Home

Achtergrond

Dode lederschildpad opgevist uit Noordzee

Schippers hebben vorige week een dode lederschildpad uit de Noordzee opgevist.

Dat maakte Ecomare, centrum voor de Wadden en de Noordzee, donderdag bekend. Het dier is bij natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden voor onderzoek.

Conservator Pierre Bonnet van Ecomare gaat ervan uit dat het om hetzelfde dier gaat dat eind september zwemmend voor de kust van Texel werd gesignaleerd. Eerder die maand spoelde op het strand van Den Helder al een dode lederschildpad aan.

De lederschildpad is de grootste schildpad ter wereld. De dieren kunnen een schildlengte bereiken van ongeveer 3 meter. Het zijn volgens Bonnet "extreem zeldzame dieren'' die normaal gesproken niet in de Noordzee voorkomen.

De lederschildpad werd vorige week donderdag opgevist, op dezelfde dag dat bij Ameland een bultrug werd geborgen. Ook dat dier is naar Naturalis gebracht. "Het nieuws over de gevonden lederschildpad is daardoor ondergesneeuwd geraakt, waardoor Naturalis dit ons pas woensdag meldde'', aldus Bonnet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.