Home

Achtergrond 175 x bekeken

Coalitie akkoord met verhoging AOW-leeftijd

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben donderdagavond een akkoord bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

De pensioenleeftijd gaat eerst in 2020 naar 66 jaar en vervolgens in 2025 naar 67 jaar. Dat hebben ingewijden donderdag gemeld. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben deze week intensief overleg gevoerd over de AOW met de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen in de Tweede Kamer.

Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, worden ontzien. Als de AOW-leeftijd in 2020 op 66 jaar is gezet, kunnen mensen die de laatste vijftien jaren gewerkt hebben toch op hun 65e met pensioen. Het aantal benodigde dienstjaren loopt met de jaren langzaam op tot 42 gewerkte jaren.

Eerder stoppen met werken betekent wel een lagere AOW-uitkering. Voor hogere inkomens scheelt dat 8 procent per jaar dat ze eerder stoppen, terwijl lagere inkomens 6,5 procent per jaar minder uitkering krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.