Home

Achtergrond 408 reacties

De haas heeft het moeilijk

Het gaat niet goed met de haas in Nederland.

De hazenpopulatie lijkt in het afgelopen decennium met 30 procent te zijn afgenomen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de Zoogdierenvereniging samen met Vogelonderzoek Nederland (SOVON) en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zij deden gezamenlijk onderzoek naar dagactieve zoogdieren in de periode 1997 tot en met 2008. Daaruit blijkt dat hazen het vooral moeilijk hebben in agrarische gebieden. Volgens de Zoogdierenvereniging zijn met name schaalvergroting en intensieve landbouw de oorzaak. Die zorgen voor een eentoniger voedselaanbod waardoor ziektes harder en sneller toeslaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Dat zijn dus gewoon stropers. Wij kennen dat soort mensen. Snel schieten vanuit een auto. Lekker anoniem . Dat zegt al genoeg over dit soort bloedhonden. Die jagersclub weet donders goed wie dat zijn. Ze zullen (willen) er zeer waarschijnlijk niets aandoen. Dat hebben wij het nog niet eens over de langehonden......Helemaal misselijk makend.
  Ik hoor dat de naam Sligro hier valt...ALS ALS dit waar is dan moet men dat direkt groot in het openbaar brengen.
  Pas als je bij iemand aan de portemonnee komt dan gaat men reageren. En jij Anti-Jacht wees toch niet zo arrogant dat je denkt dat je de jagers met je argumenten van tafel hebt geveegd. Ben je nu tevreden dan ??Je hebt je overwinning ?? Nou wij Hazen blijven voorlopig kansloos afgeknalt worden met die schurkachtige drijfjacht.
  Zoef zoef ik moet nu snel weg...

 • no-profile-image

  Ah

  Vogelspotter, laat ik nu niet het gevoel hebben dat je clubje niet aanwezig was hier. Of je moet met hersenloze janhagel de zwakbegaafde schrijvers bedoelen die als domme ganzen achter jullie aangakken en bij jullie ontbreken de weg een beetje kwijtgeraken. Enfin, het is maar wat je een goede tactiek vindt. Het valt me op dat je ook nog een goede jager kent. Kan dat dan in jouw optiek? Is er dat eentje die tegen zijn zin naar buiten gaat en bij elk schot een potje gaat janken? Of ben je toch voor een bepaalde vorm van jagen? Hoe denk je dat dan te regelen?

 • no-profile-image

  jacques beuvink

  Gisteren waren we in de Oostvaardersplassen. Er ligt overal veel sneeuw en we zagen onderweg erheen en ook terug veel hazen. Maar niet eentje tijdens vier uur wandelen in het gebied waar duizenden grote zoogdieren lopen te verhongeren. We zijn ook een heel stuk langs de spoordijk gelopen waar toch konijnen horen te zitten. Maar ook daar is alles volkomen kaalgegraasd door hongerende koeien, paarden en herten. Geen konijn te zien! Overbegrazing is dus ook de pest voor de stand van de kleine grazers!

 • no-profile-image

  Boer

  Ja spotvogel maar het zal nog wel even duren voordat door agd een sectie geopend wordt waar een komiek als jij terecht kan.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Jullie , posters zijn alleen bezig om elkaar de vlooien af te vangen. Doe maar eens iets aan dat rucksichtesloos kapot maaien van onze kindertjes.....
  Wij verdienen gewoon bescherming net als de Ganzen en Edelschweinen.

 • no-profile-image

  Hasenschuetzer

  Edelschwein, Edelschwein, du bist gleich wie die Hasen, und du sollst, Edelschwein, aber nicht so laut rasen!
  (En verder dacht ik al het een en ander gedaan te hebben voor dat kroost van jullie).

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Beste Zoef, Buck's Bunny en alle andere wipstaartjes. Vannacht sneeuwt het weer en die blijft volgens Erwin Krol liggen tot 31 december. Daarom blijft de jacht het hele jaar gesloten. Is dat even goed nieuws?

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Geniaal die spotvogel. Volgens mij is ie akkerbouwer vriendelijk!!! Lust vast wel een jonge graanjenever. Verder sluit ik mij aan bij de Bond Tegen Hazesjacht.

 • no-profile-image

  Delfin

  De haas heeft het moeilijk en wij hebben daar dus allemaal moeite mee. Jammer spotvogel dat je agrarisch natuurbeheer niet zo ziet zitten omdat er boeren zijn die er zogenaamd veel aan verdienen. Maar door onder ander uitgestelde maaidatums (grotere overlevingskans voor de jonge hazen, ongeacht het weer op Koninginnedag) en slootkantenbeheer zie ik wel iets positiefs voor de hazen (en dat in combinatie met agrarisch gebruik). Dat er hazen worden opgegeten door roofvogels/vossen en/of worden doodgereden door auto’s moeten we, denk ik, maar voor lief nemen (want zo slecht gaat het ook niet met de hazenstand). Wildredders op maaimachines zijn natuurlijk een mooi instrument, maarja als deze beschikbaar worden gesteld door een jager, die daarmee indirect zijn afschot kan verhogen, werkt voor agrariërs natuurlijk niet motiverend. Dan blijft toch de sluitpost over, de jager. Deze heeft een grote (eind)verantwoordelijkheid in het geheel. Volgens anti-jacht misbruikt de jager deze verantwoordelijkheid, als dat zo is, dan wordt dat de uiteindelijke doodsteek voor de hazenjacht (behalve bij schade). De jacht moet in dat opzicht, denk ik nog veel (bij)leren, anders had de jacht het woord “oogsten” allang niet meer als argument aangevoerd. Maar welke jager is bereid om uit zijn traditie te stappen?

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Fout linda, de vos reguleerd zichzelf niet maar breidt gewoon zijn terratorium uit.Zelfs de kippen en lammeren zijn hier in de buurt niet meer veilig.Je geeft wel de jagers op de schuld maar dat vind ik niet terecht,tuurlijk er zullen wel een aantal zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, maar om nu iedereen op de schuld te geven gaat me te ver.De jagers hier in het gebied geven elk jaar aan hoeveel wild ze geschoten hebben en het valt op dat er steeds meer vossen en reeen bij zijn. Het valt wel op dat er nu weer meer hazen lopen dan een aantal jaren terug

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Nou wij, Gijzen , zijn er niet zo rouwig om dat die langoren wat minder aanwezig zijn. Ze vreten al ons lekkere gras op.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat schreef ik toch, Natasja uit Drenthe. In akkergebieden doet de haas het beter dan in graslanden want daar is in het kwestbare werp- en zoogseizoen veel meer rust in het land. En Gert, ook uit Drenthe, moet geen onzin verkopen. Kraaien en buizerds doen volwassen hazen helemaal niks (tenzij die een vol schot hagel gehad hebben of de cyclomaaier tegen zijn gekomen) en als ze jonge hazen pakken dan is daar vaak wat mee aan de hand; meestal zijn dat dan gewonde dieren. Want dat is immers de biologische functie van die 'rovers'.

 • no-profile-image

  anti

  De teruguitgang van de hazenstand is aan twee factoren te wijten. de 1e is de cyclo-maaier. Dat si nu eenmaal een gegeven, boeren dienen hun grond te bewerken. Vroeger stelde een WBE nog wel eens een wildredder ter beschikking aan boeren. Blijkt nu niet meer. (WBE betekent wild-beheer-eenheid, maatr niets is minder waar, het is een vereniging van plezierknallers). De 2e oorzaak van teruguitgang is de jacht. Jagers moeten aan boeren pacht betalen en willen hazen voor hun geld. Schieten dus, knallen voor de lol. Ik heb in die contreien jarenlang geinfiltreerd. Ken deze natuurcriminele wereld van haver tot gort. De jacht dient per omgaande te worden verboden door deze plezierknallers, met hun verkeerde kleding aan. Het lijkt wel een "buiten-carnaval" met hun foute hoedjes. Speciaal de jacht op hazen, daar deze zeer kwetsbaar zijn. Indien er wildschade is, zouden er maatregelen gevonden moeten worden over regulering, maar dan zeker niet door industrieele plezierknallers. Nogmaals: jacht in Nederland is niet nodig, wordt maatschappelijk niet meer aanvaard en is een hobby voor veelal oude prostaatboertjes. Maar ja...............onze belangrijkste familie maakt zich schuldig aan deze schietpartijen.............SCHANDE.

 • no-profile-image

  wipkip

  Wel jammer dat die vossen halverwege de jaren tachtig uitgezet zijn door een oud boswachter van het dijkgatbos. Uitgezet op het eiland (stukje niemandsland in het Robbenoordbos) De reden voor die uitzetting was dat de vossen hier nog niet voorkwamen en dat leek ze wel leuk. Ik weet zeker dat we van deze aktie nu de vruchten plukken (en vertel niet dat ik onzin vertel want die man heeft het me zelf verteld!)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Anti Jacht noemt jagers misdadig en ik geef een voorbeeldje. Op 16 augustus jl. begon hier ineens een jager pal aan de rand van het dorp op houtduiven te knallen, waardoor pony's in een weitje op hol sloegen en in het prikkeldraad terecht kwamen. De eigenaar, een oudere man, raakte zo over zijn toeren dat hij een attaque kreeg en ter plekke overleed! Maar amper drie dagen later stelde ik vast dat er aan de rand van dat weitje wéér gejaagd werd. Het lijk van die oude man stond nog boven aarde! Met de complimenten van de WBE Maas en Waal! Zovér gaan hobbyjagers die door de Wetgever carte blanche met onze natuur gekregen hebben! En pas als dat gestopt is zal ik ophouden met die lieden te bestrijden!

 • no-profile-image

  bucks

  zolang ze mij maar met rust laten !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  16 reacties op hetzelfde onderwerp van spotvogel is wel wat veel van het goeie,kan de webredactie niet ingrijpen want het wordt wel erg eentonig !Ik heb het vermoeden dat hij vroeger onder een ander pseudoniem actief was op deze site!

 • no-profile-image

  anti

  @spotvogel: ik dacht dat ik de grootste zou zijn als het gaat om die jagers-bestrijding. Als ex-lid van het bestuur van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE JAGERSVERENIGING moet ik erkennen een meester in jou gevonden te hebben. Ik bestrijd deze natuur misdaad al jaren met hand en tand. De bedreigingen, die ons gezin heeft gehad van deze "heren", zijn schrikbarend. Ze wisten me te vinden en te bedreigen, maar ik stop niet. Het is mijn levenswerk geworden, een levenscultuur, tegen een cultuur kun je niet winnen. Jagers gaan dit ook gewoon glansrijk verliezen met hun uitroeiend gedrag. En dan die club die zich NOJG noemt. (Hebben ook een zielige site). Als je daar reageert op hun beschamende berichtgeving wordt alles direct geschrapt. In de jagerswereld is er niet EEN die een discussie met mij durft aan te gaan en zeker niet met jou, grote spotvogel. Jij zet ze echt helemaal voor lul, die prostaatjagertjes, die in de bermkant staan te druppelen met hun carnavalshoedje op. Ik heb het al vaak gezegd: Welk kleinkind wil zo'n opa????? Spotvogel: jagers roeien alles uit, omdat zij waar voor hun dure pacht willen hebben. Het genot van het schot. Het schot dat ze thuis al jaren missen met hun prostaatdruipertje. En boeren maken dit misselijkmakend gedrag mogelijk. hopelijk snel nieuwe verkiezingen, dan is het gebeurd met dit gilde.

 • no-profile-image

  Demo

  Spotvogel daar ga je ,,uit eigen waarneming,, weet je wat veel boeren doen om de wildstand op peil te houden nee dus want dat komt je niet uit ,het liefst zie je natuur ingevuld naar jou idee

 • no-profile-image

  anti

  De haas heeft het erg moeilijk, qua stand. In een eerder bericht heb ik duidelijk aangegeven dat de jacht en de cyclomaaier hieraan schuldig zijn. de cyclomaaier is berdrijfsmatig te verdedigen, de jacht niet. En iedereen, die 1 onderzoek van de KNJV (Kon.Ned. Jagersvereniging) serieus neemt, heeft een iq van minder dan 50. Deze vereniging behoort tot de grootste misleiders van nederland. Alles is hier gericht op het doodschieten van dieren. Ik heb in het bestuur van deze misdadige club gezeten, die puur gebaseerd is op een soort hersenspoeling. Ongelooflijk dat een ministerie van LNV hier niet allang een bom onder heeft gelegd. ook is het onbegrijpelijk dat boeren, die zich als dier- en natuurvriendelijk willen voordoen, het in 2009 nog steeds accepteren dat op hun gronden deze misdadige praktijken plaatsvinden. dit valt niet meer te verdedigen. Boeren, die hun gronden aan jagers verpachten, zijn de hoogst verantwoordelijken voor de acteruitgang van in het wild levende dieren. Stop hiermee en stuur jagers linea recta naar huis. Geen toegang meer op Uw gronden. Verpachten aan jagers is fini. Het schaadt Uw imago op een ONGELOOFLIJKE manier.

 • no-profile-image

  Demo

  antie jacht weet je hoeveel hazen er ieder jaar weer dood gereden door de automobilist ,hoezo de boer ongenuanseerd overal de schuld aan geven.

 • no-profile-image

  anti

  @pestvogel: ik infiltreerde in de jachtwereld, daadwerkelijk bij de jachtcombinaties zelf, niet in Amersfoort. Door mijn bestuursfunctie kreeg ik nog meer inzicht in de vereniging. Dat deze vereniging nu nog kan en mag bestaan, is onbegrijpelijk. De hersenspoeling, die daar plaatsvindt, vond 60 jaar geleden ook plaats. (U begrijpt wel) Vooral jonge nieuwe jagers, ondervinden dit. Ik ben daar ook een slachtoffer van geweest en alvorens je ogen opengaan.......................Die landelijke vergaderingen met een totaal feodaal karakter...........die telegrammetjes, voorafgaande aan de vergadering, aan het Koninlijk Huis, de tekst daarvan.................wat heeft dit toch met wildbeheer van doen. De naam van deze club zegt eigenlijk ook al genoeg.......JAGERSVERENIGING. Wilbeheer???????????????Beheer door wilden heb ik het gekwalificeerd. De aangerichte schade in onze natuur door de leden van deze club is enorm en nauwelijks te herstellen. De ecologische gaten, die deze heren en dames geschoten hebben in deze processen zijn bijna niet meer te herstellen en vergen jaren van (misschien) herstel. De enige manier om deze natuurcriminaliteit volledig in te dammen is GEEN GRONDEN MEER TE VERPACHTEN OM TE JAGEN. Gelukkig kan ik melden dat met name door mijn argumentatie en advisering steeds meer gemeentes overgang tot het NIET meer verpachten aan zgn wildbeheereenheden (WBE's) Wat zij doen is alles behalve daadwerkelijk wildbeheer, het zijn de doodschieters in de natuur, die van ons allen is, daarin is nu eenmaal geen plaats voor een jachtgeweer. Dat hoort, samen met de drager, thuis in een museum of op een zolder, dik onder het stof. Wij willen levende hazen zien en geen hazen die aan een strop hangen.

 • no-profile-image

  dier

  Dit gaat over de hazen, waarvan er steeds minder komen, toch? Kunnen we niet gewoon vaststellen dat de grootste problemen komen door de intensieve landbouw? Ze hebben echt geen kans hoor, als zo´n maaimachine zonder kettingen met flinke vaart de boel eraf afracet. Soms nog na zonsondergang..... Het moet toch mogelijk zijn afspraken te maken met loonwerkers en boeren over hoe en wanneer te maaien etc. ?? Uit de discussie blijkt, dat iedereen zich er druk over maakt. Zelfs de jagers.

 • no-profile-image

  rr

  Spotvogel, u zegt dat de grote omvang van de ganzenpopulatie is gekomen doordat de vos "bejaagd"wordt en zo een te grote broedpopulatie ontstaan is. Dit wil ik tegen spreken omdat de ganzen op plaatsen broeden waar de vos helemaal niet bij kunnen komen. Denk hierbij aan eilanden en onbegaanbare rietkragen. Dus mijn inziens hebben juist jullie gefaald met het beheren van deze ongebreitelde ganzen groei.
  U pleit dus voor stoppen met de jacht, maar maakt u zich dan eerst eens hard voor goede en zeer belangrijk, eenvoudig en snelle afhandeling van schadeclaims voor de gedupeerde agrariërs.
  U bent van overtuiging dat je jacht gestopt wordt met een verbod, het zal echter stopperij in de hand werken, want de agrariërs wachten niet af totdat het uit de hand loopt, daar zorgen zij wel voor!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Vandaag heeft Marianne Thieme n.a.v. ons forum een aantal vragen over de positie van de Haas aan minister Verburg gesteld. Zoals altijd loopt de KNJV dus weer als een ziekgeschoten haas achter de feiten aan!Want als waarachtig faunabeheerders hadden zij als eerste aan de bel moeten trekken!

 • no-profile-image

  ambtenaar

  Helaas ik zit gewoon achter een bureau en heb niets van doen met uniformen.
  Verder is uw manier van overbluffen en krijgsretoriek wel erg zielig.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou Arie, Bolle....snel naar Bol.com dus. Nu eens geen hazen maar koopjes om op te jagen! Ha,ha,ha!

 • no-profile-image

  Koninklijke Ned. Jagersvereniging

  Vanaf de zijlijn heeft het bestuur dit forum gevolgd. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het inderdaad niet goed gaat met de haas. Ook de aangehaalde argumeneten zijn voor ons reden geweest om ons hierover danig te beraden. Wij gaan dan ook een voordracht doen bij het Ministerie van LNV om de haas obejaagbaar te laten verklaren. In overleg met NOJG zullen wij de komende dagen in direct contact treden met de Minister en dit voorstel neerleggen. Wij zijn van mening met deze beslissing een positieve bijdrage te leveren aan het in stand houden van een gezonde hazenstand. Het Bestuur vraagt begrip bij haar leden voor deze beslissing. Verder delen wij onze leden mede dat het uitzetten van fazanten vanaf heden ten strengste verboden is en bij overtreding wordt overgegaan tot royement, met advies aan AID en Politie geen jachtakte meer uit te schrijven aan betrokkene(n) In de volgende Ned. Jager gaan we verder in op onze beslissingen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk Anti Jacht, dit forum moet niet ontaarden in een nietes- welles touwtrekkerij om het gelijk. Wij - en dan bedoel ik jou, Delphin en allen die op een inhoudsvolle wijze aan de discussie bijdroegen- hebben overtuigend duidelijk gemaakt wat er allemaal fout zit in het huidige faunabeheer (of beter: de gemaskeerde hobbyjacht) in het algemeen en de uitvoering en naleving van de Flora- en faunawet in het bijzonder. Het absolute stilzwijgen van de KNJV en de NOJG spreken in dit verband boekdelen. Want is er niet een sprekend gezegde dat luidt:WIE ZWIJGT STEMT TOE? Kennelijk voelen de zwijgers dat zij hun stem en geloofwaardigheid volledig hebben verloren, dankzij hun eigen wangedrag jegens fatsoen, natuur en fauna. Maar ik blijf met enkele grote problemen zitten. Zo hebben jagers zich het recht weten te verwerven om op basisscholen hun giftig virus te verspreiden middels zogenaamde voorlichting, waarvoor nota bene belastinggelden beschikbaar werden gesteld! Dat moet onmiddellijk stoppen en er dient tot op de bodem te worden uigezocht hoe een hobbyclub met nog geen dertigduizend leden het recht kon verwerven om kwestbare kinderen met hun respectloze ideeën te indoctrineren. Persoonlijk vind ik dit het allerergste wat er sedert de eerste aanvallen op de flora en faunawet in 2002 heeft plaatsgevonden. Want volwassenen hebben zich verre te houden van het indoctrinatief beinvloeden van jeugdigen met het verwerpelijke oogmerk om daarmee een platform voor de eigen liefhebberij te creëren. Dit is naar mijn overtuiging een zwaar geval van kindermisbruik en zou tot op de bodem uitgezocht behoren te worden. Graag zou ik over dit onderwerp dus de mening vernemen van andere bezoekers van deze site.
  In de tweede plaats - ik heb het al eerder genoemd - wordt de handhaving van de Jachtwet en Flora- en faunawet gebruskeerd doordat veel Boa's hobbymatige banden met de jacht hebben. Ik ben niet voor Berufsverboten, maar vind dat het niet moet kunnen dat bezoldigde hobbyjagers toezicht houden op wetsnaleving door niet ecologisch onderlegde hobbyjagers. Al was het maar om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Ook hierover graag de mening (of ervaring) van anderen.
  En tenslotte stelde Delphin de hamvraag aan de orde. wij noemden de argumenten waarom ongestructureerd hobbymatig jagen (oogsten) niet meer van deze tijd behoort te zijn, maar kregen van jagerszijde niet één overtuigend argument waarmee ons ongelijk zou kunnen worden aangetoond.
  Dieren krijgen doorgaans geen tweede kans na aangeschoten te zijn, maar ik zou, mét Delphin, Anti Jacht en anderen erg graag van de KNJV en NOJG vernemen waarom in een land met 17 miljoen inwoners en een met bebouwing, wegen en mensen dichtgeslibt buitengebied, onze in de vrije natuur levende wilde dieren niet met vrede gelaten kunnen worden. En tenslotte zou ik graag van het CDA willen vernemen hoe deze omgang met weerloze en onproductief geachte medeschepselen zich kan verhouden met het door hen aan ons opgedrongen Waarden- en Normenbeginsel.
  Ik ben benieuwd en breng nog graag de uitspraak van de directeur Alferink van de KNJV in herinnering: "Wildbeheer is uitsluitend jacht!

 • no-profile-image

  anti

  Beste spotvogel: ik moet het weer erkennen. Jij bent mijn meerdere, mijn grote leraar. Fantastisch gesproken op dit forum. Probeer nu initiatief te ontwikkelen naar de tv-pers. De tijd is er rijp voor. Het jachtloze tijdperk in onze samenleving gaan we binnenkort echt meemaken, dit mede dankziij de redactie van AGD. Meesterlijk, dames en heren. Probeer David Behrens van RTL4 te benaderen voor je stellingen en beweringen. Een fantastische vent. (david.behrens@rtl.nl)

 • no-profile-image

  anti

  @BOERIN FRIESLAND. Mevrouw, het is zo dat U Uw contract met jagers kunt maken hoe U dat wilt. (Heb in het bestuur van de KNJV gezeten, dus ik ken alle vieze praktijken)
  Indien U niet wenst dat er hazen of fazanten of eenden of ganzen op Uw land worden bejaagd, geeft U dat contractueel aan. Als U wilt dat er alleen BIJ AANTOONNBARE WILDSCHADE, NADAT ALLE ANDER MIDDELEN GEFAALD HEBBEN, laat jagen, geeft u dat contractueel aan. U heeft zich dan volledig ingedekt, zonder dat er daadwerkelijk kan worden gejaagd. Dan zouden we het echt hebben over een vorm van wildbeheer, namelijk uitsluitend schadebestrijding als andere middelen falen. U geeft verder aan dat de jacht een hobby is, dei geld mag kosten. Dus U kwalificeert het onnodig afknallen en verwonden van gezonde dieren als een hobby. Deze stelling is een bezoek aan de psycholoog waard. Neem tevens uw pachters mee. Die moeten hoogstwaarschijnlijk meteen daar blijven.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Om in het bezit te komen van een jachtakte dient men in ons land een Jachtexamen af te leggen. Daarbij wordt niet alleen uitgelegd dat het de bedoeling is om door middel van jacht zo groot mogelijke tabeaus bijeen te schieten, maar behoren ook de grondbeginselen van weidelijkheid, zorgvuldigheid en respect bijgebracht te worden aan de aspirant-jagers. Zij die het jachtexamen met succes hebben afgelegd zouden dus op de hoogte behoren te zijn van hetgeen Delphin, Anti-Jacht en ondergetekende in dit forum bij herhaling uiteen gezet hebben. Namelijk dat het bij (hobby)jacht (tegenwoordig immers listig Faunabeheer genoemd) structureel behoort te gaan om het op een ecologisch juiste wijze beheren van de dierpopulaties. Niet slechts de populaties van bejaagbare soorten, maar van alle gewervelde dieren. Dat besef wordt kennelijk niet bijgebracht door docenten die bevoegd zijn om jachtcursussen te geven en examens af te nemen. Ook is het zelfreinigend vermogen binnen de jagerswereld kennelijk volkomen ontoereikend om van binnenuit de wildgroei in het toaal verwerpelijk omgaan met de fauna adequaat aan te pakken. Daarom zou dit hele systeem grondig herverkaveld dienen te worden en moet tevens het justitiële toezicht op naleving van de Jachtwet en de Flora en faunawet in evenredigheid worden uitgebereid.

 • no-profile-image

  verbaasde lezer

  Alleen achter een pseudoniem als ik "ambtenaar"mag geloven?

 • no-profile-image

  verbaasde lezer

  Bedankt spotvogel.

  Delphin,
  Je hebt helemaal gelijk.
  Ik zie in mijn geboorteplaats ook boeren die 1 keer per jaar 1 of 2 haasjes schieten op hun eigen grond voor de kerst,Dit zie ik als oogsten van de rijkdommen van hun eigen grond,net zoals ze gras,graan en boerenkool oogsten. Hier heb ik eigenlijk helemaal geen moeite mee.Vooral omdat ze dat al generaties lang doen op hun eigen lapje grond.
  Ik heb wel moeite met protserige heren die heel arrogant over grote stukken gehuurd? land lopen en alles ruckzichloos afschieten.
  Hoe moeten we hier in de wet iets voor regelen?

 • no-profile-image

  boerin

  Jagen is een noodzakelijk kwaad ,opgelegd/verplicht door de Overheid. Boeren is niet zozeer mijn hobby, ik moet de kost ermee verdienen. Zolang ik het bedrijf in stand kan houden, heeft het wild een redelijk veilig bestaan. Maar bij TE GROTE schade zal ik toch door middel van een schadevergoeding verloren rendement moeten zien te compenseren. Aan al die hectare's grond zitten meer kosten aan vaste lasten dan activoerders zich realiseren.
  Als je heel veel eenden dood op hun nest aantreft met afgebeten kop dan wordt je toch behoorlijk minder fan van de vos. Als ie honger had had ie 1 kunnen opeten. wat voor zin heeft het om 10 te onthoofden ?

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Inderdaad, je zou het eens van uit de lucht moeten zien en ruiken......De lijkenlucht van onze broeders en zusters stijgt gewoon op.
  In groepen zie je ze soms. Van die "mannetjes"met vuurstokken met daarnaast het voetvolk dat al onze broeders en zusters opjaagt om dan totaal meedogenloos en nutteloos afgeknalt te worden.
  Ja, het is ook waar dat je jagers ziet die als wij het moeilijk hebben ons steunen.
  Helaas derven die vaak het onder spit tegen de met geld overladen nep jagers...

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Nou , spotvogel wij moeten die Rein toch niet. Tis een gluiperd.Wij hadden een convenant gesloten dat hij Kievit en Grutto met rust zou laten. Hij mocht dan bij die boeren een paar Tok Tok Tokkies lenen...
  Nee Rein zou best boer kunnen zijn. Ook niet betrouwbaar.

 • no-profile-image

  waar praten we

  30% , waarachtig? Laten we nu aannemen dat de twee genoemde redenen voor de vermindering van het aantal hazen ook de belangrijkste zijn, dan zou je kunnen bedenken dat een kwart een gevolg is van bejaging. Als we vervolgens de tellingen eens in twijfel zouden trekken, zoals dat bij hertentellingen door jullie clubjes ook gebeurt, dan zou de conclusie wel een kunnen zijn dat je jagers hierover nauwelijks iets in de schoenen kan schuiven. Maar dat willen jullie zooo graag. Vandaar deze discussie.

 • no-profile-image

  all

  Dan zouden het middelen uit de tijd van de Neanderthalers moeten zijn. Heb nog nooit dode vogeltjes gevonden door bespuitingen. Ga vogeltjes kijken joh, want met dit fabeltje kom je niet weg. Noem dan een zo'n aselect middel dat je na sectie hebt kunnen determineren bij een dood vogeltje. Liefst niet uit de fabeltjeskrant. Dit is toch wel heel zonde van mijn tijd eigenlijk. Er is eerder de term onverbeterlijke betweters gebezigd. Het was leerzaam. Aan lui als de herhauwende spotvogel moet je je tijd niet verspillen. De groeten!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo militant zijn die Nijlganzen nou ook weer niet Gijs, want ze staan op veel plaatsen op de vrijstellingslijsten zonder dat zij zélf ooit een schot gelost hebben! Wij maakten vorig jaar wél een mooi statieshot van een hoge ome - een grootmajoor van een heldhaftig onderdeel van onze krijgsmacht- die in zijn vrije tijd Nieuwegeinse Nijlgansjes uit de lucht schoot. Erg krijgshaftig!
  "Drie puntjes en nog geen punt" meent mij ongenuanceerdheid voor de voeten (zonder geitenwol) te kunnen werpen, maar geeft daarmee aan zich niet te realiseren dat een discussie soms- net als een kachel- wat verse brandstof nodig heeft. Het zou juist ongenuanceerd zijn om een polemiek te beginnen en er dan het zwijgen toe te doen. Zo zijn wij Spotvogels niet gebekt en nu staat 'drie puntjes zonder' toch nog maar weer vorstelijk onder mij!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Best Dier, de media vallen tegenwoordig vrijwel allemaal onder holdings waarin weinig democratische krachtvelden actief zijn. Daardoor is het erg moeilijk om door te dringen tot een niveau dat er wérkelijk toe doet. Zélfs toen er in 2008 in ons land tienduizenden wilde ganzen op de meest schandalige manier werden gevangen, vergast en tot honden- en kattenvoer verwerkt door Duke Faunabeheer, bleek het nagenoeg onmogelijk om tot de media door te dringen. Een schandvlek! Wél kreeg de directeur van Natuurmonumenten (de grootse aanjager tot het vergassen van onschuldige beschermde dieren) in de Volkskrant de gelegenheid om mij plein public te beschuldigen van agressie, bedreiging en bespuwen van personeel van NM, maar verdomde het om in DE LEUGEN REGEERT te verschijnen toen ik hem daartoe daagde. In zulk een verworden rechtse dictatuur leven wij! Maar even terug naar de hazen. "Boerin" en "Zo is dat" moeten niet de zaak verdraaien. De Haas is een inheems dier dat helemaal niet onder schadelijke diersoorten valt en als er al schade kan optreden dan heeft de boer of tuinder zijn of haar natuurlijke ZORGPLICHT! Aangezien het gros van de hazen in grootschalige grasland- en akkerbouwgebieden leeft getuigt het werkelijk van een benauwend nihilisme om daar van schade te spreken wanneer hazen een paar plantjes of grassprieten eten. Bij tuinders kan dat wat genuanceerder liggen en ook boomkwekers en fruittelers kunnen in de vorm van bastvraat structurele schade ondervinden, waartegen zij zich overigens ongewapend kunnen wapenen. Daarover is elders in dit forum al veel gezegd evenals over de rol die het maaien speelt. Gelieve dus wél eerst het hele forum door te nemen alvorens weer van voren af aan te gaan beginnen met ten overvloede zaken aan te dragen. Verder heeft Anti Jacht al vele malen uitgelegd wat de term "faunabeheer" voor jagers inhoudt. Ook daarvoor dus het forum toch nog maar eens van begin tot eind gaan doorlezen. Dat zou trouwens door de KNJV aan alle leden verplicht gesteld moeten worden!

 • no-profile-image

  all

  De tonnen die alleen zangvogeltjes nog maar aangericht hebben zijn onafhankelijk getaxeerde kg verlies x normale kg prijs. Deze schade hoef je echt niet tussen aanhalingstekens te plaatsen want die wordt gewoon aangericht, hoe klein die vogeltjes ook mogen zijn. De schade wordt vergoed, omdat de bewuste vogeltjes niet bejaagd of gevangen mogen worden, slechts verjaagd. Probleem is dat ze zich niet laten verjagen en rijpend fruit aanpikken. Vaak met honderden. Dat fruit is verloren en wordt terecht vergoed. Ondanks uitvoering van zorgplicht kan de schade idd. enorm oplopen. Omdat we met zijn allen besloten hebben dat we die vogeltjes moeten beschermen, is het niet meer dan normaal dat we dat met zijn allen vergoeden. Er zijn wel oplossingen om dat niet te hoeven doen, maar dat ligt nogal gevoelig hier. Oké dan, dat is de prijs van diervriendelijk beleid. Daar is niks schandelijks aan. Verbiedt gerust alle jacht en pas dit beleid toe zou ik zeggen. Alleen vermoed ik dat niet alle Nederlanders dit een heel goed idee vinden als ze de consequenties onder ogen krijgen. Boeren willen er financieel niet wijzer van worden, maar ook niet het slachtoffer. Lijkt me billijk.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Twaalf haasjes stoeiden in het veld, geen jager had hen ooit geteld, zij kunnen nog geen lidwoord spellen, laat staan dus wilde dieren tellen, hun strottenhoofd kan enkel brallen, vandaar dat zij de haas afknallen! (Iunius Decimus Iuvenalis Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  ?

  Spotvogel, je ziet door de bomen het bos niet meer. Ga toch slapen man met je bladluiskakgeouwehoer.

 • no-profile-image

  Oh jee

  Psychipater, paapse Jandoedel, woordgrapje? Je treft er mij niet mee en het is maar wat je grappig vindt. Het slaat in ieder geval nergens op en is voor bepaalde mensen die hier al helemaal niks mee te maken hebben onnodig kwetsend. Volgens mij had die spotvogel een beetje last van de Chivaz.
  Lezen? Inhoudelijke discussie? Man, lees dan het artikel, het ging niet over hobbyjacht, dat hebben jullie ervan gemaakt. Dus als je hierover al een inhoudelijke discussie wilt, doe dat dan op een anti-jacht forum of n.a.v. een artikel over hobbyjacht.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Boerin, "rampen", aangericht door in onze vrije natuur levende wilde inheemse dieren komen absoluut niet voor. Zoals ik nu al vele malen heb proberen uit te leggen heeft iedereen (boeren, burgers en buitenlui) een ZORGPLICHT om "van buiten komend onheil" het hoofd te bieden. Waarom leefden boeren eeuwenlang in harmonische symbiose met hun natuurlijke omgeving en moeten zij tegenwoordig voor iedere bladluis die op hun hoofd kakt gecompenseerd worden? Ik vertel het maar even: omdat politiek en samenleving decennialang zo gul waren om hen letterlijk overal premies voor te geven en tegemoetkomingen voor toe te kennen. En dan loopt het fout, want verwende kinderen groeien op voor galg en rat! Daarom ben ik erg blij dat jij nog kunt houden van Ljip, Stranljip, Skries, Tjirk, Ein, Reigel en al dat andere moois uit het vrije veld. En geloof mij: niemand aan deze zijde vindt dat de boer alle kosten maar moet dragen voor het huisvesting bieden aan medeschepselen. Maar het onder valse voorwendsels laten afknallen van weerloze dieren door hobbyisten gaat in deze tijd dus écht veel te ver! Ik heb nooit tijd gehad om grond te kopen want was altijd veel te druk bezig met het uitvoeren van onderzoek om onze kwetsbare en unieke natuur zo goed mogelijk voor komende generaties te kunnen behouden. En daarmee ben ik nog altijd bezig. Letterlijk dag en nacht!

