Home

Achtergrond 195 x bekeken

Dalende slachtkoeienmarkt

De slachtkoeien worden weer goedkoper. Over de hele linie gaat er een stuiver van de prijs af. Het aanbod stabiliseert zich, maar is nog altijd groter dan de vraag. Het is een dalende markt.

Aan de aanbodzijde speelt de lage melkprijs nog altijd een grote rol. Er wordt simpelweg meer slachtvee afgestoten dan in andere jaren.
De vraag blijft intussen matig (er zijn nog veel voorraden) en bovendien blaast het wildseizoen nu een partijtje mee. Er is in deze periode altijd meer concurrentie voor rundvlees. Dat zorgt voor nog meer druk op de prijs.

En de slachtkoeien hebben de afgelopen maanden al een flinke veer moeten laten. NBHV-cijfers laten dit zien: U-categoriekoeien werden in vier maanden tijd €0,35 per kg geslacht gewicht goedkoper. P-categoriekoeien daalden €0,40 in prijs en worstkoeien werden zelfs €0,45 goedkoper.

Deze prijsdalingen geven vooral aan dat álle onderdelen last van de moeizame markt hebben. En daarin verschilt de slachtkoeienmarkt van die van de slachtstieren.

Tenslotte blijkt uit cijfers van GTIS dat Nederland in de eerste helft van 2009 veel meer Duits rundvlees importeerde dan in dezelfde periode vorig jaar. De import steeg met bijna 15 %, van 43.738 ton naar 50.120 ton rundvlees.

Ook dit zorgt voor extra druk op de Nederlandse slachtkoeienprijs. De signalen staan voorlopig op rood. De prijzen blijven licht dalen.

prognose:

iets goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.