorige week even tot boven de 0,75 procent te zijn gestegen inmiddels weer da­lende.

Of de rente blijft stijgen hangt voor een belangrijk deel af van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Speculanten ver­wachten dat de rente tot het der­de kwartaal volgend jaar op 1 procent blijft staan.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ex-spaarder

    Onlangs las ik in op de rabosite dat ze 5% betaalden voor 30 jaar vast. Dus zou de Rabo met 1,5% opslag minimaal 6,5% moeten vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.