 • no-profile-image

  boerin

  Wat dacht u als je een derde deel van de 1ste snee mist door smienten,zwanen of ganzen ?
  In uw ogen geen ramp, voor mij wel. Wel bemestingskosten ,geen koeievoer .Nou dan staan je de tranen in de ogen. En gelijk weet je ,dat te veel natuur een boer kapot maakt.

 • no-profile-image

  ?

  Virtueel ruiken, Herkauwer, die vind ik wel grappig. Overigens verwijs ik u naar de laatste 20 reacties op het ganzenforum vorige week. Nogmaals ik ben absoluut geen jager, ga wel eens mee als ze op mijn grond komen (gehuurd voor de vette prijs van een borrel, NA AFLOOP), en wat ik meemaak herken ik totaal niet met wat er hier zoal over jagers wordt beweerd. Er wordt altijd rekening gehouden met wat er in welke hoeveelheden zit en wat er redelijkerwijs dient over te blijven. Dat is julllie een doorn in het oog, mij niet. Wat ik verder opmerk is dat tijdens zo'n jachtpartij soms wildvreemde mensen je uitmaken voor moordenaar en al wat verder niet zo netjes is. 't Is vreemd misschien voor u, maar daar herken ik mezelf totaal niet in. Wel heb ik altijd geleerd dat de taal die iemand bezigt een aardige afspiegeling is van diens karakter. Om u gerust te stellen: ik zal mijn vraagtekens niet meer plaatsen, de gevoelens en meningen liggen te ver uiteen. Rede, toenadering en compromis zijn zeker hier niet te berijken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nee Lief Dier, de jacht is op 15 oktober geopend! Maar als dit bericht niet gefaked is (en als dat zo is dan pakken we de dader want die is via de webmaster te achterhalen) dan zullen er geen hazen meer geschoten worden na komend weekend. En dan haal ik toch nog maar es een borrel in huis. Intussen loopt het Ganzenforum en dat is nog makkelijker te winnen. Want ik bracht vorig jaar op 13 juni al een vernietigende slag toe. En op 15 juli nog een. Een derde overleven ze niet. Alleen heten 'ze' nu SBB, NM, Landschappen en Provincies. Maar daar heb ik schijt aan. Mij kunnen ze niet pakken: ik hen wel!
  Welterusten.

 • no-profile-image

  Anti

  Stop er aub mee. Het is echt genoeg. Alles is wel gezegd. Zo verliest dit waardevol forum essentie. Het wordt stilaan echt herfst en winter. Laten we onze aandacht vestigen op een oplossing voor de ganzen, zonder dat landbouwers schade hoeven te lijden. Daarom: google "agd draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid". Laten we daar ons volgend succes vieren. De KNJV en kleuterklas NOJG zijn ook van harte welkom op dit forum. Benader verder zoveel mogelijk kennissen etc. om mee te doen. Binnekort zijn er gelukkig toch verkiezingen en betekent dit Balken-EINDE.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Volgens mij Hein ben jij zo een jager.Niet omdat jij of de kinderschaar hoger hebt maar omdat je het lekker vindt . Doden van mensen wordt niet als kies beschouwd maar het doden van onschuldige hazen, konijnen, fazanten, eenden, ja en zelfs Gijsjes moet maar normaal gevonden worden.
  Als je bloed wil zien kun je naar een abattoir en als je daar van terug komt dan kun je in de kroeg met je mededaders wel een jenever nuttigen. Dan heb je toch ook een wereldse dag gehad ? Zoef zoef ik ben weg.

 • no-profile-image

  Delfin

  Beste Hein, het gaat er niet om dat jagers het hele jaar oogsten. Het gaat erom dat oogsten niet bij jagers hoort. Immers jagers profileren zich als faunabeheerders, en op basis daarvan wordt de jacht verdedigd. Helemaal niets mis mee, maar zorg er dan ook voor dat je een faunabeheerder bent. Dat betekent dat afschot enkel een corrigerende taak heeft bij schades (en liever dat de vos (fauna) een haas opeet dan dat deze door afschot omkomt). De jaarlijkse terugkerende hazenjacht past helemaal niet in dit plaatje. Een fatsoenlijk jager zal zich niet aangesproken op hetgeen op dit forum wordt besproken, hij/zij laat de hazenjacht nu al links liggen. Het is de nieuwe denk- en gedragswijze voor jagers. De uitkomst voor een gezonde toekomst voor jagers! Misschien introduceert Spotvogel nog een nieuwe cursus hierover, speciaal voor jagers. Er is nog veel werk te doen, voordat dit besef over de landerijen gaat. Wat zal de wereld dan toch mooi worden!

 • no-profile-image

  spotvogel

  DE JACHT ALS METAFOOR.Eerst was het warm en nu ijskoud, dit is het leven waarvan ik houd!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi Dirk, nee hoor, ik ben goed uitgeslapen en niet van mijn zitstok gevallen. Ik heb niets tegen boeren, werk al mijn hele leven met hen samen en heb best wel begrip voor hun problemen. Althans in veel gevallen. Die boterham gun ik hen dus helemaal en jij krijgt een dubbele snee Fries roggebrood met vegetatisch katerspek. Smakelijk!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Bunnielief, jullie moeten het kippenhok virusvrij houden! De ene helft loopt met Myxomatose rond en de andere lijdt aan en onder het VHS-syndroom. Dat er desondanks toch nog vierwielaangedreven jachthoornblazers met hun getrokken buks en lege weitas achter jullie aanrennen vind ik van de gekke. Geloof me, ik doe mijn best. Méér kan een eenvoudig herkauwer ook niet doen. Vanwege het quotum!

 • no-profile-image

  Teun

  Weer een drankje op?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Een suggestie voor een volgend forum: DE JAGER KRIJGT HET MOEILIJK

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Arnhold ik ben verbijsterd.....jij bent niet liev voor ons Gijsjes.
  Gespuis vindt jij in Den Haag. Die beloven julli boertjes van alles zolang het hun maar geen geld kost.
  Wij willen verder wel kennis maken met jou. Nodig ons, 741 Gijsjes eens uit.....wij komen graag.

 • no-profile-image

  anti

  De haas heeft het afgelopen jaar erg moeilijk gehad. Het CDA is dit jaar aan de beurt. Er overheen met die cyclomaaiers.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jagers: het afschieten nog niet waard! (er zijn milieuvriendelijker en goedkoper methoden).

 • no-profile-image

  Natuur

  Wie gister avond naar het rpogramma van kelder heeft gekeken, bij ons in de PC, heeft weer eens kunnen constateren hoe dom die bewoner van dat kasteel is, waar hij iedereen besodemietert. De uitspraken die hij daar deed over de jacht, (We mogen niet meer uitzetten, stop Thiem in de gevangenis, ik wil wel gaan jagen op linkse mensen) NU DAT SOORT IS TYPEREND VOOR HET NIVEAU VAN DE KNJV. Onze KONINKlIJKE jagersvereninging, daar in Amersfoort. Dat zoiets mag bestaan in een beschaafd land als nederland dient te zijn, het is werkelijk te gek voor woorden. Het is in dit forum al vaak gezegd: Jagers horen niet meer in onze natuur, ze moeten hieruit verwijderd worden, is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Het moet boeren gewoon verboden worden om hun gronden te verpachten aan dit soort feodale aristocraten, die menen over leven en dood te kunnen regeren. Ik snap onze kroonprins ook niet, dat hij hier, ja samen met zijn Maxima, aan meedoet. Trouwens, de broertjes van deze Prins kunnen er ook wat van. Als de Premier ergens moet ingrijpen, is het hier. Onze Kroonprins heeft nog veel teveel genen in zijn bloed van opa, die heeft ook duizenden dieren geschoten, al zei hij steeds dit met zijn foto-apparaat te doen. Veel mensen wisten wel beter, maar durfden niets te zeggen..........Toen klopte er al iets niet met hem.............Kroonprins: stop met dat natuurcrimi gedrag en geef een voorbeeld. Dat deed je moeder ook en zeker tante Irene. Jagers: lever je geweer in, koop er wandelschoenen en een verrekijker voor en geniet van LEVENDE in het wild levende dieren. KNJV: maak Uw opheffing vandaag nog bekend. Maar............verdwijnen jagers niet goedschiks, dan ........juist, dan breekt de natuuroorlog binnenkort in Nederland echt uit. En dit is volkomen terecht.

 • no-profile-image

  boerin

  Wauw!! Is dit de manier waarop jullie discussieren, het opmerken van een verschil in maatschappelijke acceptatie elders t.o.v. NL mag niet? Ik mag inderdaad NL niet vergelijken met Big Country USA. Vond alleen de tegenstelling opvallend.

 • no-profile-image

  Tjonge

  En onverstoord dramde men verder...

 • no-profile-image

  zwalker

  Beste Boerin, persoonlijk heb ik weerzin tegen het doden van leven voor het genoegen, maar ik heb Amerikaanse jagers er niet over horen praten dat zij de dieren "Behéren" door ze dood te schieten. Zij bedrijven de jacht als sport en noemen zichzelf immers 'sportsmen'. Dat is eerlijk en duidelijk en daarvoor heb ik meer waardering dan voor huichelachtige Nederlanders die zich achter smoesjes verschuilen om dieren te vermoorden en zélfs het parlement en de regering met list en bedrog tot laakbare wetgeving hebben weten te brengen. En last but not least: in de USA is er de Fish and Wildlife Service die immense refuges in beheer heeft en de bejaagbare populaties strak onder controle houdt. Daarvan is in Europa geen sprake en in ons land rotzooit men maar wat aan.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik was even naar een lezingenavond in Tilburg waar o.a. gedeputeerde Onno Hoes (leider van de Coalitie Biodiversiteit, zie forum elders in agd.nl) zijn verhaal hield. Zojuist ontdekte ik dus pas dat er vanavond een coupe van de Haziban en de Nassergijzen heeft plaatsgevonden waardoor prompt iemand helemaal ontregeld geraakt schijnt te zijn. Duidelijk een figuur met een belabberd incasseringsvermogen. Laat maar waaien! Milliirritante hazen mogen wat mij betreft gerust in dit forum blijven grazen en keutelen, maar voor Nijlganzen en andere gakkers is het andere forum een beter adres. Want hier gaat het toch echt om de MOEILIJKE POSITIE waarin de HAAS is komen te verkeren. Dus svp in dit forum zoveel mogelijk nuttige, zinvolle en constructieve bijdragen ten behoeve van de toekomst van onze hazen.

 • no-profile-image

  dit vindt je

  Spotvogel toch, ken toch eens je plaats. Jij bepaalt toch niet wie hier mag peperen en zouten. Jouw rijmpjes en die van juf 2 en nog meer van die goochemerds bekritiseer je nooit. Ze zijn minstens even stompzinnig hoor, evenals die domme gans die iedere keer overal tussendoor kwaakt en vast denkt dat ie vindingrijk en grappig is. Wie denk je wel niet dat je bent man?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ach ja beste .,. Ik zag gisteravond een documentaire over een slapende vulkaan en toen dacht ik: "kom, laten we .....! Maar zonder gekheid: ik kreeg vanochtend meerdere meldingen van jachtpartijen binnen en bij 'Walcheren' dacht ik ook meteen "hé, daar zal toch niet zoveel sneeuw gelegen hebben?" Maar ik vaar dan op het kompas van zegslieden en liever stel ik dingen persoonlijk vast en neem de situatie zelf in ogenschouw. Ik ben er intussen wel van overtuigd dat jij geen 'slechte' jager bent en hoop dat je de hazen in jouw boomgaard niet allemaal of merendeels naar de eeuwige bastknagersvelden zult schieten. Maar neem van mij aan dat er rare dubbelloopsknakkers rondlopen. Ik ken zelfs velden waar zo vaak gejaagd wordt dat het er wel een schiettent op de kermis lijkt. Ga maar eens rond Vierlingsbeek, Everdingen, Maurik, Leeuwen, Batenburg, Keent, Kampen en nog zo'n paar dozijn plaatsen kijken. En dan heb ik het alleen nog maar over gebieden die ik uit eigen waarneming ken. "Uilskuikens", zo kun je zulke jandoedels inderdaad noemen, want ze knallen hun eigen jachtveld kapot, Maar wat wil je ook met het gros van het gajes dat afgelopen 10-15 jaar een jachtakte heeft aangeschaft en meent dat jagen gelijk is aan zoveel mogelijk aan flarden knallen. Ik citeer maar even wat ik hier indertijd hoorde uit de mond van een bestuurslid van de lokale Wbe tijdens een ontmoeting te velde: "kom Henk, we gaan d'r daar nog even een paar halen en dan is het mooi geweest voor van 't jaar". Dat gebeurde overmorgen op de kop af een aantal jaren geleden, maar ik wist toen heel zeker dat men dat veld in die herfst al zeker driemaal afgedreven had. Zo drijft men dus letterlijk ook de hazenstand af!

 • no-profile-image

  j.h. de wit

  Uiteraard hebben onze grote natuurvrienden nog nooit van de toename van het aantal predatoren gehoord voornamelijk door hun toedoen.

 • no-profile-image

  haasjeover

  hallo mede bewoners van deze aardkloot.
  hier een berichtje uit ons weiland.waarom mogen die jagers niet op ons jagen, wij houden wel van een spelletje. Ik en de rest van mijn hazen familie zijn ven het snellere en betere soort. Wij vermaken ons wel op zaterdag morgen. En ja onze zwakke broeders die hebben het iets moeilijker...Maar zoals hier op dit forum deze jagers omschreven worden als ouwe zielige sex verslaafde van alles te kort komende alfa mannetjes hebben wij sterke en gezonde haasjes dus nix te vrezen. Voordat ze ons in hun vizier hebben zijn wij allang weg gehuppeld met 2 oren in de neus.. en ja onze zwakke hazen broeders hebben minder geluk...maar ja das al eeuwen zo. en wat betrefd de opbrengsten voor onze hoeders de boeren,die worden o zo rijk !! van die verpachting van hun gronden tbv de jacht.. Nu weet ik ook wel dat diegene die hier het hards roepen hier HEEEEL de dag tijd voor hebben omdat ze nix anders te doen hebben, en ja dan is ongeveer EEN euro per HA ( dit btekend hectare) per jaar !!!wel echt heel veel geld ( als je maar een klein beetje steun ontvangt) .. dus ik weet het ff niet meer wat ik op zaterdag zou moeten gaan doen met mijn mede haasjes als er niet meer op ons gejaagd zou worden... dan is heel de spanning toch weg ...En zoals mijn opa haas altijd zei .. verbeter de wereld en begin bij jezelf... de nieuwe versie hiervan luidt: ben jij onbewust asociaal ??
  nou de groetjes vanuit mijn legertje.....tot de volgende keer maar weer...

 • no-profile-image

  waverveen

  Juvenalis ik maak je mijn grote complimenten. Nu noemt die mafkees zich ineens "Hoofd", (zijnde het balvormige voorwerp dat bij normale mensen op de romp staat) maar volgens mij mist hij dat lichaamsdeel nu juist. Ik heb eventjes met een glaasje Bloedwijn al jouw bijdragen teruggelezen en er zitten écht literaire hoogstandjes bij. De manier waarop je op de elfde van de elfde om 17.46 u met feitenmateriaal die nimrods te kakken zette over de manier waarop zij Sint Hubertus en Godin Diana volkomen ten onrechte gekidnapt hebben.....Super! Ik hoop niet dat hazen het lezen, want schuddebuikende langoren zijn nog makkelijker te schieten dan spelende, liggende, zittende of zwemmende! Ach ja, ook als wandelaar ziet men weleens iets!

 • no-profile-image

  klaas van mossel

  Mooi werk Herkauwer, maar omdat ik alledag om half vijf over de A30 kom heb ik er wat meer dan jij! Van nieuwjaarsdag 2009 tot 20 oktober waren dat er 37. Plus nog wat verse bloed- en haarplekken! Ik heb er 18 meegenomen en die hebben wij een eervol en waardig Bourgondisch afscheid gegeven.Zonder opsmuk of valse bla-bla. Want daarmee komt ook een dood dier nooit weerom!

 • no-profile-image

  Ah

  Naald in een hooiberg. Wat u doet typeert wat hier steeds gebeurt: het uitvergroten en veralgemenen van fout gedrag. Mogen jagers van het goede soort dan ook denken dat alle tegenstanders van jacht veganistische anarchisten zijn? Van mij niet in ieder geval. Ik neem aan dat u niet alle 30.000 jagers kent. Ik trouwens ook niet. Met opgedirkte industrieëlen die ook nog eens een schot willen afvuren met hun vrinden heb ik ook niks. Mijn ervaring met jagers is echter veleer positief, het zijn gewoon 'boerenjagers' die een paar keer per jaar samen op jacht gaan en donders weten wat er gaande is en zichzelf restricties opleggen qua afschot als ze dat nodig achten. Ik denk niet dat mensen van buitenaf deze inschattingen beter kunnen maken. Maar goed, dat is mijn mening. Als ik dan hoor over alle verwensingen die ze naar hun hoofd krijgen dan stemt me dat triest. Het zijn doodgewone lui met net zoveel beperkingen als andere mensen, dus de een reageert anders dan de andere op onheuse aantijgingen en gedragingen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wat kan mij die haas schelen, ik wil rustig kunnen zitten eten.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Hel en hemel zijn twee oorden, die men zélf verdienen kan, en door dieren te vermoorden, slaat de vlam vaak in de pan, want het dier is Gods creatie, met Zijn bloed dat leven brengt, als men dat niet kan begrijpen, wacht het vuur dat snel verzengd! (Forum Romanum, Imperii Domitiani, Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Tegel tillen tegel zetten, ja dat is een zwaar karwei, pas als Hazen mogen léven, dan is deze krijg voorbij!
  (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  wandelaar

  En dan moet ik zojuist bij Pauw en Witteman die CDA staatssectretaris Jack de Vries, die honderden miljoenen aan de JSF zit te vergooien en dat belangrijker vindt dan het geld deugdelijk te besteden, zeggen dat hij wel weet HOE DE HAZEN LOPEN! Té vulgair voor woorden. Wie stemt er eigenlijk nog op zo'n misdaadsyndicaat?

 • no-profile-image

  Delfin

  Beste Anti-jacht, het is en blijft gewoon makkelijk praten als je de jacht, zoals u, heel eenzijdig bekijkt. Ik heb wel meer gesteld dat de overheid (de maatschappij) de jacht gewoon oplegt. Bij schade dient eerst gejaagd te worden voordat de overheid schadevergoeding uitkeert. Dan heb je als agrariër wel een jager nodig. Bij schade door hazen zal jagen dan ook “noodzakelijk” zijn. Indien er geen sprake is van schade, dan is de jacht op hazen natuurlijk discutabel (zoals anti-jacht ook stelt). Spotvogel, ik kan natuurlijk wel met jou meegaan dat de grotere maaiers (en ook het vroege tijdstip van maaien) en grotere risico is voor de jonge hazen. Gelukkig zie je in het Zuid-Holland wel veel meer slootkantenbeheer en gronden met uitgestelde maaidatums, waardoor er meer (vlucht)plaatsen zijn voor de hazen waar ze geen last hebben van de maaier. Ik ben alleen bang dat het “nieuwe” agrarisch natuurbeheer volgend jaar een duidelijke teruggang daarin gaat vertonen. Het is natuurlijk altijd goed dat het besef van de hazenproblematiek bij agrariërs blijft toenemen (waar zijn die wildredders eigenlijk gebleven Spotvogel?). De hazen mogen natuurlijk niet uit het landschap verdwijnen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dubbelloops voetschieten voor jagers, daar geef ik gratis cursussen in. Altijd prijs, want ze lopen niet weg!
  Maar alle gekheid op een stokje Freek, ik heb nooit gezegd dat alle jagers hetzelfde zijn. Het is nét als met wijn: supertankers vol bocht en een zeldzame fles Grand Cru! Wees er dus maar heel zuinig op en vervang zekerheidshalve hun hagelpatronen door losse flodders. Dan kunnen ze zich niet onverhoopt verwonden! (ps. lees ook maar n's wat ik Wipkip gisteren over de hazen in de Wieringermeer heb geschreven. Dat ik niet zoveel op heb met jagers komt natuurlijk vooral door zulke jachtexcessen. Maar die zijn minder zeldzaam dan jij denkt).

 • no-profile-image

  spotvogel

  'Geen Boer' (maar wat dan wel?), het gaat nog altijd over de bedreigde hazenstand, maar ik wil natuurlijk ook wel een minicollege geven over de teenlengte en het binnensmondse vocabulaire van Hippolais icterina. de Spotvogel. Mijn optreden is geenszins heldhaftig, want de tegenpartij bestaat gewoon uit Gedorhoutmeesde Camoukeuteldraaiers. Die laat ik reuzelgraag een poepie van eigen deeg ruiken. Groengemeëleerd met streepjescode!
  Ik sta mijn leven lang verdorie al op de bres om het voor de boeren op te nemen en ook daarvan kan ik silagewagens vol bewijs op uw erf storten. Het valt ook na te bladeren in de dossiers de Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie. Het probleem op het platteland is het volgende: iedereen heeft in haar of zijn jeugd het Aap Noot Mies geleerd en jarenlang gepoogd om die moeilijke woorden in te printen. Daarvoor hield men veiligheidshalve een tropisch hardhouten spiekbriefje achter de hand. Maar dat agrileesplankje is nadien wat al te vaak met de roundupspuit of de mestinjector in aanraking gekomen. Zodat er nu dus niet meer staat wat er zou moeten staan. En omdat al die woorden ook nog eens hetzelfde ruiken is tegewoordig zelfs eenoog geen koning(in) meer op het platteland. En daarom zien boeren niet wat burgers al een eeuw lang van de daken bazuinen! Onder 'steun melkveehouders oneerlijk' valt overigens luid en duidelijk te lezen wat anderen - waaronder ook veel agrarische vakbroeders en zusters- daarover te zeggen hebben. Houd dus op met mij voor zwarte piet uit te maken, want het is nog lang geen sinterklaas.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Ha spotvogel, ik heb je nog niet gehoord over de grootste vijand vd hazen?!? de auto! Ik vind dat al het autoverkeer gestopt moet worden want dat kost echt de meeste hazelevens, of er zitten er echt te veel hier. Je kunt hier bij mij op het land geen stap zetten, of je ziet wel een haas, dus laat die jagers er maar wat wegknallen, dan zijn ze tenminste in 1x dood ipv halflevend na een autowiel in de berm te liggen. En er zitten er hier zoveel op het land, ik denk dat Mevr. Thieme het bijna zielig vindt omdat ze bijna geen plek meer hebben.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nogmaals bedankt Anti Jacht. ik doe mijn best en ken mijn tegenstanders béter dan zij zichzelf kennen. Heb tenslotte ook tuinbouw, fruiteelt en bosbouwopleiding gedaan in mijn jonge jaren. Nu is er weer zo'n crimineel bezig. Noemt zich Realist en stelt natuurbeschermers gelijk aan Taliban! Raakt erg dicht aan opruiing en dat is een strafbaar feit. Overweeg dus een aanklacht tegen dat gajes en ga daar straks met mijn advocaat over paten. Want dit is een openbaar medium en geen jagerslulletje! Vorig jaar stak ik mijn nek uit voor de ganzen die door NM, SBB, LTO en Duke vergast werden en wat dacht je wat? De FbeHaarlemmermeer (thuishaven van de jagende Dukes) beschuldigde mij op hun website van terrorisme! Ik blijf netjes als ik zeg dat ze zulk giftig afval in een diepe trog mogen afzinken. Wég ermee.
  Gelukkig blijkt uit de reacties dat er ook nog veel nette mensen zijn op het platteland. Dat wist ik natuurlijk wel, maar die durven zich helaas vaak niet uit te spreken. In ieder geval dit: die ganzenacties op Texel deden we in nauw contact met de politie en werden daarvoor door korpschef Kamperman gecomplimenteerd op de site van Texel Plaza. Dat moet nog te googelen zijn! Maar dat was altijd al mijn grote kracht: door met open vizier en conform de wet te handelen maak ik het schuim der natie ziedend. En dat is ook precies de bedoeling, want pas aan dolle honden herkent men de ernst van de ziekte!

 • no-profile-image

  gerard

  Ik verbaas me er over hoeveel tijd mensen als spotvogel enz. hebben om allemaal onzin op te schrijven. Hoeven jullie niet te werken ofzo? Of worden jullie ook onderhouden door fatsoenlijke hardwerkende mensen? Als je je echt zo'n zorgen maakte over de natuur dan deed je wel wat anders met je tijd. En al die grote stoere verhalen kennen we allang, daar gelooft een gewoon mens niet meer in! Dus verdoe je tijd niet langer met de hel dag achter zo'n schermpje te zitten maar ga daadwerkelijk iets doen. Sluit je aan bij een groengroepje en ga bv. wilgen knotten, is beter voor jou en onze gezondheid.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat waren niet mijn woorden Arie want ik zei 'bijna' en dat klopt toch ook? Prima dat jij jouw scherpgestelde enkelloopslading in een konijnenhol weet te schieten. Persoonlijk stuur ik daar liever mijn lange hond op af want die is dol op een stoeipartijtje onder het maaiveld. Het zal mij trouwens ontbijtspek zijn of jij bij het middageten een varkenshaas eet. Zolang Zoef en zijn langorige kornuiten maar met rust gelaten worden. En de familie van Gijs ook natuurlijk.

 • no-profile-image

  broer konijn

  Groen is gras, groen is gras, onder konijnevoeten, maar als ik jager was, dan zou ik schieten moeten!

 • no-profile-image

  anti

  @spotvogel: voor de 2e keer moet ik je feliciteren met je welgemeende teksten. Nogmaals: daar kan ik niet tegenop. Ze zijn geweldig en berusten allen op waarheid. Ik ken die KNJV namen ook. Wat die scheldparij van die landbouwe betreft: het valt elke keer opnieuw op, dat, indien er natuur-waarheden met ecologische achtergrond ter sprake komen, deze zelfde boeren beginnen met schelden en over werkschuw tuig praten etc. Dit kenmek ik echter als een brevet van onvermogen. Met als 1e bewijs: de domste kindjes gingen altijd naar de landbouwschool.
  Men ziet nog steeds niet in dat er een totaal andere natuurvisie nodig is tav beheer. Dit willen die landbouwers niet. Een redelijke jachtpacht (Altijd zwart uitbetaald) levert momenteel een leuke vakantie op. Ik gun de mensen zeker een hele fijne vakantie, maar niet over de rug van dierenmoordpartijen en al zeker niet als de hazenstand toch al zo dramatisch is. Stop die verpachtingen. Raadpleeg Uw eigen LTO maar eens.

 • no-profile-image

  anti

  Het is erg goed wat er nu gebeurt op de site van het AGD. Wonder boven wonder laat men nu ook alles staan.
  Heeft men daar ook het besef gekregen dat het zo niet langer gaat met het afschieten van dieren in dit land???
  Het uitmergelen van De FF-wet, met namen door het CDA (met de C van Corrupt) stuit steeds meer op maatschappelijke onvrede en onbegrip. De FF-wet ging uit van de intrinsieke waarde van het in het wild levende dier. Daar heeft deze politieke partij, natuurlijk onder dwang van jagende en knallende prominenten, een einde aan gemaakt. Maar..........er komen nieuwe verkiezingen, er lopen duizenden verpachtingen af, gemeentes worden benaderd door natuurliefhebbers om hun gronden niet meer te laten bejagen (lees: beknallen). Ook de Knjv en nojg (kijk maar eens op hun site en schrik niet van het gastenboek) gaan beseffen dat ze de komende jaren nog slechts een achterhoede gevcht kunnen spelen, uitsluitend met medewerking van het CDA. De VVD heeft zich al jaren geprofileerd als de meest dieronvriendelijke, hautaine club van Nederland. Maar zij stellen ook niet veel meer voor in politiek Nederland. Dankzij de discussie over de haas, deze week en het sportieve gedrag van het AGD wordt alles een stuk duidelijker en dat is grote winst. Als jagers met hun grote dieselslurpende 4WD het veld intrekken, kijken ze al beschamend om zich heen. Ze zijn bang geworden dat hun misselijke praktijken niet meer geaccepteerd worden door de maatschappij. Niemand op zijn werk durft te zeggen dat hij voor de lol jaagt. En............wildbeheer door jagers bestaat niet. Zoals ALFERINK van de KNJV enkele jaren geleden al dropte: "Wildbeheer is uitsluitens jacht". Zolang deze malloten dergelijke uitspraken plegen, dienen ze volstrekt genegeerd te worden, waar dan ook. De KNJV kan slechts de broek ophouden omdat er zeer invloedrijke lieden in vertoeven met MACHT, bovendien steunt de club op de medewerking van de belangrijkste familie in ons land..............!!!!????!!!! Boeren, gemeentes, SBB, Natuurmonumeten, Provinciale Landschappen dienen per omgaande afscheid te nemen van jachtactiviteiten in hun gebieden. En.......dan hebben we nog niet gesproken over het illegaal uitzetten van ander jachtwild, zoals fazanten en wilde zwijnen. Dit is helemaal het einde. Heren jagers: STOP ERMEE. Politiek: GA OVER TOT EEN JACHTVERBOD. Gemeentes: LEG DE VERPACHTINGEN STIL. Natuurverenigingen: laat geen geweer toe op Uw gronden. Boeren: verpacht niet meer en geniet op Uw gronden van levend wild. Jagers: verplaats U nu definitief naar het museum.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Anti-jacht, onderstaande reactie stuurde ik vannacht om 02.28u in naar aanleiding van jouw uiteenzetting over de KNJV en jouw oproep om daategen in actie te komen. Ik ben bang dat de webredactie wat onzorgvuldig hiermee is omgegaan, want de tekst (die je vannacht na 01.00u instuurde) is spoorloos verdwenen. Jammer, want zo kan men dit niet meer nalezen.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Volgens mij is de grootste vijand van de haas toch nog steeds de roofdier.Ik woon tegen een groot bos aan en vroeger waren er veel hazen en konijnen maar nu bijna niks meer. Hoe komt dat, er liggen nu geregeld vossen,dassen en roofvogels op de loer, ik heb al verschillende keren meegemaakt dat ik op het land was en een buizerd of kraai langs kwam, een jong haasje pakte en weg ermee.

 • no-profile-image

  anti

  akkerbouwer: dat is natuurlijke predatie, dat hoort bij eten en gegeten worden. heeft niets te maken met de achteruitgang van de hazenstand. Die wordt veroorzaakt door de misdadige jacht door jagers, die niet thuis horen in een ecologisch proces. En nu vlug aan de bruune bonen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Helemaal mee eens Anti Jacht! Akkerbouwer, je noemt nu de Das en dat is wel het summum van onzin. Een Das eet absoluut geen jonge hazen. Nonsens! Wel eens een das gezien en naar zijn "vreselijke muil" gekeken? En dassen die op de loer liggen? Ik heb het wel meegemaakt dat een jagende Das letterlijk over mijn tenen liep! Beste man, geloof nou toch eens dat alles in de natuur een functie heeft en dat wij ons daar eigenlijk helemaal niet tegenaan moeten bemoeien. En onder 'wij' bedoel ik dan vooral die gezemenpluimde knickerbockerjachthoornblazers! Als er op jouw land echt weinig hazen zitten dan is er heel iets anders aan de hand.

 • no-profile-image

  gerry vd plas

  Wat een interessante discussie. Gelukkig zitten er ook wat wetenschappelijk geschoolde schrijvers tussen. De spotvogel is byzonder goed op de hoogte, leerzaam wat deze man (of vrouw?) allemaal weet. Hier kunnen de leden van AGD toch maar weer gratis hun kennis verbreden. Altijd goed om het niveau van dit forum wat te verhogen. Ik zou zeggen: lezers doe er jullie voordeel mee.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jammer Boer op het land, dan blijft het in het Agd dus behelpen met lachende boeren met kiespijn! Maar voor de zekerheid houd ik nog wel wat pijnstillers achter de hand. Voor spoedgevallen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Kijk en dit is dan weer zo'n agressief scheldkanon! Noemt zich 'Probeer een inkomen te verdienen' en is te laf om zich gewoon met naam en toenaam bekend te maken. Mijnheer, er is al méér dan een halve eeuw onderzoek gedaan naar al die schadeklachten, er is een Faunafonds om wérkelijke derving te compenseren, er was een goede Flora- en faunawet en er is ook een waardeloze regering. Die veroorzaakt méér schade dan al die bij wet beschermde dieren bij elkaar. En uw scheldkannonade injecteert u maar in uw akker. Prima mest!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ben het volledig eends met spotvogel. Hoe durft ie ons te beschuldigen van aardappel diefstal!! Alleen als het mooie groene gras op is willen wij wel eens een alternatief zoeken........

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het lieflijk ogend polderland, het weiland raakt de hemel, de boer ploegt voort, een jager schiet, bedelft mij met gezemel, over wise use en schadejacht,
  zijn weitas zit vol snippen, ik kijk hem aan en geef de raad,
  eens lekker te gaan wippen, hij schrikt zich rot en zegt "o néé", knalt wild dan op de kauwen, "ik ben geen boer, nog platzak ook", "wat moet ik met die vrouwen?", ik zeg "ach man luister eens goed" "kijk toch eens naar die hazen",hij krabt nu aan zijn gemzenhoed, ach, jagers zijn slechts dwazen!

