Home

Achtergrond

Doek valt voor DSB

De ondergang van DSB Bank lijkt onafwendbaar geworden nu de bank onder curatele is gesteld.

Minister van Financiën Wouter Bos sprak gisteren van een "buitengewoon ingrijpende maatregel''. "Vooral voor klanten en werknemers van DSB Bank breekt een tijd van grote onzekerheid aan'', aldus Bos. DSB-klanten namen de afgelopen anderhalve week 600 miljoen euro van het totale spaargeld van 3,5 miljard euro op. Dat kwam vooral door een oproep van Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed om geld weg te halen bij DSB. Lakeman, belangenbehartiger van DSB-gedupeerden, wilde zo een faillissement veroorzaken.

De Nederlandsche Bank (DNB) had bij de rechtbank zondagavond een zogenoemde noodregeling aangevraagd. Een poging om DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken mislukte dit weekeinde. De rechtbank, die de aanvraag zondag afwees, beloot gisteren de bank alsnog onder curatele te plaatsen.

DSB-topman Dirk Scheringa liet weten zich 'gepakt' te voelen. Volgens hem was er onnodige onrust ontstaan onder spaarders doordat er informatie was gelekt naar de media. De rechtbank wees de eis alsnog toe, nadat maandag een nieuwe stormloop op de spaargelden was ontstaan.

Dat DSB Bank niet werd gesteund door de staat, waar andere Nederlandse banken wel kapitaalinjecties ontvingen, is volgens Bos logisch. "Andere financiële instellingen waren kerngezond, maar werden overvallen door invloeden van buitenaf. DSB is geen gezonde instelling.''

DSB is volgens DNB-president Nout Wellink een bank die de problemen voor een deel zelf heeft gecreëerd. "DSB is een bank die producten heeft verkocht waar klanten tegen in opstand zijn gekomen.''

Dirk Scheringa, oprichter en naamgever van de bank, is volgens Bos nu "de regie kwijt''. Bewindvoerders hebben die rol op zich genomen en gaan de zaken bij de bank verder afwikkelen. Maandag begonnen ze met hun inventarisatie op het hoofdkantoor in Wognum. Een woordvoerder zei gisteravond dat het nog te vroeg was voor mededelingen over de voortgang daarvan.

DSB-klanten kunnen de komende tijd maximaal 250 euro per dag opnemen. Ze kunnen straks aanspraak maken op het depositogarantiestelsel, waarbij ze tot 100.000 euro van hun spaargeld terugkrijgen. Voor klanten die een lening hebben bij DSB, verandert er volgens minister Bos weinig.

Lakeman en Zalm

Pieter Lakeman reageerde verheugd op de ondercuratelestelling. "Die tent moest failliet en dat hebben we in twee weken bereikt.'' Nederlandse banken lieten weten geschrokken te zijn. Ze betalen maximaal 3,5 miljard euro voor het falen van DSB.

Bos gaat een onafhankelijk onderzoek instellen naar de gang van zaken rond DSB. Ook de rol van voormalige bestuurders, onder wie Gerrit Zalm, wordt onderzocht. Zalm, inmiddels bestuurder bij staatsbank ABN Amro, zei volledig mee te werken aan het onderzoek. Het vertrouwen in hem is "onverminderd groot'', benadrukte Bos. "Ik wil dat Zalm onbesmet kan functioneren aan het hoofd van ABN Amro.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.