Home

Achtergrond 1 reactie

Commerciële zaden schadelijk voor boeren en biodiversiteit

Grote biotechnologiebedrijven beroven kleine boeren niet alleen van een belangrijke manier van werken, maar drijven ook de voedselprijzen op.

Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

"Excessieve bescherming van intellectuele eigendomsrechten in de landbouw is eerder een obstakel dan een aanmoediging voor innovatie", zegt Olivier De Schutter, bijzonder VN-rapporteur inzake het recht op voedsel en auteur van het rapport.

Bij de presentatie van het rapport 'Seed Policies and the Right to Food' deze week, wees De Schutter erop dat de wereldwijde zaadhandel gedomineerd wordt door slechts tien bedrijven.

Er zijn momenteel twee manieren waarop boeren aan zaden komen: door ze het ene jaar te bewaren voor het volgende jaar en ze op lokaal niveau uit te wisselen, of door gebruik te maken van commerciële, door regelgevende instanties gecertificeerde 'verbeterde zaden'.

Het traditionele systeem staat volgens het rapport steeds meer onder druk als gevolg van verwaarlozing van het landbouwbeleid. Het commerciële systeem bloeit daarentegen, als gevolg van de globalisering en versteviging van de intellectuele eigendomswetgeving door instituten zoals de Wereldhandelsorganisatie.

"Deze trend moet gekeerd worden", zei De Schutter. "We hebben beide systemen nodig om te zorgen voor voedselzekerheid en om een antwoord te formuleren op de klimaatverandering. Elk systeem heeft zijn eigen, specifieke functie en komt tegemoet aan verschillende behoeften."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Hoezo hoge voedselprijzen,daar merkt de boer niets van,alleen de tussenhandel en de retail maakt het voedsel duur

Of registreer je om te kunnen reageren.