Home

Achtergrond

Dodental Samoa loopt op

Het aantal mensen dat op de eilandengroep Samoa in de Grote Oceaan om het leven is gekomen door een aardbeving en een tsunami is woensdag opgelopen tot bijna 150.

Tientallen mensen worden nog vermist. Reddingswerkers zoeken naar lichamen in gebouwen, maar ook op zee. De politie verwacht nog twee tot drie weken nodig te hebben om alle stoffelijke overschotten te bergen.

De verwoesting is enorm, meldden ooggetuigen. "Het is geen paradijs meer, maar de hel op aarde'', aldus een overlevende. Ook een reddingswerker was overdonderd door de schade. "De verwoesting is astronomisch. Zo erg heb ik het nog niet gezien.''

De Samoaanse premier Tuilaepa Sailele bezocht de zuidoostelijke kust van Upolu, het grootste eiland van Samoa. "In sommige dorpen staat geen enkel huis meer. Alles is binnen tien minuten weggevaagd door de zeer krachtige tsunami'', aldus Sailele, wiens eigen dorp ook is weggespoeld.

De tsunami heeft niet alleen op Samoa slachtoffers geëist. Op het nabijgelegen Tonga zijn zeker zeven mensen omgekomen. In het tevens vlakbij gelegen Amerikaans Samoa stierven 31 mensen. De ziekenhuizen liggen bomvol met overlevenden. Het mortuarium in de Samoaanse hoofdstad Apia heeft een boot met koelinstallaties ingezet om stoffelijke overschotten langer te kunnen bewaren.

Na de tsunami zijn mensen aan het plunderen geslagen in de hoop voedsel te vinden. Volgens ooggetuigen worden ook andere bruikbare materialen gestolen, maar gaat het vooral om voedsel. Buitenlandse hulpverleners hopen dat het plunderen stopt, zodra de hulpgoederen de inwoners van Samoa bereiken. Uit Australië en Nieuw-Zeeland komt voedsel, kleding, medicijnen en drinkwater. Ook helpen deze landen met reddingswerk.

Dinsdag leidde een aardbeving op 190 kilometer ten zuidwesten van Amerikaans Samoa tot een tsunami. De golven die de kust van Samoa bereikten, hadden volgens de autoriteiten een hoogte van 7,5 meter. Het water kwam op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer landinwaarts. De vloedgolf raakte de eilanden tien minuten na de tsunamiwaarschuwing, waardoor de mensen weinig tijd hadden om te vluchten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.