Home

Achtergrond

Consument gaf in augustus veel minder uit

Nederlandse huishoudens hebben in de maand augustus 3,5 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

De daling wordt volgens het CBS voor een deel veroorzaakt doordat schoolboeken voor het voortgezet onderwijs in tegenstelling tot vorig jaar gratis waren. "Dat scheelt 0,6 procent'', verduidelijkt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS.

Zonder de schoolboeken komt de daling uit op 2,9 procent. "De daling is forser dan in juni en juli'', zei Vergeer. Zo vielen de autoverkopen flink tegen. "De daling was in juli 15 procent op jaarbasis, in augustus ongeveer 30 procent.''

De consumptie ligt al acht maanden onder het niveau van een jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.