Home

Achtergrond

Combinatieteelt geen perspectief als energiegewas

De combinatieteelt van rogge en mais biedt geen perspectief als energiegewas.

De drogestofopbrengst is net zo hoog als wanneer alleen mais wordt verbouwd. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) heeft hier onderzoek naar gedaan op het proefbedrijf in Valthermond. Bij de combinatieteelt wordt de rogge in de herfst gezaaid en in het voorjaar geoogst. Daarna wordt de mais gezaaid die in de herfst wordt geoogst.

De combinatieteelt van rogge en mais haalde in het onderzoek maximaal 20 ton drogestof per hectare, zei onderzoeker Klaas Wijnholds vandaag bij de presentatie van de onderzoeksresultaten. Wijnholds: "Een teelt van alleen mais haalt ook 20 tot 21 ton drogestof per hectare. Een combinatieteelt voegt niets extra’s toe. Het was droog in mei 2008 toen het onderzoek is uitgevoerd, waardoor de mais laat op gang kwam."

Veredelaar Michel Raaphorst van Nordic Maize Breeding ziet wel brood in de combinatieteelt. "We voeren een project uit in Friesland met in de winter een mengteelt van erwten en rogge. Dat wordt in het voorjaar gevolgd door een maisteelt. Dat ziet er veelbelovend uit. Een bijkomend voordeel is dat de erwten stikstof binden."

Of registreer je om te kunnen reageren.