Home

Achtergrond 2 reacties

De Heus: betere resultaten rosékalveren

Rosékalverhouders hebben in 2008 betere financiële resultaten behaald dan een jaar eerder.

De technische resultaten zijn vrijwel gelijkgebleven, zo blijkt uit cijfers van De Heus Voeders. De economische verbetering van de resultaten komt voor een groot deel door een hogere opbrengstprijs. In 2008 was de gemiddelde prijs €3,02, een jaar eerder was dat met €2,79 duidelijk minder. Daarnaast daalden vorig jaar de voerprijzen en de kosten voor mestafzet ten opzichte van 2007. Bedrijven die nuka’s afmesten profiteerden bovendien van de laagste nuka-prijs in jaren.

De gemiddelde groei op nuka-bedrijven was 1.165 gram per dag. Bij bedrijven die werken met starters was dat 1.377 gram per dag. Roséspecialist Andries Slingerland van De Heus merkt echter op dat er zowel financieel als technisch een grote spreiding tussen de resultaten van bedrijven is.

"De bedrijfsvoering speelt hier uiteraard een grote rol", denkt Slingerland. "Per bedrijf zijn de verschillen in groeisnelheid groot. Het is belangrijk om alert te blijven en een doel te stellen waar u technisch wilt komen."

Gezondheid speelt daarbij een grote rol. Slingerland ziet dat sommige bedrijven duidelijk meer met longproblemen bij dieren te kampen hebben. Dat lijkt met ventilatie te maken te hebben. Daarnaast veroorzaakte blauwtong hier en daar nog problemen.

Een nieuw aandachtspunt sinds de invoering van de kalfsvleesdefinitie vorig jaar, is het moment van afleveren. Slingerland adviseert kalverhouders die jonger dan acht maanden afleveren om voor voldoende gewicht te zorgen. Volgens hem is het goed mogelijk om deze kalveren op een goed gewicht te laten slachten. "Streef naar een gewicht rond de 170 kilo. Er zijn veel lichte dieren geslacht. Dat komt het saldo niet ten goede, zeker niet als de nuka- en starterprijzen hoger worden."

Op dit moment kiezen nog veel kalverhouders voor het afleveren na acht maanden. "De markt zal bepalen of er op grote schaal overgeschakeld wordt op jonge rosékalveren", verwacht Slingerland.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Grensboerke

    Aub Niet.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Zullen we het nu eens hebben over dierenwelzijn en consumentenbelangen?

Of registreer je om te kunnen reageren.