 • no-profile-image

  pimpel-(hik)-mees

  Dag Edel Ratte, ik heb een avondje vrijaf genomen zodat de hazen tot rust kunnen komen. Méén je dat van die borrel? Neut, bier, wiskey, wodka: als er maar graan in zit dan is het gewoon licht verteerbaar eten voor een bouwlandbeessie. Ik kom weleris een slokje drinken op de stoep van het Maarten van Rossumhuis. Of op een bankje langs de gracht waar we vorig jaar Gijs Gans weer met zijn vrouwtje verenigden. Of voor het pand aan de Waal waarin Karl Marx familiair uitziekte. Want voor minder doe ik het niet!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Een mooie uiteenzetting met heel ware zienswijzen, waarde Delphin. Persoonlijk kan ik heel goed een dier zien sneuvelen door het zuivere schot van een waarachtig weidelijk jager, maar het probleem is dat dergelijke jagers in ons land inderdaad bijna net zo zeldzaam zijn geworden als de otter, de zalm en de zuiderzeeharing. Vroeger kende ik rond mijn woonplaats meerdere échte jagers, maar tegenwoordig is er niet eentje meer die mijn weidelijkheidstoets kan doorstaan. Helaas praten naar mijn ervaring vrijwel alle hedendaagse jagers 'met twee tongen' en handelen exact tegengesteld aan wat zij zelf beweren. Erg schizofreen dus. Als ik hen daarmee confronteer dan loopt het nagenoeg altijd op eenzijdige scheld- en schimppartijen uit. Toegegeven, ik gooi nu en dan graag een pepertje in de pan om discussies wat kruidig te maken, maar probeer altijd te voorkomen om in zinloos nietes-wellesgekrakeel te verzanden. Er zijn heel veel ecologische en populatiedynamische argumenten om uitermate terughoudend te zijn met betrekking tot het 'corrigerend' of 'regulerend' ingrijpen met behulp van jachtwapens.Zeker in een overbevolkt en letterlijk dichtgeslibt land als het onze zijn hobbymatige faunabeheerenheden dan ook een regelrechte vernedering van het waarachtige beheer en de bescherming van onze inheemse fauna. Over de ware drijfveren en het allooi van veel van deze 'faunabeheerders' kan Anti Jacht een hele encyclopedie open doen. Want hij onderging dit metier bestuurlijk van binnen uit. Mét hem ben ik dus de overtuiging toegedaan, dat hobbymatige jagers ten spoedigste moeten worden bijgezet in het openluchtmuseum. Want zij horen echt niet meer gewapend in het wild los te lopen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  puntje puntje puntje uit ... eerst dan nog maar even over de jacht versus schade. Er was al jarenlang een Jachtfonds waaruit werkelijke schade werd gecompenseerd en dat was dus geen subsidie maar tegemoetkoming in inkomstenderving. Terecht. Toen kwam er een nieuwe Flora en faunawet en die regelde dit soort zaken nog weer wat beter, maar jagende kamerleden en een onverschillige kamermeerderheid zorgden ervoor dat die wet op veel onderdelen ontmanteld werd en dat hobbyjagers tot faunabeheerders werden omgegoocheld. Het toverwoord luidde ineens 'schadeafschot met flankerend beleid' en dat komt gewoon neer op ongebreideld schieten. Schade of geen schade! Houtduiven, ganzen en smienten mogen bijvoorbeel geschoten worden omdat zij MISSCHIEN volgende jaar schade gaan aanrichten! En over die 'schade' wil ik ook wat zeggen: daaraan deed ik vanuit LNV jarenlang onderzoek en dat valt doorgaans erg mee. En indien er schade is dan zijn daarvoor compenstieregelingen en die moeten er ook blijven. Of weer in ere hersteld worden. Want bij het waarachtige faunabeheer kunnen de meeste hedendaagse jagers gemist worden als kiespijn. En dan nog wat: hou svp op over die sokken. Het gaat om uitermate belangrijke zaken en daar is het stigmatiseren van andersdenkenden bepaald niet mee gediend.

 • no-profile-image

  geen boer

  ha, blij dat u het heeft overleefd. Ik ga u niet te hulp 'schieten', echter zoals voorheen betoogd; probeer op een leuke manier de boeren achter u te krijgen en de knickebockers te negeren. Confrontaties en procedures zullen u slechts verbitteren en niemand luistert naar een verbitterde rancuneuze spotvogel, hoe mooi hij ook kan zingen en dichten.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Een Tok Tok Tokkie uit de bioindustrie is gemakkelijk te vangen. Ze kunnen amper op hun wrakke pootjes staan.
  En noem ons geen ganzekeutel. Wij hebben ook in de hoogste kringen vrienden spotvogel.Dus steek maar niet de draak met ons.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gelukkig Anti Jacht, ik dacht al dat iedereen was ingedut. Het voltallig bestuur van de KNJV heeft zich kennelijk van de buitenwereld afgesloten door de ogen te sluiten, kloeke bossen vollegrondpeterselie in de oren te proppen, het toch al afwezige verstand op min-nul te zetten en de Amersfoortse deuren hermetisch te vergrendelen. Er huist in die gelederen niet één Kei! Nog niet eens een Rollsplit-kiezeltje! En dat absoluut minderwaardig scrotemloze gravel plaveide de weg die naar de teloorgang van de Flora en faunawet voerde. Wég ermee.
  Maar vestig je hoop ajb niet op die andere club. Ik trok vorig jaar die ingedutte rollatorsociëteit uit de mantelzorgbezemkast en als dank kreeg ik een galverzuurde zwartgejurkte dolk in de rug! Twee personen staan daar het belang van miljoenen dieren in de weg. Ook naar de Rendac ermee dus!
  De PvdD dan? Marianne ga ik conform toezegging al uitzetten op het hazenrijke bouwland van Akkerbouwer bij de Hanzestad. Daar gaan wij ism Euribrid een gepantsterde kruising kweken tussen haas en konijn, die zich ijlings uit de voeten maakt en indien nodig zich sneller dan het geluid kan ingraven. Tot de snijtanden gewapend! Voor jagers geen partij meer (veel te gevaarlijk) en dus veilig! En de griezelgoeroe vond het niet nodig om mij te antwoorden nadat ik partijleden die hun nek hadden uitgestoken tegen duivenmoordenaars bijstand had verleend. Je merkt het al: de marges zijn klein maar ik kén gelukkig alle tegenstanders en weet dat wij hen rechtens kunnen vermorzelen. En dat gaat dus ook gebeuren. Alfabetisch-lexicografisch en in volgorde van rang en stand! Persoonlijk vind ik dat er een parlementair onderzoek moet komen naar de wijze waarop de Ffw dictatoriaal is kapot gemaakt en dan moet een logisch gevolg zijn dat het CDA tot staatsgevaarlijke groepering (letterlijk: poldertaliban) wordt verklaard. De wet is tenslotte geen instrument om ten eigen faveure aan te wenden! En dus zal er op aangedrongen worden dat Balken-einde als hoofdverantwoordelijke voor vier kabinetten wanbestuur aan het spreekwoordelijke spit geregen wordt. Maar ik zal er niet van mee-eten. Nog niet over mijn lijk!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Ik moet zeggen dat er hier niet veel op hazen meer gejaagd wordt, maar het wil er bij mij niet in dat de natuur zich zelf in stand houdt.Volgens mij heeft de vos en buizerd,valken etc namelijk geen echte vijand alleen de mens daarom vind ik dat men dit in de hand moet houden en niet zorgen voor overpopulaties zodat al het andere wild opgegeten wordt.

 • no-profile-image

  linda

  @akkerbouwer, predatoren zoals vos, buizerd, valk, uilen reguleren hun aantallen door middel van voedselaanbod. Veel muizen, veel voedsel voor de jonge uilen, vosjes etc. Dankzij geraffineerde marketing door het jagersgilde denkt de doorsnee mens dat zij de hoeders van moeder natuur zijn. FOUT! Weing prooidieren, weinig roofdieren, jagers hang nu eindelijk eens geweer aan de kapstok en ga met een camera het land in. Geniet van levende dieren!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Linda. Ik heb duizenden foto's van dieren die ik maar zo op tableau had kunnen hebben. Daar kan ik keer op keer van genieten. Vele jaren lang. Terwijl zo'n schot maar tienden van een seconde klinkt en dan is er weer een dier voor altijd morsdood. Daar heb ik de kick nooit van kunnen vatten. Anti Jacht, Delphin, jij en ondergetekende hebben er in dit forum al op gewezen maar ik zeg het nog maar eens tegen Akkerbouwer: roofdieren vervullen een uitermate belangrijke rol in de natuur. En dat al miljoenen jaren. Zij selecteren zieke of zwakke prooidieren eruit en houden de polulaties fit en gezond. Jagers doen dat niet. Zij schieten a-selectief op beoogde buit en verwonden op jaarbasis honderduizenden dieren. En dan nog wat Akkerbouwer: houd er svp wel rekening mee dat buizerds en valken bij wet beschermd zijn. Moedwillig doden van beschermde dieren leidt tot het intrekken van de jachtakte. Een ook het gelegenheid geven tot het plegen van een strafbaar feit is onwettig. Ik zeg het maar.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank je wel Gerry, speciaal voor jou dan een toegift. Aan de Moerse Dreef vlak bij jouw huis ligt een natuurterrein van SBB dat in beheer is gegeven aan de stichting behoud landschap. Jagers dus. Daarvoor is dat terrein destijds niet met belastinggeld veiliggesteld, maar met een jager als Chris Kalden als directeur SBB kijk ik nergens van op. Ik was daar enkele maanden terug op LOG-oriëntatieronde (kijk ook maar naar de LOG reacties op deze site) en heb ook de gigagrote paprika kas ter plaatse bekeken (heb ook gereageerd op bericht dat paprikatelers in 2010 op kwaliteit gaan mikken). Ik heb zelden in Nederland méér sprinkhanen gezien dan langs de zonnige zuidrand van dit natuurterrein en vond het geen goed idee dat daar een LOG gaat komen. Vreemd genoeg waren er nauwelijks vlinders, wél op de Bleeke Hei bij Chaam waar we zelfs de Oranje Lucernevlinder zagen.Ook vlinders hebben mijn belangstelling vandaar ook reacties op artikel 'minder vlinders op nederlandse grasland'. Ja, ik probeer overal zicht op te houden en houd er niet van om uit mijn nek te kletsen. Houdoe en groetjes.

 • no-profile-image

  Leen

  Is die conclusie een aanname of is er ook een onderbouwing? Komt mij voor als een uiting uit de pseudo-wetenschappelijke hoek

 • no-profile-image

  gert

  Hier heel weinig hazen,wel veel kraaien en buizerds die de hazenstand kort houden

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hazen hebben het vooral moeilijk in graslandgebieden. Ieder voorjaar wordt door de steeds vroegere kuilgrasoogst in veel gebieden bijna de hele eerste worp doodgemaaid (n.b. ook door rollen en slepen gaan veel jonge hazen verloren). Daarna worden de kansen voor succesvolle voortplanting er niet beter op door mestinjectie en vervolgsneden. Op bouwland gaat het wat beter met hazen maar dat wil niet zeggen dat de populatie daar niet onder druk staat. En dan zijn er nog ziekten en aandoeningen zoals Leverbot, waardoor veel dieren dood gaan. Onbegrijpelijk dat er zonder enige restrictie op hazen gejaagd mag worden!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Moet je die boeren zien...Tegen het einde van het jaar komen zij met hun hoedjes en gebroken geweertjes de boel uitkammen. Als er dan nog een haas leeft schieten zij hem zonder gewetensbezwaren dood.......Dan is het toch niet zo vreemd dat er mensen op boeren jagen ?

 • no-profile-image

  willem

  het word tijd dat het jagen op de manier van klopjacht verboden gaat worden
  Op deze manier blijft er geen haas , fazant of patrijs over.

 • no-profile-image

  natasja

  Waar hebben ze dat onderzoek gedaan?? Niet hier!!! Hier zijn de laatste jaren veel meer hazen. Bijna dagelijks zien we er hier velen in de landerijen rondhuppelen! En hier is het een echt akkerbouwgebied!
  Maar ja, zo als vaak met onderzoeken, het is maar net wat je als uitkomst graag zien wilt!

 • no-profile-image

  Demo

  Spotvogel doet zijn naam eer aan hij fluit wat zijn omgeving fluit met name in zijn kringen ,die voornamelijk bestaat om boeren te schofferen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dus als ik uit eigen waarneming vaststel dat er door het steeds vroegere kuilgras- maaien landelijk gigantisch veel jonge hazen kapot worden gemaaid dat ben ik boeren aan het schofferen? Gekker moet het niet worden! 'Demo- cratie' voelt zich zeker in zijn cyclomaaier getast?

 • no-profile-image

  Leen

  Ik boer al ettelijke jaren. Er is altijd al een fluctuatie in de wildstand. En natuurjochies, je kunt een haas op twee meter van je af gewoon voorbijlopen zonder hem te zien. Ze zijn van nature schuw. Laat er dan op het oog geen haas zitten, dan wil dat nog niet zeggen dat ze er niet zijn.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank voor de les Leen. maar een 'natuurjochie' ben ik niet na ruim 40 jaar in het ecologisch onderzoek! Als jij als boer zo goed weet dat hazen zich drukken, waarom gebruikt er dan vrijwel niemand bij het maaien de wildredder? Daardoor komen moerhazen in de benen en kan de boer vanaf de trekker het leger met de geworpen jongen vinden en ontzien. Maar ja: dat kost tijd, tijd is geld en soja uit het ex-regenwoud is duur. Ik zeg het maar even! En dan nog iets: ook jagers staan niet te dringen om voor of bij het maaien de legers met jonge hazen te zoeken. En te beschermen!

 • no-profile-image

  hans

  het is jammer dat er niet op de spotvogel gejaagd mag worden!

 • no-profile-image

  janssen

  Spotvogeltje heeft ook al ergernis van SUV en andere terreinwagens.Dat zit toch dicht bij elkaar,boerenpesters en mensenhaters.Linkse kliek!Overal tegen en zelf heel erg gefrustreerd em ongelukkig!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als er zoveel hazen zitten in zo'n klein gebied kun je dan spreken over zeldzaam? Dit voorjaar was ik in nederland en heb overal waar ik geweest ben hazen gezien zonder er naar te zoeken. Op de Veluwe heb ik heb ik nog nooit zo veel groot wild gezien. Binnen een half uur bijna een wild zwijn en een hert onder de auto en dat is meer dan tijdens mijn hele militaire dienst. De achterhoek is helemaal dichtgegroeid. Ik had nooit durven dromen dat ik zou kunnen verdwalen binnen tien km van mijn geboorteplek. Nee, met de natuur in nederland is op het eerste gezicht niet zo veel mis al wordt door sommige mensen geroepen dat de staat er van verschrikkelijk is. Hier zijn een paar dingen die mij opviellen.De aantallen kraaien en roekken loopt de werkelijk de spuigaten uit en boterbloem heeft in vijf jaar tijd iedere paardeweide slootrand bosrand en berm weten te veroveren. Als niet snel ingegrepen wordt neemt de boterbloem nederland over.

 • no-profile-image

  wipkip

  hé spotvogel, ik ben geen jager, maar wel akkerbouwer die veel op het land is en ook dingen signaleerd. Ps: doe niet zo opgefokt tegen mij doe ik ook niet tegen jou.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er is niks gekleurd aan. Waarom is het altijd verdacht om aan te geven dat de steeds intensievere landbouw en veeteelt schadelijk zijn voor natuurlijke levensvormen, zoals weidevogels en ook hazen? Dat kan toch zelfs een analfabeet begrijpen! Ik vind het pas waardeloos dat er altijd zo onzinnig om die hete brij wordt heen gedraaid. Zég gewoon waar het op staat: intensieve landbouw gaat ten koste van de natuur! Want zo was het al een halve eeuw geleden. En zo is het nog steeds. Basta!

 • no-profile-image

  anti

  Idd spotvogel. Je hebt helemaal gelijk. Wat ik, als deskundige op het gebeid van wild, al eerder aangaf: de cyclomaaier, maar vooral de JACHT doen deze chitterende dieren uit ons landschap verdwijnen. en de boeren zijn er dubbel schuld aan. Waarom??? heel eenvoudig: niet meer de jacht verpachten. Dat is namelijk niet verplicht. Maar................het levert een boel zwart geld op!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Freek, het is duidelijk dat jij prima met de dieren op jouw land omgaat. Petje af! Ik weet heel goed hoe kraaien te werk gaan en word daar ook niet vrolijk van. Zélf verplaats ik het leger (dwz de uitgemaaide jonge haasjes) als het kan naar de perceelsrand. De moer vindt de jongen wel weer terug, zeker als de afstand niet meer dan enkele honderden meters is. Maar wel oppassen dat er niet al teveel vreemde geur aan de diertjes komt, want dan schijnt de moer ze soms af te wijzen. Het leger strak uitmaaien in een klein plukje gras en de diertjes daarin achter laten leidt nagenoeg altijd tot het door jou beschreven kraaiendebacle. Maar nog beter is het om bij het maaien een flink stuk gras (enkele vierkante meters) rondom het leger op stam te laten staan. En er geldt natuurlijk het gezegde: niet geschoten is altijd is. Dus als men niets doet dan gaat de boel sowieso overstuur. Het échte schieten zou in het belang van de hazenpopulatie achterwege moeten blijven.

 • no-profile-image

  freek

  Ik moet er nog wel bij zeggen dat onze percelen ook bejaagd worden, ondanks dat zijn er bijzonder veel hazen. De populatie is zo groot, dat ze zelfs hier in de tuin vertoeven. Het is een fabel dat jagers alles weg schieten, ze schieten zichzelf daarmee in de voet.

 • no-profile-image

  natuur

  @spotvogel en anti jacht. Kan jullie alleen maar complimenteren. Jullie reacties zouden in handen moeten komen van min van LNV. Jagen in Nederland..........................uitroeien die handel.

 • no-profile-image

  wipkip

  Het blijven felle rakkers die anti mensen.
  Ze beseffen alleen niet dat het wild ook voor duizenden euro's schade aan kunnen richten in bepaalde gewassen (Wortelen, suikerbieten, spinaziezaad, rodebieten, kool, enz. Een hap eruit betekent niet leverbaar voor consumptie omdat de consument dat niet wil). Deze tarra kost dus geld kost wat rechtstreeks van ons inkomen afgaat. Wij tollereren gerust wel wild op onze percellen, alleen zorgen wij ervoor dat de populatie niet te groot wordt. Wij moeten al alle zeilen bijzetten om een normaal inkomen te genereren met alle risico's van dien. Heb daar begrip voor!!! dank u

 • no-profile-image

  Boer

  Zoveel walgelijke reacties van twee personen over hazen. Geef mij dan maar een jager die met beide voeten op de grond staat.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Kipje toch, wat zit je weer te wippen. Last van de eierstokken? Ik ben heus een en al begrip voor jouw pecuniapijn hoor. Deed tenslotte in bijna veertig jaar LNV nogal wat onderzoek naar invloed van begrazing op gewassen. Dat kan vriezen of dooien, nét zoals het weer. Staat allemaal beschreven in rapporten die door Veerman en Verburg als toiletpapier zijn gebruikt. Zodat we nu weer terug zijn bij AF. Ik ken trouwens geen reële schade aan suikerbieten, spinaziezaad, rode bieten of kool door dieren die relevant zijn in het oosten van de Wieringermeer. Want daar zitten naast wat hazen, konijnen, veldmuizen en koolwitjes immers vooral duiven, eenden en in de winterdag Toendrarietganzen (met wat grauwe-, kol-en brandganzen) en Kleine Zwanen. Die eten valpiepers, bietenafval en morsgranen. En wat gras natuurlijk. Is er schade dan zijn daarvoor compensatieregelingen. Op werkelijk kwestbare teelten heb je natuurlijk ook nog een zorgplicht!
  Tot zovér jouw opmerkingen. En aan mijn NatuurVriend wil ik zeggen: dank voor het compliment. Ik ben doende om deze teksten te bundelen en een plaatsje te geven in een nieuw manuscript waaraan ik momenteel werk. Want na 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' verdient het agrarische metier het om in een derde dossier geportretteerd te worden.
  Of wellicht wordt het zelfs een hele serie. Who knows!

 • no-profile-image

  Delfin

  Kijk allemaal eens op <>, daar staat een grafiek met het verloop van de hazen. Als de landbouw echt de schuldige was, dan zou er sprake moeten van één rechte lijn naar beneden. Dat is geensinds het geval. De conclusie van de zoogdierenvereniging dat de landbouw de schuldige is, is veel te mager. Je kan ook je vraagtekens zetten bij het aanvangsjaar 1997 in het onderzoek. Voor een dergelijk onderzoek en conclusies zou een langer tijdsverloop nodig moeten zijn. Goed onderzoek maar waardeloze conclusie (weer erg gekleurd).

 • no-profile-image

  johan

  Volgens mij zijn al die hazen naar ons gebied gegaan en is ons gebied niet meegenomen in het onderzoek.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ach toch, die Demo weer. Je vraagt hoeveel hazen er ieder jaar weer door automobilisten doodgereden worden? Nou mijnheer, daar heb ik toevallig info over! Weet je wanneer er topaantallen verkeersslachtoffers onder de hazen vallen? Precies! Als in het voorjaar de maaiwoede losbarst en......juist!! Na 15 oktober (maar vooral na sinterklaas) als iedere gewapende frustraat zich weer zo nodig dubbelloops moet gaan misdragen om via de poelier de hobbypachtgelden terug te verdienen. Want hazen scoren nog altijd hoog op de schaal van Ruig, Hanos en andere handelaren. En in blinde paniek en doodsangst rennen die dieren dan de weg op. Met het voorspelbare gevolg. Een schande!

 • no-profile-image

  freek

  Misschien is mijn idee wel een uitkomst voor de hazen. Als spotvogel en anti-jager hier hun telefoonnummers achterlaten, dan bel ik hun volgend jaar op als ik ga maaien. Zo hebben ze de gelegenheid om de jonge hazen uit de percelen te verdrijven en om de kraaien die loeren op deze dieren weg te jagen. Mijn ervaring is dat er hier op 40 ha per jaar slechts enkele hazen verongelukken. Ik doe er dan ook veel aan om ze bij de machines weg te houden, maar veel van die jongen worden dan door kraaien gepakt. Dat een kraai zo'n haasje niet meteen dood maakt weten we allemaal wel. Eerst pikt hij net zo lang op de ogen, dat het beestje blind wordt, vervolgens begint hij dan aan z'n maaltijd om de rest van het kadaver of erger nog het levend aangevreten beestje over te laten aan de buizerds. Die doden het beestje overigens wel direkt.

 • no-profile-image

  wipkip

  De boel bekritiseren met je pens vol, en je loon elke maand op je bankrekening. Succes met je pelgrimstocht, verbeter de wereld en begin maar met al je voedsel uit je eigen tuin te halen (als je die al hebt)!!!

 • no-profile-image

  braamsluiper

  Dirk (ik neem aan niet dé Dirk), je ziet spoken en kraamt onzin uit. Want jij hoeft dit immers niet te lezen! Het is jouw eigen nieuwsgierigheid die je naar deze site drijft. Nét de Keile(r)weg!
  Je moet zich ervoor schamen op te roepen tot censuur! Zwaktebod! Zeker ook een hobbyplombeur?
  En Plofkip, als bourgondiër heb ik uiteraard géén volle pens, ben met prépensioen, voer geen pelgrimstocht en geniet ervan als argumentlozen struikelen over hun eigen agressie. Want je merkt zeker wel dat ik iedere molshoop bij de Oom Keesweg, Zeugweg, Klieverweg en Oosterterpweg kan dromen. Nat of droog! Tot aan het Sluitspierpad bij Robbenoord en het heerlijke haringhapwinkeltje bij gemaal Lely. Sterker nog: tot op de transen van slot Radboud! Wie denk je eigenlijk wel dat je voor je hebt?
  In ieder geval reuze bedankt, want dit komt in het subdossier 'the plain truth'. Waarin een geplukte rechtse krielkip spreekwoordelijk gaat figureren in een pan vol kruidige vegetarische hazenpeper. Dat wordt smullen aan de Oude Zeug!

 • no-profile-image

  spotvogel

  DE HAAS HEEFT HET MOEILIJK, daar ging het ook alweer over nietwaar? Lezeressen en lezers kunnen nabladeren dat ik heb getracht om die lijn er zoveel mogelijk in te houden en omdat het almaar slechter gaat met onze langoren zou het goed zijn om deze discussie tot na eindejaar voort te zetten. Maar dan graag zonder niet terzake doende ruis. Zoals de omvang van mijn tuin. Wipkip: die is ruimschoots groot genoeg om er een zeer royaal koppel vrijloopwipkippen in los te laten. Binnenkort bestorm ik zelfs wellicht de markt met gelimiteerde partijen Spotvogelgecertificeerde Vrijloopwipkipdubbeldooiereieren. Mét dubbelwandige kraai- en vosbestendige titaniumschaal! Want anders dan boeren en jagers kan ik wél innovatief denken!

 • no-profile-image

  arie

  deze zomer 3 jonge haasjes uit het gras gejaagd tijdens het maaien, stap weer op de trekker en zie in de spiegel een buizerd nog geen 20 meter achter mij een jonge haas mee nemen de lucht in, geen fabeltje!

 • no-profile-image

  arie

  binnenkort de intrede van de wolf, geen jager meer nodig, blijft helemaal geen wild meer over, en pas op je kinderwagen, lusten ze ook wel de inhoud van, nederland draait dol, iedereen weet alles beter, alle boeren worden over 1 kan gescheerd, natuurlijk verkoopt men producten aan huis, mais doolhof alleen voor de winst? hou toch op, menig kind en ouder beleeft hier veel plezier aan, maar schijnbaar kun je niks meer goed doen als agrarier

 • no-profile-image

  spotvogel

  Arie, je valt me tegen. Want als je vooruit wil komen dan moet je toch echt die achteruitkijkspiegel vergeten. Ach wat: aailammeren, knuffelkalfjes, koosbiggetjes en leasekippen. Zal mij vegetarische worst zijn. Zolang je jouw vrouw nog niet exploiteert roest het mij de reet niet. Want als feminist zou ik jou daar keihard op afrekenen. For sure!
  Prima hoor, dat jij dat haasje redde en klote van de bok dat die Buizerd zijn slag sloeg. Daarin voel ik met je mee en geloof mij: ik scheer nooit mensen over één kam. Zélfs Scheringa niet! Want ik wil geen platjes verspreiden. Dat is immers les één uit mijn beide dossiers over de Vogelgriep!
  Super idee trouwens van jou: ik zal via SBB Frans Vera (de gevaarlijke gek die dat wolvenplan bedacht) genetisch laten metamorfoseren tot Grijze Mokumse Wolf. En hem dan inprinten op.......de inhoud van multiculturele kinderwagens! Je hoort er nog van, o.a. in verband met octrooirechten. Zoals ik zei: innovatief!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi anti jacht, ik denk dat we elkaar wel kennen en kijk alsjeblieft niet tegen me op want we zijn immers brothers in arms! Gelijke monniken, gelijke kappen dus! Ik was een tikje moe na mijn derde ganzenoorlog die vorig jaar op 13 juni begon, maar er zijn dit jaar geen vergassingsdrama's geweest en dat was winst. Nu de rest nog! Laat je svp nooit intimideren of gewoon bang maken door jagers. Want het zijn lafbekken!
  Als kind vond ik eens een klonter gelei in het weiland van mijn tante, toen ik daar met mijn ongetrouwde nicht (ik was 5, zij 25) langs de Vlist wandelde. Ik vroeg wat dat was en Annie (mijn nicht) zei: "o, er heeft hier zich een jager af staan te trekken!" Later kwam ik er achter dat dit inderdaad naakstslakkeneieren waren! Ik heb toen Alferink, Lulof, Siebenga en Van Hout ieder een condoom vol met dat spul aangeboden en zij namen het graag mee naar huis. om eindelijk eens te kunnen scoren!
  Ach ja: memories! Ik ken al dat gajes en ze kunnen mij wel schieten. Maar daar hebben ze de ballen niet voor in hun lederhose. En ik ben een liefhebber van gericht klootschieten. Daarom lopen zij er altijd zo slapjes bij!

 • no-profile-image

  gert

  Boeren moeten steeds eerder maaien,omdat eiwitrijk krachtvoer ,,soja'' steeds duurder wordt

 • no-profile-image

  wipkip

  vroeger (20 jaar geleden) hadden wij in de wieringermeer een goede wildstand. Toen kwamen de vossen, ruimden eerst alle grondbroedvogels op en zijn nu aan de hazen begonnen, het wordt per jaar minder en de afschot van vossen neemt elk jaar toe!!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wipkip, kakel maar raak! Op 8 december 2008 schoten 35 jagers op een akker tussen twee poldertochten bij gemaal Lely in jouw Wieringermeer ruim 40 hazen verrot! Rond de klok van half twaalf! Wij schoten er een hele serie foto's van! Compleet met bijbehorende SUV's en Landrovers. Daar kwam geen vos bij kijken. Heb je dus nog meer vuilspuiterij tegen de natuurlijke roofdieren? Roept u maar! Dat het bij jullie slecht gaat met de hazen ligt duidelijk aan het acute dubbelloopsvirus. Nu jij weer! Want ik kan altijd alles bewijzen! Zoals ook die gans bij het Robbenoordsebos, die in een gazen kooival vossen mocht lokken. Ook op de foto! Pas maar goed op, want er wordt scherp gelet op alle misstanden in de Wieringermeer!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Wipkipje, die zit! Bij jou zette SBB dus jaren geleden de Vos uit, wat verder naar het zuiden deed Natuurmonumenten dat destijds in de Botshol bij Abcoude. En Joost mag weten waar natuurbeherende instanties nog meer aan het rotzooien zijn geweest. Denk niet dat ik het daarmee eens ben, want dat is absoluut niet het geval. Maar even terug naar de hazen. Die horen van nature wél thuis in ons polderland (wei of bouwland) en hebben de zorg en aandacht van de boeren nodig. Vooral dus in het kwetsbare worp- en zoogseizoen op grazig land dat bewerkt wordt. Daar hoor ik zogenaamde Faunabeheerders (potsierlijke groene mannetjes die alleen maar door hun getrokken loop kunnen spuiten) zelden of nooit over. Die natuurlijke slootkanten bij jullie zijn trouwens prima voor de hazenstand. En ook vanzelf voor andere dieren.

 • no-profile-image

  Delfin

  @spotvogel, bestudeer die grafiek nou eens goed... de conclusie is gewoon misleidend.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gelukkig Delphin, ik was al bang dat je ten slachtoffer van een ongereglementeerd visquotum was gevallen. Want voor je het weet zit je als zeezoogdier zomaar via Urk in het vismeel van Koudijs, Brokking, de Heus of Cehave! Ik doe al jarenlang mijn stinkende (zei het geparfumeerde) best om een beter faunabeleid te realiseren en was blij met de nieuwe Ffw. Maar die werd confessioneel afgeslacht. Amen! De daders zijn bekend: Veerman, Oplaat, Pierik-Schreier, Ormel cum suis. En aan hun slippen een onverschillige volksvertegenwoordiging die te druk was met bijbaantjes. Ik ben de laatste die zal eisen dat daadwerkelijke schade onvergoed blijft, maar deed een groot deel van mijn leven juist onderzoek naar die schadegevoeligheid. Zodat ik de vlag vaak beter weet te hangen dan de klager. En veel van die klagers zijn onbetrouwbaar. En ik kan niet tegen lieden die de wet misbruiken om er zelf beter van te worden. Want ik was bijna 40 jaar loyaal rijksambtenaar.
  Daarom sta ik altijd open voor zuivere gedachtewisseling en haat ik lieden die een loopje nemen met de waarheid en het respect. Jagers zijn daarin topscorers! Zodoende!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Delphin, ik ben nog wat vergeten. Dat agrarisch natuurbeheer zint mij niks. Ik ken in NH boeren die daar vet belastinggeld mee binnenhalen met 0.0 rendement voor de natuur. En evenmin is natuurontwikkeling een optie, want dat leidt tot verrotzooiing van ons buitengebied. Boeren moeten gewoon weer léren om mét de natuur te leven en niet alles ondergeschikt te maken aan het Rabobelang. Jawel, daar ligt een belangrijke monetaire overheidstaak. Want als wij natuur en landschap maatschappelijk willen behouden, dan moet de boer daarvan niet het gelag betalen.
  En dan nog de Wildredder. In de jaren '70/'80 kregen jagers dat apparaat via het jachtfonds gratis in beheer. Ik garandeer dat de meesten daarvan nooit gebruikt zijn en thans tot fijnstof zijn weggeroest. Want ZORG is niet des jagers interesse. Het gaat hen slechts om het OOGSTEN. En daarom moet dat hele totalitaire egoistische hobbyistenzootje zo snel mogelijk verdwijnen. Het goedkoopst via het Gft-vat! Ik wil wel een paar dagdelen achter de kar gaan lopen! Gratis!
  And by the way: als hazen, konijnen of reeën hinderlijk knagen, dan zijn daartegen eenvoudige en goedkope middelen om hen af te weren. Valt gewoon onder het Faunafonds.
  No need to kill!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Heer Geverink. kraaien zijn aas- en afvaleters en zij profiteren alleen maar van hetgeen er dankzij het landbouwbeleid te eten valt. Roeken eten daarbij ook nog eens erg veel schadelijke emelten, engerlingen en ritnaalden en zijn dus vrienden van de boer! En als u grofwild wilt zien zijn de Oostvaardersplassen nog veel "beter" dan de Veluwe:2200 'wilde' edelherten, 2000 'wilde' heckrunderen en 2600 'wilde' koninckpaarden op 1400 functioneel begraasbare bunders. Resultaat: voedseltekort! Er leeft daar geen ree, haas of konijn meer! En wat uw Achterhoekse jungle betreft: Natuurontwikkeling heet dat. Een ramp die alleen goed is voor: inderdaad: Onkruid! Distels en brandnetels zijn onze nieuwe natuur. Met her en der Scherpe Boterbloem en Jacobskruiskruidstruwelelen. Dat is geen rijkdom, maar pure armoe!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lieve Wipkip, sorry dat ik zo lelijk tegen jou deed. Kwam niet uit opgefoktheid hoor, want dat laat ik liever aan kleingeschapen dubbellopers over. Met of zonder pols-stok! Ik heb natuurlijk helemaal niks tegen akkerbouwers en ik neem aan dat ieder fatsoenlijk mens het absurd vindt dat er in de Wieringermeer op 8.12.08 een laffe hazenfussillade plaatsvond. En wellicht over een paar weken dus wéér! Janssen denkt dat ik wat heb tegen vierwielaangedreven Suffertjes maar dat is niet zo. Want ik zie hen liever suffen dan schieten!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Sommige boeren proberen inderdaad overal geld uit te peuren. Winkel aan huis, minicamping, knuffelvee, windturbine, adoptiekip, manege, weidevogelpremie, maispremie, maisdoolhof en ga zo maar door. Het verpachten van de jacht levert ook het een en ander op. En zo zie ik het gebeuren dat in deze tijd van het seizoen betalende jagers (zogenaamde 'faunabeheerders') post vatten rond een doolhof waarvoor eerst al de maispremie is opgestreken en er nu hazen, konijnen, fazanten en vossen worden afgeknald die voor de kneuzer en silagewagens moeten vluchten. Van zoiets word ik dus misselijk!

 • no-profile-image

  Demo

  Spotvogel al 22 keer gereageerd op dit artikel het zit je behoorlijk hoog , op elke onzin te reageren lijkt me teveel zeker ook omdat zelfs na middernacht nog berichtjes verzend,dus het lijkt me niet waarschijnlijk dat je s,morgensvroeg de natuur in trekt zoals je doet voorkomen ,maar onzin verkopen kan niet b.v dat boeren van natuur geld zouden kunnen leven, dan een aantal bedreigende taal richting de boeren terwijl er zeer vele zijn die er alles aan doen om zo veel mogelijk wild te laten leven.P.s ben je dezelfde persoon als anti jacht?

