Home

Achtergrond 7 reacties

Dilemma voor tulpenkwekers

Nu het plantseizoen van de tulpen in volle gang is, staat een aantal kwekers voor een dilemma.

Enerzijds is er de vraag of ze de bollen die in het afgelopen seizoen niet zijn verkocht gaan planten en anderzijds is er de uitdaging om ze in te zetten voor de broeierij.

Zoals bekend is de handel niet al te florissant verlopen en zijn er behoorlijk wat overschotten. Op dit moment vindt er nog wel wat handel plaats, maar dat is mondjesmaat. De conclusie luidt in elk geval dat de race is gelopen en men niet tevreden is over het gerealiseerde resultaat.

De kwekers in Zeeland hebben hiervan relatief gezien de minste last, omdat hun overschotten als eerste op de markt kwamen en de overschotten uit de traditionele tulpengebieden pas later kwamen. Door het gegeven dat een aantal kwekers zal overwegen om de bollen te broeien, ontstaat de angst dat hierdoor opnieuw ongewenste druk op de (bloemen)markt wordt gelegd.

De contracten met de gootafnemers zijn al getekend dus die hebben geen invloed op de bloemenprijs, maar de grote vraag is hoe het prijsniveau zich zal houden als grote hoeveelheden tulpen tegelijk op de bloemenveiling worden aangevoerd. Inmiddels zijn de voorverkopen van tulpen(bollen) voor 2010 van start gegaan. De start hiervan is zeer traag en het prijsniveau scherp. Gezien de ervaringen van het achterliggende seizoen is dat niet zo verwonderlijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is te hopen dat de consument genoeg geld in de knip heeft. Daar gaat het uiteindelijk om!!!...

 • no-profile-image

  Kees

  tulpengalmijt bedoel je dan, tulpenmijt doet geen schade. je kan ze zelf ook gassen met actellic of heb je daar geen mogelijkheden toe?
  ik denk dat het allemaal wel meevalt, plantgoed is schaars en duur.
  de meeste collega's zijn hier alle leverbare tulpen kwijt net als ik zelf, welliswaar voor minimum prijzen maar ze zijn weg.
  ik beluister dat een ieder zo'n 5 tot 10% minder tulpen plantgoed heeft staan.
  dit verhaaltje is allemaal zwart praterij en onzinnig gezwets, alhoewel als iedereen denkt dat er weer teveel tulpen zullen zijn zal de prijs wel lekker laag blijven en kunnen we mooi nog een jaartje voor de kat ze viool aan de gang!!!
  leuk? ben benieuwd wanneer er subsidie komt op de bloembollenteelt, kan nooit lang meer duren.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Bollentelers kunnen zich zelf niet in de hand houden en maken daarmee de tulpenbroeiers ook het leven zuur.....

 • no-profile-image

  Miss

  Uiteindelijk beslist de consument. Degene die er het meeste aan verdienen zijn tussenpersonen/handelaren. Zij willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Zij zijn degene die de prijzen hoog houden voor de consument. Het maakt niet uit of er meer aanvoer is of in het ergste geval de handel in elkaar stort. De consument betaalt toch wel de volle pond. En de paarden die de haver verdienen krijgen hem niet.

 • no-profile-image

  Wim

  we houden al rekening met 5% meer bloemen voor de kloken,is dat een probleem ?????
  Ik denk dat het mee vald, waarom??
  Geen of weinig zuur dit jaar,dus betere kwalitijd bloemen.De bollen hebben veel meer inhoud als normaal als gevolg goede teeld omstandigheden,dus zwaarder.
  grof gegroed waardoor zwaardere bollen worden gebroeid, weer betere bloemen en zwaarder.
  De handel moet hierdoor meer herhaallings aankopen moeten kunnen bewerkstellen.Simpel de concument heeft zwaren en betere houdbare bloemen dus is bij goed resetaat eerder berijd tot nieuwe aankoop .
  Ik daag de handel dan ook uit om dit uit te buiten ,immers geen enkele handelaar kan zonder tulpen aankomen bij zijn klanten in de winter .Doe hier wat mee.

 • no-profile-image

  Bolle Boer

  Pak de rekenmachine erbij.. Dat geeft een hoop duidelijkheid.

 • no-profile-image

  john

  ja ja de consument ....nou dan had je vorige jaar net zoals ik gedaan heb hier in de USA eens tulpen moeten kopen.Allemaal mijt en de enkele tulp die nog bloeiden was ook nog getekend door de mijt . Maar dat er mijt inzat kon ik natuurlijk niet zien .De zuren wel die kon ik er zo uitgooien maar ik had ze wel betaald. Zelfs in mijn hobby kas waar mijn Amerikaanse vrienden met veel belangstelling naar keken werd het door de mijt niks soms 1 bloem op een pot .Dit jaar is de kwaliteit beter maar ik kan me voorstellen dat als mensen het vorige jaar zo besodemieterd zijn die handel niet meer moeten hebben .
  Dan zullen we het voor de rest maar niet over voorjaarsbloeiers hebben ....ja het kan zo veel beter, en ik kan het weten want ik ben jaren lang kweker geweest .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.