Home

Achtergrond

Doden door neerstorten VN-toestel in Haïti

Alle elf inzittenden van een vliegtuig van de Verenigde Naties zijn gisteren omgekomen, nadat het toestel was neergestort in Haïti, niet ver van de grens met de Dominicaanse Republiek.

Een VN-woordvoerster heeft dat laten weten. Het toestel zou tegen een berg zijn gevlogen. Ze voegde eraan toe dat het neergestorte toestel een verkenningsvliegtuig was. Het vliegtuig werd gebruikt door een Uruguayaans onderdeel van Minustah, de VN-vredesmissie in Haïti.

Volgens een VN-woordvoerster in New York zijn de slachtoffers Uruguayanen en Jordaniërs. De meeste inzittenden van het toestel waren militairen. In Haïti verluidt daarentegen dat de inzittenden Uruguayanen en Sri Lankanen en mogelijk ook twee HaItiaanse agenten waren.

De door Brazilië geleide VN-missie Minustah is sinds 2004 actief in Haïti. De VN-Veiligheidsraad besloot tot de missie in het Caraïbische land omdat er een chaos heerste. De toenmalige president Jean-Bertrand Aristide ging in februari dat jaar na een rebellie noodgedwongen in ballingschap.

Momenteel zijn meer dan negenduizend VN-blauwhelmen in Haïti gestationeerd. Daarnaast is er een civiele VN-missie van zo'n tweeduizend personen.

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton ijvert in opdracht van de VN voor de wederopbouw van het eilanddeel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.