 • no-profile-image

  pestvogel

  Demo, je zou gek opkijken hoe vroeg ik 's ochtends weer uit de veren ben. En ik verzin geen onzin. In NH weet ik boeren die op maisland en etgroen honderden kievits- , grutto-, tureluur- en scholeksternesten 'melken' tegen 40- 50 euro per nest. En er komt geen reet van terecht want alles gaat overstuur! Dit is één voorbeeldje uit zeer vele! Weet jij bijvoorbeeld hoeveel er per jaar aan Merel- ,Koolmees- en Vinkenfakeschade wordt uitbetaald? Ik wel! Toch heb ik geen hekel aan boeren en werk met weet ik hoeveel agrariërs samen. Maar dat wil niet betekenen dat ik het overal mee eens ben! Boodschappers van slecht of onwelkom nieuws zijn altijd de gebeten hond, maar deze teckel bijt terug! En wie slaat er eigenlijk bedreigende of aanmatigende taal uit? Ik dacht dat ik heel keurig ben gebleven en by the way: ik reageer niet op 'elke onzin' maar heb het fatsoen om iedereen op een nette manier antwoord te geven. Hoe kom je er trouwens bij dat ik dezelfde zou zijn als Anti Jacht? Ik had nooit bij de KNJV kunnen infiltreren, omdat men mij daar al vanaf de jaren zestig kent. En dan nog: ik zou in dat Amersfoortse kot nog niet opgebaard willen staan! Want ik houd ook tijdens vergaderingen van frisse lucht.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niet goed opgelet Akkerbouwer. Even bladeren en zien wat ik op 20 oktober om 13.56u heb geschreven. Het laten afschieten van hazen omdat ze anders doodgereden worden kan dus écht niet beste man. Dan roep je de gramschap van mijn langoorvrienden Zoef & co over je af en die zijn dan in staat om al je gewas af te knagen. Letterlijk onder je voeten! Veel beter is het om het land aan de gevaarlijke zijde af te zetten met schapennet. Dat kost 'm de kop niet en kan trouwens op kosten van de Fbe want die krijgen geld voor dat soort voorzieningen. Zij zouden dat initiatief trouwens zélf moeten nemen als er ter plaatse sprake is van veel verkeersslachtoffers. Ook kunnen zij ervoor zorgen (in samenwerking met de wegbeheerder) dat er wildspiegels geplaatst worden. Ik neem aan dat je bij Kampen boert (Hanzestad ?) en ik heb uitermate slechte ervaringen daar met het groene gilde. Maar dat ging vooral om eenden en ganzenjacht op invitatie. Doe je best en met wat goede wil kom ik Marianne Thieme op jouw land inscharen. Tussen al die hazen doet zo'n konijntje het natuurlijk prima! (PS. het beste hazenland bij Kampen ligt volgens mij in Het Raas/Rechterveld tussen het Noorddiep, de IJssel en de autoweg. Daar heb ik zelf ook vaak doodgereden dieren gezien).

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Dus dus wij zijn weer veilig Herkauwer?.Wij worden dus nu goed beschermd.......?Van ons mag het de komende jaren ook flink sneeuwen misschien redt dat ons...

 • no-profile-image

  sneeuwwitje

  Lieve Zoef en kornuiten, vanuit het ijspaleis steek ik jullie een klimatologisch hart onder de strakbevroren heupslipgordel. De ijsheiligen zijn jullie (en mij) welgezind en komende jaren zullen de nimrods met prostaatventieltje en al aan hun reuzelgestijfde knickerbocker vastgeklonken zijn. En blijven! Ik heb gezegd!

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Weet je dat de provincie het jagen moet verbieden met dat barbaarse weer........je zou verwachten van die beheersjager dat ze dat zelf wel kunne.......

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zoefje toch, de hazenjacht is allang gesloten. Wat jij ziet dat zijn jagers die hun prostaatdruppellige jongeheer al sinds oudjaarsdag in hun kaarsvetgesteven knickerbocker proberen te vrotten. "Live and let die", denk is dan altijd maar!

 • no-profile-image

  dier

  Op 19 oktober kwaakte ik nog niet mee, Spotvogel. Jagers zijn inderdaad bezig met hun hobby, vertaald in kwantiteit helaas. Voorlichting uit die hoek op scholen is van de gekke n.m.m.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste "Van Utrecht", ga voor het nieuwe ganzenforum naar "draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid'. Ik hoop dat velen daar hun inbreng komen leveren, want ook de ganzen verdienen een verantwoord beleid. Nét zoals de boeren een goede boterham toekomt.

 • no-profile-image

  dirk

  Potverdorie Spotvogel wat zijn we mild voor de boeren op de vroege ochtend(12:00u)!Het siert U dat je de boeren een goede boterham wenst!Of heb je nog slaap in je ogen want je zat pas laat op stok gezien je nachtelijke postings.

 • no-profile-image

  anti

  Dirk en Spotvogel: blijf bij het onderwerp over de hazen, als al niet alles is gezegd. Laten we waardig afscheid nemen van ons gigantisch geslaagd forum, waar zeker geen slechte dingen zijn gezegd over boeren, alleen dat zij per omgaande moeten stoppen met verpachten en jagers ook per omgaande van hun grond moet verdrijven.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mijnheer RR, u weet duidelijk niets van vossen. Dacht u nou werkelijk dat Reintje niet kan zwemmen? Als hij wil dan zwemt hij maar zo het Kinselmeer, Alkmaardermeer, Amstelmeer, Pishoek en Enge en Wijde Stierop in één run over. Daar draait hij zijn poten niet voor om! En inderdaad: jagers veroorzaakten het uit de klauwen lopen van de aantallen ganzen en dat valt niet meer op te lossen door hen het recht te geven om bijna dag en nacht hun hobby uit te oefenen. Maar ik weet wel een goede methode. Ze genieten er immers zo van om buiten te zijn. Laten zij dan maar ieder voorjaar alle nesten van de ganzen in hun beheergebied behandelen met maisolie, die gratis door LNV aan hen verstrekt wordt. Als ze dat tien jaar lang even nauwgezet doen als ze nu hun gepluimstaarte concurrenten opruimen, dan ziet het er buiten echt weer heel anders uit met die zomerganzen. U zit hier trouwens verkeerd voor de ganzen. Als u nog iets wilt inbrengen ga dan naar "draagvlak boeren nodig voor aanpassing ganzenbeleid".

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Ja als jullie nog ff doorgaan met posten dan zijn er straks meer berichten dan Zoefjes. Ik ga al weer zoef zoef....

 • no-profile-image

  rr

  Hé spotvogeltje, u heeft geen verstand van vossen, want voordat de vos een zwemavontuurtje gaat nemen, vult hij voorlopig nog wel eerst zijn buik met een lekker mals jong haasje die nog niet zo'n snel hazenpadje heeft. Trouwens geeft u nog een reactie op mijn andere vragen?

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Kom uit je leger mijn zoefje, de jagers zijn voorgoed naar huis, de velden zijn voortaan weer veilig, het is overal dus weer pluis, er staat een bericht op ons forum, geschreven door vriend anti-jacht,
  de knjv die haalt bakzeil,wie had dat toch ooit nog verwacht, nu gaan wij dus hard aan het werk, er is echt van alles te doen, dus handen ineen met de boeren, dat geeft ons veel kracht en katoen, wij allen staan pal voor de hazen, en hielden de poot dus stokstijf, kom gauw uit jouw leger mijn zoefje, eet je maar een kogelrond lijf, je hebt voortaan niets meer te duchten, het laatste schot ging voor de boeg, kom op nou en laat ons het vieren, dus hazensnel mee naar de kroeg.........(proost!)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Driemaal puntjes en nog geen punt, ik accepteer het sokkenexcuus maar néém het niet dat ik, als 40 jaar lang loyaal en getrouw beëdigd ambtenaar, word beschuldigd van partijdigheid en vooringenomenheid. Het natuurwetenschappelijk onderzoek was destijds waardevrij en het is pas met de intrede van de Kenniseconomie dat daaraan een tragisch einde is gekomen. Wij deden bij het Rijks Instituut voor Natuurbeheer, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek en in de eerste Alterrajaren precies waarvoor wij betaald werden, namelijk onderzoeken hoe biologische en ecologische patronen en processen werkten en wat daarvan de invloed was op economische activiteiten zoals landbouw en veehouderij. En ik accepteer het niet dat de onpartijdigheid van dergelijk onderzoek in twijfel getrokken wordt omdat de uitkomsten bepaalde belangengroeperingen onwelgevallig zijn. En dan nog iets over jagers: ik weet ook op dat terrein exact waarover ik spreek of schrijf. In 1964 was ik een van de allereerste nederlanders die een jachtcursus volgde bij de heer Vogel. hofjager van HKH op het Loo. En gedurende de afgelopen halve eeuw verzamelde ik méér feiten over laakbaar, onweidelijk of onwettig handelen van jagers dan er in honderd forums op deze kabelkrant passen. Dat is realiteit en heeft geen lor van doen met rancune. Want de waarheid moet gezegd kunnnen worden! Het is aan de jagerswereld zélf om ervoor te zorgen dat het bevuilde blazoen ten spoedigste zeer grondig gereingd wordt. Oppoetsen hoeft niet, want dan is het in de kortste keren toch weer dof. Naar mijn voorzichtige inschatting gaat minstens 75% van alle actuele jachtactehouders mank aan het onweidelijkheidsvirus. Websites van Fbe's en geschriften van de KNJV getuigen daarvan op een niet te negeren wijze. en dat kan niemand anders dan de jagers kwalijk genomen worden! Tenslotte nog iets over de handhaving. Handhaving prima, maar dan wél door BOA's die zélf geen enkele hobbymatige betrekking met de jacht hebben. Want zo'n nauwe relatie is naar mijn gevoelen in erg veel regio's wél het geval.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Nou die spotvogel heeft tijdens zijn werkzame tijd als ambtenaar wel stukken leren schrijven....blijkbaar doen ambtenaren dat graag...... Nou hebben wij Gijzen intussen wel geleerd voorzichtig te zijn ........ Wij gaan de macht grijpen in vleugelland met onze militante Nijlganzen voorop...!!!!!!

 • no-profile-image

  punt

  Laatste reactie mijnerzijds, derde punt pas, maar eindpunt. Oh jee, onze bespotte vogel is op zijn teentjes getrapt. Joh, lees nu eens wat u in diverse rubrieken toegevoegd hebt. Laten we het erop houden dat die 40 jaar uw mening mede hebben gevormd, zoals u die heden pleegt te ventileren. Dat kwam toch niet pas ná die 40 jaar mag ik hopen? Wat ik van u lees op verschillende plekken is vaak zeer ongenuanceerd, gelardeerd met (eigen) feitjes en geschatte percentages. Dat had u in uw leven misschien wat beter kunnen leren. Ik wil me niet beroemen op 40 jaar arbeid en al dan niet beëdigd, onderscheiden of wat dan ook. Gewoon mijn mening naast bijvoorbeeld de uwe. Niet onder de uwe, dat pik ik niet, al was u de koningin.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Arie praat niet zo dom. Er is in dit land portrecht en als ik dus in mijn uppie duidelijke foto's of videobeelden maak blijft altijd het probleem dat die tegen iemands zin in genomen zijn. Vraag maar na bij de politie in Emmen of Hoogeveen: zelfs beelden waarop vandalen bushokjes en fietsen molesteren geven geen rechtsgeldig bewijs. Dat is nou juist ook de grote frustratie van opsporingsambtenaren!
  Men pakt lieden op met beeldmateriaal als bewijslast en vervolgens wordt het geseponeerd. Maar dit is geen college rechtskunde!
  Fijn dat Edelschwein wé achter me staat. Er is gisteren een mooie aubade aan jou opgedragen vanuit Haast-recht. Dat is bijna krom en wij proberen toch maar om deze discussie strak te houden. Laat ik nou het gevoel hebben dat ik die slecht ziende 'ambtenaar' van zojuist kén en dat hij uitermate morsig in zijn uniform hangt. Een schandvlek voor het ambt!

 • no-profile-image

  Amator de vierde

  Verbaasde lezer, ik kan mijzelf wel Kronkel noemen of Amator de derde maar dan denkt men dat ik dood ben. En dat is onjuist! Ik ben schrijver en mag mij van een geregistreerd pseudoniem bedienen. Dat is iets volkomen anders dan hetgeen de mores is op deze site.

 • no-profile-image

  verbaasde lezer

  Dus als ik schrijver ben/wil zijn mag ik ook net zoveel pseudoniemen gebruiken als ik wil?

 • no-profile-image

  Delfin

  In de reacties mis ik de argumenten waarom jagen op hazen nu maatschappelijk verantwoord is. Ik heb het dan niet over schadebestrijding, maar enkel om afschot van hazen (omdat dit elk jaar "gewoon" gebeurt). Indien daar geen maatschappelijk goed antwoord op te vinden is, dan voorzie ik dat het binnen afzienbare tijd ook wettelijk niet meer is toegestaan! Ik zou in de reacties graag meer argumenten zien van voorstanders van de "vrije" jacht op hazen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nee maar Bolle, superieur recherchewerk hoor. Petje af. Maar ik dacht ook niet dat ik het erg moeilijk heb gemaakt. Alleen zit je er wat de prijs betreft naast maar dat zal wel opzettelijk zijn. Maar ik stel je teleur: je krijgt géén gesigneerd presentexemplaar.

 • no-profile-image

  Geen Jager

  Ja eigenlijk te gek voor woorden: men maakt zich hier druk om een haas en een gans, terwijl miljoenen kinderen op de wereld het zo slecht hebben, nauwelijks of geen eten, 80 uur per week werken voor 1 euro, enz. Laat zien dat je een mens bent, en zet je daar voor in!

 • no-profile-image

  Waterrat

  Ik ken nog wel een probleem waardoor veel hazen doodgaan: steile kanten van weteringen, poldertochten en kanalen. Ze kunnen goed zwemmen maar komen niet tegen hoge damwand op en dan verzuipen ze. Ik zie er altijd heel wat de plomp in springen als er gejaagd wordt en heb ook wel jagers gezien die zo'n drenkeling dan met de kolf van het geweer een genadetik gaven en zo zonder schrootvermorsing hun tableau aanzuiverden. Dat was in de Noordermeertocht hier in de polder, waar volgens mij het hoofdbestuur van de KNJV jaagt. Maar dat is wel weer een paar jaar geleden. Ach ja: een zwemmende rat pikt altijd wat op!

 • no-profile-image

  Freek

  Waar ik ook nog geen man over gehoord heb is dat de Polder op veul plekken langs de uiterwaarden schapegaas heeft gezet onderlangs de dijk. Als de rivier omhoog komt willen de hazen naar binnen de dijk over en lopen zich dan duk vast in het gaas. Ik heb na hoog water al veul verzopen hazen in het schapengaas vast zien zitten. Dat wou ik maar effe kwijt.

 • no-profile-image

  Hasenjaeger

  Edelschwein, Edelschwein, du bist gleich wie die gaensen, und es gibt, Edelschwein, immer besserer Tendenzen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik sta er niet om bekend mij te laten meeslepen in de waan van enige dag en vraag mij dan ook bezorgd af, hoe het in dit land zovér heeft kunnen komen dat het dagelijks bestuur van een hobbyclub de leden, na jarenlange veronachtzaming van de vigerende regelgeving, bindend oplegt hetgeen de Wet al tientallen jaren verbied. Zijnde het uitzetten van Fazanten! Voorts bevreemd het mij in bizarre mate dat een private vereninging tegenover rijksambtenaren adviserend optreedt mbt het al dan niet verlenen resp verlengen van jachtakten. Naar mijn staatsrechtelijk gevoelen dient een onderzoek der Rijksrecherche aan te tonen of, en in welke mate, er hier niet conform de vigerende wettelijke bepalingen gehandeld wordt. En daarin behoort een privaatrechtelijke vrijetijdssociëteit als de KNJV geen enkele juridische relevante stem te representeren. Want zij zijn in dit geval a-decharche!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Anti Jacht, ik ben niet naief en heb mij om 02.25 u in dit forum dan ook afgevraagd waarom het bestuur van de KNJV ineens midden in de nacht zovéél licht in één keer zou zien dat niet alleen de haas door hen in bescherming zou worden genomen maar ook het - bij wet verboden- uitzetten van fazanten van binnenuit zou worden aangepakt. Ook het dreigen met royement kwam in dit verband vreemd op mij over. Want de KNJV heeft zich in het verleden niet bijster kritisch betoond tegenover zwakke broeders in het nimrodgilde. Van enig zelfreinigend vermogen is mij bij deze organisatie in het verleden nimmer iets gebleken. Al om 0.14 u vroeg ik mij dan ook af of er mogelijk sprake was van, wat ik toen noemde, 'een smakeloze grap'. Hoewel ik ga en sta voor veel humor in het leven, houd ik er in ernstige zaken niet van om de realiteit geweld aan te doen. Ik ga iedere strijd aan met open vizier, conform de wettelijke kaders en met gebruikmaking van deugdelijke feiten. Of het bestuur van de KNJV al dan niet het bericht gisteravond om 23.35u daadwerkelijk in het forum heeft geplaatst zal moeten blijken. Recht overeid blijft staan, dat de haas ten spoedigste landelijk stringente bescherming behoeft en dat het niet aangaat om een inheemse diersoort waarvan de populatie op veel plaatsen onder zware druk staat, zonder enige restrictie hobbymatig te blijven bejagen. Met betrekking tot het uitzetten van wildsoorten zoals de fazant het volgende: het is iedere jager bij wet verboden om door middel van het uitzetten de populatie van de fazant op te leuken. Desondanks vindt dit tot op de huidige dag in zeer veel jachtvelden plaats zonder dat daartegen vanuit de KNJV corrigerend of vanuit justitie handhavend wordt opgetreden. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat in een jachtveld van het hoofdbestuur van de KNJV fazanten zijn of worden uitgezet en gedurende het winterhalfjaar worden bijgevoerd. Er is dus nog een lange weg te gaan. Ik spreek de hoop uit dat dit forum spoedig mag leiden tot een brede herbezinning over de hobbyjacht in het algemeen en de pijnlijke fricties die er zijn tussen hobbymatig eigenbelang en het ecologische belang van een verantwoord faunabeheer. Het zou prachtig zijn als de bedreigde hazenstand een eerste aanzet mag vormen tot een Faunabeheer Nieuwe Stijl, waarbij het verstand de plaats inneem van het jachtgeweer en het eigen zowel als het collectieve geweten de boventoon gaan voeren.

 • no-profile-image

  Delfin

  @Akkerbouwer, als u een goede jager heeft, betekent dat hij vanwege de verminderde hazenstand dus geheel afziet van hazenjacht. Als u een goede jager heeft, heeft hij geen problemen met de roofdieren, immers de hazenstand wordt op natuurlijke manier gereguleerd. Zijn taak als wildbeheerder wordt dus makkelijker. Ik hoop oprecht dat u zo'n jager heeft. Als dat niet zo is, dan vindt hij het afschot toch belangrijker, dat is in onze maatschappij een dodelijke benadering (aan het worden). Volgens mij is niet iedereen zich hiervan bewust.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Een lekker haasje met de kerst gaat er wel in!! Zelf geschoten en klaargemaakt maakt het nog lekkerder.

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Zo is het Gijsjes, Zoefjes, Bunny's, Kwik,Kwek en Kwakjes en andere levende schietschijven: léven en laten leven! Die 'Geen jager' is verdacht bezig en dat inspireert me tot het volgende:
  "Kinderen zijn de bloemen van het leven, en bloemen zijn de kinderen der natuur, wie aan bloemen én kinderen een plaats in het hart heeft gegeven, voor hen zullen de dagen weven, kransen vol liefde van uur tot uur!" Hoe durven ze weerloze kinderen voor hun hobbykarretje te spannen. Schande! Haal de oorlog uit het kind: stop de KNJV!

 • no-profile-image

  Anti

  Tot slot zou ik graag iedereen willen oproepen om vrienden, collega's, familie,etc.etc. erop te wijzen regelmatig het AGD te lezen. En de reacties op de artikelen. Overtuig eenieder over de onzin van de jacht. Wijs mensen op het vreselijke dierenleed van aangeschoten wild. (1 op de 3 dieren wordt aangeschoten en sterft een vreselijke dood. Ik heb dit meer dan 15 jaar bijgehouden) Verder hoop ik, evenals diverse anderen, dat de KNJV en NOJG eens reageren. Ik daag ze persoonlijk uit voor een waar TV-debat, degene die daar wint mag zich bindend uitspreken over het voortbestaan van de jacht in ons land. Ik zou zeggen: Kom maar op.
  Ieder een fijne en knalvrije herfst. Geniet van de rust in onze natuur

 • no-profile-image

  Spotkogel

  Ik sluit mij helemaal aan bij Anti-Jacht en wil graag voor tv, radio en andere media in debat gaan met Alle vertegenwoordigers van de jacht en de jachtindustie in Nederland. Wat mij betreft onvoorbereid! Want het gaat erom onze kwetsbare jeugd van sluipende vergiftiging te verlossen, de ruim 80% van onze watervogelpopulaties (beschermd of bejaagbaar)die met hagelkorrels belast is drastisch te verlagen en al die andere prachtige wilde dieren die een gemeenschappelijk bezit van ons allen zijn, een goed en veilig leven te bieden. En weer het gevoel terug te krijgen in een waarachtig beschaafd land te leven! Iedereen die aan het forum deelnam wil ik enorm bedanken voor de inbreng, de informatie en -vaak- het enthousiasme. Er is veel kennis uitgewisseld en ik heb goede hoop dat dit alles uiteindelijk zal leiden tot politieke herbezinning en het in ere herstellen van de Flora- en faunawet. Want in een land waar lobbyende hobbyisten een zo wezenlijke wet volkomen naar hun hand hebben kunnen zetten, wil ik eigenlijk niet wonen. Maar ik werd in Den Haag geboren, groeide op langs de rivieren en leef daar nog steeds. En dat wil ik graag zo houden.

 • no-profile-image

  dijkduifje

  Het orgaan van de KNJV heet De Nederlandse Jager en knapt uit haar voegen van advertenties voor jachtreizen. Ik hoorde dat méér dan 90% van alle leden vaker dan vierkeer per jaar in het buitenland op jacht gaat. Hier in de straat staat zo'n grote amerikaanse fourweeldrive die vanachteren wel een rijdend Duits reclamebord lijkt. Voor de hertenjacht! Ik zie die jagers hier in de uiterwaarden en binnendijks schieten op alles wat vliegt en loopt. Ze knalden 's ochtends vroeg voor mijn ogen uit de rijdende Ford een haas dood die midden op de dijk liep. Afgrijselijk!

 • no-profile-image

  boerin

  Past jacht niet meer in deze tijd???
  Dat moet je hier anders niet hardop zeggen. De opening van de jacht is een groot feest. Kinderen zijn vrij van school zodat ze mee het veld in kunnen. Iedereen is in de weer, van groot to klein, van burger tot buitenlui, kortom een vorm van vrijetijds besteding dat zijn weerga niet kent. Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan.
  Misschien wordt het tijd dat men elkaars mening accepteerd.

 • no-profile-image

  realist

  Als de hazen nu uitsterven. Dan kan er ook niet meer op gejaagd worden.

 • no-profile-image

  Hazistand Leider

  Langorige broeders! Het is tijd dat wij de wapens oppakken en terug vechten tegen de terreur welke ons volk aangedaan wordt door harteloze monsters.

  Wij gaan vergeldingen nemen.

  Wen er aan Nederland, dat jullie het voortaan zonder wortelen moeten doen.

 • no-profile-image

  boerin

  Regels, allemaal regels. Laat al die haas-fans eerst eens de regels/wetten van de Overheid bestuderen. Ook zij zullen concluderen dat een boer bij wildschade VERPLICHT is om een jager aan het werk te zetten. Er wordt gecontroleerd of er een jager daadwerkelijk actie heeft ondernomen. Zoniet dan helemaal geen schamele wildschade vergoeding. Voor niets gaat de zon op, maar een boer zal moeten oogsten om de rekeningen te kunnen betalen. Een hobby mag geld kosten, maar zonder inkomsten blijft geen bedrijf bestaan. Kom daadwerkelijk met een oplossing ,zorg dat de Overheid die hypocriete regels afschaft. DAN staan er goede stuurlui aan wal.

 • no-profile-image

  Lachen man

  Anti, je naam zegt genoeg. Als ik me niet vergis was die hobby van die boerin een vorm van zelfspot t.a.v. het marginale inkomen dat veel boeren verdienen met het liefdevol en met veel inzet verbouwen van hun gewassen. Uw reactie komt nogal overspannen over. Niet een psycholoog, maar een psychiater is waarschijnlijk meer iets voor u.

 • no-profile-image

  Duffy Duif

  Zeg Gijs en Zoef. Ik heb een geniaal idee.Laat Den Haag een budget uitrekken voor bloedjagers. Met dat geld kunnen zij dan gaan kleiduiven schieten. Of zouden zij daar niet de zelfde kick van krijgen als van het doden van gezonde dieren ?

 • no-profile-image

  spotvogel

  CORRECTIE: Heren jagers excuus. U bent natuurlijk niet wat er abussievelijk in het vorige bericht staat, maar gewoon gegemzenpluimde knickerbockerjachthoornblazers. Het leven wordt voor hazen, konijnen, reeën, herten, zwijnen, vossen, dassen, eekhoorns, marters, bunzings, wezels, hermelijnen zwerfpoezen, niet aangelijnde honden en al wat er buiten loopt, zwemt en vliegt (ook spotvogels) een heel stuk leefbaarder als u die rare plunje met toebehoren aan de kapstok hangt. Jager: houdt uzelf een spiegel voor en wordt mens! Ruim 80% van de maatschappij zal uw ''aderlating" toejuichen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is precies zoals Delphin en eerder ook al Anti jacht stellen: goede jagers leggen zichzelf beperkingen op en zorgen ervoor dat hun jachtmatige activiteiten een heilzame werking hebben op de dierpopulaties in hun beheergebied. Dat is de Weidelijke Zorgplicht die voortvloeit uit de zelfaangenomen taak van faunabeheerder. Indien er ondanks de goede zorgen van de jager(s) toch een onderbezetting van bepaalde diersoorten in het veld is, dan moet de oorzaak daarvan doorgaans gezocht worden in zaken als voedselmogelijkheden, terrein- en vegetatiestructuur, vochtsituatie, dekkingsmogelijkheden et cetera en zeker niet in de eerste plaats in natuurlijke predatoren. Want die zijn zelden oorzaak van het ontstaan van structurele onderbezetting, omdat zij daarmee letterlijk hun eigen graf zouden graven. Natuurlijke predatoren zijn namelijk de enige échte faunabeheerders en indien er binnen de plaatselijke dierpopulaties een surplus is, dan komt hen dat als eerste toe. Veel jagers zien hen echter als concurrenten en bestrijden hen dikwijls te vuur en te zwaard, zélfs wanneer het bij wet beschermde diersoorten betreft. Een verantwoord faunabeheer staat of valt dan ook met de beschikbaarheid van gewetensvolle, toegewijde en terzake kundige jagers. En die zijn tegenwoordig helaas uitermate schaars!

 • no-profile-image

  .

  Die aangetoonde (?) 80% van de mensen die tegen de jacht zijn, zijn volgens mij grotendeels mensen die geen belang hebben bij een goede beheersing van de wildstand en geen enkele notie hebben van de de gevolgen van de schade die wild kan aanrichten aan landbouwgewassen. Schaf de jacht maar af, dus geef die 80% maar zijn zin, maar kom dan wel met een 100% schaderegeling voor wildschade aan landbouwgewassen. Dat valt dan niet onder de noemer subsidie, maar onder schadecompensatie. We willen toch met zijn allen stoppen met jacht? Goed dan, maar dan moet IEDEREEN daar dus aan meebetalen, dus gelijke lasten voor iedereen. Als duidelijk wordt wat voor een ieder de consequenties zijn, dan denk ik dat een hele hoop geitenwollen sokken verbrand worden en dieridealen de prullenbak ingegooid. Het is zo typisch menselijk om maar lekker te gallen op een groep die we niet kennen (jagers) en dan vervolgens te zeggen dat boeren van de subsidietrog af moeten. Dat laatste mag wat mij betreft ook, dan kan het inkomensaandeel van 12% besteed aan voeding (dit is historisch gezien minimaal) eindelijk ook eens opgetrokken worden. Lekker blèren over subsidies is dan voorbij, dan kunnen we gaan blèren dat ons eten soms zo duur in de winkel ligt.

 • no-profile-image

  Buks Bunnie

  Nou spotvogel jij hebt nog niet eens al die stropers genoemd. Wij buks bunnies hebben veel last van dit tuig. Ja, de Zoefjes hebben ook last van lugubere schurken die met mislukte honden op hen jagen.....
  Volgens mij zitten er tussen die stropers ook zo genaamde jagers ...net zo verkleed als kluk kluk klanners...
  Kort om , wij willen de Feldvopo weer terug!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi konijntje, ik mistte je al een tijdje en was bang dat er een lange hond aan jouw achterwerk hing. Want ik heb Akkerbouwer op 22 oktober om 22.10 u ook al op die stroperijen gewezen. Altijd moeilijk om ze te betrappen en ik heb ook wel jagers laakbaar bezig gezien. Bijvoorbeeld bij wassend water in de uiterwaarden vluchtende hazen een landtong opdrijven. De dieren gaan aan het einde dan te water en worden door de hond levend 'geapporteerd' en dood gebeten. Drie stafbare feiten tegelijk! De ellende is dat ik bijna altijd alleen ben en dan zit je met de bewijslast. Want jagers zijn meestal met meerdere en zullen altijd volhouden dat de tegenpartij liegt. Ik kom nog wel terug op stroperijen want door alle vrijheden die jagers gekregen hebben wordt toezicht en handhaving ook steeds moeilijker.

 • no-profile-image

  verbaasde lezer

  By the way, Wie is amator de derde of kronkel?

 • no-profile-image

  spotvogel

  In principe wel natuurlijk in een land met vrijheid van drukpers en meningsuiting. Maar alles met mate uiteraard. Zoals ook het 'oogstelement' in de hazenjacht. Liever helemaal niet, maar anders terughoudend.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste verbaasde lezer, ik ben blij met u want even een literaire break in dit jachtjolijt is verfrissend. "Kronkel" was het pseudoniem waaronder Simon Carmiggelt jarenlang kostelijke levensverhalen en columns schreef. Topliteratuur! Ik adviseer u om even googelend poolshoogte te nemen.
  Amator de Derde was bij leven Teun Jurgens van de Kwakkenberg in Nijmegen (en vader van Frans die, als ik het wel heb, naar Schotland verhuisde om daar jacht te gaan uitbaten) en baas van jachtopziener Gerrit Dengerink. Teun had het jachtrecht in de Ooijpolder en de Duffel, schreef onder pseudoniem boeken over de jacht op haar - en veerwild en had een rubriek in het blad De Nederlandse Jager. De laatste keer dat ik hem gezien heb was bij Keeken, nét over de grens bij Millingen a/d Rijn. Er was daar toen een platte boerenwagen met minstens 180 geschoten hazen erop, ontelbaar veel fazanten en ook kol- en rietganzen die in Dld beschermd waren maar in ons land nog bejaagd mochten worden tot tien uur 's ochtends. Tegen die kantjesjacht werd toen actie ondernomen.

 • no-profile-image

  de bolle

  aangezien hier de meeste reactie's van spotvogel komen,stel ik voor om voor de leifhebbende persoonlijk met hem te gaan mailen, kun je spotvogel een veer (of eruittrekken)in het achterste drukken pieterbj@chello.nl (even googlen op bergh en spotvogel en de eerste was bingo, gelijk geassocieerd met goedkope boeken)

 • no-profile-image

  arie

  toch heeft bole gelijk, probeer maar eens te googelen, idd goedkopere boeken, haha

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Natuurvriend, we moeten voorzichtig zijn met termen als "oorlog" en 'harde actíe" want dat lokt lieden naar dit forum die niets inhoudelijks toe te voegen hebben. Dat brengt een oplossing dus niet dichterbij! Zélf zag ik tijdens mijn surveillance jongstleden zaterdag op drie plaatsen hazenjagers in het Brabantse veld en werd mij per gsm gevraagd om goede raad omdat bij Boxmeer een groep jagers (waaronder zgn 'gastjagers') hazen en fazanten achtervolgden tot in particuliere tuinen, een bewoner met de kolf van een geweer te lijf wilden gaan en vervolgens dwars door de tuin heen schoten, terwijl daarin iemand aan het werk was. Die persoon is op 13 augustus jl door een jager per telefoon met de dood bedreigd. De politie wilde destijds aanvankelijk geen aangifte opnemen maar nam wel het gsmtoestel mee waarop de doodsbedreiging was ontvangen. Toen dat toestel na een week werd teruggegeven bleek het bewuste nummer van de beller gewist te zijn! Tot op de dag van vandaag weigert de politie aangifte van talloze intimidaties en bedreigingen aan te nemen! Van de aangifte van doodsbedreiging op 13 augustus is niets meer vernomen! Het is inderdaad onbegrijpelijk dat de koninklijke familie zich niet afzijdig opstelt ten opzichte van de hobbyjagerij, want op menig politiebureau en parket van het OM moeten onderhand vele klachten of aangiften van misdragingen van jagers voorhanden zijn. Hoevér moet het nog neerwaarts gaan voordat die royale "K" hen wordt ontnomen en voordat het kabinet paal en perk stelt aan de misselijkmakende praktijken van deze machtsmisbruikende dierendoders?

 • no-profile-image

  Zoef

  Zo zit dat......deze poster is dus iemand die alleeen aan zijn eigen nering denkt. Waar haal jij het recht van daan om ander levende dieren af te schieten?
  Ons hazenbestand gaat steeds harder achteruit. Jij bent dus niet van plan om hier iets aan te doen. Nee, jij vindt dat waarschijnlijk best zo! Als jij maar geen last hebt van ons Zoefen. Deze mentaliteit kom ik nog steeds tegen.
  Schade ? Doe dan maar beter je best om schade te voorkomen. Een goed hekwerk houdt ons helaas tegen. Maar nee , liever klagen over ons langoren. Dan heb je natuurlijk gelijk een goed alibi om een bevriende bloedjager in te schakelen.
  Wij zouden worteltjes moeten eisen van dit soort lieden.....wegens vertieft knaaggenot.

 • no-profile-image

  dier

  O, hier zitten jullie. Nou, het valt niet mee de media te intersseren voor de materie. Zembla liet weten er geen aandacht aan te besteden, ze zien geen mogelijkheid het onderwerp te onderzoeken. De rest heeft niet gereageerd. Van een aantal opiniebladen weet ik het niet. Mijn vraag was `durven jullie etc...`Toch moeten we de openbaarheid zoeken.

 • no-profile-image

  boerin

  Al die hazen-fannen die hier reageren; hoeveel hectare grond bewerken/beheren jullie op eigen kosten om het wild een schuilplaats en voerangeerbron te bieden ? Zonder de buren tot last te zijn met wild-schade. Verbeter de wereld begin bij jezelf. Ik bied ze levensruimte en jij /jullie ?

