Home

Achtergrond 2 reacties

Delta Milk raakt grootste afnemer kwijt

Coöperatieve leveranciersvereniging Delta Milk, die recent heeft aangekondigd de FrieslandCampina-kaasfabriek in Bleskensgraaf te willen overnemen, raakt haar belangrijkste huidige afnemer kwijt.

Dit blijkt uit een mededeling van kaasmakerij Özgazi in Etten-Leur. Özgazi betrekt zijn grondstoffen voor een deel van leveranciers in de omgeving, maar voor een belangrijk deel ook van Delta Milk. Daarmee werd in 2007 een contract voor onbepaalde tijd afgesloten.

Vastgelegd werd dat beide partijen in ieder geval de eerste drie jaar niet van elkaar afkonden en dat de prijs voor die periode vaststond op de Cono-prijs plus 2,5 cent (exclusief Caring Dairy toeslag). Die prijs werd steeds meer een last voor Özgazi, omdat andere verwerkers dit jaar behoorlijk minder voor de melk betaalden. Het heeft dan ook geprobeerd om voor de tijd na de eerste drie jaar een lagere prijs te bedingen. Dat is niet gelukt, zegt inkoper Harry Kil.

Opstelling Delta Milk

Vanwege de volgens hem weinig flexibele opstelling van Delta Milk en ook vanwege de aankoop van Bleskensgraaf heeft Özgazi daarom besloten om het contract met Delta Milk tegen einde 2010 op te zeggen.

Voorzitter Teunis Sterk van Delta Milk reageert verrast op de mededeling van Delta Milk en zegt dat hij nog in gesprek is met Özgazi. Hij ontkent dat hij niet wil meebewegen met de melkprijs en zegt Özgazi als klant te willen behouden. De aankoop van Bleskensgraaf is volgens hem juist een voordeel voor de andere klanten van Delta Milk. "Daardoor kunnen wij nog meer melk op maat leveren," stelt hij.

Özgazi ziet het anders en meldt dat het nieuwe leveranciers zoekt, voor in totaal 25 tot 35 miljoen kilo melk, liefst in het Zuiden, maar elders is ook geen probleem. Özgazi verwacht dit jaar zo’n 90 miljoen kilo melk te verwerken. Het maakt daaruit zachte witte kazen. Naast koemelkse kaas maakt het ook kaas uit geiten- en schapenmelk.Het bedrijf breidt uit vanwege een stijgende vraag.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    frank

    "Bezint voor ge begint" wil ik aan iedere melkveehouder meegeven. Als er melkveehouders zijn die met Ozgazi in zee willen gaan moeten zij wel weten dat zij onderhandelen met een afnemer die het niet zo nauw neemt met contracten. Zij hebben niet de naam om contracten te respecteren maar alleen de goedkoopste melk in haar fabriek te krijgen. Een ontbinding van een contract zal bij te dure melk het gevolg zijn

  • no-profile-image

    Jan

    Zo zie je maar dat Frank niet goed op de hoogte is! Ozgazi betaalt al twee jaar lang de hoogste melkprijs van Nederland omdat hij zijn contract naleeft. En die ook netjes uitdient. Deltamilk moet niet denken altijd in die hoogste boom te kunnen blijven zitten. Dit zijn andere tijden! Deltamilk zal ooit het deksel op hun neus krijgen! Maar, veehouders voel uw vrij om uw geld in de Teunis Sterk bank te stoppen. DSB! Deltamilk Sterk Bleskensgraaf!

Of registreer je om te kunnen reageren.