Home

Achtergrond

Defensie stelt besluit steun Wageningen uit

Het is nog niet zeker of Defensie echt stopt met de steun aan de jaarlijkse herdenking op 5 mei in Wageningen.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zal in juni volgend jaar alsnog bekijken of de ondersteuning doorgaat en zo ja, in welke vorm.

Dat heeft De Vries vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD en PVV. Daarmee komt De Vries terug op zijn besluit eind september om alleen nog in 2010 de 65-jarige jubileumviering te steunen. Defensie droeg tot nu toe altijd bij met geld en militairen.

Op het besluit van de staatssecretaris kwam veel verzet, onder meer vanuit vanuit de landelijke en lokale politiek, veteranen en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC). De Vries heeft deze week gesproken met NCHC-voorzitter en commissaris van de koningin in Gelderland, Clemens Cornielje.

De Vries wilde af van de ondersteuning, omdat Defensie kritisch moet kijken naar haar uitgaven. Ook kost de inzet veel menskracht. Bovendien richt Defensie zich meer op de landelijke Veteranendag die de afgelopen jaren in juni in Den Haag wordt gehouden.

Daarnaast wijst de staatssecretaris erop dat het al steeds moeilijker wordt voor de vijf landen die Nederland bevrijdden (de VS, Canada, Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk) om met troepen deel te nemen aan het defilé. Ook de betrokken veteranen zijn al ver in de tachtig en enkele verenigingen hebben aangegeven dat 2010 voor hen de laatste viering wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.