Home

Achtergrond 818 x bekeken 14 reacties

Countus: minder melk produceren loont niet

Door het hoge aandeel vaste kosten levert het produceren van minder melk de Nederlandse melkveehouder niet veel op.

Dat zegt Countus-bedrijfsadviseur Lambert Schuldink naar aanleiding van een bijeenkomst van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs.
Veehouders besparen hiermee alleen op de variabele kosten en die zijn relatief laag, aldus Schuldink. Een vertegenwoordiger van de Rabobank sprak tijdens deze bijeenkomst zijn verbazing uit dat er in de melkveesector traag is gereageerd op de lage melkprijs van de afgelopen tijd. Volgens Schuldink zouden veehouders sneller kunnen anticiperen op een lage melkprijs als ze een deel van hun vaste kosten om weten te buigen naar variabele kosten.

Als voorbeeld geeft hij het zelf voeren van de koeien met behulp van een voermengwagen tegenover het uitbesteden van dit werk aan een loonwerker die vaak per koe wordt betaald. Ook is een verdere intensivering, meer liters per hectare, van de bedrijfsvoering volgens hem een optie. "Een langdurige financiële verplichting aangaan door grond bij te kopen versus de aankoop van voer en mestafzet", aldus Schuldink.

Maar naast die opties zijn er volgens de bedrijfsadviseur meer mogelijkheden waarmee veehouders zich kunnen voorbereiden op de periode na de afschaffing van de quotering. "Melkveehouders kunnen overwegen een financiële buffer aan te leggen. Maar hier moeten ze wel de financiële ruimte voor hebben. Ook blijft verbreding van het bedrijf een goede optie. Ook hiermee kunnen veehouder hun risico’s spreiden." Gewoon doormelken, ook in tijden van een lage melkprijs, is in de huidige situatie volgens Schuldink nog steeds een goed advies.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Afgelopen weekend was ik op bezoek bij m'n broer in NL en kreeg een stapeltje Vakliteratuur mee. Tot mijn grote verbazing las ik dat ruim 40% van de melkveehouders die minder dan 600.000.kg. melk leveren een kostprijs hebben van 25 cent of minder!!!. Daarboven was het maar 13%!!!. Blijf rustig '' De Wal zal het Schip wel keren''.

 • no-profile-image

  Nuchtere Nederlander

  De vaste kosten rusten op de hoeveelheid liters melk. Dan minder melken verhoogt de vaste kosten per liter. Maar de vaste kosten stijgen in Nederland veel te hard, tegen over veel andere landen. Dus moet de melkprijs hier mee groeien, anders is het einde verhaal. Dit is gewoon de waarheid!!! Daar moet je gewoon rekening mee houden in je beslissngen die je moet nemen! Laat me niet lachen over financiele buffer, wat kun je nog hier ?

 • no-profile-image

  pieter lakeman

  iedereen met verstand nu opstappen bij countus.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Een nog beter advies voor mensen die geld willen overhouden: wordt ambtenaar. Wat heb je te doen? Kiezen tussen krant lezen en slapen.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Die Schuldink kan beter iets anders doen dan bedrijfadviseur spelen.
  Minder melken loont niet want daarmee verlaag je alleen de varabele kosten hoe krijg je zo iets verzonnen.
  Schuldink voor de melk die je niet produceert heb je ook geen variabele kosten over die ltr's. De vaste kosten kun je slechts uitsmeren over mee of minder kg's. Wrs. heeft u iets gelezen over het verminderen van het aanbod. Dat werkt wel, waneer je het aanbod afstemt op de vraag stijgt de prijs.
  Lees maar na in het handboek voor bedrijfkunde. Daar kunt u ook lezen over prijsinelastische vraag.
  Zou dit doen voordag u weer bedrijven gaat informeren

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ik dacht eerst aan een aflevering van De Wereld Draait Door maar het bleek toch anders. http://www.vabnet.nl/nieuws/?id=294

 • no-profile-image

  voerboer

  beste meneer de adviseur van de rabo voeren uitbesteden en je eigen voertrein in de schuur laten staan..............................................................................

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Toch heeft hij het beter voor elkaar dan wij boeren. Best salaris, weinig zorg, heel veel vrije dagen. Heb zelf een familie lid die is ook agrarisch adviseur bij de Rabo. Werkt maar 4-daagjes in de week, per jaar ongeveer 200 dagen, best salaris en loopt er bij met een houding van, niemand doet mij wat. Kan trouwens zijn eigen gezin met 1-kind nog niet eens netjes runnen, maar dit terzijde. Maar ja, eigenlijk zijn wij boeren die hier de stomste zijn, 350 dagen werken voor een schijtloontje.

 • no-profile-image

  Boer

  @Weet het beter. Het moet je toch een goed gevoel geven dat mocht het mis gaan met het bedrijf, je altijd nog adviseur kunt worden. Sommige mensen kunnen dat helemaal zonder opleiding vooral als verstand van zaken geen vereiste is.

 • no-profile-image

  adviseur

  Zulk soort adviseurs zouden verboden moeten worden; wat een complete onzin, hoe krijgt hij het verzonnen (en zich er ook nog vorstelijk voor te laten betalen).

 • no-profile-image

  melkboer

  Het leuke aan adviseurs is dat zij het altijd beter weten.
  Maar zeg nou zelf: welke adviseur is zelf ooit boer geworden, vaak zijn ze het wel geweest of het nou bij de bank of accountuskantoren is.
  Ze durfden zelf vaak het bedrijf thuis niet over te nemen en vertellen nu de boer hoe hij het moet doen.
  Vraag ze maar eens op de man af of ze veel meer hebben geinvesteerd als een eigen huis?
  Adviseurs die in een huurhuis wonen daar hoeven we niet eens over te praten!!

 • no-profile-image

  Stammie

  Vaste kosten zijn in Nederland inderdaad erg uit de hand gelopen, maar dat komt dan wel mede door de adviseurs want voordat boeren grote investeringen aangaan hebben ze bijna altijd met 1 of meerdere adviseurs aan tafel gezeten.
  Boer is natuurlijk zelf de hoofdverantwoordelijke maar toch,...
  Kan me overigens niet aan de indruk onttrekkken dat Jan Willem Veldman zelf niet op het congres aanwezig is geweest want de stekking van dit verhaal is in mijn optiek een hele andere dan naar aanleiding van het congres gegeven kan worden, hij zal wel een beetje selectief uit een persbericht hebben gewinkeld en zijn fantasie doet de rest, nog even door de spellingscontrole en je hebt weer een artiekel geschreven, best leuk "vak" journalist.

 • no-profile-image

  Roy

  Ik hoop niet dat mijn countus adviseur met dit verhaal komt, want daar kan ik niks mee. Vaste kosten omzetten naar variabele kosten lijkt leuk, maar boekverlies? Een deel van de koeien eruit, melk verleasen en wat mais en hooi verkopen voor een prikkie. Het brengt misschien veel te weinig op maar bespaart altijd nog meer dan doormelken. Ik hoop dat die schuldink een keer met visie komt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vroeger was het pastoor waar naar geluisterd werd, nu de bank en adviseurs.
  Als er vroeger niet vlug kindjes kwamen, dan kwam pastoor. Als je nu niet tot over je oren gefinancieerd bent, de bank en adviseurs.
  Echter, één ding is hetzelfde gebleven; van de adviezen van beiden is nog nooit iemand vetter geworden, wel braver. Vroeger met de zondagse preek, nu met de maandelijkse facturen en hypotheekoverzichten. En de boer? Hij ploeterde voort..........

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.