 • no-profile-image

  herkauwer

  "Lachen Man" je bet er mooi ingetuind. Om te beginnen schreef Spotvogel psychPater, maar lezen kun je dus ook al niet. Vervolgens was dat een WOORDGRAPJE en begint dit forum nu en dan op een soort van MAX GEHEUGENTRAINER te lijken omdat reflectanten niet meer blijken te weten wat er inhoudelijk aan de orde is geweest. Vandaar de herhalingen die er soms als 'aasvisjes' worden uitgezet. Maar het gaat natuurlijk niet om punten en komma's. dus graag inhoudelijke argumenten voor de hobbyjacht. Ik kan ze niet bedenken!

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Beste boerin, als beschermde dieren zoals in dit geval hazen, schade of overlast aanrichten en men heeft aantoonbaar het redelijke gedaan om dit te voorkomen of te beperken, dan staan daar wettelijk compenstieregelingen voor open. Daarvoor is het absoluut niet nodig dat iedere kritische Nederlander zélf boer wordt. Inderdaad: dieren moeten ook eten en hebben voedsel nodig. Maar weet je wel hoeveel euro's er tegenwoordig al worden bestaald aan "schade" door onomstreden nuttige vogels zoals de koolmees, de pimpelmees, de merel en de vink? Tonnen!!!! Dat is dus totaal uit de hand aan het lopen en daar weet bijna niet één Nederlander iets vanaf. En nu nog even over de Haas. Wat moet ik mij voorstellen van schade door dit dier op een normaal vee- of akkerbedrijf? Volgens mij kan dat niet echt erg veel zijn. Nog niet eens centenwerk. Maar de jachtpacht om ongelimiteerd op die dieren te mogen schieten telt natuurlijk wél mooi mee in de jaarlijke bedrijfsomzet. Mevrouw, ik hoef heus geen boer te worden om te weten hoe dat er aan toegaat!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Waar wij over praten is dit: vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt verzamelde gegevens kloppen nagenoeg altijd, omdat die door vakmensen zonder winstdoelstellingen worden verzameld, gecontroleerd en bewerkt. Dat ligt bij tellingen door jagers volkomen anders. Ik was zélf van 1975 tot halverwege jaren negentig landelijk coordinator van de internationale watervogel-, ganzen- en zwanentellingen en weet dus precies hoe jagers tellen. Alleen gaan zij dermate opvallend te werk dat de malversaties mij direct opvielen toen ik rond 1988 de eerste Wbe-telformulieren binnenkreeg. Ik checkte, controleerde nogmaals en deed in veel gevallen nog een derde check en steeds bleek het kunstmatig opgeleukte rommel te zijn. Mag ik dan, na bijna 40 jaar gewerkt te hebben in het ambtelijke professionele natuurbeheer, mijn twijfels uitspreken over de kundigheid en de betrouwbaarheid van door jagers geleverd cijfermateriaal? Het dunkt mij van wél!

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Beste Delfin, helemaal met U eens!! Ik jaag ook altijd met het oog op beheer. Wij kennen onze populatie en onze verantwoordelijkheden. Maar mijn reactie was gewoon grappig bedoeld om die enkele reacties van mensen die al lang niet meer met de natuur verbonden zijn lichtelijk te provoceren. Is gelukt zal'k maar zegggnnn.

 • no-profile-image

  Anti

  Laten we stoppen met dit forum. het is wel gezegd. Laten we onze energie stoppen in het verbieden van de jacht, het bij landbouwers en alle natuurorganisaties bewust laten worden dat men de jacht per omgaande op hun gronden gaat verbieden. Het ministerie van LNV moet ook tot de conclusie komen dat jacht, om te oogsten en te knallen, maatschappelijk niet meer wordt geaccepteerd. Laat jagers tot het besef komen dat hun hobby totaal is UITGERANGEERD. Laten we samen roepen: "Yes de jacht is fini". Dit dankzij het gezond verstand van boeren, gemeentes en natuurorganisaties. Laten we samen gaan genieten van levende in het wild levende dieren. Ook OPA-JAGER samen met zijn kleinkind. Wat zal dit kleinkind gelukkig zijn. Voor mij persoonlijk reageer ik niet meer en hopelijk hoef ik ook niet meer te reageren op andere artikelen. Het was een goede en open discussie, waar blijkt dat jagers zich niet meer kunnen verdedigen, zelfs hun eigen organisaties, de KNJV en NOJG, laten hun gewoon in de steek. Waarom???????????? Ze weten het ook niet meer. de strijd is verloren. Leve een jachtvrij Nederland.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Inderdaad ja. Veel van onze Zoefjes verdwijnen weer in een braadpan. Wat zullen die zogenaamde jagers weer klagen dat er dit jaar weer zo weinig Zoefjes zijn.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  De mate van beschaving kun je af lezen aan hoe men met de flora en fauna omgaat.
  Jagen om te kunnen overleven is nog heel wat anders dan doden voor de kick..
  Verder leven wij Gijzen en Zoefjes hier..

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ganzenkeutel, ik ben het met je eens dat de boer een onberekenbaar natuurverschijnsel is, maar onbetrouwbaar?? Dat zijn LTO, Texels Belang. Natuurmonumenten, SBB en natuurlijk het CDA! Dat bijna alle boeren daar lid van zijn zegt wel wat natuurlijk. Maar nu even over de Vos. Er zijn in ons land veel vossen. Dat komt omdat er door alle overbemesting jaarrond veel te eten is in onze buitengebieden. Weidevogels spelen maar een paar weken per jaar daarin een rol. Ik heb tig-keren vossen geobserveerd die jacht maakten op naaktslakken en zelfs op regenwormen (doen trouwens buizerds ook heel vaak), loopkevers, mestkevers en natuurlijk volop op veldmuizen. In Limburg zag ik ze zelfs op de Eikelmuis jagen, maar daar hoeven boeren in andere delen des lands dus geen tok voor te gaan aanschaffen!

 • no-profile-image

  àrie

  fijn dat de boeren het stempel onbetrouwbaar opgespeldt krijgen, natuurlijk allemaal lid van het cda?(ik niet) tevens denkt men dat alle boeren met een geweer op de schouder lopen?(nog nooit een schot gelost behalve op bed,haha) overigens smaakte mijn (varkens)haas prima vanmiddag, maar daar zijn er ook nog genoeg van

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jij bent vast geen timmerman Gerard, want je ramt behoorlijk naast de spijkerkop. Om te beginnen was ik samen met twee vrienden in 1972 de eerste die met wilgenknotten begon. Bij Amerongen en bij Beusichem. Eerder al ontdeed ik in mijn eentje een verruigd heideterrein bij Achterveld van begroeiing. Trendsetter heet zoiets! Ik zette destijds ook met enkele anderen de trend om de vinger op de wonde plek van de jachtmisstanden te leggen. En ik was blij toen er in 2002 eindelijk een goede Flora en faunawet kwam. Dat die door onchristelijk wanbeleid werd uitgekleed is een ramp en als ik er al mijn tijd aan wil besteden om de civilisatie weer terug te laten keren dan is dat mijn eigen zaak. Daar heb jij je niet mee te bemoeien. Of jij die 'stoere verhalen' wil gelovenof niet interessert mij geen lor. Ik zeg het nog maar eens: ik kan alles bewijzen. Op foto, film en in tekst. Mijn advies aan jou: ga op een sjoelclubje en bemoei je niet met mensen die naast hun drukke werkzaamheden de goede zaak niet uit het oog verliezen.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Ik was ff snel ondergedoken. Er liep weer een bloedhond rond. Lees heel goede ideeen. Zorg dat je met deze problematiek in Zembla komt. Zoef zoef ik moet snel gaan voor ze mij zien.

 • no-profile-image

  is dat

  Spotvogel, je trekt de integriteit van 'tegenstanders' in twijfel en je beroemt je vervolgens op jarenlange onafhankelijkheid. Jouw waarheid moet dan wel de enige zijn. Jouw denkbeelden zijn duidelijk, dat wel natuurlijk, maar ik permitteer het me toch om het te zeggen: ze staan je onafhankelijkheid naar mijn bescheiden mening wel een beetje in de weg.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Waar hier feitelijk ook eens over gesproken moet worden is over de FALCIFICATIES die jagers zich permitteren met betrekking tot hun PATROONHEILIGEN. Zo vereren zij bijvoorbeeld de Waalse hertogszoon HUBERTUS VAN LUIK, die op Goede Vrijdag van het jaar des Heeren 683 in zonde verviel en zich te buiten ging aan het vermaak van de jacht. Destijds dus al een kerkelijke overtreding! Tijdens die zondige bezigheid legde hij aan op een groot hert, maar juist toen hij het dier wilde doden verscheen er tussen de stangen van het gewei een lichtend kruis en een stem droeg hem op om naar bisschop Lambertus van Maastricht te gaan, die hij uiteindelijk als primaat op zou volgen. Nadien werd het verhaal over Hubertus en het hert volkomen uit haar verband gerukt en ging men de bisschop beschouwen als een BESCHERMHEILIGE VAN DE JACHT. Terwijl hij dus juist DOOR DE HEER werd TERUGGEFLOTEN! Ook de mythologische GODIN DIANA is op volstrekt oneigenlijke gronden door jagers ALS BESCHERMHEILIGE GEKIDNAPT. Want deze dochter van JUPITER en LATONA is juist een GODIN VAN HET LICHT EN HET LEVEN en zij draagt op LIEFDEVOLLE en BESCHERMENDE manier ZORG voor het JONGE LEVEN, zowel IN DE NATUUR als ONDER DE MENSEN! Zij beleefde weliswaar veel plezier aan de jacht, maar ZORGDE ERVOOR DAT MEN NIET MEER DIEREN DOODDE DAN MEN KON OPETEN! Daaraan denkend terwijl jagers zich in 2008 afwendden toen er op veel plaatsen in ons land ruiende wilde ganzen met hun kuikens bijeen werden gedreven en vergast of voor mijn ogen vanuit een terreinauto werden afgeknald, er bij Medemblik een HAZENMASSACRE plaatsvond én aan al die duizenden jonge hazen die in voorjaar 2009 ten slachtoffer vielen van de cyclomaaier terwijl geen jager er naar omkeek, hebben mij gesterkt in de overtuiging, dat de "zonen van Diana" leven van inhoudsloze kreten en de daden al nét zozeer verafschuwen als zij feitelijk het leven haten. And by the way: 'ZONEN VAN DIANA?" DIANA leefde IN KUISHEID en is ALTIJD MAAGD GEBLEVEN! Dat verklaard véél! (Iunius Decimus Iuvenalis, Anno Domini 2009

 • no-profile-image

  spotvogel

  All Right, honderden kool- en pimpelmezen, merels en vinken in een boomgaard of fruittuin? Tikje overdreven dacht ik. Mezen zijn die nuttige insectenetertjes die tegenwoordig niet meer in de moderne boomgaarden kunnen broeden bij gebrek aan nestgelegenheid en die als ze niet uitkijken met jongen en al worden doodgespoten. Vinken zijn overwegend zaadeters die in het broedseizoen hun jongen met insecten voeren en merels: jawel die pikken wel eens een aarbei, framboos, meikers of rijpe appel. Maar geen van deze diertjes komt in het gevoelige seizoen in vluchten van tientalen of honderden individuen voor. Want zij leven dan in paartjes en dat blijft zo van het vroege voorjaar tot in de herfst. Dit soort "schadegevallen" is miraculeus genoeg dan ook pas ontstaan nadat Brussel tientallen subsidies had afgeschaft of bevroren. Toen moesten er ineens weer zondebokken bedacht worden en de confessionele wetgever ging bizar genoeg ook daarin mee. ZORGPLICHT mijnheer. En anders gewoon kastuinbouw gaan bedrijven. Daar kunnen die mormels niet in, als men de boel tenminste afdoende.......Inderdaad!

 • no-profile-image

  all

  En maar onverstoorbaar de agenda opmaken voor dit forum. Je dwaalde zelf af met je gedram over jagen, waar het artikel niet eens over ging. Je argumenten gaan niet op, maar het kenmerk van een drammer is blijkbaar dat hij dramt. Je slaat de plank mis met de zangvogeltjes en doorprikken? Was jij het dan die al dat fruit tot rottens toe wist kapot te prikken? Ik zou het bijna gaan denken.
  Dan nog wat over die gekke juffenalles: wat wil je nou met je gezwets bereiken man (vrouw)? Je delirium heb je duidelijk al bereikt.

 • no-profile-image

  boerin

  Wat ik zelf waarneem is niet gevat in een rapport. Ik zie de veranderingen van de afgelopen 35 jaar. Dat heeft geen waarde ten opzichte van spotvogel ? Als de bejaging summier is krijg je natuurlijk geen (riante ) jachtpacht. Maar de rente en een kleine aflossing moet wel betaald worden, de waterschapslasten, OZB ed.
  Niet alleen de haas is mij dierbaar, ook lijp, skrijs, eend, reiger enz.
  Als de buren ( akkerbouwers,fruittelers) last van wild-schade hebben zijn wij mede-verantwoordelijk om te zorgen dat het geen ramp wordt.
  Toen ik jong was , dacht er ook makkelijk over ; maar de daad bij het woord voegen,blijkt de praktijk weerbarstiger. Maar spotvogel heeft ook tijd genoeg gehad om grond aan te kopen om zijn hobby in praktijk te brengen. Een hobby mag geld kosten !!!

 • no-profile-image

  Delfin

  @unaaitmesteedsofamerica, dan ligt weer de nadruk op het afschot. Het doel van de hazenjacht is niet wat wij met de kerst gaan eten. Het doel van de hazenjacht is beheer. Immers op basis van beheer (en schadebestrijding) wordt de jacht, door jagers en anderen, in Nederland verdedigd. Leef daar dan ook naar! Maar ik ben bang dat velen dat besef nog niet (onder)kennen.

 • no-profile-image

  .

  Gerry, je roemt het wetenschappelijk gehalte van een deel van deze discussie, waarmee je jezelf en dat deel van de mensen dat jouw mening deelt op een troon plaatst. Wie bent u dan wel, of denkt u te zijn? Wat ik nu mis bij spotvogel is nuance, het meedenken in tegenargumenten, oplossingsgericht denken in compromissen. Dat heeft volgens mij niks wetenschappelijks in zich. Bovendien proef ik bij de anti-jachtlobby een weerzin tegen jagers en boeren die niets menselijks in zich heeft. Of juist wel: de eigenschap om te stigmatiseren en mensen op te ruien en in het harnas te jagen.
  Typisch dat een puntje, puntje niet mag stigmatiseren en een spotvogel wel. Meneer of mevrouw spotvogel, u deed blijkbaar jarenlang onderzoek naar zogenaamde schade. Vanuit uw geventileerde meningen kan ik me niet voorstellen dat u uw werk onafhankelijk deed. Veeleer vooringenomen. U vindt deze discussie uitermate belangrijk, ik ook. U bagataliseert wildschade en vanuit die optiek kunt u jagers missen als kiespijn. U zou daarin gelijk hebben, ware het niet dat er juist in het verleden gewoon op wild gejaagd werd. Grotendeels door jagers met gevoel voor evenwicht. Door het kleine clubje idioten onder de jagers die alles schieten wat voor hun neus komt te veralgemenen naar alle jagers stigmatiseert u. Het foute gedeelte onder de jagers valt gewoon onder onze wetgeving en daar moet gewoon handhavend tegen opgetreden worden. Jagers zijn net mensen, je hebt gezagsgetrouwe en je hebt er die nergens om geven. Hou dat goed uit elkaar zou ik zeggen. Excuses voor de geitenwollensokken opmerking. Ik draag ze zelf ook en ze zitten gewoon lekker. Blijkbaar zitten er onder de dragers hiier en daar lange tenen...

 • no-profile-image

  Argusvlinder

  Hoi Bunny, je had het over ku-klux-clan maar hier in de buurt lopen jagers erbij als strijders van el Quaida in gevechtspak met totale bedekking van het hoofd en alleen een smal stripje vrij voor de ogen. Je schrikt je rot als je zoiets met twee geladen onvergrendelde geweren uit de mais op je af ziet komen. En dat terwijl de jacht op vlinders helemaal niet geopend is! Ze schieten zo dicht bij huizen en bij de weg dat je de hagelkorrels op dakpannen en carrosserie hoort vallen. En ze zijn vreselijk agressief! Geef mijn portie maar aan Fikkie, maar dan moet hij niet achter jou aan gaan natuurlijk. Want dan ben je het haasje!

 • no-profile-image

  ambtenaar

  Hallo spotvogel(vd Berg?)
  jonge,jonge wat een kapsonis.
  Toch wel opvallend dat je als ambtenaar 40?jaar verschrikkelijk veel misstanden hebt opgespoord en niet verder komt dan twee miezerige boekjes vol aannames en eigen waarheden.
  Bedankt namens al mijn collega,s Je hebt alle vooroordelen over ambtenaren weer eens bevestigd.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Menig ambtenaar laat zich graag een eindejaars cadeautje toe stoppen...
  De lobby van de jacht gaat ver. Het is goed dat er mensen zijn die weten hoe de werkelijkheid eruit ziet.

 • no-profile-image

  arie

  ach kijk er komt meer commentaar op spotvogel, citeer: ben meestal alleen en zit dan met de bewijslast? dit is toch 2009, bewijslast kun je opnemen met een recorder, telefoon met camera en noem maar op, of is er niets te bewijzen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is tussen de regels door al eens door Anti-Jacht, Delphin en mijzelf gezegd, maar ik wil hier toch expliciet mijn oprechte dank en grote waardering uitspreken tegenover de webredactie van het Agrarisch Dagblad, voor de wijze waarop wij in de gelegenheid gesteld zijn om deze indringende forumdiscussie over dit zeer beladen onderwerp te kunnen voeren. Het is een unieke discussie geworden waarbij wij 'over de verschillende kampen heen' van gedachten wisselden. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Omdat er toch nog enkele heikele zaken onbesproken bleven heb ik die op een rijtje gezet en hoop dat vaste deelnemers of anderen hierover hun mening kenbaar willen maken. Het gaat daarbij allang niet meer over de rechtmatigheid om naar eigen goeddunken met in het wild levende dieren te handelen. Maar dat maakt de discussie er juist veel urgenter en veelomvattender op. Ik hoop dus dat u nog even online blijft. En dat er met dit "Hazendossier" waarachtige geschiedenis geschreven gaat worden.

 • no-profile-image

  Anti

  @Lachen man: boeren verdienen een meer dan redelijk inkomen in ons land. Het ene jaar minder/meer dan het andere. Boeren hebben het, terecht, niet slecht. Kan het weten, ben zelf van boerenafkomst. Mijn reactie komt allerminst als overspannen over, uw interpretatie gaat uw eigen iq te boven. Dat is heel gevaarlijk en slecht voor Uw gezondheid. Blijkbaar is het verschil tussen psycholoog en psychiater niet geheel bij U bekend. Jammer, maar met uw reactie kunnen we hier inhoudelijk niets. Het gaat hier ergens anders over. Maar.............misschien bent U in dienst bij de kNJV (k bewust met kleine letter) en derhalve gedemoniseerd. Uw redeneringsvermogen heeft U even in de steek gelaten. Kijk naar de inhoud van het forum en reageer liever niet als het te moeilijk voor U is.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Anti-Jacht, laat je niet van de wijs brengen door zo'n ongeletterd figuur die gewoon vanuit zijn gezindte 'PSYCHIPATER' bedoelde te zeggen. Want ik heb gereformeerden nog nooit over 'liefdevol verbouwen' horen praten. Het idee alleen al.....! Laat die paapse Jandoedel dus maar zorgen dat de Hazen zijn pastinaken niet afknagen, dan zaai ik vannacht mijn Rammenas in een met dubbeltjesgaas konijnenvrij gemaakt kweekveldje in de Zijpe- en Hazenpolder bij de Groote Keeten. Goedenacht!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Boerin, er worden een paar dingen door elkaar gehaald. Er bestaat al tientallen jaren een FAUNAFONDS waaruit schade door beschermde diersoorten wordt gecompenseerd, maar daaraan zijn wél voorwaarden verbonden. Zo heeft men een ZORGPLICHT om door middel van het plaatsen van afschrikmiddelen e.d. de kans op en omvang van schade of opbrengstderving te verkleinen. Het afschieten (doden) van dieren is daarbij niet een zinvol middel, omdat in de meeste gevallen openvallende plaatsen meteen weer door andere dieren worden ingenomen. Maar als er in een gebied, zoals in ons land het geval is, al weinig hazen zijn en de stand neemt jaarlijks af, dan is afschieten natuurlijk helemaal uit de boze! Want je kunt een dier nu eenmaal niet beschermen door het dood te schieten! Dat vossen alles blindelings opvreten is een onwaarheid en het bewijs vormen de ganzen die- louter omdat jagers hun ZORGPLICHT al van meet af aan verzaakt hebben- plaatselijk voor veel overlast zorgen door zogenaamde 'overpopulaties'. Als de vos dan zoveel nesten en broedende vogels opruimt, waarom blijven jagers (die zichzelf immers "faunabeheerder" noemen) dan niet van die dieren af zodat zij de ganzenpopulaties kunnen beheren? Maar jagers bejagen de vos juist te vuur en te zwaard! Zodat er ieder jaar méér broedende en overzomerende ganzen komen. Kwestie van oorzaak en gevolg! En als er inderdaad zoveel eenden en nesten overstuur gaan, waarom wordt er dan nog steeds op de wilde eend gejaagd alsof het niet op kan? Ik controleer zelf een eendenpopulatie die rond de 90 vogels telde toen half augustus de eendenjacht werd geopend. Binnen een week waren er daarvan geen twintig meer over. En daar kwam geen vos aan te pas, maar wél talloze 'dubbelloopsbeheerders'. Het is altijd goed om alle feiten in een discussie te betrekken. Ook die waarvan men liever niet hoort!

 • no-profile-image

  HERKAUWER

  Dit forum ontstond spontaan naar aanleiding van het artikel over de sterke achteruitgang van de stand van de Haas in ons land. Dertig procent vermindering in tien jaar is waarachtig alarmerend! Er werd door reflectanten gezocht naar de oorzaken van de teruggang, die voornamelijk in de almaar intensievere landbouw en veehouderij gezocht blijken te moeten worden. Terwijl er ook nog eens de leverbotaandoening is waardoor veel dieren het loodje leggen of in slechte conditie komen te verkeren en er eveneens veel dieren weggevallen als gevolg van het verkeer. Maar het zou natuurlijk bizar zijn om een allesomvattende sterftefactor als de hobby(drijf)jacht niet ter sprake te brengen. Bij teruglezing van dit forum zal zonneklaar worden, dat er op een serieuze en diepgaande wijze wordt gezocht naar mogelijkheden om de teruggang van de hazenstand te stoppen, te keren en om te buigen naar een situatie waarin er weer van groei gesproken kan worden. En daarin past andermaal geen hobbyjacht. Er is gaande dit forum niet officieel of inofficieel inhoudelijk gereageerd van jagerszijde. Wél werd of wordt de disicussianten veelvuldig en ongestructureerd onkunde voor de voeten geworpen. In gevallen waarin dit gebeurd door serieus overkomende reflectanten wordt daarop uitgebreid inhoudelijk ingegaan. Omdat ikzelf vrijwel continue te velde ben houd ik daarbij steeds het hoofd koel en blijf ik broodnuchter. In zijn bourgondische voliére wil Spotvogel- in de kleine uurtjes- zich nu en dan weleens verstouten aan een nipje geestrijk vocht. Maar nooit met het vooropgezette plan om kwetsend of beledigend te zijn. Mocht zulks toch gebeuren dan wordt dat oprecht betreurd en zal ik er via de webcam persoonlijk op toezien, dat er zich voortaan slechts Spa Rood in het drinkbakje van die insectendetende zangvogel bevindt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké mensen, we moeten niet al teveel afdwalen met dit forum, al is het natuurlijk verhelderend om dit zangvogelschadeballonnetje door een vlijmscherp mezensnaveltje doorgeprikt te zien worden. Maar het gaat nog altijd over de HAAS en bij voorkeur over mogelijkheden om de teruggang van de populatie tot stilstand te brengen en structureel te gaan werken aan een duurzaam ecologisch herstelplan. Daarvoor zijn al heel wat zinvolle bouwstenen aangedragen, maar nog altijd ontbreekt structurele inbreng van de zijde van de Faunabeheereenheden en haar overkoepelende organisaties de KNJV /NOJV. Het lijkt warempel wel alsof men vervroegd in winterslaap is gegaan! En dat kan natuurlijk helemaal niet, want zij zijn immers hét zelfverklaarde aanspreekpunt voor het Landelijke Faunabeheer! Dus heren komaan: brandt los en laat horen hoe u meent de Haas uit haar penibele positie te kunnen redden. Bij voorkeur levend!

 • no-profile-image

  boerin

  Het is een ramp als het gezinsinkomen vernietigd is, op wat voor manier dan ook.
  Uw hele leven bent u passief bezig geweest als student. Ik probeer de daad bij het woord te voegen door de dieren letterlijk levensruimte te bieden. Als iedereen dat deed was /is er weinig ruimte voor jagers. Slap excuus van u dus. Ik ben ook dag en nacht bezig met de zorg voor dieren, zoals de meeste boeren. Want leven van de wind is voor weinigen weggelegd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Boerin, Spotvogel is even verhinderd, maar hij is nooit 'beroepsmatig student' geweest en heeft altijd datgene gedaan waartoe de wetgever opdracht gaf respectievelijk gevraagd heeft: deugdelijk onderbouwde ecologische adviezen geven. Dat heeft hij mij zojuist laten weten. Voor zover mij bekend worden er nu en dan wel veldgewassen of oogsten vernietigd door extreme weerssituaties zoals overmatige neerslag, storm, hagel of zware valwinden of juist door langdurige droogte, maar in dit land houdt het daarmee wel zo'n beetje op. Ik vind het niet meer dan redelijk dat getroffenen daarvoor schadeloos gesteld worden. Het moet mij van het hart dat agrarische ondernemers zoals u, die de natuur en het dierenleven een warm hart toedragen, de hoop levend houden dat er in de toekomst in dit land nog plaats zal zijn voor een waardenvrij bestaan van onze inheemse fauna, zonder dat dieren en ecosystemen worden beschouwd als een extra bron van neveninkomsten. Waarbij, ik zeg het nogmaals met klem, het vanzelfsprekend moet zijn dat er een redelijke compensatie geboden wordt voor het doen- of juist nalaten- van bepaalde inspanningen ten behoeve van de natuur.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Beste Boerin. Het feit dat het moeilijk is om een normaal inkomen te verdienen is NIET de schuld van ons Gijzen. Het ligt aan uw eigen overheid. ZIJ willen van alles maar wel voor niets of weing!!Ga daar uw beklag doen. Onze spotvogel heeft heel rake invalshoeken en ik kan mij indenken dat dat u niet goed uitkomt.Gelukkig bent u wel van goede wil en ik hoop dat het goed blijft gaan met u.
  Echter Gijs leest ook berichten van lui die die alles maar onzin vinden en het liefs alle afknallen wat hun niet zint....vuige rednecks dus.Goggel goggel.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef het gaat hier over mij hoor....Nu gaat het verdraaid alweer over pimpelmezen......maar ja daar ben je dan ook spotvogel voor. Zoef zoef ik ga snel er van door........

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het regende hier de hele dag en nu zie ik op twee plaatsen lichtbakkende hobbyjagers vossen afknallen die op de drijfnatte akkers op regenwormen jagen. Want Reintje eet veel meer weekdieren, insecten, muizen en andere begerenswaardige jachttrofeeën dan menigeen weet. Met de lichtversterker is te zien dat vossen en hazen vreedzaam naast elkaar leven, terwijl daar tussendoor lompe en levensvijandige gedegenereerde vleesklompen dood en verderf zaaien. Goedenacht vanuit een moorddadig Drenthe.

 • no-profile-image

  boerin

  Spotvogel en medestanders. Als je agrarier was/bent weet je hoe moeilijk het is om een vergoeding van het faunafonds te krijgen. Waar wilde dieren ook eten, voedsel hebben ze nodig. Dus verjagen is verschuiven van het probleem, geen oplossing. En het schaadt dierwelzijn. Ga niet alleen wijzen naar anderen maar koop zelf land om actief aan bescherming te doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niet met fugelocide maar met INSECTICIDE! Dat aselect werkend gif tegen enge beestjes weet je wel? Je moest eens weten hoeveel nesten met dode jonge meesjes, heggemussen, winterkoninkjes, vliegenvangertjes, vinken, kwikstaartjes en andere beschermde nuttige vogels ik door de jaren heen heb gevonden in boomgaardgebieden. Dat is pas schadelijk!

 • no-profile-image

  redneck

  We're rednecks, we're rednecks, we're always shoot down all the geese at the farm, we're rednecks, we're rednecks, and we doing a terrible harm.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Beste Boerin .Waarom reageert u niet inhoudelijk op het geen ik schrijf ?? Als maar schoppen tegen ons Gijzen heeft geen enkele zin. Men mag ons doodschieten, vergassen, weg jagen met doggies maar dat verliest u altijd. Wij zijn met velen en hebben het recht om hier te zijn. Vraag dat maar aan uw overheid.
  Ik begrijp uw boosheid wel maar u laat u zelf afschepen door uw eigen belangen vertegenwoordigers en politici. Goggel.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Brave Boerin, hoe vroeg gaat die eerste snee er bij jullie in godsnaam vanaf? Want verreweg de meeste smienten zijn toch echt eind maart/begin april wel uit ons land vertrokken hoor. En als er normaal kuilgras geoogst wordt dan gebeurd dat immers eind april voor het eerst. Dan kan het gras dus een hele voorjaarsmaand groeien! Als je nog vroeger maait dan blijft er daar ook al geen jonge haas meer in leven, maar dat hoort in het andere forum thuis.

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Geachte jagers/roodnekken,

  Helaas heeft geen van u acht genomen van ons dreigement. Mijn langorige broeders hebben onder mijn leiding de aanval ingezet.

  Hamsteren is te laat. Net zoals vragen voor genade.

  Volgens onze berekeningen zal de Nederlandse wortelvoorraad binnen twee weken met 98% toenemen. De prijs voor niet luisteren.

  Pas op het moment dat u zich terug trekt zullen we langzaam beginnen met het distribueren van deze oranje jongens.

  Zij gegroet

  Haziban Leider

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Nee de jager heeft er geen belang bij dat de laatste haas afgeschoten wordt...Nee dat snap ik want dan raakt hij zijn "leuke"hobby kwijt.
  Ik zet dan hier ook mijn ??? tekens bij.

 • no-profile-image

  lachen man

  Zo, onze dierenvrienden vliegen weer als een stel bokken op een haverkist. Anti, psychiater was het woord dat ik bedoelde, fijn dat je het opgezocht in je woordenboekje.
  Verder komt die bespottelijke vogel met een paaps verhaal waarmee hij zijn karakter aardig blootlegt. Wat een domheid. Daar zou je dan nog mee moeten discussiëren ook. Ja, daaag. Overigens grappig dat Zembla niet veel interesse toonde en dat die spotvogel steeds weer over zijn leugen-regeertverhaal begint en dan de rechtse dictatuur de schuld geeft. Lachen man!

 • no-profile-image

  All

  Fijn dat u de vogeltjes allemaal persoonlijk kent en ook weet wie wat wanneer waar en hoe ze eten. Of het nu om pimpelmezen of merels of wat dan ook gaat, het probleem van zangvogeltjes (en welke, het zal me echt een rotzorg zijn zeg, ze kunnen met zijn allen prachtige concerten geven, alleen eet ik er geen brood van en zij wel het mijne) is gewoonweg enorm toegenomen en heeft al helemaal niks met smerige politieke praktijken te maken zeg! Ze maken kleine prikjes aan het smaldeel van een peer en die zijn zeker niet te verwarren met het lompe geprik van kraaien en kauwtjes. Maar ja ontkennen en struisvogelen is het makkelijkst. Lekker schoppen op de gevestigde orde. Doodspuiten van vogels? Nu moet je het niet gekker maken zeg! met een fugelocide of zo?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hopelijk kunnen we ons nu weer gaan bezighouden met de HAZENPROBLEMATIEK, want dat is al gecompliceerd genoeg. Pimpelmezen!!! Laten we gewoon nuchter blijven!

 • no-profile-image

  ?

  Die vraagtekens had ik al geplaatst. Volgens mij hebben een aantal mensen hier wat te veel vrije tijd. Ze denken bijvoorbeeld namens een haas of gans te kunnen schrijven en hebben toch zo'n hekel aan hobbyjacht. Zoals ik al aangaf wordt al het vlees dat geconsumeerd wordt gedood. Praten we ook over hobbyslachterijen? Het heeft allemaal met weerzin tegen jagers in het algemeen te maken,. Het gros van de mensen eet vlees en als je het me eerlijk vraagt welk stukje vlees het mooiste leven heeft gehad dan denk ik toch aan de prooi van een jager. Mensen die geen vlees eten hebben een punt, mensen die dat wel doen en hier zo tekeer gaan zouden beter hun mond houden. Zelf mag ik graag een lekker stukje vlees of wild eten en ben ik geen jager!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Boerin, noem mij svp geen
  'vogelspotter'. Nét als Spotvogel en Juvenalis ben ik onderzoeker en weet ik heel goed waarover ik praat. Neem nou de Smient bijvoorbeeld. Die graast het liefst op kort en mals gras en komen ze met vele duizenden dan kan het er inderdaad uitzien alsof er een laaggestelde gazonmaaier overheen geweest is. Dat is ook zo met rotganzen en brandganzen. Al die vogels 'beheren' letterlijk sprietje voor sprietje het gras of de kweldervegetatie waarop zij in de winter moeten overleven en er is geen sprake van dat zij de groeikern zouden beschadigen. Die stimuleren zij juist en daarover zijn door wijlen professor Rudi Drent van de R.U.G. en zijn studenten veel artikelen en rapporten gepubliceerd. De wetgever had er dan ook allang toe moeten overgaan om door middel van deugdelijke beheervergoedingen en gedoogcompensaties daarop in te spelen. Maar nee: die schitterend mooie smienten mogen in het donker door hobbyjagers geschoten worden, omdat zij overdag op het water zitten! En hoewel schieten in het donker onweidelijk en onsportief is en tot massa's gewonde dieren leidt, doen jagers dat maar al te graag! Natuurbeherende instanties zoals NM, SBB en de Landschappen hebben tienduizenden bunders graslanden en kwelders die ze vegetatiekundig laten verrabbezakken door buitenlandse koeien en paarden zodat er geen smient, gans of zwaan meer kan grazen. Dat zijn - samen met LNV die haar internationale verplichtingen niet nakomt-de wérkelijke veroorzakers van de schade en het overlast dat boeren ondervinden van grazende wilde dieren. Lieve mevrouw geloof me: ik heb mij m'n leven lang voor die goede zaak ingezet, kreeg onder minister Braks en staatssecretaris Gabor meermalen spreek- en publicatieverboden en mocht later niets naar buiten brengen omdat er aan jacht en zogenaamde 'natuurontwikkeling' en 'nieuwe natuur' (distels en brandnetels) veel te verdienen was door de inmiddels geprivatiseerde instituten waar ik toen voor werkte. Breek me daarover de mond niet los en neem van mij aan, dat ik de meeste boeren heel goed kan begrijpen. Je hoort mij in dit forum en ook in het Hazenforum toch ook niet écht over en tegen boeren tekeer gaan? Alleen als daar aanleiding toe is. Want met kwade boeren is het slecht hazen en ganzen beschermen. (PS. ik zou het waterschap er meteen op aanspreken als er in de Zeedijk vele families konijnen, vossen en muskusratten zouden wonen. Gelukkig behoren de taluds en belopen van zulke waterkeringen goed onderhouden te worden zodat de kans daarop niet zo heel groot is bij een primaire Zeedijk. Zoals de boer(in) zorgplicht heeft om schade te voorkomen of beperken, heeft 'de polder' als belangrijkste taak: het in goede staat houden van alle aan haar zorgen toevertrouwde waterkeringen. Als ingelande kun je hen daar dus rechtstreeks op aanspreken!

