Home

Achtergrond

Doek valt definitief voor DSB

Dirk Scheringa's gevecht om zijn DSB Bank te redden is voorbij.

Nadat overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder op niets waren uitgedraaid, sneuvelde gisteravond laat ook het ultieme reddingsplan voor de bank uit Wognum. Kort nadat Jelle Hendrikx van het Steunfonds Probleemhypotheken de woorden "Het is voorbij'' had uitgesproken, zei ook Scheringa zelf geen mogelijkheden meer te zien voor een doorstart.

De rechter had Dirk Scheringa tot 9 uur vanochtend gegeven om zijn bank te verkopen. Toen was gebleken dat een Amerikaans investeringsfonds, naar verluidt het Texaanse Lone Star, de bank niet wilde kopen, riep de DSB-directie nog de hulp in van minister van Financiën Wouter Bos.

Met een kapitaalinjectie van 100 miljoen euro zou de bank 'Plan B' in werking kunnen zetten. Dat plan van financieel deskundige Adriaan Dorrepaal bestond eruit dat de tegoeden van spaarders deels zouden worden omgezet in aandelen om de bank te redden. Het ministerie van Financiën liet echter weten 'geen partij' te zijn in de kwestie. "Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter'', zei een woordvoerster.

Joop Hofland van vakbond De Unie constateerde dat de politieke wil ontbrak om DSB een doorstart te laten maken. "Het viel of stond met het ministerie en dat heeft gezegd: 'We doen niet mee'. Het was geen kwestie van centen, maar van politieke wil.''

Volgens DSB bedragen de verliezen die bij een faillissement worden verdeeld over de Nederlandse banken tussen de 600 miljoen en 1,5 miljard euro. Klanten met een zogenoemd achtergesteld deposito raken zeer waarschijnlijk al hun geld kwijt, maakte DSB eerder gisteren bekend.

De gevallen bankier zei gisteren in een eerste reactie tegen televisieprogramma NOVA, die werd uitgezonden op het NOS Journaal, het "heel erg'' te vinden dat de reddingsplannen voor zijn bank zijn mislukt. Erg voor de werknemers en spaarders van DSB, maar ook voor alle 'gedupeerden' (mensen die door DSB met een te hoge hypotheek opgezadeld waren en de daaraan gekoppelde koopsompolissen). Zij kunnen nu niet meer geholpen worden door DSB, aldus Scheringa.

Hij gaf de rechters die hem tot twee keer toe uitstel verleenden, een compliment. "Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten. Wij hebben wel drie of vier wedstrijden gespeeld. De rechter heeft ons kansen gegeven. We hebben die volledig benut, maar het is niet gelukt.''

Lakeman

Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed, die eerder spaarders opriep hun geld weg te halen bij DSB, kondigde actie aan tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Hij eist een schadevergoeding voor gedupeerden van DSB Bank, omdat DNB tekortgeschoten zou zijn als toezichthouder. De voorzitter van de stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen een kleine drieduizend gedupeerden.

Zondag werd eveneens bekend dat Dirk Scheringa begin oktober zijn eigen spaarrekening bij DSB had leegehaald. Het ging om een bedrag van 700.000 euro. Hij deed dit uit boosheid omdat De Nederlandsche Bank hem had meegedeeld dat hij uiterlijk 12 oktober moest terugtreden als voorzitter van de raad van bestuur van DSB. Scheringa heeft het geld later teruggestort.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.