Home

Achtergrond 16 reacties

Deskundigen bezien toekomst van EU-zuivelsector

EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel stelt een groep van deskundigen in, die de toekomst van de Europese zuivelsector onder de loep neemt.

Dat heeft Fischer Boel vanmiddag gezegd, bij de opening van de informele landbouwraad over zuivel.

De landbouwcommissaris had de maatregel al aangekondigd. De werkgroep kan ook kijken naar mogelijkheden om de melkprijs en de boereninkomens te stabiliseren, als na 2015 de quotering zal zijn verdwenen.

Veel lidstaten, onder aanvoering van Frankrijk, vrezen dat een groot deel van de melkveehouders het dan op een geliberaliseerde melkmarkt niet meer kan bolwerken. De Fransen hebben daarom gepleit voor een nieuwe zuivelregulering, zonder al te expliciet te worden over hoe die eruit moet zien.

De werkgroep kan zich nu over deze vraag buigen. Voorzitter wordt Jean-Luc Demarty, een hoge EU-landbouwambtenaar; alle lidstaten kunnen vertegenwoordigers afvaardigen voor de werkgroep, die komende week al zijn werkzaamheden begint.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Dat wordt weer glas,plas en was

 • no-profile-image

  huub

  Is marktwerking niet rechtvaardig genoeg?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed verhaal knap ver weg, ik hoop dat Siem Jan Schenk en andere LTO bobo's dit ook lezen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Leen uit Emmeloord en Beste Boer Knap uit ver Weg. Hoe gaan wij dat varkentje wassen vroeg ik eergisteren. Inmiddels weten wij dat de EMB,daar aan begonnen is!.Goede zaak!!!.Mevr Fischer Boel heeft al laten weten dat zij er niets op tegen heeft,maar medewerking wil zij ook niet verlenen,las ik gisteren. Het komt nu aan op de welwillendheid van de Zuivelverwerkende industrie!. In duitsland en nederland domineren de Coöperatie's!,dat is een goede zaak want daar hebben de melklveranciers recht van inspraak/medezeggenschap!. Theoretisch moet de EMB en haar Zusterorganisatie's daar een klankbord vinden. Als dan in Europees verband een overeenkomst gesloten wordt, zijn wij op de goede weg!!!.In Coöperatief verband moet dat mogelijk zijn!. Mijn persoonlijke conclusie is deze;maak de melkleverancier's die hun melk aan een Coöperatie leveren actief!!!. De Politiek zal niet tegenwerken, dat weten wij nu zeker!!!. groetje's piet

 • no-profile-image

  huub

  Wat heeft mevr. van Keimpema bereikt dan?

 • no-profile-image

  Bob

  Hoop Huubke, op een rechtvaardig beleid.

 • no-profile-image

  vraag

  Huub, heb jij onder jouw dakpan ook nog iets zitten waar je beweging in kunt krijgen?

 • no-profile-image

  Leen

  Boeren zijn te dom voor marktwerking. Essent, Nuon, Telford, KPN, Albert Heyn etc. etc kunnen dat wel!?!?!? Marktwerking is een illusie!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Bedrijfsmatig gezien, zullen de Melkveehouders op den duur de zelfde ups and downs mee moeten maken,als de Varkenhouders. Denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Boer

  Piet het zijn vooral downs waar de varkenshouderij mee te maken heeft. Die hardwerkende "ondernemers" werken zich kapot om te leven in armoede. De varkensboeren roepen trots dat ze opereren op de "vrije wereldmarkt en dat de melkveehouders daar maar aan moeten wennen, maar vertellen er niet bij dat er een flinke doses exportsubsidie nodig is om export van varkensvlees mogelijk te maken. Ik ben het helemaal met Leen eens. Boeren tonen weinig ondernemerschap als het aankomt op de productie en de marketing van hun product. Je hoeft alleen maar te kijken naar wie de centen verdiend. Dat is iedereen behalve de boer. Dat zou een "ondernemer" moeten aansporen tot nadenken waarom dat zo is en wat er aan gedaan kan worden. Europese boeren moeten produceren volgens allerlei IKB's en protocollen en dat is een vereiste geworden van de wholesale en retail. Als echter de prijs hoger is dan het product uit een derde wereld land dat zonder eisen en regels wordt produceerd, wordt het daar vandaan gehaald. De mensen die ik echte ondernemers vindt zijn de mensen waar velen van jullie op lopen te kankeren. Dat zijn de mensen die zien dat je niet duurzaam, diervriendelijk en milieuvriendelijk kunt produceren als je druk bent met proberen te overleven op de wereldmarkt.

 • no-profile-image

  Boesje

  Kijk dat theekransje zoals topkoe bedoeld heeft, heeft dan toch succes. Tenminste voorlopig. Ik hoop wel dat Nederland iemand stuurt die respect en bewondering afdwingt. Mevr. van Keimpena bijvoorbeeld. Tot op heden heeft ze meer succes dan die dikke Schenk.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb het gelezen Piet. Goed nieuws, en ik hoop dat ze met zijn allen de wind er onder krijgen.

 • no-profile-image

  Jan

  Om tijd te rekken wordt er nu een groepje zgn deskundigen inghuurd, die komen met een advies als de melkprijs weer op een acceptabel niveau zit, en de spanning onder de melkveehouders wat gezakt is

 • no-profile-image

  dirk

  Uit welke deskundigen zal dat clubje bestaan Met andere woorden wie krijgen daar zitting in

 • no-profile-image

  adri

  ik vind het een slechte zaak dat er weer eerst deskundigen geraadpleegd worden ,,
  als ik emb bestuurder was zou ik niet accoord gaan met dit slappe resultaat
  en de aktie verhevigen ..
  voer en koeien in brussel dumpen laat ze zelf nu maar de koeien melken

  de melk in de straten laten stromen
  letterlijk

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Boer Knap en Leen,marktwerking vinden jullie een Ilusie. Goed,ik begrijp waarom. De EU is niet in staat tegen de wereldmarkt te concureren;dat bedoelen jullie toch? Als ik mij vergist heb graag correctie!. Maar ik heb afgelopen week ontdekt dat de Rabo en FC,andere ambitie's hebben! Over 10 jaar profeteerde dhr. Wim Thus (volgens een onderzoek) Nederland 11.000. Melkveehouders telt die gezamenlijk 14.000.000.000. kg. melk produceren!.Als ge dat deelt door 11.000. kom je uit op 1.250.000. kg. gem.per bedrijf. Nu willen heel veel melkproducenten,flexibele volumeregeling!.Ook dat vind ik begrijpelijk!. Maar!,tot nu toe draait de Politiek om de Hete Brij heen. Nu mijn grote Vraag; hoe gaan wij dat Varkentje wassen???.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.