Home

Achtergrond 10 reacties

Cramer wil na klimaattop ook voedseltop

Na de komende top in Kopenhagen moet er snel een tweede top komen over voedselproductie en agrarisch grondgebruik.

Dat heeft minister Cramer (VROM) vanmiddag gezegd in het vragenuurtje van de Tweede Kamer.

"Het kan zijn dat we straks in Kopenhagen de klimaatcrisis oplossen, maar dat we daarna met een voedselcrisis blijven zitten die minstens zo’n groot probleem is", aldus de milieuminister. Gisteren nam zij op een bijeenkomst stelling tegen de uitbreiding van het areaal landbouwgrond in de wereld. Haar bedoeling is dat op een nieuwe voedseltop gezocht wordt naar oplossing voor het wereldvoedselprobleem zonder uitbreiding van het areaal landbouwgrond.

Cramer vindt dat het voedselprobleem, de oplopende vleesproductie en het grondgebruik onderbelicht blijven, terwijl ze net zo belangrijk zijn als het klimaatprobleem. "Het voedselprobleem heeft nog niet de urgentie die het klimaatprobleem nu wel heeft".

Lees ook Cramer: geen hectare landbouwgrond erbij

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Er sterven een paar miljoen mensen van de honger terwijl er voedsel genoeg is, en de mensheid doet eigenlijk niets buiten wat mooie beloftes maken. Mogen we dan verwachten dat de mensheid het klimaatprobleem oplost, wetende dat dit 10 keer complexer is?

 • no-profile-image

  happy

  Laat Patrick maar eens uit leggen hoe we met zijn allen 70% (volgens FAO) meer voedsel kunnen verbouwen, ik zal het niet weten

 • no-profile-image

  dier

  Gelijk heeft u ja, de visie van onzeMin. Cramer houdt niemand bezig, getuige de reacties. Het lijkt uitzichtloos. Zelfs de machthebbers doen niets dan kletsen, wat moeten wij dan ?