 • no-profile-image

  Anti

  Stop nu definitief met dit forum.
  Conclusie: de haas heeft het moeilijk en dat zal zo blijven indien de grondbezitter zijn grond blijft verpachten aan een stel natuurmisdadigers. Dus boeren: stop die verpachting met jacht op de haas. U kunt Uw eigen pachtcontract invullen, als U nog wilt laten jagen. Jagers; zoek een andere, minder moordlustige hobby. Zie verder de oplossing bij het ganzenforum door het faunafonds. Einde discussie. Punt uit.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Nu hebben Anti-Jacht, Spotvogel, Herkauwer, Delphin, Wandelaar, Zwalker, Dier, Verbaasde Lezer, Braamsluiper, NatuurVriend, Freek uit Baarlo, Dijkduifje en al die andere deelnemers die waardevolle en beschaafde inbreng leverden in dit forum het natuurlijk gedaan, mijnheer dubbelvraagteken. Realiseert u zich dan heel goed, dat er van officiële jagerszijde niet één (1) inhoudelijke reactie ter bescherming of beheer van de haas is binnengekomen. Ga dat gerust even nauwkeurig doorlezen en controleren, dan hebben we van u voorlopig geen hinder imeer!

 • no-profile-image

  natuur

  Het is toch duidelijk dat ???? ook zo'n zieke natuurvernieler is. Schei toch uit.

 • no-profile-image

  ?

  Waardevol en beschaafd? Een aantal reacties terug somde iemand op wat er in de 10 reacties daarvoor was uitgescheten op de hoofden van mensen die het niet met jullie eens waren. Wauw, als dat jullie beschaving en interpretatie van waardevol is... Je trekt overigens een veel te grote broek aan door je naam te verbinden aan een groot satirisch Romeins dichter. De kwaliteit van je rijmpjes valt zelfs bij sinterklaas nog uit de toon.
  En natuurvriend, leuk he, mensen weer eens op een hoopje te draaien. Vinden jullie het nou gek dat jagers zich hier niet officieel melden via het KNJV? Jullie doen dat ook niet namens de pvdd of welk nihilistisch clubje dan ook; er wordt slechts geschreven onder de bekende nicknames. Misschien wél centraal aangestuurd vanuit een organisatie. Tenslotte: Het blijft zo dat iedereen door de mens gedood vlees eet. Je mag zelf invullen wat je het fijnst vind: Gedood uit puur winstbejag of door een jager in zijn vrije tijd. Het eerste part gedoode dieren leefde in een zekere onvrijheid, het tweede in de vrije natuur. Confronterend hè.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel Natuurvriend, dat is inderdaad zelfs virtueel te ruiken! Maar toch pogen wij eenieder die reageert op een nette en inhoudelijk correcte wijze van informatie te voorzien. Jammer dat zulks dus soms letterlijk parels voor de zwijnen gooien is.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Ach gij, te klein om waar te nemen, met veel boosaardig kwade praat, ik zal uw laster weg doen zemen, voor heus verstand is het te laat, gij blijft verzonken in uw wrevel, gij drinkt en eet dood vlees en bloed, terwijl respéct slechts voedt het leven, ik geef het op het ga je goed! (Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  !

  Bereiken. Juf, je moet een boekje maken en ga jij maar lekker bloed drinken van levende dieren.

 • no-profile-image

  Harm

  Bij ons is het aantal fors gestegen, ze worden groot tussen de stallen. Buiten de bescherming van ons bedrijf zijn de jonge hazen een makkelijke prooi voor de kraaien.
  Dus de beweringen in dit artikel raken kant nog wal.
  Met al die wandelpaden en loslopende honden, wordt het wild verdreven. De rustige plekjes zijn er niet meer.
  De geuren, het afval en de hondedrollen trekken een zware wissel op het wild.

 • no-profile-image

  Herkauwer

  In de forumdiscussie is nog iets heel belangrijks vergeten. Heel veel akkerland wordt tegenwoordig meteen na de oogst geploegd en ingezaaid met wintertarwe of gaat zwart de winter in. Voor hazen is daar niet veel voedsel te halen en daardoor gaan ze naar plaatsen waar wél groenvoer is. Of ze gaan bij fruittelers en boomkwekers aan de bast knagen. Het is al een heel winstpunt dat er in veel polders tegenwoordig ruige akkerranden en slootkanten zijn en dat niet alles zo kaal als een luis wordt geschoren. Maar laat die dieren daar dan ook met rust. Ze hebben het ook zonder jagers al moeilijk genoeg!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ja ook uit de lucht zien wij vaak omgekomen vrienden. De mens is altijd bezig zijn bezittingen af te perken.Hazen zijn hier ook het slachtoffer van. Gelukkig hebben wij nog de Edelschweinen.

 • no-profile-image

  anti

  spotvogel, laat je niets wijs maken. Het berichtje over de KNJV is gewoon een flauwe ludieke grap. Om de KNJV uit de tent te lokken. Laat de readctie het gauw schrappen. je snapt toch ook wel dat de knjv NOOIT een wildsoort onbejaagbaar laat verklaren, nog niet al staat de soort op uitsterven. Dus gewoon ............een leuk grapje, niet intrappen.

 • no-profile-image

  van

  Beste spotvogel: waar kan ik je ganzenforum lezen en bekijken??? Dank dat je ook weer een nieuw forum start.

 • no-profile-image

  anti

  GROOT NIEUWS. Vanmiddag hoorde ik dan toch dat de KNJV overweegt een schorsing van de jacht op hazen voor te stellen aan het min. van LNV. En dit met onmiddellijke ingang. De stand zou, mede gecontroleerd door AID, op heel veel plaatsen dramatisch slecht zijn. Ik heb dit vanmiddag van een regionaal bestuurslid, jager dat helaas wel, gehoord. Het verbod zou dan toch op 01-11-2009 ingaan onder dezelfde voorwaarden als destijds de patrijs. Zouden ze het dan toch leren????????????? Ook hij sprak van een brede uiteenzetting in de volgende Ned. Jager. De KNJV kennende, denk ik dat het niet waar is, maar de politieke maatschappelijke druk heeft er wel eens voor kunnen zorgen dat men eieren voor het geld kiest......... Leve Zoef. Zegt het voort

 • no-profile-image

  Buks Bunnie

  Waarom worden die langoren weer voor getrokken ? Wij, buks Bunnies hebben het ook moeilijk hoor...! Vooral al onze duinbunnies doen het slecht.........

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  spotvogel vergeet blijkbaar de boswachters en stropers te vermelden over hun aktiviteiten, waardoor de de boer de kans niet krijgt om het goed te doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  De boswachters zijn tegenwoordig vooral bezig met het houden van buitenlands vee in wouden van distels, brandnetels en boerenwormkruid die zij 'nieuwe natuur' noemen en waar ook al niet veel hazen zitten. En de stropers hebben vrij spel omdat de vliegende brigade allang is wegbezuinigd, oom agent niks van dat soort zaken weet en de modale handhavende boa in zijn dooie uppie schijtbang is om zelf op tableau te komen. Maar dat is allemaal marginaal. Het gaat erom dat de landelijke hazenstand afneemt en dan is dit peanuts.

 • no-profile-image

  hein

  Jeetje, spotvogel, je maakt je bespottelijk met je voortstelling dat jagers een heel jaar oogsten.
  Dan zouden het ook wel sukkels zijn dat ze hun broodwinning naar de malle biezen helpen. De krimp (dat is zeker niet overal het geval) komt natuurlijk door andere factoren dan de jacht, anders had die krimp al veel eerder plaatsgevonden. Da's gewoon logisch.
  Wat qua landbouw is veranderd met het oog op de hazenstand, is met name het frequenter maaien van grasland. Wat verder ook nog maar eens genoemd moet worden is de onstuitbare opkomst van de vossen. Wie dat laatste niet ziet en de afname van de hazenstand wel, kijkt door een selectieve bril of is blind.
  Nog wat: volgens mij zorg je voor 1/3 van de bijdrages en 9/10 van de totale proza in deze 'discussie'. Aangeleerde wolligheid van een ambtenaar met pensioen, da's duidelijk. Misschien de AOW-leeftijd nog maar verder opkrikken, dan blijven we bespaard van zoveel geklets van mensen die blijkbaar niks anders te doen hebben. Zelfs vlinderverhalen passeren de revue als iemand een veer in je bips steekt. Het ging toch over hazen, toch niet over een of andere one-man-show? Zelf vindt meneer het geweldig te peperen en te zouten, maar bij enige kritiek gaat hij hautain iemand op zijn nummer zetten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  WEGENS PRE-PENSIOEN GESLOTEN
  FORUM BEEINDIGD,
  ALLEN BEDANKT

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ja (lief?) (wakker?) Dier, dat hebben we vanaf 19 oktober allemaal al uitgebreid besproken en je kunt het rustig nalezen en er nog aanvullingen of visies aan toevoegen. Helaas maken jagers zich bezorgder om hun afschotcijfers dan om de feitelijke bescherming van de hazen. Enkele goede uitzonderingen niet te na gesproken. En zo zal het straks met het GANZENFORUM ook weer gaan. Dat voorspel ik bij deze.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Dierens Dier, ik zag liever dat ze gingen biljarten of jeu de bouillen In ieder geval met kunstballen: maar zonder geweer! Alles is opgeslagen op 19 webpages dus je kunt het besprokene rustig nabladeren en bewaren. Want dit is een uniek document!

 • no-profile-image

  dier

  HALLELUJA. Goed zeg, dit getuigt van een open vizier. Met uw leden zult u nog wel een slag moeten leveren. Succes. Het begin is er.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ha die Zoef, mooi gesproken hoor. Datzelfde dacht ik ook al. Weer zo'n zielepiet die zich in zijn patronentasje gegrabbeld voelt. Jakkes, ik ga gauw mijn tengels wassen! Jij en al jouw familieleden wens ik een heel gelukkige toekomst en in ieder geval voor het eerst in eeuwen een vredige kerst! Zonder vierwielaangedreven gegemzenpluimde knickerbockermaniakken rond jouw leger. Ga maar lekker rammelen en zorg ervoor dat onze velden en weiden er weer uit komen te zien zoals het hoort. Hazenvoller in plaats van Hazenleger!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Delphin, erg mooi en wijs gesproken. Er zal nog heel wat water door de Waal en de Maas, die beiden niet ver van mijn huis stromen, moeten vloeien voordat alle nimrods zullen beseffen dat er bij onze huidige tijd ook een volkomen andere houding past van jagers jegens de natuur en de dieren die daarin leven. Velen menen kennelijk dat de boeken en geschriften van Craandijk, Cartouche of Amator nog blauwdrukken vormen voor de wijze waarop zij de bejaagbare fauna tegemoet behoren te treden. Maar het ware beter voor hen om zich eigentijds virtueel te oriënteren en de valse gedachten van oogsten en wise-use overboord te zetten. Regelmatig trad ik op voor jachtgezelschappen en hield hen steevast voor, dat er helemaal geen rente te oogsten valt van een kapitaal dat niet het jouwe is. Ik noemde en noem dat nog steeds diefstal. En dat is een misdrijf! Wellicht door deze confrontatie offreerde men mij aan het eind van zulke avonden zoveel borrels dat ik weleens hardop heb gevraagd of men hoopte hierdoor van een lastpak bevrijd te worden. Maar als ik hen moet geloven dan was dat nooit het geval. Ik heb echter mijn twijfel en aangeboren argwaan jegens jagers behouden. En daarom drink ik nu achter mijn pc een ronde Australische Shivaz op de fenomenale afloop van onze gezamenlijke inspanningen. Dank voor jouw fantastische en zeer waardevolle inbreng in het forum. Wij hebben geschiedenis geschreven. En voor erg veel dieren de weg geëffend naar een betere toekomst. Dat is veel méér dan ik had durven hopen. Ik kan niet verwoorden hoe gelukkig ik mij voel.
  Hartelijke groet van Spotvogel

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Wat een geleuter van die spotvogel zeg, je kunt wel zien dat hij ambtenaar is geweest, een boel blabla maar weinig concreets.Man ga eens in de praktijk kijken en ga niet van alles verzinnen vanachter een bureau.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Hein, dan gane we op de inhoudelijke toer (niet van dat glas Shiraz natuurlijk maar van de discussie die dus eigenlijk gesloten is). Ooit gehoord van Zorgplicht? En wellicht ook weleens een stuk grond gezien waaromheen een hekwerk van Heras of een ander merk was geplaatst. Kijk, en zo zou die boomkwekerij er natuurlijk ook uit kunnen zien. Bovendien zijn er ook middelen in de handel om de bast onaantrekkelijk te maken voor knagers. Als er dan toch nog schade door vraat van hazen, konijnen, reeën of andere knagers is dan heb je aan het LNV loket tenminste goede Hoekse Waardse klei onder de voeten. Want voor zover ik weet kom je dan wél in aanmerking voor schadevergoeding. Zonder ook maar één Zoefje of Bunnie koud te hoeven (laten) maken. Een win-wingevalletje dus.

 • no-profile-image

  hein

  Bepaalt ú wanneer dit forum gesloten is? Heras hekwerk? Duidelijk van het type dat budgetten eerst veel te ruim opstelt en er dan rijkelijk uit gaat graaien om er vervolgens achter te komen dat men centjes te kort komt. Voor zulk soort bokkensprongen zijn de marges gewoonweg veel te klein, afgezien nog van praktische problemen, zoals vruchtwisseling (zolang staan kwekerijbomen niet op een perceel hoor). Beetje simpel om te wijzen op zorgplicht, want de dingetjes die je noemt kennen we wel (alleen niet met Heras, man!!!!). Maar over de bomennetjes heen of doorheen Wöbra smeermiddel op de stam of springend over / door een normale begazing rondom wordt gewoon schade aangericht, zelfs ondanks bejaging. AA-protect is heden helaas verboden, schadelijk voor het vretende diertje. Tsja....
  Geen jacht is desastreus, i.v.m. wildgroei van dan weer de ene, dan weer een andere wildpopulatie. Win-win? Als jij je zin krijgt is er slechts een winnaar en dat ben ik niet, zeker weten. Voor schadecompensatie die daardoor enorme omvang zou krijgen moet je echt niet bij de overheid zijn. Ik ben dan huilende derde. Afschot regelen bij schade is dweilen met een kraan open. 's Winters komen hazen uit de wijde omtrek naar boomgaarden, dan kun je simpelweg niet in één dag je probleem oplossen, laat staan je schade beperken. Maar daar zullen de heren deskundigen hier op dit afgesloten forum ook wel weer een antwoord op hebben. De weerzin tegen jagers is nu eenmaal te groot, dat begrijp ik wel. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat ik het met jullie eens ben.

 • no-profile-image

  .

  Sjonge ben je nou nog bezig? Nog even insinueren dat er vette inplant- en rooipremies klaarliggen, man, man, man.. En dan nog gepikeerd dat iemand iets zegt over je kostengevoel voor een hekwerk dat blijkbaar 20 x te lang meegaat, dus ook 20 x te veel kost. Man, man, man, het is slecht hazen vangen met... Ben jij de baas van dit forum?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als de tekst die om 22.35u is binnengekomen niet op een smakeloze grap berust, dan is dit het meest gedenkwaardige moment in mijn inmiddels meer dan 40 jarige 'carriére' als faunabeschermer. En dan dank ik allen die aan dit memorabele Forum deelnamen uit de grond van mijn hart. En dan gaat, voor het eerst van mijn leven, mijn dank en waardering uit naar het bestuur van de KNJV. Omdat het vele malen beter is ten halve te keren dan ten volle te dwalen.
  Inmiddels werd door mij hedenmiddag een poging ondernomen om een GANZENFORUM op te starten. Dat loopt intussen. Bemoedigend, want er is nog veel werk te doen.

 • no-profile-image

  dier

  Als het nog dit jaar te redden zou zijn zou prachtig zijn. Een schorsing van de jacht in afwachting van een definitief verbod misschien? De jacht begint nu al bijna. Actie geboden, dus.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef..ik ga rondjes rennen van geluk. Straks kan ik mijn mooie balts weer laten zien........komen weer mooie nieuwe haasjes van. zoef zoef...ik ga alweer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  RR, een toontje lager mag ook wel. Wij leggen de 'schuld' helemaal niet bij de boeren maar bij het systeem van almaar intensievere landbouw. Dat is toch wel iets heel anders. Niemand van ons spreekt de boer er op aan dat hij zijn bedrijfsvoering moet doen. Jagers doen hoegenaamd niets of helemaal niets aan het beschermen van moerhazen en hun zogende jongen of aan het treffen van voorzieningen ten behoeve van de hazenstand. Schieten is daarvan uitdrukkelijk niet een onderdeel want een dooie haas doet helemaal niet meer mee! Althans niet in het veld. Wél als inkomenspost via de poelier! Terwijl jagers zichzelf Faunabeheerders noemen zijn ze feitelijk 365 dagen per jaar aan het oogsten: eenden, ganzen, duiven, fazanten, konijnen, hazen. Het lijkt wel niet op te kunnen. Maar je kunt het allemaal zelf nalezen dus ik stop met dit antwoord voordat ik het hele forum over zit te tikken.

 • no-profile-image

  rr

  Moet je wat doen aan de vossen, want die ruimen alles op! Wat is de natuurlijke vijand van de vos eigenlijk? Dus de volgende vraag die in me opkomt is wie gaat het spelletje winnen: de haas of de vos? Ik zit in een gebied met hoofdzakelijk akkerbouw dus doodmaaien is hier niet van toepassing,en sinds een jaar of 5 lopen hier veel minder hazen en veel meer vossen (de laatse jaren zien we ze s'avonds lopen in de lichten van onze machines.) Trek uw conclusie!

 • no-profile-image

  Hein

  Jager ben ik niet. Wel belanghebbende boomkweker en fruitteler. Ooit de schade van 1 nacht vreten aan jonge boomjes door onze zoefjes gezien in de winter? Zelf lust ik geen haas, maar als de boel niet 'kort' wordt gezet voor nieuwjaar, dan heb je dezelfde winter nog de poppen aan het dansen in je gaard. En geloof nou maar niet dat er een fatsoenlijke compensatie komt voor schade als de jacht zou worden afgeschaft. Dat wordt veel te duur en dan wordt het budget vanzelf afgeslankt, met de boer als huilende derde. Die krijgt dan gewoon mee dat het tot een normaal voorzienbaar beroepsrisico hoort en kan vervolgens stikken. Zo gaat dat in Nederland.

 • no-profile-image

  spotvogel

  BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI. Dit was een geheel spontaan opgestart Forum over de huidige zorgwekkende populatieontwikkelingen bij de Haas (Lepus europaeus) in ons land. Op maandag 19 oktober 2009 stuitte ik bij toeval op het bericht 'De haas heeft het moeilijk' in de Internetuitgave van het Agrarisch Dagblad. Het bericht was om 12.05u. geplaatst en het was half één toen ik het las en zag, dat er al twee reacties waren binnegekomen: de eerste van Leen uit Emmeloord en de andere van Gijs Gans uit Siberië. Dat leek mij voldoende geografische spreiding en animo om te pogen een Forumdiscussie op te starten en daarom haalde ik mijn pseudoniem Spotvogel, waaronder ik de boeken 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' (over de Vogelgriep) heb gepubliceerd terwijl er een bijna persklaar manuscript 'de Ganzenoorlog' op de plank ligt, uit de hangkast. Al heel snel bleek de hazenproblematiek sterk te leven onder de lezers en lezeressen van het AGD en ontstond er een forumdiscussie die haar weerga niet kent in de vaderlandse natuur- jacht- en faunabeheergeschiedenis. Het forum voorzag overduidelijk in een grote behoefte en leverde binnen een week een schat aan kostbare en unieke informatie, zienswijzen en standpunten op. Daarbij viel het op, dat er van officiële zijde niets vernomen werd: niet van LNV of LTO noch van de KNJV of de NOJG. Veel veehouders, akkerbouwers, tuinders, fruittelers en andere buitenmensen bleken gaande de discussie oprecht in de veronderstelling te verkeren, dat jagers noodzakelijk zijn voor het faunabeheer en dat de haas zou welvaren bij het ongecontroleerde afschot dat bij de talloze drijfjachten plaatsvindt. Tezamen met goed onderlegde kenners zoals "Anti Jacht" en "Delphin" bleek het mogelijk om alle ter tafel gevoerde pro-jachtargumenten naar de virtuele cilyndrische archieftrommel te verwijzen. Wij nemen het de grondgebruikers niet kwalijk dat zij een verkeerde voorstelling van zaken hadden. De schuld daarvan ligt bij de Wetgever, die op zeer aanvechtbare gronden het alleenrecht van het Faunabeheer heeft toevertrouwd aan hobbymatige Wild- en Faunabeheerenheden, die voor het uitoefenen van hun liefhebberij ook nog eens met overheidsmiddelen bedacht worden. Terwijl zij zich anderzijds slechts hooguit minimale inspanningen getroosten om waarachtig sturend en beherend op te treden. Dat is namelijk niet in hun belang. Ménen zij!
  Het gevolg van deze negatieve ontwikkelingen is, dat er vanuit concurrentiegevoelens exoirbitant intensief op de vos en andere predatoren wordt gejaagd, terwijl nesten van belangrijke prooidieren zoals ganzen niet of in volstrekt onvoldoende mate door FBE's werden en worden beheerd. Waardoor jagers dé ware veroorzakers zijn van de huidige problematiek met betrekking tot de broedvogelpopulaties van deze vogels. Wanneer de overheid tijdig haar verantwoordelijkheid zou hebben genomen en het nestbeheer aan vakbekwame en belangenloze beheerders had opgedragen, dan was het nooit zover gekomen dat er duizenden bij wet beschermde dieren gevangen en vergast werden of excessief door hobbyjagers zouden zijn afgeschoten. Waarbij er ook nog eens dermate veel gewonde dieren of kadavers in het veld achterblijven dat er in veel gebieden jaarrond letterlijk een tafeltje dek je voor de vos wordt gecreeërd. Door jagers!
  Wij hebben in de discussies gepoogd om patstellingen en nietes- wellesgekibbel te vermijden en wat mijzelf betreft heb ik mij indien nodig van verschillende pseudoniemen bedient terwille van de kanalisatie van de discussies. Ik meen dat dit tot goede resultaten heeft geleid, maar mocht ik nu en dan zaken wat al te scherp en met te weinig nuance ter tafel hebben gebracht dan excuseer ik mij hiervoor. Want Spotvogel is wél dikwijls heetgebakers, maar hecht bovenal aan goede omgangsvormen. Dat laatste kan helaas niet worden gezegd van de KNJV die zich op een politiek onbewaakt moment heeft weten te nestelen op basisscholen en daar de kwetsbare jeugd indoctrineert met waanvoorstellingen als zou het faunabeheer zoals jagers dat gestalte geven, heilzaam en zelfs noodzakelijk zijn voor het behoud van de natuur en de dieren die daarin leven. Voor de goede orde: hobbyjagers verschijnen in vol ornaat op scholen om daar een platform te kweken dat beoogt om in de toekomst minder maatschappelijke weerstand te ondervinden! Ik neem dit uiteraard de jagers ten zeerste kwalijk en vind het dermate vér beneden ieder peil, dat zélfs Spotvogel er maar één keurig woord voor kan vinden: Walgelijk! Maar evenzeer walgelijk is het feit dat politici deze lafhartige aanval door discutabele hobbyisten op de bewustwording en vorming van kwetsbare jongeren mogelijk hebben gemaakt. Evenals aan de als 'faunabeheer 'vermomde plezierjacht dient dan ook hieraan spoedig een halt te worden toegeroepen.

 • no-profile-image

  rr

  Niks stoppen, ik wil antwoord. Bovendien schreeuwen jullie wel dat jullie de vinger op de zere plek leggen wat betreft de hazenstand, maar het artikel schuift de schuld in de schoenen van de agrariërs en niet in die van de jagers. Verdraaien jullie niet de feiten?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik trek pas conclusies als ik vastgesteld,gecontroleerd en nogmaals gecontroleerd heb. Dit zegt allemaal niks! Vossen vangen alleen volwassen hazen als die een schot hagel in de reet hebben gehad of zijn aangereden. En in het voorjaar zijn er eieren, jonge vogels, muizen, woelratten, slakken, kevers, wormen en nog veel meer om te vreten. Met nu en dan een jonge haas op het menu is ook de vos slechts een marginale factor. (PUNT!) Het forum was eigenlijk zondagavond al gestopt en is met de capitulatie van de KNJV gisteravond en vandaag succesvol afgesloten. Ik wil best nog alle vragen beantwoorden die u heeft maar dan tegen normaal consultancy tarief. En liefst in het forum over het ganzenbeheer.

 • no-profile-image

  Delfin

  Beste Hein, u hebt gelijk. U geeft aan dat de overheid onbetrouwbaar is bij het uitbetalen van schade (en daar betaalt u de rekening voor). Maar de overheid is daartoe wel verplicht en dat kan de maatschappij heel veel geld kosten. Daarom is afschot (of verjagen) wel maatschappelijk verdedigbaar indien er sprake is van schade. Dat is een wezenlijk argument om de jacht toe te staan (ook al ben je met deze methode wel/niet eens). Maar de "vrije" hazenjacht over het algemeen wordt ook verdedigd onder de noemer schadebestrijding. Feitelijk is "vrije" hazenjacht (waarbij de nadruk ligt op het schot, hobby, oogsten etc) totaal iets anders dan schadebestrijding waar u mee aankomt. Het hoofddoel is wezenlijk anders. Jagers dienen zich bewust te zijn dat die "vrije" hazenjacht niet meer past in deze tijd en niet hoort bij de functie van faunabeheerder. Jagers zijn aan de maatschappij verplicht om hun traditionele gewoonte van de jaarlijkse hazenjacht te doorbreken. Die cultuuromslag moet nog komen... anders doet de wetgever (maatschappij) dat na verloop van tijd wel.

 • no-profile-image

  Hein

  Bespot vogeltje,
  dat van die neut aan je pc wil ik direct geloven.

 • no-profile-image

  spotvogel

  DE HEKKENSLUITER.
  Vrij keuzemenu: AEM, Arfman, Bartels, Bosman, Bijlsma, Extension, Folmer, Gelderland, Gelmo, Haverslag, HB, Hexta, van Kalsbeek, Jos Kanters, van Klompenberg, Meijs, Moman, Mulder,Pellikaan, Pieper, Renko, van Rooijen, Spear, Schuurman, Transsylva en dan nog een assortiment DRANGHEKKEN voor als alle hazen naar binnen willen. Prijzen op aanvraag.
  (Hein, dit is geen Internetwinkel maar WAS een forum! En dat is NU gesloten!

 • no-profile-image

  Piet

  Iedereen kan lezen en dingen opzoeken, wat wil je nou met dat hekkensluitverhaal?
  Vooral niet lezen wat een ander inbrengt, vooral niet doen, spotvogel.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hein nog even dan, want er zit in Sint Antunnis nog iemand aan de zwarte koffie merk ik. Daar ga ik dus nooit en te never buurten! Maar ik wil niet kortaf of vervelend overkomen. Dat Heras de duurste is weet ik ook wel, maar in zo'n tekst kan ik toch niet de hele hekwerkcatalogus gaan opnoemen. En als je eenkeer een goed hek zet, dan staat dat er nog na twintigmaal oogsten van rooi- en herplantpremies. Zeker en vast wel. Ik wil altijd met je meedenken en zoeken naar oplossingen, maar niet in een publiek forum want dat geeft veel teveel ruis. Bovendien moet zo'n brainstormsessie niet eeuwig gaan duren en was ik bezig om het voor de deelnemers op een wat ludieke manier af te bouwen. Jouw conclusies over mijn wijze van werken en het mij toedichten van graaiactiviteiten zal ik maar even niet gezien en gelezen hebben. Want dat leidt maar tot dingen die ik juist liever buiten intermenselijke contacten houd. Maar het leven daar in Heinenoord lijkt me zorgelijk. Zouden die hazen daar écht de hoofdschuldigen aan zijn? Hare to believe!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hein verdorie nog aan toe. Nu heb je Zoef op zijn tenen getrapt! Toch wil ik je nog wel even te woord staan. Een Forum is geen boomkwekerij of fruitgaard en heeft dus geen Baas. Wél een discussieleider want anders wordt het een kippenren. En als je het helemaal goedkoop wilt, nou man dan haal je toch gewoon dertig rollen hennengaas bij de bouwmarkt op de hoek.
  Ik begrijp dat de kwestbare periode maar kort duurt dus dat geeft dan tweemaal per jaar wat werk met neerzetten en weer oprollen. maar ook deze oplossing biedt jarenlang soeleaas! En nu stop ik er echt mee want ik ben geen gratis zoekmachine. Voor vragen of opmerkingen dus naar het LNV loket of interactief naar de ware specialisten: Zoef de Haas en Buks Bunnie.

 • no-profile-image

  nou

  Het ontgaat die spotvogel aan de essentie van de tegenargumenten. omdat die tegen zijn kar rijden. Als zelfbenoemd discussieleider maakt hij hier overigens een anti-jachtforum n.a.v. een artikeltje dat niet rept over jagen. Die man had gelijk: het is slecht hazen vangen met...

 • no-profile-image

  wandelaar

  kreupele runderen..........!

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Wat is dit nou allemaal.Wie moet er nu beschermd worden ? Knabbelboompjes of wij Zoefjes?
  Je kunt ons Zoefjes toch niet kwalijk gaan nemen dat wij wel eens aan een boomje smikkelen. Dat zit in onze natuur....Nu ga ik snel ,zoef zoef.

 • no-profile-image

  zeg nou

  Het moet voor alle niet vegetarische eco-lui toch een verademing zijn een stukje wild te kunnen eten wat in alle vrijheid op heel veel vierkante meters kon leven. De diertjes hadden nooit zoveel ruimte.

 • no-profile-image

  Lowietje

  Hatsikideee, dat wordt straks weer smikkelen en smullen....aangeschoten zoefjes en domme gansjes...hatsikideee

 • no-profile-image

  zwalker

  Nou, die Balkie was in Brussel vanavond wel mooi HET HAASJE! Lullig voor de Belgen, dat zij een nog onbetekenender politicus in de aanbieding hadden! Hopelijk komt er nu gauw een eind aan deze zwartgallig stemmende coalitie.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Zij die steeds mijn teksten wissen, zijn de Haas niet goed gezind, ziet hoe dezulken zich vergissen, en ik snel het woord hervind! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis Anno Domini 2009.)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Anti Jacht, het is béter om die cyclomaaiers standaard te voorzien van WILDREDDERS, zoals deze in de jaren zeventig al zijn ontwikkeld, maar door hoegenaamd geen enkele boer of loonwerker gebruikt worden. Domweg omdat men daarvoor geen vergoeding krijgt. Het ware beter om daaraan gemeenschapsmiddelen te besteden dan om belastinggelden weg te smijten in de bodemloze put die Hobbyjacht heet, maar die formeel als Faunabeheer wordt afgeboekt!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Hier in de Bommelerwaard zijn ze ook weer aan het jagen geweest. Een roedel van 10 man met camouflage jacks. Stoer kijkend en met de telefoon aan het oor. Drijfjacht met behulp van telefoons.....ach ja.

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Broerder Juvenalis!

  Draag uw informatieve boodschappen breder uit dan enkel dit medium!

  Laat de wereld met de pen weten wat wij met de wapenen proberen te bereiken.

  Ga en zeg het voort>

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Wanhoop niet Haziban leider, want het einde is in zicht, smoesjes glad als sledeglijders, brengen juist veel aan het licht, over 's jagers slechte inborst, over leugens en bedrog, straks zit ieder dier aan tafel, en liggen jagers in de trog! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009).

 • no-profile-image

  spotvogel

  Lieve beste Zoef, loop je nu nog steeds de angsthaas uit te hangen? De jacht is al sinds nieuwjaarsdag gesloten malle langoor. Ga dus maar lekker rammelen, dan vallen er over een paar maanden weer zogende jongen dood te maaien.

 • no-profile-image

  pffff

  Drukte om niks

 • no-profile-image

  boerin

  Dan vraag ik me af: Vind je het acceptabel dat 'hier in Big Country USA' gejaagd wordt (of de Fauna beheerd wordt, hoe je het ook noemen wil) door mensen die dit als hobby, dus zonder kosten voor de overheid, doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Natuurvriend, ik heb Herkauwer gevraagd om op jouw bericht in te gaan. Even voor de duidelijkheid dit: het GANZENFORUM is niet 'weggepoetst' maar kan via de link agd.nl DRAAGVLAK BOEREN NODIG VOOR AANPASSING GANZENBELEID nog gewoon geraadpleegd worden. ZEGT HET VOORT EN SLA HET OP! De internetredactie agd nam het goede initiatief om dit ganzen forum af te sluiten omdat er een nieteswelles toestand dreigde te ontstaan. Bij het agd staat men volledig open voor het opstarten van een volgend ganzenforum zodra het nieuws daartoe aanleiding geeft, zo meldde mij vorige week woensdag de Internetredactie. Ten slotte dan nog dat begrip 'oorlog'. Mijn nieuwe boek waarvan het manuscript bijna af is draagt de werktitel "de Ganzenoorlog" en behandelt de laffe vergassings- en dubbelloopsmoord op tienduizenden wilde ganzen in 2008- 2009. Ik ben altijd voor verstandige, vreedzame en deugdelijke oplossingen voor problemen en vecht conflicten altijd met FEITEN uit, die in WOORDEN tot uitdrukking gebracht worden en altijd veel effectiever zijn gebleken dan agressie en wapengekletter. Hoewel het verleidelijk is om jagers met gelijke munt terug te betalen, ben ik de mening toegedaan dat de REDE het zal winnen van het ONBENUL! Althans, ALS DE ZITTENDE REGERING INDERDAAD EEN WAARDEN EN NORMENVOLLE SAMENLEVING VOOR OGEN STAAT. Wanneer zij zich zulks serieus ten doel hebben gesteld, dan kunnen de dames en heren regenten dit tonen door ten spoedigste op te treden tegen HET INDOCTRINATIEF BEINVLOEDEN VAN MINDERJARIGEN TIJDENS WETTELIJKE LESUREN OP BASISSCHOLEN DOOR GEUNIFORMEERDE JAGERS, HET KRACHTDADIG OPTREDEN TEGEN ALLE JACHTMISSTANDEN WELKE WORDEN AANGEMELD, HOBBYJAGERS TE ONTHEFFEN VAN HUN BEVOEGDHEID TOT HET OPTREDEN ALS FAUNABEHEERDER, TE BEWERKSTELLIGEN DAT HET PREDIKAAT "KONINKLIJKE" AAN DE JAGERSVERENIGING ONTNOMEN WORDT, ER BIJ LEDEN VAN HET KONINKLIJK HUIS OP TE WIJZEN DAT JACHT ALS VRIJETIJDSBESTEDING NIET MEER PAST IN DEZE TIJD en als laatste: DOOR DEZE ORGANISATIE TE VERBIEDEN!

