Home

Achtergrond 2 reacties

Denen vinden biggenmarkt Duitsland ondoorzichtig

De doorzichtigheid op de Duitse biggenmarkt ontbreekt volledig.

Dat stelt zakelijk leider Hans Aarestrup van de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter vast.

De bond gaat een grondige analyse maken van de prijsvorming op de Duitse biggenmarkt. Doel is om een helder beeld op tafel te krijgen van de factoren die van belang zijn voor de prijsvaststelling. Volgens Aarestrup deugt er van de huidige noteringen niets. Zo vragen de Denen zich af waarom als basis een gewicht van 25 kilo per dier wordt gehanteerd, terwijl in de praktijk de meeste biggen worden afgezet bij gewichten tussen de 28 en 30 kilo.

Met name de regulering via een toeslagsysteem levert de nodige irritatie op. In situaties met een overaanbod wordt namelijk de bonus verlaagd en niet de basisprijs. Tevens verwondert de bond zich erover dat nog steeds wordt uitgegaan van leverantiepartijen van vijftig tot honderd biggen terwijl de koppels meestal groter zijn dan tweehonderd.

Op den duur wil Danske Svineproducenter ook andere Europese biggenmarkten onder de loep nemen. De zaak wordt gefinancierd via het productieheffingsfonds van de Deense varkenssector.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het Deense

  De Denen willen even de Duitsers de les lezen zoals ze dat in eigen land gewend zijn. Vooral doen !!! Positief voor de Nederlandse varkenshouderij, die toch iets Niedericher is t.o.v. de oosterburen.

 • no-profile-image

  bert

  een tijd terug wilde de nvv de toeslagen op biggen afschaffen. omdat het buiteland het te moeilijk vond. wel nu. ik lees dat toeslagen in het buiteland nog erger is.
  wat is de nvv hier mee van plan?

Of registreer je om te kunnen reageren.