Home

Achtergrond 426 x bekeken 2 reacties

Deze soep is niet zo heet

Koren op de molen van de Partij voor de Dieren, het rapportje van het World Watch Institute over de uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij.

Want de cijfers zijn voor de veehouderij nog veel erger dan die waar Marianne Thieme zich op baseert in haar film Meat the Truth. De bewering van twee milieukundigen Goodland en Anhang, die hun sporen verdienen bij de Wereldbank, is dat de veehouderij een veel grotere bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen dan wereldvoedselorganisatie FAO heeft berekend. Het lijkt alsof de milieuspecialisten van de Wereldbank met terugwerkende kracht proberen het gelijk te krijgen dat ze vijf jaar geleden niet kregen. Toen al was er binnen de Wereldbank discussie over rol die de veehouderij speelt in het klimaatprobleem. Het FAO-rapport is weliswaar bekritiseerd, maar in de kern bleef het overeind.

Het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving heeft eerder dit jaar gesteld dat het aandeel van de veehouderij wereldwijd kleiner is – enerzijds omdat de modellen van de FAO uitgaan van te hoge uitstoot, anderzijds omdat de uitstoot uit andere bronnen hoger is dan de FAO aannam. Als Goodland en Anhang gelijk hebben, dan is dat reden voor zorg. Maar vooralsnog wordt deze soep niet zo heet opgediend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Wie ligt daar wakker van ??Welterusten

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Time to eat the dog!

  'Hond slechter voor milieu dan SUV' AMSTERDAM - Een viervoeter is slechter voor het milieu dan een SUV. Twee Nieuw-Zeelandse wetenschappers sloegen aan het rekenen en trokken deze opmerkelijke conclusie.


  Auteurs Robert en Brenda Vale schreven hun conclusies op in het boek 'Time to Eat the Dog'. Het Nieuw-Zeelandse koppel bestudeerde de co2 uitstoot van huisdieren, inclusief de ingrediënten in hun voedsel en het land waarop de grondstoffen verbouwd worden.

  Een middelgrote hond eet al snel 164 kilo vlees en kost 85 kilo graan per jaar. Er is zo'n 60 vierkante meter land per jaar nodig om in de behoeften van een gemiddelde hond te voorzien. De 'ecologische voetstap' komt daarmee volgens de onderzoekers op 1,1 hectare.

  Een Toyota Land Cruiser daarentegen, die 10.000 kilometer per jaar aflegt, verbruikt 55 gigajoule. Een hectare landbouwgrond kan per jaar 135 gigajoule aan energie produceren. Dat betekent dat de 'ecologische voetstap' van zo'n terreinwagen neerkomt op 0.41 hectare land; de helft van een Duitse Herder.

  Een kat is overigens net zo vervuilend als een Volkswagen Golf, en zelfs een goudvis is slecht voor het milieu; net zo veel als twee mobieltjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.