 • no-profile-image

  spotvogel

  In dit forum werden veel heikele zaken rond de Haas en de achteruitgang van de populatie over het voetlicht gehaald, maar de KNJV hulde zich in giftig stilzwijgen. Want hun 'jachtgenot' zou eens stilgelegd kunnen gaan worden. Zélfs een verzoek aan de leden om zich te matigen in het afschot kon er niet vanaf. Want dan zouden al die poeliers, groothandels en restaurants nul op het rekest kunnen krijgen. En dat is jammer. Van het geld!! Want om de hazenstand geeft men in die kringen geen moer!
  Letterlijk! Dat bleek ook weer toen er in de week voor kerst een dik pak sneeuw viel. Onweidelijk of niet, wet of geen wet, gejaagd moest en zou er worden! Ondanks een veel te late oproep van KNJV en Verburg om de jacht stil te leggen. Nu heeft het enkele dagen gedooid en jawel hoor: uit alle hoeken van het land hoor ik dat er drijfjachten gezien worden. Zojuist nog in ZO-Drenthe en in het Brabantse Maasland. En langs de Gelderse IJssel. En in Flevoland. En op Walcheren. Lekker volk hoor, die zogenaamde "Faunabeheerders"!

 • no-profile-image

  boerin

  De Smient beschadigt de groeikern van het gras. Het perceel is zo kaal-geschoren dat het zwart ziet, als er een invasie is. Een kenner zou dat weten !En ganzen blijven ook steeds langer, vraten ze maar in de natuurgebieden, maar daar rusten ze alleen. Helaas, overdaad schaad. En de schuilplaats van de haas is dan ook maanden weg. Een kenner zou dat weten !
  Een boer kan echt niet de hele dag wild lopen verjagen om een schade-vergoeding te ontvangen !!! Als je van dieren/natuur houdt, hou je dat nog geen week vol . Hoe kan de Overheid/Faunafonds je dwingen tot zo'n harteloze aktie ? Waarom heb jij daar die tientallen jaren geen verandering in gebracht vogelspotter ? Er verdienen heel veel mensen geld met spotten, regels bedenken en controleren. Zorg binnen een jaar dat de regels EN dier-vriendelijk EN boervriendelijk zijn , dan worden de jagers misschien overbodig. NU wordt er van de boeren een steeds grotere spagaat verwacht. Duurzaamheid EN een lage kostprijs gaan helaas niet samen.
  PS Je slaapt bij storm niet lekker als er vele families vos/konijn/muskus-rat in de zeedyk wonen !

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ja en niet te vergeten de A30, waarop en langs ik dit jaar al minstens vijftien doodgereden hazen heb zien liggen. Vooral tussen de afslagen Lunteren en Barneveld. Maar dit alles is al vele malen in het forum aan de orde geweest dus deze opmerking raakt ook kant noch wal Harm. Maar evengoed prachtig natuurlijk dat de hazen het zo goed doen tussen jouw stallen. Ik hoop echter niet dat dit verhaal bedoeld is om nog méér stallen in het landschap te promoten? Want daar gaan wij niet instinken!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Hooo hoooo spotvogel......jij gaat niet Gijs Gans de maat nemen. Wij zijn uitermate solidair met de langoren. Het gaat er om ons dat met alle bedreigde diersoorten lievvdevol om gegaan wordt.
  Gijs kan in twee zinnen net zoveel zeggen als jij ,narvogel ,in een heel forum.

 • no-profile-image

  letter

  Zo wandelaar, jij hebt dus een bal in je nek, zijnde je hoofd? Een bal is meesttijds gevuld met lucht, maar het zou ook kunnen met water. In ieder geval nog nooit een bal met hersens gezien. Weer typisch zo'n reactie waaruit blijkt dat ook jullie kamp geen enkel weerwoord kan hebben. Literair wat juf maakt? Schei uit man! Deze persoon geeft blijk van een ongelofelijke arrogantie t.o.v. andersdenkenden en probeert zijn verhaaltjes gewicht te geven door zijn rijmelarij opgesmukt met wat elementair Latijn. Dat het november 2009 is weet iedereen wel, of denkt dit tiep dat hij over 2000 jaar nog gelezen zal worden? Volgens mij heeft hij natte dromen over Juvenalis 2 de grote, die het laatste oordeel mocht geven over de mensheid. Uch, ik heb ook gezegd.
  Teruggaand, dit artikel ging over 30% minder hazen in de afgelopen 10 jaar. Twee hoofdoorzaken werden klip en klaar aangegeven. Deze worden nergens door de jachthaters bestreden, er komt nog ergens leverbotkanker naar voren, maar waar gaat het hier over? Juist, over jacht. Nog wat: de jacht is niet uitgevonden onder Balkenende hoor, in de tijd van bijvoorbeeld vadertje Drees kende deze een veel grotere omvang en veel minder beperkingen, waarbij de hazenstand uitstekend op peil werd gehouden. Dit even terzijde.

 • no-profile-image

  Delfin

  Inderdaad Zoef de Haas, Leger. Je hebt "plezierjacht" en "faunabeheersjacht". Bij plezierjacht ligt de nadruk op de gezelligheid/het afschot/traditie etc. Faunabeheersjacht is noodzakelijk om schade te bestrijden en in te grijpen in de natuur (corrigerend optreden). Plezierjacht wordt echter gerechtvaardigd als faunabeheersjacht, terwijl dit een hele andere insteek heeft. Plezierjacht ondermijnd daardoor de faunabeheersjacht (eigenlijk de hele jacht die voor grondgebruikers belangrijk is). Zit ik alleen nog even met die grondgebruiker/jager die één haas van zijn eigen grond schiet om deze zelf te bereiden en op te eten. Wat mij betreft moet dat gewoon kunnen (omdat niet enkel het plezier van het schot voorop staat), maar ik kan dat nog moeilijk een plek geven in het geheel.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik ben het helemaal met Herkauwer eens. Er zijn nog wel goede en nette jagers, maar je moet er naar zoeken als een speld in een hele grote stromijt! Ik weet bijvoorbeeld van een grootgrondbezitter in de buurt van Ede die zélfs dames bespuwde toen zij hem aanspraken op wantoestanden bij de jacht. Een échte Kroten -Koker!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Hoort het HOOFD de hals ontstegen, bralt en zwets wat voor zich uit, dag of nacht en zon of regen, woorden als een modderspuit, zonder zin of argumenten, veel geschreeuw maar weinig wol, als een buidel zonder centen, slechts een doelloos losse bol! (Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat Hoofd is van God los beste Zoef. Raaskalt maar wat in het rondt en vergeet te zeggen dat er vanaf 1 april 2002 een nieuwe Flora en faunawet was die door het kuipen en konkelen van de jagende kamerleden van den Brink, Pierik-Scheijer, Oplaat en Ormel op bijna alle onderdelen werd kapotgeschoten. Met valse argumentatie en een slapende kamermeerderheid. Vanaf dat moment, dus al 7.5 jaar geleden, is het met jouw familie alleen maar slechter gegaan zodat er nu al minstens 30% minder zijn dan aan het begin van de eeuw. Maar de "Faunabeheerders"hebben nog geen seconde aan de bel getrokken of enig initiatief genomen voor het stoppen van de jacht en van de teruggang van de populatie en te gaan werken aan het herstel van de populatie. En nu vinden zij het alleen maar zonde van die tienduizenden hazen die al besteld zijn door Hanos, Ruig en andere bloedbanken. Want jacht is MONEY! AND MONEY MAKES THE HARE GOES DOWN!

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Veel boeren zien ons als een soort onkruid wat dood moet. Ik vermoed dat deze gedachte in hun DNA gefokt is. Dan is de stap naar drijfjacht natuurlijk heel klein. Waarom worden wij niet gezien als een waardevolle landschappelijke schoonheid ?? Men zou trots moeten zijn op ons Zoefen.

 • no-profile-image

  haasjeover

  Nou het probleem ligt toch wel iets anders, er wordt hier uitgegaan van een stelling van 30 jaar geleden !! bijna antiek... Maar goed laten we eens kijken of er verder niets veranderd is ...hmmmm ik zie hier vanuit mijn potje dat ik niet meer naar links of rechts kan huppellen zonder tegen een of andere bebouwing aan te stuiterren .. dat was er 30 jaar geleden nog niet... dat ze al die mensen hier zomaar een huis,flatje ofzo laten bouwen ... nog niet gesproken over de infrastructuur die daarbij hoort.. al die wegen auto's en zelfs fietsen... en dan maar roepen zo hard het kan en zo lelijk mogelijk over dat wij zomaar en door een ieder afgeschoten zouden worden.. en dan nog meer dan 30 jaar geleden toen een ieder die een weiland had een wapen of strik had om ons te vangen.. neee de oorzaak ligt ZEKER NIET in de jacht... het wordt hier zelfs steeds drukker de laatste paar jaartjes, we fokken er lekker op los... zouden jullie mensen eens wat minder moeten doen, dan hielden wij iets meer ruimte...

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Juvenalis, wij zoeken nog iemand voor onze propagana, bedoel... Informatie afdeling.

  De wereld moet weten wat ons wordt aangedaan. Schrijf het van u af.

  Vecht met de pen, zoals wij dat met de wortelpeentjes doen.

  Give em hell!

 • no-profile-image

  anti

  @wipstaart: volledig mee eens. Jagers: het tuig der maatschappij.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ik heb werkelijk te doen met mijn vriend Zoef de Haas. Ze hebben al zo te lijden onder de meest verschrikkelijkste ziektes. En als er aan het einde van het jaar nog Zoefjes over zijn dan komen die boeren weer met hun 5 schotsjachtkanon.
  Nee , de meeste agrariërs denken dat ze onze lieve Heer zelf zijn. Aan de andere kant, kunnen zijn wel goed gras telen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Zoefje en Pumba, jullie weten ook dat er na het rooien van piepers nog gigaveel valaardappels op en in het land liggen. Dat surplus mogen dieren dus niet eten van zo'n bruinrotlijdende eigenheimer. En met graan, mais en bieten is het van hetzelfde jute een overall. Neem ze dus maar te grazen, maar pas op dat je niet in de bedrijfsvoorraad van Ruig of Hanos terecht komt! Want je kunt beter een poldersloot over zwemmen dan een marinadebad krijgen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit gaat te vér. Mijnheer die zich plein public uitgeeft voor de burgemeester van Amsterdam, mag ik u er op wijzen dat u mij in staat van beschuldiging poogt te stellen terzake het vernielen van eigendommen en hiermee aanzet tot haat jegens een fatsoenlijk en wetsgetrouw handeldend burger, wiens enige 'zwakte' is dat hij tot het geciviliseerde deel der samenleving behoort. Maar u zult spoedig ervaren dat dit wellicht juist een kracht is. Ik zal hiervan dan ook melding maken bij de webmaster van het agd, waar uw naam en adres bekend moeten zijn. En ik overweeg nadere juridische stappen tegen u. Want ik weiger om mij deze insubordinatie te laten welgevallen.

  Beste "Geen Boer', het doet mij deugd dat ik door de woordkeus waarmee ik de modale Nederlandse hobbywildbeheerder heb omschreven, u een humoristisch moment heb kunnen bezorgen. Het verbaasd mij echter zeer dat u enige sympathie kunt voelen voor moordlustige ondeskundige hobbyisten die alleen door politiek-bestuurlijk kuip- en konkelwerk zich meester wisten te maken van 'rechten' die juist door de Flora- en faunawet aan banden gelegd dienden te worden. U moest eens weten wat veel van die 'faunabeheerders' zich aanmatigen. Er worden zelfs doodsbedreigingen tegen opponenten uitgesproken en er is kortgeleden gepoogd om critici met een zware John Deere te overrijden. En dat alles omdat een jager zich te buiten was gegaan aan duiven en daarop werd aangesproken. Of vindt u het normaal dat een hobbyjager met twee doorgeladen geweren op een afgeoogst graanveld in hinderlaag ligt en in luttele uren tijd meer dan honderd duiven en andere dieren afknalt. Waaronder ook beschermde vogels. Dit gebeurde op 13 augustus in het Land van Cuyk en u kunt navraag doen omtrent de juistheid hiervan bij het regioteam van politie te Cuyk of Boxmeer. Want ik kan altijd alles bewijzen!

  Anti Jacht tenslotte: nou je ziet het. Ik heb nog maar amper over dolle honden geschreven of de ziekte openbaart zich in de vorm van een zulthoofd die vergeet dat er geen werkelijke anonimiteit is wanneer men zich incognito via een kabelkrant misdraagt. Daarom houd ik er ook zo van om in dit medium balletjes op te gooien. Fel gekleurd, want daar reageren dergelijke Schnautzers het best op.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Als de spotvogel zou verdwijnen dan grijpen wij ,Gijs Ganzen,direkt de pen over. Wij vleugels zijn solidair tegen strontlaarzen en diens lugubere praktijken.

 • no-profile-image

  het haasje

  Nou je hebt het voor mekaar, niemand gaat meer met je in discussie door al die fanatieke onzin opmerkingen die ver doorslaan naar één kant. Je bent de balans tussen natuur en economisch belang van de landbouw pittig kwijt. Met zulke belangenbehartigers als u, zijn wij als landschapbewoners ook niet geholpen!!! bedankt het haasje

 • no-profile-image

  boer

  als de personen die hier zo opkomen voor het wild zich nu eens zich gaan inzetten voor het honger wat er nog in de wereld is. hebben we meer aan

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het bouwland weids met wuivend koren, een lucht vol vogels in de zon, en alom luid geknal te horen, daar heden weer de jacht begon, er lopen mannen door de velden, in het kanaal verdrinkt een haas,
  laat u zich op de mouw niets spelden, door drijver, schutter, jachtpachtbaas, het gaat hen niet om nobel streven, zij schieten slechts voor hun plezier,
  en gaan daar echt bij over lijken
  tot alles dood is als een pier, kon toch zo'n jager maar iets maken, al was het slechts een rat of muis, maar heus zij haten al het leven, dat staat zo vast wel als een huis!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hm...., 42 dagen draagtijd, dan nog een maand zogen....nou Zoefje je mag met deze kou jouw beestje nog wel even binnen houden! Je bent tenslotte geen sneeuwhaas!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Goedenavond Anti Jacht, welkom terug in dit cruciale Hazenforum. Ik doe mijn best en heb tot dusverre nog maar een paar geheugenbites van mijn harde schijf gebruikt. Er zit dus nog erg veel jachtjolijt in het verschiet! Vanmiddag was ik even en route om wat info te vergaren bij vrijloop- en weilandhennenhouders vanwege een analoog forum (want ik zorg er altijd voor mijn dossiers te kennen) en toen ik straks huiswaarts reed zag ik ineens iemand die mij onverhoeds deed denken aan het boek van Jean Foudraine: WIE IS VAN HOUT?
  Ingevolge de krijgshaftige uitspraak van Philippus, "Verdeel en heers", besloot ik deze persoon niet aan te spreken. Jagers waarschuwen hun prooi tenslotte ook niet vooraf. Die mediaslag komt er heus wel, maar wild moet je afmatten en laten rennen voordat het ziek mag worden en badend in het zweet de laatste snik mag uitstoten. Dat is immers weidelijk! DAAROM VRAAG IK HEN NOG EEN DERDE MAAL OM IN EEN OPEN DEBAT DUIDELIJK TE MAKEN WAAROM HET NODIG IS OM DIERPOPULATIES VOLGENS HET KNJV-CONCEPT (IN CASU: MIDDELS HOBBYJACHT) TE "BEHEREN". Heren Alferink en Lulof, dit is jullie kans. In 1993 bakten jullie er niks van met die gossip over het ECOLOGISCHE BEHEERPLAN NOORDOOSTPOLDER op de Tros-radio.Dat was een verrassing toen nietwaar, dat de programmamaker mij vroeg om even telefonisch in de discussie te komen Als weidelijk mens bied ik nu dus gaarne de kans op revanche. Maar ik waarschuw wel even: al mijn magazijnen zijn dubbel doorgeladen. Met feitenkennis!

 • no-profile-image

  tsjonge

  Juf in alles II , je wil inhoudelijk ingaan op iets wat je er zelf van maakt. Lees het artikel. Waar wordt gerept over bejaging versus wat? Jij en je maatjes maken er weer eens een anti-jacht hetze van. Pak het feit (?) van de teruggang van de hazenpopulatie, lees vooral niet verder en ga schreeuwend je gang op dit forum. Vind je het gek dat jagers de discussie niet aan willen tegen een stel onverbeterlijke betweters die vooral vinden dat zij de waarheid in pacht hebben en zich telkens weer beroepen op 80% van de bevolking die hun denkbeelden zou ondersteunen? Als je al een referendum zou houden over dit onderwerp, dan is de opkomst nog geen 10%. D.w.z., het interesseert 90% geen lor en de overgeblevenen delen elkaars mening niet. Jullie mogen vinden wat je wilt, maar bijvoorbeeld de populariteit van het koningshuis is groot, ondanks het feit dat iedereen weet dat het koningshuis jaagt. Zo diep zit dat nou bij mensen. Blijft over dat we in een democratisch land leven waar we elke 4 jaar onze stem kunnen geven. Als het inderdaad zo'n stel schurken zijn binnen onze regeringspartijen, dan maken jullie alle anders-dan-jullie-denkenden uit voor dom. Over arrogantie van een zielige minderheid gesproken.

 • no-profile-image

  pfffff

  De dieren en de natuur kennen geen, zielig, medelijden en mededogen. (natuur is nu eenmaal geen democratie)De natuurbeschermers hebben blijkbaar ook geen medelijden met mensen, die anders denken dan zijzelf.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hé Redneck, leuk hoor, zo'n Randy Newman-achtige tekst als antwoord op een voorzetje van Gijs Gans. Maar dit is wel een forum over DE HAAS HEEFT HET MOEILIJK!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Dubbel vraagteken, wat een onzin. Ik ken maar één hobbyslachterij en dat is dankzij Balkenende 1t/4 onze vrije natuur! Tot vlak bij ons huis worden smienten, ganzen, eenden, fazanten, duiven, kraaien, eksters, kauwtjes, meerkoeten, hazen en zelfs zwanen afgeknald alsof het vuilnis is. Vanaf de openbare weg en uit terreinauto's! Mag ik daar alsjeblieft weerzin tegen voelen? Vlees eten doe ik allang niet meer en dat geldt voor de meeste van mijn familieleden, collega's, vrienden en kennissen. En buren! Want ik spreek ook steeds méér mensen die zich groen, geel en purper ergeren aan al die misdragingen van jagers tegenover weerloze dieren. En tegenover mensen!

 • no-profile-image

  anti

  Hopelijk stopt de redactie dit forum per omgaande. Dit heeft zo geen zin meer. We wijken teveel af van de kern. (Zie ook ganzenforum) Er is genoeg gezegd. Jachtdeskundigen is de les gelezen, ze zijn gruwelijk afgegaan. Hebben hier en in de natuur niets meer te zoeken. Steeds meer grondbezitters gaan dit nu ook inzien en behoort het geknal op hazen binnenkort gewoon tot het verleden. Redactei: gooi het forum dicht.

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Oh nee! De vijand heeft bountyhunters ingezet.

  Sligro wil een coup plegen in Hazenland, wij blijven ons echter dapper verzetten.

  Hopelijk houden we de Blackwaterjongens van de Sligro nog op afstand.

  We doen ons best.

  Vanaf het front: Im Westen nicht neues

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Gegroet langorige broeders!

  Patrizaan Harm heeft gelijk, schuren bieden ons de mogelijkheid om onze strijdkrachten uit te bouwen zonder onder constant vuur te liggen van rondvliegende zwarte predators.

  Wegens zware verliezen staken wij onze gevechtshandelingen op de A30.

  Echter, onze spirit is nog niet gebroken.

  Tot de laatste haas!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is toch wel erg frappant. Sorry Zoef en co dat wij (herkauwer, juvenalis, wandelaar, zwalker en de anderen) jullie even alleen moesten laten maar het was tijd om tactisch overleg te voeren en ook om te zien hoe het hersenloze janhagel op deze etherstilte zou reageren. Stukje strategische krijg! En jawel hoor: zodra wordt er gestopt met het weergeven van feitelijke misstanden en het aandragen van mogelijke oplossingen en het bekrompen jachtriool wordt weer wagenwijd open gezet. Nou laat ik dan even dit zeggen: nergens in dit forum is gesteld of gesuggereerd dat die 30% vermindering enkel aan het directe afschot toe te schrijven is. Om zoiets vast te kunnen stellen zou namelijk gericht onderzoek nodig zijn geweest en dat ontbreekt, dankzij de ontstentenis van fatsoenlijke jachtstatistieken door de KNJV/NOJV! Wat wij wél hebben vastgesteld is, dat de extreme intensivering van de landbouw met steeds vroegere en integralere maaidata en steeds vaker maaien per groeiseizoen ervoor heeft gezorgd dat op veel plaatsen de hazenstand drastisch is verminderd. Daarnaast spelen nog talloze andere factoren een rol, zoals verliezen door het verkeer en door ziekten en aandoeningen zoals Leverbot, verdrinking in kanalen, watergangen en in afrasteringen bij opkomend water en tenslotte ook predatie. Dertig procent vermindering in één decennium had voor KNJV/NOJV (zich noemende "Faunabeheerders") aanleiding behoren te zijn om zélf alarm te slaan en er bij de wetgever op aan te dringen de jacht te sluiten en een diepgaand onderzoek te laten instellen. Maar vooralsnog zwijgen onze "'Faunabeheerders" als hetzelfde graf waarin zij op jaarbasis honderdduizenden wilde dieren uit onze natuur wegknallen. Louter ter leniging van hun brute moordlust (excuus enkele goede en beschaafde jager, dit is natuurlijk niet aan u gericht!). Ieder uur dat er verstreken is sinds dit forum op 19 oktober 2009 is gestart is een schandvlek op het bloeddoorvlekte blazoen van KNJV/NOJV. Het moge duidelijk zijn dat de Nederlandse jagers, verzameld in de diverse Faunabeheereenheden, absoluut niets hebben met "beheer" doch desnoods tot de allerlaatste haas hun moordlust op onze natuur willen blijven botvieren. Onbegrijpelijk dat dit niet met straffe hand door de verantwoordelijke minister een halt wordt toegeroepen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Vanuit Grupstalstervaalt (zo hebben wij Amersfoort gedoopt vanwege het ongebruikelijk hoge knickerbockermaskeradecoefficiënt) heeft Herkauwer een treffend beeld geschetst van hoe de vlag er momenteel bijhangt op het gebied van respect, fatsoen en weidelijkheid bij het leeuwendeel van de Nederlandse jagers. "Dass hatt man nun davon" zou een Oosterbuur kunnen zeggen. Want in een blinde poging om de leegloop van het ledenbestand en daarmee het bestaansrecht van de georganiseerde jacht in dit land tegen te gaan, liet men letterlijk 'iedere koe, paardenkop en ezelsveulen' toe tot de gelederen van de club, die dan ook vanwege gebrek aan consensus de gedaante van een tweekoppige draak heeft aangenomen. KNJV en NOJV! Voor een waarachtig faunabeheerder met een béétje Sint Jorisbloed dus gemakkelijk te onthoofden! Want in de krijg is het doorgaans al moeilijk genoeg om op één cranium te letten!

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Wij hebben stom geluk dat er sneeuw ligt. Dan zijn ze zo vriendelijk om ons met rust te laten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Blijkens een schrijven van het bestuur van de KNJV is men niet voornemens om er bij de minister van LNV op aan te dringen om de Haas per direct beschermd te verklaren. Men komt nu met het verhaal dat het op veel plaatsen juist goed gaat met de haas en dat de achteruitgang vooral wordt veroorzaakt door leverbot. Dat is de zoveelste leugen van deze hobbyclub. Afgelopen voorjaar lag in heel ons land bijna alle kuilgras op Koninginnnedag al plat of in de kuil. Dat betekende een ware kaalslag onder de zogende jonge hazen. Ik was in die tijd bijna dagelijks in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland en ook tweemaal in het Brabantse en zag overal hetzelfde beeld: geschoren graslanden en naar hun jongen zoekend rondlopende moerhazen. Omdat er op dat tijdstip nog maar heel weinig vlugge jongen waren die de cyclomaaier zouden kunnen ontvluchten, is er niet veel denkwerk nodig om vast te stellen dat de laatste aprilweek een ware moordweek is geweest. En dat zette zich in mei nog voluit voort! Ik heb bij al mijn tochten niet één jager gezien die zich om het lot van de hazen bekommerde. Dat sprak boekdelen!

 • no-profile-image

  Natuur

  Beste herkauwer. Het is idd waar voorzichtig te zijn met terminologie. Toch mag de duidelijkheid niet ontbreken. Ook de ernst van de zaak moet duidelijk zijn, sterker nog, dat moet de kern zijn. Het stilzwijgen, op dit forum en op het weggeveegde ganzenforum, van de KNJV en andere schietparijen (NOJG) spreekt boekdelen. Men durft geen discussie meer aan. Het kabinet zit zwaar met deze materie in de maag, maar zwijgt eveneens, daar het Koninklijk Huis direct en indirect bij de hele zaak betrokken is met het uitnodigen van gastjagers en het gaan jagen van de Pprins op (vaak) uitgezet wild in de Provincie Zeeland. Het kabinet heeft de bevoegdheid de jacht per onmiddellijke ingang op te schorten en een verbod uit te spreken tot er een fatsoenlijke nieuwe jachtwet komt, nee geen flora en fauna wet, een gewone jachtwet, waarin staat dat het verboden is te jagen op in het wild levende dieren. In de nieuwe dierenwet is een artikel opgenomen over de afblijfplicht. Dit moet het uitgangspaunt worden voor beheer in de toekomst, een beheer waarin geen plaats is voor WBE's en andere hobby-knallers, waaronder ook leden van het Koninklijk Huis. Gebeurt dit niet binnen zeer afzienbare tijd, dan breekt er idd een natuuroorlog uit in Nederland, omdat een overgrote meerderheid van de bevolking dit gemartel op dieren niet meer accepteert. Nou dan maar oorllog....ik ga voorop in de strijd. RTL4, SBS6, er zijn genoeg commerciele zenders, die hier voor in zijn. Oorlog betekent nog niet rechtstreeks geweld, integendeel, een verbale oorlog, ondersteund met argumenten is de juiste weg. Maar wel oorlog. Dus boeren..........niet meer verpachten, krijgen jullie de vredesprijs. Geweldig toch.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Boerin, ik geloof geen snars van jouw verhaal of je moet wel in een erg achterlijk stukje states wonen. En by the way: dit is Nederland, een stukje grond ter grootte van een bescheiden Amerikaanse county en volgepropt met 17 miljoen mensen! Respecteer hier dus het niet exlpoitabele natuurlijke leven dat ondanks alle verwording toch nog ons gemeenschappelijk buitengebied stoffeert en verlevendigd. Of emigreer naar Pluto!

 • no-profile-image

  zwalker

  Beste Boerin, in dit piepkleine mudvolle landje is al vaak uit peilingen gebleken dat 80% of méér van de bevolking er niks van moet hebben om dieren voor de lol af te knallen. Er zijn nog geen twintigduizend jagers hier en die houden vreselijk huis onder onze inheemse wilde fauna. Dat is dus absoluut niet met de USA te vergelijken en ik ben erg blij dat jij dat ook inziet. Overigens kun je zelf zien dat de discussie voor iedereen openstaat. Dit Hazenforum loopt nu al drie weken maar de jagers hebben zich nog niet inhoudelijk laten horen, ondanks herhaalde uitnodiging. Want door these versus antithese kunnen uiteenlopende standpunten in discussies immers genuanceerd en geconcretiseerd worden en soms tot consensus leiden. Dat lijkt er hier niet in te zitten. En dan geldt de gouden regel: wie zwijgt stemt toe!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Terwijl Herkauwer herkauwend in Loopstalsterveen op antwoord wacht, wil ik graag het volgende van de KNJV weten. U spreekt als 'Faunabeerders' graag van 'WISE USE' maar verdiept zich niet in de werkelijke oorzaken van de structurele teruggang van de hazenpopulatie. 1) Waarom eigenlijk niet? 2) hoe kunt u een populatie vanuit het Wise-use beginsel beheren als u de oorzaken van achteruitgang niet kunt duiden? 3) waarom is er een forum als dit nodig om u, als zelfontworpen landelijk 'Faunabeheerder', op uw verantwoordelijkheden te wijzen m.b.t. de zorgelijke situatie waarin zich de hazenstand bevindt?
  Voorts spreekt u m.b.t. de jacht op trekvogels als eenden en ganzen graag van 'OOGSTEN' en bezigt daarbij dikwijls de toevoeging "VAN DE RENTE". Ik vestig er graag uw aandacht op dat het RENTEDRAGEND KAPITAAL in deze niet het uwe is. 5) als laatste zou ik dan ook graag van u vernemen hoe u het zich wederrechtelijk toeeigenen van de renteopbrengsten van andersmans kapitaal zoudt willen kwalificeren? Roept u maar!

 • no-profile-image

  zo

  Zo is dat boerin. Wat mij betreft hoeft die schaderegeling er niet te zijn als schadelijk wild normaal bejaagd mag worden. Zo niet, laat alle langoren op dit forum de schade dan maar betalen en wel op een fatsoenlijke manier. Persoonlijk wil ik er niet aan meebetalen, ik vind bejaging van schadelijk wild prima. Bejaging is niet de oorzaak van het teruglopen van een bepaalde populatie, zoals in het artikel is besproken. Het zou ook vreemd zijn, want de jacht bestaat reeds lang. Wat wel veranderd is, is bijvoorbeeld de intensieve bemaaing van grasland, hetgeen een belangrijke reden is voor de aangenomen daling van het aantal hazen in Nederland. De jacht is er niet de oorzaak van en is als zodanig ook niet genoemd. Kijken hoe ver de principes gaan als al die konijen hier en hun idealenclubjes uit eigen zak mogen betalen voor de schade aan landbouwgewassen als ze hun zin krijgen. Iets in de trand van de bedenker betaald. Het is zo gemakkelijk om idealist te zijn, misstanden uit te vergroten en je frustraties over rijke jagers hier bot te vieren. Boter bij de vis dus en anders niet zeuren, dan vragen boeren ook geen geld.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  PFFFF, Het handelt hier absoluut niet om, medelijden, maar om intrinsieke beschaving en respect jegens al het leven. Zélfs dat van jagers die zichzélf boven en onder de wet geplaatst hebben. En wij herhalen nog maar eens: DIT FORUM STAAT OPEN VOOR EENIEDER DIE INHOUDELIJK IETS OMTRENT HET ECOLOGISCHE EN POPULATIEDYNAMISCHE FAUNABEHEER VERSUS DE JACHT IN HET ALGEMEEN EN DE HEILZAAMHEID VAN BEJAGING OP EEN AL RUIM TIEN JAAR NEERGAANDE HAZENPOPULATIE IN HET BIJZONDER MEDE TE DELEN HEEFT.Inderdaad:pffff!
  (Iunius Decimus Juvenalis anno domini 2009)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké inhoudelijk dan: geef ons één (zegge 1) ecologisch en populatiedynamisch houdbare reden waarom het in een overbevolkt en overgeëxploiteerd land als het onze noodzakelijk zou zijn om onze fauna - in dit geval meer expliciet de Haas waarvan de stand al méér dan een decennium een afnemende trend vertoont - drijfjachtmatig te laten "beheren" door ongekwalificeerde hobbyisten! Roept u maar!

 • no-profile-image

  Nasser de Nijlgans

  Tora tora...wij van de Nijlganzenbrigade hebben vrijwilligers die de Hazen gaan waarschuwen als er Haze killers in aantocht zijn. Wij hangen als een predator hoog in de lucht en slaan al goggelend groot alarm.....

 • no-profile-image

  ?

  Die toekomst is er heus voor de hazen, spotvogel. OOK ZONDER JOU, OOK MET BEJAGING. Een jager heeft er in ieder geval geen enkele baat bij de laatste haas af te schieten. Toch zou je dan je zin hebben, want dan wordt er niet gejaagd! Alleen als vegetariër heb je enig recht van spreken, vind ik. Al het vlees dat gegeten wordt is van een gedood dier. Tenminste, ik mot geen vlees van een natuurlijk gestorven haas of koe of varken of kip of wat dan ook.

 • no-profile-image

  ?

  Ja, en ik heb een buurman en die eet ook haas. En zijn vriendin ook, alsook zijn nicht. Ik kan me voorstellen dat je geen vlees eet (heb ook aangegeven dat je dan wat mij betreft een punt hebt), maar het leeuwendeel van de bevolking eet gewoon gedood vlees hoor, ook al wil je dat anders doen voorstellen. Je hebt verder een weerzin tegen jagers en veegt ze allemaal op één hoop.
  Nog wat: net nu er wat tegengas gegeven wordt wil de eindeloze oeverloze anti-jacht stoppen met dit forum. Ken nog zo'n figuur op dit forum dat steeds de agenda wil bepalen. Zo'n type van: ik wil graag de discussie aangaan, maar wéét dat ik altijd gelijk wil hebben. Bah!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Beste Zoef je ziet het, wij doen ons stinkende best om de Nederlandse boer, tuinder, "faunabeheerder" en vooral de vanaf de zijlijn meelezende hobbyjagers en politici ervan te doordringen dat het de allerhoogste tijd is om paal en perk te stellen aan het ruecksichtsloze afknallen van hazen door drijfjachtmatige hobbyisten, dat weer aanstaande is en met slechts één simpele handeling door Gerda Verburg voorkomen kan worden! Hoeveel dieren moeten er nog nodeloos een afgrijselijke dood sterven en hoeveel moet de populatie nog verder verminderen voordat de verantwoordelijke minister hieraan een halt toeroept? Het is te bizar voor woorden dat een bewindspersoon van de politieke groepering die de woorden NORMEN en WAARDEN in de mond durft nemen, op een dergelijk ongeciviliseerde wijze met onze bedeigde hazenpopulatie durft om te springen. Ik heb gezegd. Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009

 • no-profile-image

  wandelaar

  Wél wat nieuws uit het westen, want toen ik gisteren in de buurt van Purmerend wandelde vertelde iemand mij dat hij pas geleden had gezien dat er vanaf een ATV (All Terrain Vehicle) op ganzen, eenden en ook op hazen geschoten werd. Dat is natuurlijk vreselijk en op zo'n ding zit ook geen kentekenplaat. Voor je het weet is zo'n jager weer pleite!

