Home

Achtergrond 188 x bekeken

Cramer: A74 moet voor Floriade 2012 af

Extra maatregelen op het gebied van duurzaamheid en milieu die Venlo wil voor de A74, mogen de aanleg van deze weg niet vertragen.

De weg moet hoe dan ook voor de Floriade in 2012 klaar zijn. Dat zei milieuminister Jacqueline Cramer zaterdag tijdens een bezoek aan Venlo. Ze sprak daar onder anderen met tegenstanders van de aanleg van de A74 die dwars door de stad gaat lopen. Negen bewonersgroepen vrezen geluidsoverlast, vervuiling en filevorming.

Coalitiepartij PvdA in Venlo wil een deel van de aansluiting van de A74 op de A73 en de Zuiderbrug overkoepelen en van zonnecellen voorzien. Cramer deed echter geen toezegging. Wel zei ze dat dit plan niet tot vertraging bij de aanleg mag leiden. Ook zei ze dat Venlo bereid moet zijn mee te betalen voor extra voorzieningen, bijvoorbeeld uit Essentgelden.

De A74 moet het Duitse snelwegennet verbinden met de A73. De A74 valt onder de Crisis- en Herstelwet waarmee het kabinet de procedures voor grote wegen wil versnellen.

De bewonersgroepen zeiden te vrezen dat het verkeer op beide snelwegen volledig vastloopt als de A74 is aangelegd. Al het verkeer moet dan door een relatief smalle trechter over de Zuiderbrug. Door de filevorming die daardoor ontstaat, worden de normen voor fijnstof fors overschreden, vrezen de bewoners. Cramer zei dat in dat geval hoe dan ook aanvullende maatregelen genomen moet worden.

De bewoners kondigden aan alle hen ten dienste staande juridische middelen te zullen aanwenden om snelle aanleg van de A74 volgens de huidige plannen te verhinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.