Home

Achtergrond

Compleet melkgeitenbedrijf Noord-Holland

In het Noord-Hollandse Zuidermeer, 6 kilometer van Hoorn, staat een modern melkgeitenbedrijf met eigen kaasmakerij en originele stolpboerderij. Het bedrijf is in zijn geheel te koop.

Dit is inclusief veestapel van circa 600 melkgeiten en 350 dekrijpe opfoklammeren. De melkgeiten hebben een prima productie. De eigenaar is onlangs overgestapt van biologische naar gangbare bedrijfsvoering. De vele regels van de biologische sector wogen niet meer op tegen de meeropbrengst, zegt makelaar George van der Velden van Agriteam Makelaars. Daarnaast worden er lammeren verkocht voor export. Afgelopen jaren werden onder andere lammeren (voor de fokkerij) geëxporteerd naar Rusland, Libanon en diverse landen binnen Europa.

De melk wordt verkocht aan CBM. De melkprijs is nu € 0,43 cent per liter. Dat is wel minder dan een jaar geleden, maar de prijs voor geitenmelk is lang niet zo hard gedaald als de prijs voor gewone melk. Nu lijken de prijzen voor geitenmelk weer te stabiliseren. Tot voor kort werd de geitenmelk op het bedrijf zelf verwerkt tot kaas. Daarvoor is alle benodigde apparatuur aanwezig. In de geitenstal is een geheel betegelde kaasmakerij van circa 92 vierkante meter, een droogkamer, inpakruimte met loopdeur in de voorgevel, opslagruimte voor de kaas van circa 43 vierkante meter en een entree met toilet. Het is een modern bedrijf waarin de nieuwe eigenaar zo aan de slag kan, aldus Van der Velden.

De geitenstal is in totaal 1.342 vierkante meter en in 1998 gebouwd. De stal heeft stalen spanten, gevels van damwandprofielplaten en vloeren van beton. De wanden en het dak zijn geïsoleerd. De stal heeft twee voergangen en vier rijen met een potstalgedeelte voor geiten. In de stal staan acht voerboxen. Daarnaast is er een wachtruimte met opdrijfhek en een carrousel-melkput voor 48 geiten met elektronische dierherkenning, melkmeting en automatische voerdosering. In het tanklokaal staat een melktank van 11.000 liter.

Bij het melkgeitenbedrijf staat ook een originele stolpboerderij met rieten kap, maar die is niet meer in gebruik. De boerderij is geen monument, maar is wel aangemerkt als zeldzaam omdat het interieur grotendeels oorspronkelijk is, en is aangewezen als beeldbepalend pand. Naast de geitenstal staat nog een veldschuur (open frontstal) van circa 886 vierkante meter.

De mestopslag (1998) heeft ruimte voor circa 200 kubieke meter drijfmest en circa 400 kubieke meter ruige mest. De voeropslag (1998) bestaat uit een betonnen plaat met een oppervlakte van circa 340 vierkante meter. Bij het bedrijf hoort circa 14,8 hectare. Alle grond (kleigrond) ligt direct achter de bedrijfsgebouwen. Indien gewenst is meer grond in de omgeving te huur. Het bedrijf kan overigens ook zonder grond worden gekocht.

Meer informatie:
Agriteam Noord-Holland, George van der Velden, 0226 – 355 205 of 06 – 53 23 12 74, www.agriteam.nl/noord-holland

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.