Home

Achtergrond 521 x bekeken 9 reacties

Consument gaat voor het filetje in wildseizoen

Traditioneel begint donderdag 15 oktober het wildseizoen in Nederland weer. Populair in deze maanden is vooral hertenvlees, fazant, haas en wilde eend.

"Maar dan wel zonder bot, want dat willen de meeste mensen liever niet zien in wildvlees'', weet Jan Willem de Jong van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren.

Hoewel feitelijk het hele jaar door wild kan worden gegeten, spreken we in Nederland toch van een wildseizoen. Die begint 15 oktober en duurt tot eind december. In die periode wordt vooral haas, fazant, wilde eend, konijn en houtduif geschoten. "Vooral op duif wordt veel gejaagd, omdat er daar erg veel van zijn, net als hazen en wilde eenden'', vertelt Klaas Elzinga van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

"Op konijn zijn we erg zuinig, omdat door ziektes de stand wat minder is geworden, maar die komt wel weer terug'', verzekert hij. "Door de klimaatveranderingen hebben we minder natte zomers en daar profiteren de jongen van. Door de droogte is er veel voedselaanbod en gaan er minder jongen dood die normaal gesproken erg kwetsbaar zijn in regen en kou'', aldus Elzinga.

Als het wild dan geschoten is, wil de moderne en vooral jongere consument dat het liefst verorberen als filetje of biefstukje. Botjes zijn uit den boze. "Jammer'', zegt De Jong, "want het bot geeft juist smaak aan het vlees. De traditionele, en dat is vaak de oudere, consument vindt het niet bezwaarlijk om een hele eend of fazant op tafel geserveerd te krijgen.''

Hij verwacht dat komend seizoen mensen, door de economische crisis, minder wild in restaurants eten. Om die reden ontwikkelt de poelier zich steeds meer tot een traiteur. "Je kunt kant-en-klare maaltijden maken met kip en kalkoen, maar dat kan ook met wild.'' Peter Klosse van de Wildacademie en hotel-restaurant De Echoput in Hoog Soeren probeert het wild wel op de menukaart van de restaurants te krijgen. Op de Wildacademie worden koks klaargestoomd om wild te bereiden.

"Als je dan zo'n prachtig stuk wildvlees hebt, moet je het wel goed kunnen klaarmaken; dat je het puur natuur houdt. Het vlees niet te lang laten besterven, geen zware sauzen en gekke garnituren, zoals appels en bosbessen.'' Omdat de culinaire trend nu erg ligt in het biologische, denkt Klosse dat restaurants daarvan kunnen profiteren door het pure, zuivere vlees van wild te serveren. "Biologischer en natuurlijker bestaat immers niet.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ANTI

  Donderdag begint voor de heren weer het moordseizoen. De heren gaan oogsten. Een ware schande. 33000 natuurcriminelen halen hun geweren te voorschijn en gaan op pad om gezonde in het wild levende dieren voor de lol dood te schiten. Dat de maatschappij dit nog pikt. De heren noemen zich natuurbeheerders, niets is minder waar. Die Elzinga van de KNJV, een ware ondersteuner van dit schandaal. KNJV, dit betekent KONINKLIJKE NED. JAGERSVERENIGING. Dat deze moordclub de naam Koninklijk mag voeren. Het stamt uit de tijd dat Onze Prins Bernhard ook niets anders deed dan knallen op dieren. Zijn genen zijn nog steeds niet verdwenen. Natuurbeheer door jagers, het kan niet gekker. Dit schandaal moet worden uitgeroeid met alle mogelijke middelen. Ziet U a.s. jagers bezig, ga op de openbare weg staan kijken, bekijk ze met verrekijkers en aanschouw hun verwijfelde blik, ze schamen zich dood, kunnen erg agressief worden, loop niet weg, blijf staan, vraag waarom ze dit doen, maw maak ze het leven zuur. Het is en blijft de grootste schande in Nederland als het gaat om natuurbeheer. Jagers: het museum in, met een grote strik erom. In Nbr. in Deurne, Elsendorp en Neerkant zitten duizenden fazanten te wachte om woensdag a.s. los te worden gelaten en donderdag te worden geexecuteerd, de politie en AID weten dit maar al te goed. Waarom doen ze er niets aan????? Hebben ze er belang bij??? Onbegrijpelijk, dit alles.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Anti, Jacht: 200% met u eens!!! Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die, zonder met hun geweten in conflict te komen hun tanden in zo'n wanproduct kunnen zetten. Dierenmoord!