 • no-profile-image

  Patrick

  Compliment voor minister Cramer. Echt een heel groot compliment. Want zo IS het ook, de oplopende vleesproductie is te onderbelicht gebleven, en is een groot probleem. Dat moet op nationaal, Europa en op wereld niveau duidelijk zijn. Alles in zijn verhoudingen zien, zal altijd meer balans brengen en dan komen oplossingen en inzichten vanzelf. De 'leiders' uit het verleden snappen dit ook niet, want anders hadden zij het wel gezien, echter zij zullen het nooit zien. Maar 'oplosbaar' is het wel. Cramer laat zien dat zij het inzicht wel heeft, allen steeds in de tang wordt gehouden door de ultra-rechtse tak van CDA. Keep talking that message minister Cramer!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Patrick, ik had je qua politieke doortastendheid een beetje hoger ingeschat. Je kunt toch op je klompen aanvoelen dat Cramer de kastanjes voor Verburg uit het vuur wil halen. Hoe denk je 40% productieverhoging te kunnen bereiken zonder (de door jou -terecht- verfoeide) gen-technologie. Het enige wat men wil is de prijs van het voedselpakket verder te drukken, en ongeacht de wijze waarop dit doel gehaald moet worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  @melkveehoudere n happy boerke, mijn doortastendheid wordt met de dag groter, dus daar maak ik me geen zorgen om!! Ok, dan als de stelling is 70% meer voedsel.
  Op dit moment is er geen tekort aan voedsel, er is Geen tekort. We zijn zeker niet efficient, laat staan dat we echt efficient willen zijn. Dus alles kan wel 300 keer efficienter. Dan de link met voedsel productie en gentech noodzaak.
  Die koppeling is ooit gemaakt door de Monsanto bedrijven om hun werk maarschappelijk geaccepteerd te krijgen. Leuzen als meer opobrengst per ha, beter voor de boer, beter voor de wereld etc etc. Dat geloofsysteem is een leugen, een grote leugen ook nog, dus dat moet los gelaten worden. Dat moet echt losgekoppeld worden. Die koppeling bestaat niet, en is een valse religie. Die gentech bedrijven zijn nooit begonnen om voedsel of mensheid te dienen, nee het ging ze om macht, power en geld als chemische bedrijven.
  Geen enkel statement heeft zich bewezen bij die grappenmakers. Ook al is die techniek mogelijk, compliment voor dat, maar dan begint het probleem, de wens om alles te pattenteren en een paar genen te wijzigen, ook de snelheid van invoeren, testresultaten zijn corrupt, eenzijdig en niet bewezen voor lange termijn. Zaad kopen elk jaar etc, mono cultuur etc etc etc.
  Een puur facistiche juk, gesteund door CDA en julie koningin, die nog niets betekend heeft voor haar volk of haar toekomst. Ze is geen goede koningin, samen met UK en zweden zitten ze diep in gentech belangen. Dan het hele mentale en wetenschappelijke benadering van de monsanto kliek en de gedachte dat zij alles weten, en alles in de hand hebben, en zij bepalen wat goed is voor mij of de mensheid. Dit zijn hele zware misdrijven in een wereld van dualiteit, omdat eenmaal ingezet, heel moeilijk is om de weg weer terug te gaan. Want hun mach en power geld al op elk continent en elk land en dat is hun doel ook. En zolang de wetenschap niet weet wat zwarte gaten zijn en hoe de Egyptische pyramiden zijn gebouwd is voorzichtigheid geboden. Ik bedoel daarmee, hun gedachten en gen verandering zijn over 3 jaar al weer uitgewerkt, of zijn andere inzichten gekomen en dan moeten ze weer wat veranderen.
  Voor mij is het duidelijk bij een begin van een planeet maak je geen gentech structuur, dat is de basis van besluit. Ze hebben de ruimte gekregen op alle niveaus, politiek, mulinationals en marionetten.
  Dus de monsanto kliek moet in tijd verwijderd worden van de planeet, en het zal ook gebeuren. Bewustwijn groeit met de dag, tegenstand ook, maar er zijn genoeg mensen eindelijk op de planeet de een bewustzijn hebben die minder dualiteit inhoud, en dat forceert veranderingen in alle systemen. De menshied bepaald haar richting zelf, alle mensen bij elkaar en alle groepen bij elkaar. Die richting is met full force ingezet, dus elk systeem moet opnieuw ingevuld worden, nu snap je ook dat die bankiers in paniek zijn, en zo alle machts instituten. Het vaticaan ook, dat zal een van de mooiste dagen zijn. Allen zullen in tijd vallen, en met ander inzicht weer opgebouwd moeten worden, dan kan best snel, maar kan ook langzaam, ik vind alles prima, maar het zal wel gebeuren als het aan mij ligt. Alles zal andere verhoudingen krijgen in een wereld die snel veranderd.
  Ten minste dat is het consciousness verhaal, Bewustzijn wat verhoogd is en wordt. Zie de laatse 30 jaar hoe groot de technologische sprong is geweest, uitvinding op uitvinding. Nu voedsel, geen gentech dus op de planeet, never.
  Efficient om gaan met huidig voedsel, minder vlees en zuivel, niemand hoeft iets verplicht te doen, vrije keuze , maar er is een groot potential dat mensen zelf gaan kiezen, omdat er een lampje begint te branden, van he waarom heb ik dit nooit geweten of gezien etc etc.
  We zijn ook ooit plantaardig begonnen, zo ook de dieren rijken, alleen in tijd is dat veranderd, nu zonder oodeel erop is dat gewoon zoals het is. Maar met verhoging van bewustzijn, zal het wel weer die kant opgaan, zeker minder vlees, en als vlees, dan bewust vlees. Dan afrika, als het ontwikkeld wordt, kan de hele wereld voeden, echt ik zie niet in waarom niet. alles samen kan er wel 300% meer verbouwd worden. Maar afrika is een continent dat bewust achtergesteld is door het westen, hup grondstoffen eruit, onstabiele en bevriende regeringen er neer, en multinationals hebben vrij spel.
  Ontwikkelingshulp in goede projecten zijn er ook, maar meeste is weggegooid geld. Goed voor het gevoel, maar meer niet. Ook verwacht ik nog wel normale en grote ontwikkeling in de kracht van het zaad zelf en haar groei proces, dat is toch iets meer dan water en grondstoffen, ook andere eiwitten om mensen te voeden. Kolen centrales moeten ook stoppen, CO2 opvang is oom onzin, typisch iets uit de PVDA/Shell hoed, een leugen puur sang.
  Wind en Zon energie zal verbeterd worden, ook andere bronnen zullen hopelijk komen en uitgevonden worden.
  Bronnen op water, zoutwater, of magnetic field of wat dan ook. Niets is onmogelijk, want wat ik niet weet, kan een ander best uitvinden. Nicola Tesla was een groot uitvinder, hij had al meer uitgevonden, in de richting van free energy, maar het werd tegenhouden omdat er geld verdient moest worden, en zo werd die deur dichtgegooid van zeer grote mogelijkheden. Dus is spoor uitvinders ook aan om hun oorspronkelijk gedachten op nieuw te bekijken, misschien zit er nu een onbekende schakel bij, die men eerst niet zag, maar in een helder moment ziet men het voor zich.
  Voedsel dus zonder het eeuwige gentech manipulatie is het beste. Als die keus gemaakt is veranderd de werkelijkheid en andere mogelijkheden gelijk. Dus eerst europa dicht voor gentech, gentech free euroa, geen invoer van gentech prodcuten en geen ivoer van cloorkippen en hormoon runderen uit USA. Poot netjes stijf houden ne er is toekomst!!
  Voor een ieder, en zeker voor volgende generaties op dze unieke planeet in dit zonnestelsel, deze melkweg en dit unieke universum.
  Gentech free forever, no compromise.
  Get inspired and the world will change.
  Any choice today will change tomorrow.

 • no-profile-image

  gert

  Dat verhaal van Cramer over vlees is een afleidingsmanoeuvre van het werkelijke probleem,het werkelijke probleem is de enorme bevolkingsgroei in Afrika en Azie,daar heeft ze geen antwoord of oplossing voor

 • no-profile-image

  Patrick

  @happy boerke en melkveehouder, dat ga ik met plezier later even uitleggen, maar ben even op vakantie, en ga hem denk ik verlengen, die vakantie bedoel ik dan, dus dat is prioriteit 1 natuurlijk!!
  Want waarschijnlijk wordt het een lang verhaal.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Helaas heeft Min. Cramer dit keer gelijk, alhoewel via een andere insteek, is koppelen hiervan goed n.m.m.

 • no-profile-image

  gert

  Moet ze Mugabe en andere dictators ook uitnodigen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.