Home

Achtergrond 1 reactie

Deel grotere appeloogst komt niet op de markt

De groter uitgevallen appeloogst is voor een deel gecompenseerd door het rooien en niet plukken van appels.

Volgens Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO), is circa 2,5 tot 3 procent van de appels niet op de versmarkt beland. "Het heeft een klein effect gehad op de prijsvorming," stelt hij. "Bij de lage industrieprijzen hebben telers ervoor gekozen niet te plukken." Bovendien zijn er telers die oude percelen hebben gerooid.

Uit de septemberraming van het Productschap Tuinbouw (PT) blijkt dat de appeloogst 5 procentpunt hoger uitvalt dan was geraamd in juli. Dit jaar is 7 procent meer appels geoogst dan vorig jaar, wat overeenkomt op 402 miljoen kilo. Er was uitgegaan van 392 miljoen kilo.
Van Haarlem denkt dat de vraaguitval voor grotere problemen zorgt, dan de extra appels die op de markt zijn gekomen. "Het ligt al achter ons," stelt hij.

De perenoogst valt lager uit omdat er relatief veel kleine peren zijn geplukt. Prijzen zijn beter dan bij appels, die zwaar onder druk staan.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  fruitteler met pensioen

  wil reageren op de voorspellingen en ramingen betreffende de te oogsten fruit
  kan me ergeren aan al de berichtgevingen
  klopt allemaal ook helemaal niks van
  vandaag is het 6% minder morgen is het 7%
  meer ,overmorgen is het niet meer en niet minder dan het jaar van te voren,waarom allemaal die voorspellingen ,wat koop je daar voor ,het werkt meestal negatief
  schrijf dan niets het is toch allemaal koffie dik kijken en flauwekul ,het aalemaal om zich intersant te maken (hier erger ik me rot aan en met mij nog meerdere telers

Of registreer je om te kunnen reageren.