Home

Achtergrond 2 reacties

'Deel Duitse aardappelen niet te verkopen door rooischade'

Minstens 20 procent van de aardappelen in Duitsland is niet te verkopen door schade die is opgelopen bij het rooien als gevolg van de droge grond.

Dat alarmerende cijfer geeft de Nedersaksische boerenbond Landvolk. De bond komt met deze inschatting op een moment dat de oogst in Nedersaksen voor het grootste deel is afgerond. Uit dit gebied komen de meeste aardappelen in Duitsland.

Voor de resterende percelen wordt volgens Landvolk gewacht op regen. Er viel de afgelopen dagen wel enige neerslag, maar niet voldoende om de grond zodanig te weken dat er schadevrij kan worden gerooid. De problemen doen zich zowel op de zand- als kleigronden voor.

Eerder gaf voorzitter Martin Umhau van de Duitse overkoepelende aardappelorganisatie Unika ook al aan dat zo’n 20 procent van de Duitse oogst verloren kan gaan door knolbeschadiging.

Op basis daarvan verwachten deskundigen dat de Duitse opbrengstprognose te hoog is ingeschat en later in het seizoen flink naar beneden moeten worden bijgesteld.

Het Duitse ministerie van landbouw publiceerde eind vorige week de eerste opbrengstprognose voor aardappelen. Het ministerie verwacht dit jaar een oogst van 11,62 miljoen ton aardappelen. Dat is 2,2 procent meer dan vorig jaar. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 11,2 miljoen ton. Er wordt 7 procent meer fritesaardappelen geoogst en er worden minder tafelaardappelen gerooid.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer mieras

    dat is een goede zaak voor ons .wij moeten nog rooien voor mij mogen ze in Duitsland allemaal beschadigd zijn dan gaat bij ons de prijs omhoog

  • no-profile-image

    Han

    Als door de klimaatsverandering de huidige rooiomstandigheden meer normaal worden dan uitzondering, lijkt mij de tijd rijp om ons te bezinnen op alternative rooimethoden. het steeds aanpassen van de oude technieken en zgn verbeteren blijkt niet de oplossing te zijn. Misschien moeten we wel genoegen nemen met lagere capaciteiten en hogere kwaliteits zekerheid. Wie maakt de machine, die aardappels uit de grond haalt en niet een machine die grond uit de aardappels haalt, zoals nu gebrukelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.