 • no-profile-image

  .

  Spotvogel, wat dacht je, we gaan hier maar weer eens verder? Hoe het verderop in NL is weet ik niet hoor, want ik wil een beetje CO2-neutraal zijn, maar op Walcheren is de vorst echt wel uit de grond hoor. Het sneeuwde na een paar dagen vorst waardoor die niet diep de grond in ging. Vervolgens was de Kerst al niet wit meer en vriezen deed het niet meer. En wat zouden de jagers voor een uilskuikens zijn, als ze al hazen bejagen om het financiële gewin, de laatste hazen af te schieten!

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Zoef Zoef sommige hazen vechten terug, sluit je aan bij ons verzet!

 • no-profile-image

  Haasnood

  Inderdaad Anti Jacht. Het gaat nergens meer over. Ook jouw reacties niet. Net alsof IEMAND behalve een stelletje veganistische halve zolen dit forum leest. KOM OP. Ga lekker buiten plantjes zoeken om op te eten en hou eens op met dat niet-constructieve gespam.

 • no-profile-image

  hoofd

  Op een front hebben julllie beslitst gewonnen Juf, herkauwer, anti-jacht en andere goochemerds: SCHELDEN! Jullie willen maar niet inzien dat je de vastgestelde (door wie en hoe en waar?) daling van 30% van het aantal hazen niet te wijten is aan de jagers. Als dat zo was dan reguleerde zich dat gewoon door minder afschot. De reden ligt gewoon niet daar. Jullie blinde haat tegen jagers is zo extreem dat je ze zou vermoorden. Zoveel is hier wel duidelijk, de menselijke maat is bij jullie ver te zoeken. Wijsgeer Juf: het wordt steeds belachelijker, ik ben met hoofd uit letter gekomen omdat ik commentaar had op je dwingende hoofdletters. Tsja, je moet wat hé, als je voelt dat het mensen geen reet meer interesseert wat je uitkotst als je weer eens van de verkeerde paddo's hebt gesnoept.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef.Ja ook ons onder ons heb je asocialen !! Helaas. Zij voelen zich boven een ieder verheven. Eigen IK eerst !!!Nou, je bent een domme langoor. Bij drijfjacht heb jij geen enkele kans. Dat is helemaal de bedoeling van dit soort jagers.
  Hoe groter de afgeschoten haas, des te groter wordt hun ego. Dus pas jij maar op met je grote mond.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké AH, nu komen we tenminste een eind de goede kant op. Van deze zijde is -althans niet door ondergetekende- in dit en andere fora iedere jager over één kam geschoren en er is regelmatig op gewezen dat er goede, minder goede en ronduit slechte jagers zijn. Er werd daarbij in het 'hazenforum' met name de zoon van een befaamd oud KVP-politicus genoemd en gekwalificeerd als 'beschaafd en correct', terwijl nadien bleek dat die man kisten vol gefokte handtamme fazanten had uitgezet en laten afschieten op zijn NO- Brabantse landgoed. Dat is een keiharde wetsovertreding en dus allerminst "netjes" te noemen. Ik ken persoonlijk natuurlijk ook niet al die krappe 20.000 jachtaktehouders, maar kom wel een aardig eindje op de goede weg, want ben vrijwel dagelijks op surveillance. Undercover, om niet in het oog te springen. Want dan komt men natuurlijk helemaal niets aan de weet! En ik weet (nét als u) dat vrijwel iedere jager het gemunt heeft op 'verwilderde' katten. Die schiet men massaal dood, terwijl het gros van die dieren een thuis met liefhebbende bazinnetjes en baasjes heeft. Geloof me, ik heb in gesprekken met jagers ontelbare katvisjes over loslopende poezen uitgegooid en had vrijwel altijd meteen beet. Dat is ook allerminst netjes (het afschieten van andermans/-vrouws huisdier bedoel ik dus) en is ook nog eens een keertje te boekstaven als een daad van repressief gedrag jegens andermans eigendom! Heel veel 'onbesproken weidelijke jagers' (zoals destijds Amator de Derde cum suis) werden door mij op heterdaad betrapt op zaken die het weidelijkheidsdaglicht allerminst konden verdragen en meermalen heb ik moeten ervaren dat jagers waarvoor ik mijn tengels in het vuur stak, zichzelf en hun wapen toch niet altijd goed in de hand wisten te houden. Desalniettemin blijf ik erbij dat er ook in 2009 nog goede en deugdzame jagers zijn en die mensen worden nadrukkelijk niet bedoeld met hetgeen er in algemene zin over de hedendaagse 'hobbymatige faunabeheerders' gezegd wordt. Sterker nog: het verwijderen van alle schandvlekken uit de nationale nimrodstallen zal juist hén ten voordeel kunnen strekken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Aha, zo is dat. Er meldt zich iemand die meent dat er in dit land geen deugdzame jagers meer zijn. Nou mijnheer luister dan heel goed, want ik vertel het maar 1 (zegge één) keer. Zélfs in dit land zijn er nog mensen voor wie bij de jacht in de allereerste plaats het begrip RESPECT VOOR AL WAT LEEFT met hoofdletters geschreven en gespeld wordt. Dat is een bedroevende minderheid helaas, maar ach. Ook voor de waarachtig uitgelezen wijnen en spijzen moet men tenslotte niet op de supermarktschappen zijn. En zéker niet in de discountholen waarin de huidige generatie Hobbymatige Faunabeerders staan opgetast. Zijnde tevens de broedalkoven van KNJV en NOJV! Moeiteloos zijn honderden pagina's van dit forum te vullen met voorbeelden van ten hemel tergende missstanden welke bedreven werden en worden door deze immorele uitbuiters van onze vrije natuur. Welzeker heb ik een mening over de wijze waarop er in dit land ook in de toekomst mogelijkerwijze gejaagd zou kunnen worden. Maar dan niet onder enige valse dekmantel zoals die van Wbe's of Fbe's en beslist niet onder verantwoordelijkheid van een organisatie die zich verschuilt achter het predikaat KONINKLIJKE terwijl de daden excat het tegendeel aantonen. Zoals ook de uitspraak van KNJV-directeur Alferink, die over het verworven "Faunabeheerderschap" woordelijk zei: "FAUNABEHEER IS UITSLUITEND JACHT!"

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Wat moeten jullie met je literaire hoogstandjes?? Hebben jullie niet in de gaten dat ze van ons, met de Kerst, culinaire hoogstandjes willen maken??
  Zoef zoef ik moet gaan...ik heb HAASTt.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef ff snel. Wat is dat HOOFD letter voor een wereldvreeemde? Hij vindt dat het langorenbestand door andere redenen zo afneemt dan de jacht.
  Zeker dat is waar. Wij verliezen door stalen monsters, enge ziektes en ook wel door onze opvreters der natuur.....Maar de jacht maakt de echte onnodige slachtoffers !!! Aan de andere redenen kun je niet zo veel doen op het moment maar de jacht kun je stilleggen.
  Denk niet dat ze dat gaan doen. Aan het einde van het jaar zullen ze weer komen.Als heersers over dood en leven op ons platteland. Zoef zoef ,moet snel weg.....

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Beste HOOFDLETTER. Ik ben het met je eens dat er zeer militante poster zijn die heel graag hun eigen stokpaardje berijden. Echter er is een spotvogel die heel veel kennis heeft van de jacht. Hij komt met goede argumentatie wat betreft bepaalde misselijkmakende jacht.Terecht!!!!
  Hoe is het mogelijk dat er in dit land jagers die totaal niets toevoegen aan het fauna beheer, ueberhaupt kunnen jagen?. Dit noem ik dus gewoon "bloedjagers".!! Waarom uit de jacht wereld geen reactie op dit verfoeilijke feit ??
  Zoef komt zelf uit de agrarische wereld en heeft veel jacht gezien. Persoonlijk heb er nooit iets ingezien. Mij is het nooit echt duidelijk geworden waarom gezonde dieren gedood moesten worden.
  Ik heb enkel respect voor die jagers die serieus met hun taak, ik noem dit geen hobby, bezig zijn. Soms moet er gecorrigeerd ten bate van de flora en fauna. Wat dat betreft ben ik nog niet eens tegen gestructureerd afschot.
  Als ik aan de jacht denk, zie ik bijna altijd de beelden uit de film 'The Deerhunter"....zegt genoeg dunkt deze Zoef.

 • no-profile-image

  hoofd

  Juf, ben je bang niet meer gelezen te worden? Tsja, als de argumenten ontbreken kun je nog altijd gaan schreeuwen. Lukt dat niet, gebruik dan hoofdletters! Snap niet dat ze je niet wegrukken van dit forum, want je overtreedt meermalen de gedragsregels.

 • no-profile-image

  Zoef de Haas

  Zoef zoef. Ja, er zijn veel jagers die alles wat maar hun hobby in de weg kan staan weg maaien. Dit geeft al aan waar ze staan.Ze zien ons Zoeven maar ook Gijzen, Buks Bunnies en de zuster de Fazant als hun eigen dom.Ze kunnen er in feite meedoen wat ze willen.Er is bijna niemand die dit tegen houdt. Zoef ik ga snel, ben nergens veilig...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ondanks alle bedreigingen voor de haas, zoals de mens, de buizerd, de landbouw, het autoverkeer etc. zijn hier nog erg veel hazen. Meer hazen zijn wat mij betreft niet wenselijk op de landbouwgrond, omdat wij het land ook nog moeten bewerken. Hier mogen jagers een maal per jaar best wat hazen afschieten, anders sneuvelen steeds meer van deze dieren bij de werkzaamheden op het land. In natuurlanden mag men de hazen uiteraard sparen.

 • no-profile-image

  Haziban Leider

  Broeder Spotvogel, wat vindt u van sergeant spotvogel? Voor zoef is een positie als verkenner beschikbaar aangezien hij snel is.

  Bewapening is minimaal, maar tot dusver houden we stand.

  Wie kan ons verder helpen aan een arsenaal? Fonds kunnen via de Kaaiman eilanden naar Afhaazistan gestuurd worden.

  Predators blijven een probleem.

  Oh nee! Drijvers met honden

  Langorige broeders, ten aanval

  BANZAI!! Tot de dood!

  Aargh!

 • no-profile-image

  O

  Juvenalis is weer een vanonder zijn tegel vandaan gekomen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagers: lekker volk beste Teun. Een poosje terug "sprak" ik twee hutjagers "aan", die zich ook van telefonisch snelvuur bedienden. Eentje bleek een grootmajoor van onze krijgsmacht te zijn die een hele batterij dienstmiddelen voor privédoeleinden gebruikte. In jouw omgeving zijn in mijn dossier vooral Van Willigen en Jagtenberg zeer besmette namen. De eerste jaagt in uiterwaarden en binnendijks en niks is te gek. Tot zelfs verrijdbare ganzenschiethutten! De ander schiet letterlijk op alles wat beweegt. Tot op konijnen,vanuit zijn huis! Ik heb daar op hazen zien knallen die zich vastliepen tegen schapengaas onderlangs de Maasdijk! En bij Nederhemert-Zuid zitten ook van de lekkere dubbelloopsmoordenaars. Schieten op hazen in een halve meter sneeuw! Bizar dat zoiets allemaal ongestraft kan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste melkveehouder. De buizerd leeft vooral van muizen, mollen, woelratten en dat soort spul en eet ook veel regenwormen maar absoluut geen hazen. Althans geen volwassen gezonde dieren. Ik maak hier geen aanmerkingen over "eenmaal per jaar een hazenjacht' en ga er van uit dat dit dan niet een grote drijfjacht is? Maar wat moet ik mij voorstellen bij "het land ook nog moeten kunnen bewerken'? Die hazen gaan toch wel een stapje opzij als er een trekker aankomt?

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Wat is schoner in de velden, dan het dartel hazenspel, dat wij eertijds talrijk telden, toen waren zij er nog wel, thans resten nog weinig dieren, jagers hangen uit de beest, schieten hazen dood als pieren, Gerda, het is wel genoeg geweest. (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis. Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  Veehouder

  Reactie 400 is bijna bereikt. Maar is het voor de haas er makkelijker geworden? Blijf niet zitten te wachten tot de ander wat doet, doe een zelf wat voor de haas.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt groot gelijk beste Veehouder. In dit forum is duidelijk geworden wat er allemaal mis is met de haas en ook dat er van de zijde van de KNJV en de Faunabeheereenheden absoluut geen structurele inzet en maatregelen te verwachten zijn om aan de gestage achteruitgang van onze langoren een halt te toe roepen. Integendeel zelfs: tijdens de sneeuwperiode in de week voor kerst en ook tussen kerst en oud en nieuw kon men zich niet beheersen en zijn er landelijk toch weer vele duizenden hazen 'geoogst'. Die doen dus volgend voorjaar niet meer mee aan de broodnodige reproductie. Maar boeren en grondgebruikers kunnen ook zélf heel veel doen om de hazen op hun landerijen te beschermen. Er worden in dit forum daartoe al veel mogelijkheden genoemd. Heel structureel kan men de hazenstand beschermen door de jagers expliciet te verbieden om op deze soort te schieten. Want jacht op de haas gebeurd in 99% van de gevallen louter voor de lol. En het is ongepast om op een diersoort te jagen die jaar na jaar in aantal achteruit gaat. Dat is een kwestie van beschaving, fatsoen en verantwoordelijkheidsbesef. Vreemd,dat lieden die zichzelf Faunabeheerder noemen zoiets niet als een vanzelfsprekendheid beschouwen!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Steefmotto voor 2010: laat jagers zélf het haasje worden!

 • no-profile-image

  Zoef

  Wanneer gebeurd er nu wat ??? Wij , Zoefen gaan weer de slachtpartijen te gemoet......veel praten en dichten maar dat zal onze pijn niet verlichten.....Nu moet ik snel gaan, ben nergens veilig..

 • no-profile-image

  .

  Juvenalis, wat ben je toch een onverbeterlijke eikel! De redactie mag mijn reactie schrappen, geen punt, maar dat zouden ze zeker moeten doen met jou onbenulligheden hier.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Dolfijn, die gedachte klopt ook niet helemaal. Bij de uitgangssituatie in 1997 was de neergang van de hazenpopulatie al jarenlang bezig (dat langere tijdsverloop dus en daarin ga ik met je mee) en het is logisch dat een globaal landelijk verloop wat meer afgevlakt is dan een gespecificeerde teruggang op agrarisch niveau. Toch? Daarbij zijn er duidelijke top- en daljaren. In topjaren(voor de langoren) is het voorjaar vochtig, wisselvallig en koud en liggen boeren liever achter moeders batterij dan op de tractor jonge hazen te composteren. Want anders is het gras niet droog in de kuil te krijgen! In daljaren is het voorjaar droog, stabiel en schraal of zacht en ligt al het gras op koninginnedag plat. En de hazen ook! Sorry dat de vereniging zoogdierbescherming en SOVON dit niet hebben vermeld, maar dat zijn dan ook bureaukneuzen die het klappen van de zweep niet kennen. Denk dus niet dat ik iedereen naar de bek praat, want ook bij die clubs kan men mij wel schieten. Gelukkig staat Balkenende persoonlijk garant voor Spotvogels Ffw-bescherming. De eerste keer in de geschiedenis van de evolutie dat een Pinguin het opneemt voor een zangvogel! Maar dat is weer een heel ander ecologisch verhaal.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Naar mijn persoonlijke inschatting heb ik de discussie juist redelijk in balans gehouden en heb heel wat vingers op wonde plekken gelegd waar jagers en boeren graag met een wijde boog omheen racen. Dat veel agrarische ondernemers de natuur zijn gaan beschouwen als extra inkomenspost is gewoon een keihard feit. Ik ben mij dan ook van geen fanatsime bewust, maar heb wél wat tendentieuze kreten van gene zijde mogen optekenen. Dat ben ik echter wel gewend, want waar de rede het wint, neemt ook het stemvolume van het onbenul toe. Nét een communicerend vat. Zorgt u er maar voor om in uw paradijs niet het haasje te worden. Want door het hedendaagse ruimtelijke beleid zou u niet de eerste landschapbewoner zijn die van een koude kermis thuis komt!

 • no-profile-image

  Scherpschutter

  Wat is er nou walgelijk aan om de héle waarheid te vertellen? Want de leugen heeft al veel te lang geduurd.

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Laat die jagers maar op tuinkabouters gaan jagen.......die kunnen ze misschien net raken.
  Het beste is dat de Zoefjes een beschermde status krijgen. Net als de paling.Ook al kapot gemaakt door het wreedste roofdier op aarde:de mislukte uitvoering van de apenfamilie.

 • no-profile-image

  Pumba(vriend van Zoefje)

  Heej ,geplaatst door probeer een inkomen te verdienener, vergeet mij niet. Ik ben gek op boeren met een mooi stukkie suikerbieten of aardappels......

 • no-profile-image

  anti

  Ik heb al eerder gezegd dat boeren het recht hebben hun land te bewerken. Er zijn oplossingsmethoden om jonge hazen te redden. Maar als boeren jagers op hun grond toelaten, vind ik dat onbegrijpelijk. Waar is die dierenmoord voor nodig?? En FREEK stelt dat ze niet alles wegschieten, Houd toch op Freek. Jarenlang infiltreerde ik en weet maar al te goed hoe misdadig dit wereldje is. Jij stelt dat ze daarmee zichzelf in de voeten schieten. DEDEN ZE DAT MAAR.

 • no-profile-image

  Anti

  Spotvogel: prachtig gesproken. Vooral je laatste zin is ware literatuur. Ook ik weet dat er zeer veel nette boeren wonen op het platteland. Ben zelf van boerenafkomst, ben er helemaal mee vergroeid. Dit neemt niet weg dat een nieuwe visie kan en moet waaien door natuur-beheer-land. Dat moeten landbouwers ook beseffen. Nieuwe ideeen, nieuwe visies, ander gedrag, rekening houden met mensen die bezig zijn met een andere beleving van het platteland. Dat is een heel proces, het kan ook niet in 1 maand. Maar wat wel kan in 1 maand is het niet meer laten bejagen van je gronden en eens kijken wat de negatieve invloeden dan zijn. Of positieve invloeden. Ik denk het laatste. Boeren dwingen IMAGO af door hun gronden NIET te laten bejagen in plaats van WEL. Dat is een cultuuromslag, maar wel een goede die ook zorgt voor een optimalisering van de stand van in het wild levende dieren. De intrinsieke waarde van elk dier zal dan een stuk zichtbaarder zijn. Dus boeren............Toon je liefde voor dier en natuur en verwijder die misselijkmakende horde jagers van je land. Dan pas toon je ballen.

 • no-profile-image

  geen boer

  vermakelijk topic, "gegemzenpluimde knickerbockerridders", hahaha. En met die agressie valt het wel mee hoor. Niet militanter worden faunabeschermers, boeren moeten nu eenmaal geld verdienen met hun land, en hebben zoals hier duidelijk is, niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat tijd om te reageren op internet. Hun natuurlijke sympathie ligt op dit moment meer bij de jagers dan bij u, aan u dat te veranderen!

 • no-profile-image

  geen boer

  Nou nou spotvogel u piept wel érg snel. Doen spotvogels dat altijd? Voorts wekt u de indruk een beetje teveel bezig te zijn met uw eigen heldhaftige optreden in de "strijd". Concentreer u op uw doel, en zie dat u de boerenstand (de landeigenaren dus) meer achter u krijgt. Uw succes staat of valt bij hun sympathie. En die krijgt u niet met de lange tenen die u hieronder blijkt te hebben!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Volgens mij heeft spotvogels een milieu onvriendelijke paddo op....... Wij ,Gijsjes, houden het liever op lekker groen gras.

  p.s Net als Zoef de Haas

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank voor de rustgevende woorden, allerbeste 'Geen Boer Maar Wat Dan Wel?'. Ik broed momenteel in een fruitgaard een verlaat legsel uit (dat heb je met die klimaatsoesa), zit diep weggedoken in mijn dubbelgepantsterd nestkommetje (dat heb je met die loslopende viagrasukkels) en moest zojuist een giftige sproeinevel tegen de wintervlinder het begasmaskerde hoofd bieden. Ik overweeg om de op uitkomen staande jongen bij vogelbescherming te gaan dumpen. Doen die lui ook nog eens wat nuttigs. Wintervoedering voor jonge zomervogels!
  Onder mijn nestboom zie ik maar liefst twee hazen en realiseer me dat ik ooit van de voorzitter van de 'commissie hazen'van de plaatselijke Wbe optekende dat hij één haas op 24,6 ha al een goede stand noemde. Dat zijn er potverjanpeter nog geen vier per vierkante kilometer. Dat is geen populatie, maar pure armoe.
  En zo zijn we dus weer terug bij het thema: de haas heeft het moeilijk. Maar daar gaan wij wat aan doen. Toch?

 • no-profile-image

  geen boer (en ook geen dichter)

  haha, uit de bundel "haasje rep je"...

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ja akkerbouwer. Wie zitten er in rondrazende stalenmonsters? Alles rijden ze dood. Katten, Hazen,Konijnen ja zelf wij Ganzen hebben verliezen....
  Soms denken ze zelfs een Koe te kunnen omleggen.....

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mogge Gijs Gans, je treft het want ook daarin ben ik ervaringsdeskundige. We deden onderzoek met videocamara's bij nesten van kievit, tureluur, grutto, wulp en scholekster om Reintje te betrappen. Dat lukte uiteindelijk ook wel, maar niet nadat er veel nesten waren bezocht door andere predatoren zoals wezel, bunzing, hermelijn, bruine rat, kat, hond, zwarte kraai, ja zelfs door een egel. En wat te denken van een mol die een uitkomend nest van onderuit leeghaalde! Verder roofde ook een ooievaar voor onze ogen jonge kieviten en grutto's en natuurlijk doen reigers dat ook. Of het nuttige torenvalkje dat zoveel muizen en woelratten opruimt (dat doen ook reigers trouwens. Bij het overzwemmen van sloten worden weidevogelkuikens soms ook door de snoek gepakt. Maar geloof mij, het gros van de eieren en kuikens valt ten offer aan het intensieve graslandbeheer. En vergeet niet de Friezen, die in het voorjaar vanuit de bedstee van Us Mem letterlijk heel ons land leegroven. Die zijn dus veel schadelijker dan honderd Reintjes! In het voorjaar dus niet alleen letten op een pluimstaart in het lange gras, maar ook op plompebladstickers op auto's in de polder. En zie je er eentje: meteen per sms de politie, boa of AID waarschuwen! En let ook op lui met snelle honden want die hebben het vaak op hazen voorzien.

 • no-profile-image

  Boer

  Na maand.......En de haas heeft het nog steets moeilijk.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ja zoiets. Mag ook 'Het Haasje" heten!

  Terug uit het veld, ik neem een borrel, heb allle hazen weer geteld, en ben er heus niet één vergeten, nu snel de cijfers doorgebeld, de statistiek der wilde dieren, de haas, de ganzen en het ree,
  van edelhert tot regenpieren, statistisch doet men daar wat mee, dit is de kern van het beheren, zonder een kogel of een pijl, respect voor leven kan men léren, veel beter toch dan Nimrodgeil!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Zeg spotvogel. Ik kreeg net de gegoochel door dat onze vrienden Kievit en Grutto zwaar in de problemen zitten door Rein!!!
  Kun jij er niet voorzorgen dat die gluiperd grotendeels verdwijnt ????
  Ook Zoef zal hier mee geholpen zijn.

 • no-profile-image

  Zoef

  Nou als ze het honger probleem in de wereld maar niet gaan oplossen , door ons nog verder uit te moorden.

 • no-profile-image

  realist

  Zonder voedsel, is er geen leven mogelijk. Dieren zullen er altijd zijn op plekken waar voedsel is. En dan maakt het niet uit of veel of weinig mensen zijn.
  Aangelegde natuur is voedselarm, dus weinig dieren. Land van boeren heeft veel meer te bieden aan voedselaanbod.
  Echter boeren houden wel van natuur (en zijn grillen) maar boer zijn is ook een economische activiteit. Er is geen mens (en dus ook boeren) die het leuk vind dat het inkomen aangevreten wordt.
  Zo'n vetpot is het ook weer niet. Natuurvrienden (natuurtaliban) vergeten vaak dat in het buitengebied ook economische activiteit wordt bedreven. Voor rust en stilte kun je beter naar Canada of Rusland gan.

 • no-profile-image

  geen boer

  rustig rustig spotvogel, opwinding komt de leesbaarheid en relevantie van uw anders best verteerbare stukjes niet ten goede! Even rustig op het nest zitten, maar kijk onderwijl uit voor de knickebockers!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hallo Delphin, blij dat je er weer bij bent. Natuurbeheer is dé doemvloek, maar van agrarisch natuurbeheer kan veel positiefs uitgaan als het win-winelement er maar uitgehaald wordt. Tot dusver was het zo (en heus, ik heb er geen baat bij om iets te verzinnen of aan te dikken)dat veel boeren hun jaarbegroting konden beginnen met een aantal natuurposten a raison van minstens drie of vier nullen. En dat was niet erg motiverend om waarachtig in actie te komen. Want dat geld kwam immers toch wel. Zo verziekte LNV de motivatie en dat gebeurde welbewust. Ik werkte daar vanaf 1972 en zeg nooit iets wat ik niet zeker weet. Daarom schijten ze ook 70 kleuren stront van mijn boek De Pestvogels van Veerman. Ik vertel je dit in vertrouwen: de toenmalig DG op LNV was Chris Kalden en dat lulletje rozenbottelsap was een jeugdvriend van mij. Nu verziekt hij (als directeur) SBB tot een jachtimperium. Echt waar: ik weet alles wat er in dit land door dat soort grofvuil wordt uitgevreten. Wildredders die door jagers worden geinstalleerd dienen altijd alleen maar ter verhoging van het eindejaarsafschot en daar kan en mag het bij een verantwoord populatiebeheer niet om gaan. Vraag maar hoe Herbert Prins, hoogleraar wildbiologie en populatiebeheer aan de WUR, daar over denkt. Dit forum is een schitterend medium om dit soort zaken onder de aandacht te brengen van mensen als jij, Geen Boer, Anti Jacht, Akkerbouwer, Arie, Leen. Edel Ratte, Boer in het veld en hoe ze allemaal mogen heten. Want de grote gore confessionele leugen heeft in dit land al veel te lang geduurd. Door het volstrekt respectloze uitverkoopbeleid van Balkenendes Benden wordt ons buitengebied leeggeplunderd door ongekwalificeerde hobbymoordenaars. Ik schaam mij voor dit "beleid", maar zal als loyaal oud-ambtenaar er alles aan doen om het tij te doen keren. Dat ben ik aan natuur, land en volk verplicht!

 • no-profile-image

  Juvenalis 2

  Een nestje in het lieflijk lover, twee gaaitjes minnend in het groen, zo wondermooi tussen de bomen, wie zou hen ooit kwaad willen doen, toch mag dit schoons hier niet lang blijven, want ginder blaast men reeds de jacht, wijl mannen hun geweer reeds stijven, en de natuur weer wordt verkracht, hoort, op een afstand klinken schoten, hier rent een ree, daar vlucht een duif, het gaaiennest gaat naar de kloten, veranderd in een bloedig struif, met grote onbehouwen laarzen, worden er welpjes doodgetrapt, moet ook een eekhoorn er aan geloven, door hobbyjagers, zo verkapt, zie ik daar nu een veld vol drijvers, met rondom jagers bij de vleet, geen haas zal dit gaan overleven, en geen minister die het weet, want onrecht is tot wet verworden, respectloos zonder goed fatsoen, barbaren tot regent geworden, met aan het hoofd een voos kapoen, die blind en doof zonder gevoel is, zijn commentaar slechts bla,bla,bla, zo gaan de dieren dus verdwijnen, dankzij het duivels CDA!

 • no-profile-image

  Delfin

  @Anti-jacht geeft toch wel iets aan waar we allemaal eens goed over moeten nadenken. De manier waarop er gejaagd wordt staat denk ik veel meer ter discussie dan het jagen op zich. De jacht is het "corrigerende sluitstuk", zoals bij schade en mogelijk andere risico's die een "teveel" aan dieren met zich mee brengen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat deze corrigerende sluitpost, zijn eigen correctie zelf gaat verhogen (uitzetten van dieren, wildredders, roofdieren en mogelijk andere bedreigingen) want dan komt de nadruk op het oogsten te liggen in plaats van beheer. Corrigerend beheer is maatschappelijk gezien nog te rechtvaardigen, uitzetten en "oogsten" niet meer. Als jagers hun gedragingen en traditie in die zin niet weten te verbeteren, dan is de jacht, net zoals anti-jacht stelt, een "museumstuk" aan het worden.

 • no-profile-image

  theodoor klaver

  Er is vannacht weer een dik pak sneeuw bijgevallen, dus de dieren hebben nou nog minder te vreten. Ik ben vanmorgen even naar Doornspijk en Hoophuizen geweest en heb de nodige hazen gezien. Hier wél. Maar de dieren van SBB in Flevoland zullen nou wel helemaal lopen te verhongeren!

 • no-profile-image

  grond

  Brengt dat nog een beetje geld in het laatje, die pacht om te jagen ?? Heb nog vele bunders die niet bejaagd worden. Wat wordt er zo ongeveer betaalt per hectare ?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gelukkig dat je er nog bij bent Anti Jacht. Ik was even naar het vlinderberichtje en de melkvee echoput. Want ik wil graag alles bijhouden. Maar je hebt alle gelijk van de wereld. Feodaal was de KNJV altijd al, met namen als Michaëlis, Bosch van Rosenthal en Alferink aan het ganzenroer van dat stelletje gegemzenpluimde knickerbockerridders. Ik schrijf er nog weleris een dossier over als men mij niet voortijdig preventief ruimt. Dat is niet lollig bedoeld, want vorig jaar poogde het Ehrenverein Hensbergen-de Jong van de Langedijk in Vianen mij in het ochtendgrauw van 5 juli met 120km/u van de Everdingse Lekdijk te rammen met een 6 cilynder Ford jachtrollator. Dat moest dus wel mislukken en het leverde een mooie websitereportage op. Want ik heb de camera altijd in de aanslag. En ben nog voor geen duizend Haasvangers (Vlaams voor lafbekken) bang.
  Intussen heeft onze reactierally wel erg veel aandacht op de penibele situatie van ons beider Langoren weten te vestigen. Niet in een maand, zoals een boer meent (getuige zijn opmerking hieronder), maar slechts in een paar dagen. Gebundeld geeft dat een mooi tijdsdocument en dat ga ik zeker gebruiken. Ik maak mij intussen alweer zorgen om onze Dolfijn uit het Groene Hart. Want ik antwoordde hem over de wildredder en had wel iets terug verwacht. En ook Demo is mij eigenlijk nog een antwoord schuldig. En Wipkip? Ach, laat die maar gaan scharrelen.

 • no-profile-image

  probeer een inkomen te verdienen

  Als ik tarwe zaai dan vreten de duiven en kraaien het op, als de bieten bovenstaan vreten de hazen ze op, als de tarwe rijp is vreten de eenden het op, als de aardappels groot genoeg zijn vroeten de ganzen ze uit de rug en vreten ze op, als de sla is geplant vreten de duiven het op, als de wortelen groot genoeg zijn vreten de hazen ze op, als de suikerbieten als laatste op het land staan vreten de ganzen ze op, en dan beweer jij spotvogel, dat wij als landbouwers die een boterham proberen te verdienen, deze beesten niet mogen bejagen!!!!! Een vrezelijk dom stuk vreten ben jij, lelijke luizige ex- belastinggeld opvreter die je bent!!

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Ja ,das mooi dan.Maar waarom moeten die boeren dan aan het einde van het jaar de overgebleven Zoefles met hun 5 schots afknallen. Als ze dan zo nodig hun stress kwiijt moeten laten ze dan met hun enkelloops hun vrouw nazitten.

 • no-profile-image

  Herkauwer

  Niet zo paranoia doen Spotvogel en Anti Jacht hoeft ook niet bang te zijn, want ik heb alles wat er vannacht nog op deze site is gebeurd in mijn lebmaag opgeslagen. Laatst nog om 03.30u. Bussiness as usual vrienden. Daarvoor ben ik schrijver. Ik ga straks heerlijk herkauwen en hoop dat er zo nu en dan een plukje kostelijk kruidenrijk gras op mijn pad komt om de stoelgang gaande te houden. Want door al die boerende jagers krijg ik nu en dan vreselijke indigestie en diarree. Dan lijkt mijn achterste wel op dat van een moderne melkkoe en toont mijn fysieke voorkomen enige gelijkenis met een hedendaags faunabeheerder. Want dat zijn ook bijna allemaal schijters.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Gansje, die apen komen als geroepen. Kijk maar naar mijn reactie op het bericht van gisteren: "Bedenker overspronggedrag overleden."
  En ook uit de reacties over de Dagvlinders valt wel wat interessants op te pikken. Ik probeer het niveau van dit boerenblad wat op te krikken.

 • no-profile-image

  natuur en cultuur beheerder

  Schijnt in holland te barsten van de "spotvogels" , die jacht kan wel geopend worden.
  Trouwens is er nog landbouwgrond over in Nederland??
  Geen wonder dat de hazen de dupe zijn.
  al dat beton, asfalt en huizen!

 • no-profile-image

  arnold ganzenpatee

  ik dacht dat dit forum afgesloten was omdat het artikel 'draagvlak ganzenbeleid...' weer een heleboel leed losmaakt bij de agrariers.
  kijk daar eens, het schijnt er weer heftig aan toe te gaan. wat een gedoe over dat vliegend gespuis!

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Niets zo mooi als open spreken, frank en vrijheid van het woord, zonder vos een passie preken, maakt een eind aan dierenmoord!(Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  denk

  Juvenalis, het is toch wel duidelijk dat hier veel gezegd mag worden. Als je geschrapt wordt, dan is dat een teken dat je normbesef een ander is dan wat vrij breed gedragen wordt. Je allemachtig aandoende bijdrages worden gelukkig af en toe op waarde en inhoud beoordeeld en zodoende de prullenmand ingedonderd. Hulde!

 • no-profile-image

  Goeie grut

  Jacht nu geopend op spotvogels

Laad alle reacties (404)

Of registreer je om te kunnen reageren.