 • no-profile-image

  Jacob Reitsma

  Ik kan niet wachten op een heerlijke wild zwijn bout, of een heerlijke fazanten poot voor bij de zuurkool.

 • no-profile-image

  Lekker

  Wie denkt de komende tijd in een wildrestaurant echte wilde fazant te eten, komt bedrogen uit. De aangeboden dieren zijn opgefokt in een grote ren, gevoerd met voer van een bedenkelijke kwaliteit en hebben slecht een paar uur in de natuur doorgebracht. Fazanten worden gevangen in een ren, uitgezet en meteen door jagers doodgeknald. Het vlees wordt verkocht aan restaurants, als zijn de wilde fazant. Niet waar dus. Gewoon opgefokte kuikens die fazant worden genoemd. Bah, laat je niet foppen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zie dat AGD gedragsregels heeft gemaakt, het zal niet meevallen om me er aan te houden. De psychologie van 75 procent van de jagers is ziekelijk. Een jager denkt als een jager, voelt als een jager en kijkt als een jager. Ze voelen zich natuur-beheerders. En door al dat ego trip zal het zich altijd wild opeisen, er zal geschoten moeten worden. De kick is te groot en zo ook de niet objectief-heid. Zullen we even googelen naar plezier jacht, alle reisjes in binnen en buitenland op een rij zetten?

 • no-profile-image

  anti

  @Reitsma: U hoeft ook helemaal niet te wachten. U eet gewoon jager, dan heeft u zwijnenbout. Het antwoord van U getuigt nogmaals van geen waardering te hebben voor in het wild levende gezonde dieren die door dit verderfelijk gilde voor de lol worden geexecuteerd.
  Daarbij nog niet eens gekeken naar de illegale praktijken, die door jagers worden uitgevoerd, zoals het uitzetten van fazanten. Het gebeurt nog op grote schaal en de AID en Politie staan erbij en kijken ernaar. Tienduizenden fazanten worden deze week door deze beroepsmoordenaars naar beneden gehaald onder het mom van wildbeheer. Een schande die zijn weerga niet kent. Niemand durft iets, mede omdat onze belangrijkste familie het ook nog steeds nodig vindt het geweer ter hand te nemen. Walgelijk.

 • no-profile-image

  pffffff

  Denken die dieren taliban nu echt dat er iets veranderd, omdat ze hier hun geloof prediken ?? Er is maar 1 land met een dierenpartij, en er is niet 1 land in de wereld zonder jagers. Wie is er nu wereldvreemd ??

 • no-profile-image

  Gait

  Door af te geven op een ander produkt dan jezelf produceert, wordt je eigen waar niet beter van.

 • no-profile-image

  Delfin

  @Anti-jacht, uw insteek op de jacht is wel heel eenzijdig. We leven in een volkomen gereguleerde samenleving waarbij de jacht onmisbaar is. De Veluwe loopt anders over van de wilde zwijnen, leuk voor het gezicht maar u moet er niet aan denken als er een auto-ongeluk plaatsvindt. Jagen is een goedkoop en goed werkend instrument om risico's die vrijlevende dieren met zich mee brengen te beheersen. Jagers doen dat vrijwillig. Het kost de maatschappij en belastingbetaler helemaal niets, terwijl zij in staat zijn om grote schades door bijvoorbeeld ganzen aan agrarische en natuurgronden te beperken. Betaalt u die schade anders? Het gaat om beheersen en zorgen voor evenwicht en dat is in ieders belang.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.