Home

Achtergrond 2 reacties

Concentratie nitraat onder maisland vaak te hoog

Bij bemesting volgens de gebruiksnormen 2009 zijn de nitraatconcentraties onder maisland vaak hoger dan de Europese norm van 50 milligram per liter in grondwater.

Dat blijkt uit onderzoek op bedrijven van Koeien en Kansen, uitgevoerd door Plant Research International en Alterra van Wageningen UR.
Vooral de eerste twee jaren na het ploegen van meerjarig grasland kan de nitraatuitspoeling onder maisland hoog zijn. Er wordt in de praktijk te weinig rekening gehouden met afgifte van mineralen uit ondergeploegde graszoden. Vanggewassen moeten de nitraatuitspoeling te beperken, maar dat lukt niet als het vanggewas bemest wordt of als de mais te zwaar wordt bemest.

Vanaf 2004 zijn op de Koeien en Kansen-bedrijven percelen geselecteerd met gras en mais. Deze percelen zijn vervolgens vier jaar lang bemest volgens de gebruiksnormen voor 2009 om te kijken of de nitraatnorm van 50 milligram per liter wordt gehaald. Onder grasland werd de norm in de meeste gevallen gehaald. De benutting van meststoffen op grasland is over het algemeen zelfs hoger dan verwacht.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    fijten verdraaien om

    wageningen ur opleidings centerum dierterrorisme lijd onderzoek zegt genoeg over betrouwbaarheid onderzoek rivm 1998 80 % van al het grasland voldoed aan de nitraatrichtlijn alleen de zeer droge zandgronden levert probleemen op als deze bemest worden met zeer uitspoelings gevoelige kunstmest

  • no-profile-image

    de jong

    Onder alle dorpen en steden wordt de nitraatnorm zwaar overschreden daarbij verbleekt het gehalte onder maisland. Daar hoor je niemand over zeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.