Home

Achtergrond

Dapper initiatief DeltaMilk

De kleine coöperatie DeltaMilk heeft wel lef. Dat mag in ieder geval worden geconstateerd.

Een samenwerkingsverband van zeventig boeren doet iets waar grote zuivelondernemingen als Arla en Franse zuivelaars zich niet aan wensten te branden: het neemt de FrieslandCampina-fabriek in Bleskensgraaf over. DeltaMilk heeft zich terdege voorbereid en heeft voor de overname ook veel deskundigheid ingehuurd, maar het blijft natuurlijk spannend of de koop van Bleskensgraaf kan worden uitgebouwd tot een succes. Zoiets moet zich bewijzen. Het is beslist niet zo dat nieuwkomers in de zuivel geen kansen meer hebben. Dat bewijzen onder meer Vreugdenhil/Nemelco, Lyempf en diverse kleinere bedrijven. En dat de marge tussen tegenslag en succes in de kaas groot is, blijkt dit jaar uit het verschil in uitbetalingscapaciteit tussen Cono en DOC.

De stap van DeltaMilk spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Anders dan bij de verkoop van de fabriek in Nijkerk is nu sprake van een Nederlandse oplossing. Meer nog: een kleine groep boeren vindt als het ware de coöperatie opnieuw uit, grijpt zelf het initiatief en beproeft de kansen. Die zullen er zeker zijn. De kaashandel is blij met de extra concurrentie en natuurkaas verkoopt nog steeds goed, zeker als er een regionaal concept bij kan worden bedacht.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.