Home

Achtergrond 2 reacties

Consument betaalt iets meer voor varkensvlees

De gemiddelde prijs die de consument betaalde voor varkensvlees in de eerste 36 weken van dit jaar is iets hoger dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit gegevens die de Productschappen Vee Vlees en Eieren hebben bekend gemaakt over de ontwikkelingen in de huishoudelijke verkopen van varkensvlees. De gegevens zijn afkomstig van marktonderzoeksbureau GfK, die de ontwikkelingen op de huishoudelijke markt voor de productschappen onderzoekt.

De gemiddelde prijs in euro’s die de consument betaalde in de eerste 36 weken van dit jaar was €6,64 tegen €6,62 per kilo vorig jaar. Dat is een verschil van 0,3 procent. Die licht hogere prijs is opmerkelijk, omdat de varkensprijs tot nu toe vrijwel het hele jaar onder die van vorig jaar heeft gelegen. Over de eerste 36 weken van 2008 was de varkensprijs gemiddeld €1,45 per kilo geslacht gewicht (notering Vion), tegen gemiddeld € 1,36 per kilo dit jaar over de zelfde periode.

Uit de gegevens van de PVE blijkt verder dat in de eerste acht maanden van dit jaar de Nederlandse huishoudens zo’n 5 procent meer varkensvlees hebben gekocht dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ook in euro's uitgedrukt hebben de Nederlandse huishoudens ruimt 5 procent meer geld besteed aan varkensvlees.

De groeiende afzet van varkensvlees volgt op een reeks van consumptiedalingen in de afgelopen jaren. Over de jaren 2005 tot en met 2008 daalden de huishoudelijke aankopen van varkensvlees van 103 miljoen kilo in 2005 naar 93 miljoen kilo in 2008, wat neerkomt op een daling van bijna 10 procent. Over de eerste 36 weken van dit jaar steeg de afzet van 63 miljoen kilo naar 67 miljoen kilo.

Het aantal varkensslachtingen in Nederland nam over de eerste 39 weken van dit jaar met 5 procent af, tot 10,2 miljoen stuks. Het gemiddelde geslachte gewicht steeg van 90,8 naar 92,2 procent. De export van vleesvarkens over de eerste 39 weken steeg met 11 procent. ruim 3 miljoen vleesvarkens gingen de grens over.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    EINDELIJK DEWAARHEID..

    DUS ZO LIGGEN DE FEITEN. WANT CIJFERS LIEGEN IMMERS NOOIT.. BEN BENIEUWD HOE HIER OP GEREAGEERD GAAT WORDEN.. IK ZEG AKTIE AKTIE AKTIE.. ONGELOOFELIJK WAT EEN MAFFIA..

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    ik zie wel dat een winkel/slagerij hebben beter loont dan de dieren maken!!! verkoopprijs is 4 keer de boerderijprijs! de staat boeit het niet die krijgen gewoon de 6% van die torenhoge prijs in de winkel. Het wordt tijd voor een winkel die ons varkensvlees voor 4 a 5 euro aan de consument verkoopt dan zitten we binnen notime weer op 1,80 per kg geslacht gewicht. voor 3,20 is het best mogelijk om ons varkentje een kopje kleiner te maken en te verkopen denk ik zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.